|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4111 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Tak. Zależy to od dopasowania soczewki i jej materiału, różnie może być tolerowany przez nasze czułe "wzroki". Ponadto między soczewką a rogówką może tworzyć się, zależnie od tego, jak ona leży i jak oddziałuje, soczewka dodatkowa z łez, zmniejszająca lub zwiększająca moc. Nieraz czytałam o tym, że Optixy wydają się być słabsze od innych. Taka wyraźna różnica (od 0,5D) wg mnie świadczy o złym dopasowaniu...
![]() |
#4112 |
Wtajemniczenie
|
Malla a mi mówił w kontekście dezynfekcji, że tylko systemy oksydacyjne mogą skutecznie zdezynfekować soczewkę.
katka 19 tak jak napisała Malla nie jest to kwestia tego że soczewka jest słabsza, tylko tego jak się układa na oku i jaką ma konstrukcję. Może się okazać że soczewka o tej samej mocy ale innej firmy po założeniu na oko da taki efekt jakby miała troszkę inną moc. |
![]() ![]() |
![]() |
#4113 |
Zakorzenienie
|
Przyszły moje Biofinity, jutro będę je testować, ale zanim to zrobię mam pytanie, pewnie głupie pytanie, ale, jak wspominałam, moja okulistka odwaliła fuszerę :/ Czy przed pierwszym założeniem soczewek muszę je wymoczyć w płynie te 6godz. czy ile tam dla jakiego płynu jest zalecane, czy mogę je wyjąć prosto z opakowania i założyć na oczka?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4114 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Widzę w nich tragicznie, na dniach idę do okulisty!
![]() |
#4115 |
Nie depcze krokusów
|
katka_19 - a jakie miałaś wcześniej?
fiolka85 - a tak jest? Jeśli tak, to czemu na rynku nie królują oksydacyjne, a bardzo ciężko spotkać osobne płyny, które niegdyś połączono w "all in one"? Na CLS wręcz czytałam o niechęci Amerykanów do AOSeptu, ale tam są nowsze formuły z H2O2. Podobno płynów mieszać nie wolno, a mówił mi tak jak Lalaith, że można stosować przez kilka dni zwykły, a potem taki albo osobno kupowane tabletki "musujące". A, jeszcze mi mówił o różnicach w czyszczeniu H i SH, że w tych drugich trzeba być bardziej restrykcyjnym. Lalaith - byłaś u niego w soczewkach? Ściągałaś je? Jak wyglądała wizyta? MagJa - najlepiej założyć od razu, soczewki w opakowaniu są sterylne, a w ten sposób unikniesz wpływu płynu na ewentualne podrażnienia. Daj znać, jak Ci się widzą!
![]() |
#4116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() O odczuciach odnośnie Biofinity na pewno doniosę, tylko nie wiem czy jutro, bo mam wolne, a tym samym zalatany dzień od rana do nocy. Ale jak nie jutro, to już na pewno w piątek zdam relację ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4117 |
Raczkowanie
|
Tydzień temu odwiedziłam salon Vision Express w celu dobrania pierwszych soczewek. Wizyta przebiegła w bardzo przyjaznej atmosferze, pełen profesjonalizm
![]() ![]() Aha! Czy mając soczewki z promieniem krzywizny 8,5 można nosić soczewki z innym promieniem krzywizny np. z odchyleniem w dół/górę o 0,1? Jeśli tak, to czy nie ma to żadnych konsekwencji dla zdrowia oka? Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4118 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że z tym mieszaniem płynów to chodzi o to żeby nie mieszać konserwantów i środków dezynfekujących, które kumulują się w soczewce i mogą spowodować podrażnienie, ponieważ plyny oksydacyjne nie mają konserwantów a środek dezynfekujący ulega całkowitej neutralizacji to można je używać wymiennie z jakimś innym płynem. To tylko moja teoria wysnuta na podstawie zasłyszanych informacji, więc nie jestem pewna czy tak jest. Popytam mądrzejszych i jak się dowiem czegoś konkretnego to dam znać. Przy okazji jeżeli masz jakieś nurtujące pytania odnośnie soczewek, płynów itp to pisz. W lutym będę mieć zajęcia ze specjalistą od soczewek kontaktowych pewnej znanej firmy, więc będzie szansa żeby uzyskać odpowiedzi z rzetelnego źródła. Nutella Dlaczego okulista dobrał Ci tak dużo słabsze soczewki niż okulary? Jak w nich widzisz? Soczewki innych firm najczęściej nosi w innym "rozmiarze" ale nie ma reguły że promień krzywizny może być 0,1 mm większy lub mniejszy. Trzeba przyjść na wizytę i przymierzyć jak leżą i dopiero wtedy można ocenić jaki promień krzywizny innej firmy będzie dla Ciebie dobry.Może się okazać że soczewka o bardzo zbliżonym promieniu będzie źle leżeć bo ma inną konstrukcję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4119 |
Zakorzenienie
|
Melduję wrażenia po noszeniu Biofinity przez 5h. Ogólnie rzecz biorąc nosi się je całkiem przyjemnie, widzę w nich lepiej niż w Oasys'ach, nic mi się nie rozmazuje, i co najważniejsze nie czuję ich tak, jak tamtych. Tamte chyba jednak mnie cisnęły, bo moje powieki jakby czuły ich granice. Tu nic takiego się nie dzieje. W ogóle soczewki same w sobie są o wiele cieńsze i bardziej elastyczne.
