|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 !
Cytat:
mam pytanie apropo tej przezierności. co to wogóle jest i co ona oznacza??? jest jakaś skala w której to sie mierzy?? czy tą przezierność mierzy sie tylko podczas badania genetycznego czy przy zwykłym usg też? Mi na ostatnim usg(12 stycznia) dzidzia tez spała, a gin stwierdził ze daj jej spokój i nie bedzie dzidzi budził. byłam wtedy w 12 tc i 5 dni a dzidziol miał 57mm
Edytowane przez agga19851985 Czas edycji: 2009-01-23 o 13:05 |
|
|
|
|
#3692 | |
|
Zakorzenienie
|
Miramej, świetne wieści! Cieszę się razem z Tobą!
Cytat:
i od siebie dodam, że pajacyki, śpioszki, rozpinane w całości są faktycznie wygodniejsze i przebieranie idzie znacznie sprawniej, szczególnie, gdy maluszek płacze i protestuje . Na sam początek będę kupować tylko takie.
|
|
#3693 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bede wiedziala za czym sie mam rozgladac jak juz zaczne sie rozgladac :Hahaha:
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
|
#3694 | |
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przezie...%C4%87_karkowa Tutaj masz info odnośnie przezierności
|
|
#3695 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
[quote=aha9;10616709]
Cytat:
kladziesz sobie maluszka po prostu na rozpiete spiochy i zapinasz zreszta ja nawet chyba innych nie uzywalam ehhh dalej sobie umieram, wpadlam na chwile ale chyba znow musze sie polozyc
|
|
|
#3696 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dzięki. Kurde wcale mnie nie pocieszyła ta kilometrowa lista wad związanych ze zbyt wysoką przeziernością, zwłaszcza że mój gin tego nie sprawdzał. chyba go zapytam czemu tego badania nie zrobił. |
|
|
|
|
#3697 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zreszta nie zostalo mi dokladnie wyjasnione na czym polega to badanie, tylko ogolne informacje i ryzyko, dostalam tylko ulotki i broszurki z informacjami do poczytania ( w jez. niemieckim z okresleniami, ktorych nie umialam nawet przeczytac a co dopiero to zrozumiec ) Dopiero po przeczytaniu inform. z internetu rozjasnilo mi sie w glowie. Jaka jest polska nazwa badan wod plodowych i badan biochemicznych krwi? Moze jak poczytam po polsku to jeszcze sie czegos nowego dowiem? Boje sie tych badan, tego ze moge poronic, ale mysl, ze urodze chore, nieszczesliwe dziecko jest gorsza. Juz zaszokowalo mnie to, ze lekarz ze szpitala dzwonil do mnie jako pierwszy z wynikami badan. Jak zadzwonilam do mojego ginekologa, to okazalo sie, ze ten jeszcze wynikow nie ma i byl zdziwiony o informacji podanej ze szpitala. Badania przeprowadzac bede w 17 tyg. ciazy gdzie ryzyko poronienia spada do 0,5 %. Nadzieja teraz w Bogu, ze wszystko sie pozytywnie zakonczy. |
|
|
|
|
#3698 | |
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
W pierwszej ciąży też się zastanawiałam czy badał te wszystkie parametry. A lekarze często tak robią, że jeżeli wszystko jest w porządku, to nawet nie wspominają co teraz badają. A tu słodki link, wzruszające ![]() https://mamotoja.pl/ciaza_i_porod_ci...ul,5847,0.html
|
|
#3699 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Hm to faktycznie troche dziwne, ja byłam na usg w tym samym czasie co ty i moj gin powiedzial ze to najlepszy okres na zbadanie przeziernosci, a moze to zrobil tylko ci nie wspomnial bo wszystko w normie? z tego co kojarze mozna to zbadac do 15 tyg wiec jeszcze zdazysz jesli ci na tym zalezy |
|
|
|
|
#3700 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gizmiatko super wyszło
|
|
#3701 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
co sadzicie o imieniu Sonia dla dziewczynki?? tylko szczerze!
wiem, ze wielu osobom sie to imie nie podoba...ale jest takie slodkie do ani np mozna tak nieladnie sie zwrocic anka - a do soni jak sie mowi sonka to nadal brzmi to slodko
|
|
#3702 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam sie z UnholyOne Byc może miałaś badana przezierność karkową maluszka (jak dostałaś opis usg, to sprawdz czy nie ma tam sktótu NT). Zapewnie wyszło prawidłowo i lekarz nic nie wspomniał. Zreszta u mnie było podobnie, mi lekarka nic na ten temat nie powiedziała ale w opisie USG wyczytałam wszystkie dane i była tam też przezierność oprócz tego wymiary maluszka i inne dane. Także nie martw sie, napewno jest wszystko ok. Piekna ta opowieść...wzruszyłam się
|
|
|
#3703 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
hmm dziewczyny ale badanie przeziernosci to juz sie zalicza do badan prenatalnych a tych nie wykonuje sie tak o kazdej kobiecie tylko tym po 35 roku zycia a tym mlodszym to jesli sobie zazycza no i zaplaca oczywiscie
w standarcie nie wykonuje sie badan prenatalnych ja gdybym sie nie umowila i nie zaplacila tez bym ich nie miala a szkoda bo jak to moja gin powiedziala powinno sie to robic kazdej kobiecie, kazda ma prawo wiedziec co jest z jej dzieckiem
|
|
#3704 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja też specjalnie umawiałam się z lekarzem na 12 tydzień by zrobić prenatalne usg Zresztą widać że lekarz coś robi innego bo przecież szuka i mierzy tą przezierność oraz sprawdza kość nosową...dlaczego nie miałby nic powiedzieć że to robi? Najlepiej zapytać lekarza
|
|
#3705 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Dziękuję Cytat:
.Cytat:
Cytat:
. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
.Cytat:
Cytat:
, przytulam mocno , jesteśmy z Tobą.