Tyle tylko że coś mi się chyba stało z lewym okiem, bo już w sobotę, kiedy ostatni raz miałam na oczach soczewki, na lewym oku odczuwałam większy dyskomfort, jakby mnie coś kłuło. Opłukałam wtedy tą soczewkę, dokładnie "wyszorowałam" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4120 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4121 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do tych płynów on twierdzi że te katalityczne (dobrze ![]() Co do tego uwodnienia to Proclear też mają wysokie, a świetnie się sprawdzają w przypadku osób z problemem suchego oka, bo oprócz uwodnienia liczy się materiał i konstrukcja soczewki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4122 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4123 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() ![]() A jednak opowiadał o Żonie ![]() ![]() Fiolka - to może zostańmy przy tym, że generalnie wskazane jest niskie uwodnienie, ale i tak trzeba samemu wypróbować ![]() ![]() A! myślałam o tym, że zwykłe płyny spełniają normy, bo normy mogą być za niskie albo ustalane w bardzo restrykcyjnych (a jak jest u przeciętnego użytkownika, to wiadomo... inaczej) warunkach, np. dezynfekcja soczewek noszonych zaledwie parę godzin, z zachowaniem wszelkich procedur, szorowaniem pojemniczka, płukaniem przez 15 sekund, codzienną wymianą płynu itp.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-01-22 o 17:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4124 |
Wtajemniczenie
|
Malla z tego co pamiętam co skuteczność bada się przez umieszczenie szczepów określonych bakterii w płynie na okres czasu jaki zaleca producent i sprawdza się jaka jest skuteczność niszczenia tych bakterii.
Co do pytań, to jak będziesz mieć czas i coś Ci się przypomni to pisz tu albo na PW. |
![]() ![]() |
![]() |
#4125 |
Nie depcze krokusów
|
Fiolka - o, to fajne testy, robiłam podobne na studiach, tylko że na płynach do soczewek, oczywiście. Ciekawe, czy uwzględniają np. higienę wieczek pojemniczków. Dużo się soczewki brudzą podczas zakładania, nigdy nie lubiłam gmerać w pudełku, w tych stojących jest łatwiej, nawet nie mam styczności z wnętrzem soczewek.
Z takich pytań na czasie to dręczą mnie jednodniówki, a dokładniej ich uniwersalne rozmiary (jaki jest... hmm... margines zachowań na oku przy dobrze) i niską przepuszczalność tlenu.
![]() |
#4126 |
Matka Smoka
|
Dziewczyny, nie wiem czy dobrze zrozumiałam: mogłabym np. raz w tygodniu używać AOseptu a w pozostałe dni zwykłego płynu?? bardzo by mi się taka opcja podobała - w weekend mniej eksploatuję soczewki więc miałyby czas wyleżeć się w AO.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4127 |
Wtajemniczenie
|
no właśnie nie mamy pewności co do tego ale jest podejrzenie, że tak można.
Jak się dowiem jak to naprawdę jest to napiszę tutaj. |
![]() ![]() |
![]() |
#4128 |
Zakorzenienie
|
Ineso ten kontaktolog u którego ostatnio byłyśmy takie rozwiązanie wręcz zaleca.
Co do tych niskouwodnionych soczewek ja na swoich oczach przetestowałam że to jednak prawda, bo niskouwodnione Optimy są dla mnie jednak o wiele lepsze pod względem komfortu noszenia wieele godzin niż wszystkie inne soczewki (nawet porządne Procleary). A i Markowski powiedział mi też że bzdurą jest ustalanie że jakieś soczewki można nosić 8 godzin dziennie a inne 12 i że jak mi się nic nie dzieje to mogę Optimy nosić nawet 30 jeśli przez tyle czasu nie śpię ![]() A z tymi płynami tłumaczył mi też że w zwykłych leżących pojemniczkach i zwykłym płynie, który jednak wszystkiego nie dezynfekuje a część zanieczyszczeń odkłada się na ściankach pojemniczka, rano wyjmując soczewki niestety po tych zanieczyszczeniach przejeżdżamy soczewką i zbieramy ten brud, a w tych stojących nie jest to w ogóle możliwe nawet jeśli coś tam niewyżartego przez katalityczny płyn osiadłoby na dnie (co wg niego nie ma racji bytu). Przepraszam za mętność mojej wypowiedzi, ale nie umiem tego inaczej ubrać w słowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4129 |
Zakorzenienie
|
Ciekawe rzeczy piszecie o tych płynach, dziewczyny. Ja postanowiłam dać soczewkom jeszcze jedną szansę i zamówiłam dzisiaj parę Biofinitów
![]() Czy dobrze rozumiem, że lepiej będzie, jeśli kupię sobie AOsept zamiast Opti Free? ![]()
#4130 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#4131 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Takie podejście ma sens w stosunku do odpowiedzialnych osób które regularnie chodzą na badania kontrolne. wiele osób noszących soczewki jest nieodpowiedzialnych i aż się boję pomyśleć jakby się to skończyło gdyby każdemu powiedzieć że soczewki można nosić tak długo jak się chce dopóki nic się nie dzieje. Stąd odgórne zalecenia ile powinno się nosić soczewki i moim zdaniem to nie jest bez sensu. Moja siostra też mówiła że zakładanie soczewek tymi patyczkami nie było przyjemne. W ogóle pierwszy raz się spotkałam z tym żeby ktoś tego używał to miękkich soczewek, bo w sumie są one przeznaczone do soczewek twardych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie dzisiaj Biofinity sprawują się super, w ogóle ich nie czuję, nawet na lewym oku, na którym wczoraj coś było nie tak. Z tym, że teraz po 4 godz. z których od godziny siedzę przy kompie, zaczyna pojawiać się delikatne uczucie zamglenia/zapiaszczenia. Ale ogólnie rzecz biorąc niebo a ziemia, porównując z Oasys'ami. Ja póki co z płynami nie eksperymentuję, zamówiłam ten sam Opti Free, choć kusiła nowsza wersja Replenish. Edytowane przez MagJa Czas edycji: 2009-01-23 o 18:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dla mnie Oasys'y to była masakra - cała nadzieja w Biofinitach - Twój post tym bardziej dał mi nadzieję ![]()
![]() |
#4134 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ************* Dziewczyny, powiedzcie mi jak mam liczyć ważność moich soczewek, skoro nie zamierzam ich nosić dzień w dzień, a są miesięczne. Czy mimo wszystko po miesiącu do kosza czy mogę sobie je założyć te 30 razy i wtedy out? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po miesiącu powinny wylądować w koszu, niezależnie od tego czy założysz je 30 czy 3 razy. W tym drugim przypadku radzę zmienić soczewki na jednodniówki, które są chyba najlepsze dla osób które ubierają soczewki sporadycznie, albo na 3 miesięczne, bo wychodzą najtaniej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wielkie oczy to moja cecha charakterystyczna, chyba nie ma osoby, ktora by tak mnie nie kojarzyla, a Oasys to moje ukochane soczewki, wlasciwie jedyne, ktore moge nosic caly dzien bez uczucia dyskomfortu ![]() co osoba to opinia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4137 |
Raczkowanie
|
Próbowałam różnych soczewek: Oasys, Proclear, O2 Optix ale dopiero Biofinity mogę nosić cały dzień nie czując w ogóle soczewek na oczach. Dla mnie rewelacja.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A skoro piszesz że właściwie jedyne które możesz nosić cały dzień bez uczucia dyskomfortu to napisz jakie inne soczewki przetestowałaś. Edytowane przez lalaith Czas edycji: 2009-01-24 o 12:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no tak, Oasys maja do wyboru tylko jedna krzywizne, mimo, ze np. J&J Advance juz 2 gdy dowiedzialam sie o tych soczewkach, strasznie glupie mi sie to wydalo, dyskryminacja? ![]() ja zawsze mialam te pierwsza-mniejsza, pamietam, ze raz gdy kupowalam, zaszla pomylka i dostalam wieksza krzywizne, dyskomfort byl straszny, wiec chyba rozumiem ![]() ale w sumie dziwne, bo zawsze wydawalo mi sie, ze mam proporcjonalnie duza teczowke, wiec wiekszy rozmiar powinien byc ok, a jednak nie, uwieral i czulam soczewki przy ruszaniu okiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() MagJa -> mają -1 ![]() ![]() truskawkowawiosna -> powiem szczerze, że wydawało mi się trochę dziwne, iż Oasys'y tak swietnie Ci pasują - biorąc pod uwagę parametry tych soczewek ![]() ![]() Ja mam suche oczy, powiedziała mi to okulistka, i nieco przestraszyła mnie wypowiedź lalaith, że sztuczne łzy mogą uzależniać ![]() ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2009-01-24 o 14:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:33.