|
|
|
#3706 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ten sam problem mam z tym wyliczeniem my też byliśmy w tym samym wieku Cytat:
|
|
#3707 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Nie będę też kupować dużo, szczególnie tych od 1-3 miesięcy. Chyba na początek skupię się na innych niż ubrankowych zakupach, ale to też nie już i nie teraz, może za 2-3 miesiące. Przesądna nie jestem, ale nie chcę tego składować w mieszkaniu.
|
|
#3708 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
nie moge tak lezec bo wtedy mam wrazenie ze bardziej sie rozkladam hmm
nie wiem co robic zeby lepiej sie poczuc moze sie przemoge i zrobie sobie ten syrop z cebuli...hmm tylko jak ja to przelkne ![]() dobrze, ze chociaz maly czuje sie dobrze, juz nie goraczkuje a krostki go raczej nie swedza - mam nadzieje, ze tak zostanie ajj nie moge sie doczekac nastepnej wizyty - tak bym chciala juz wiedziec jaka plec i zobaczyc znow dzidzie i tak jak Wy codziennie wyczekuje pierwszych ruchow - normalnie prawie caly czas dotykam brzucha i sprawdzam czy aby nie kopie jutro zaczynam 16 tydzien wiec moze jeszcze troche i poczuje w pierwszej ciazy czulam w 18
|
|
#3709 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3710 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już sie nie mogę doczekać.
|
|
|
#3711 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
mam nadzieje, ze to nastapi szybko bo juz nie moge sie doczekac - to takie wspaniale uczucie EDIT: hmm wiecie, ze zaczynam coraz bardziej sie zastanawiac nad naturalnym porodem?? wiem, ze TZ tak bardzo chcialby to przezyc i przeciaz pepowine, no i wiem, ze zblizyloby to nas siebie ehh juz sama nie wiem jakos w ciazy inaczej patrzy sie na porod - w ogole on nie przeraza nie wiem czemu
Edytowane przez Svinecka Czas edycji: 2009-01-23 o 14:09 |
|
|
|
|
#3712 | |
|
Zakorzenienie
|
ufff ciesze sie
myslalam ze jakos tk nie składnie to napsialam ciesze sie ze sie udało ![]() Cytat:
i co smiejszniejsze na duzej ilosci stron gdzie sa podane znaczenia imienia nie ma soni znalazlam na jednej :::Sonia : Kobieta nosząca to imię pożąda w swym życiu jedności, spokoju i miłości - ale jednocześnie sama wykazuje chęć do wyodrębniania się od innych i chętnie chadza własnymi drogami.Nierzadko osiąga tytuły naukowe. Ciągle pragnie dojść do sedna sprawy, jest bardzo dociekliwa.Usposobienie ma przyjemne, towarzyskie - a zachowanie ujmujące, wskutek czego cieszy się nierzadko ogólną sympatią. Z wiekiem wykazuje coraz więcej spokoju, zdolności dyplomatycznych a także zamiłowania do sztuki.Kocha rodzinę, ale nie przywiązuje się zanadto do ogniska domowego. Posiada uzdolnienia przywódcze. Zdrobnienia:Sońka, Sonieczka, Soniuś aaa co do syropu z cebuli to nie jest on taki straszny jelsi wolisz czosnek to zalej zabek czosnku w kieliszku wrzadkiem i po paru godiznach wypij napar tez skutkuje !
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres Edytowane przez Gizmiatko Czas edycji: 2009-01-23 o 14:10 |
|
|
|
|
#3713 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
ladny opis
|
|
#3714 |
|
Zakorzenienie
|
znalazlam jeszcze ::
Sonia odpowiedniki tak jak Zofia: ang. Sophie, Sophia, Sophy, franc. Sophie, hiszp. Sofia Sonia powstało jako samodzielne imię od zdrobnienia imienia Zofia. W Polsce nosi je 8660 osób (w 2001 r. - 8827). Według astrologów Sonie są niepokorne, obdarzone dużym temperamentem, ambitne. Nie boją się pracy i wytrwale dążą do celu. Imię to najlepiej służy osobom urodzonym pod znakiem Koziorożca. Imieniny: 30 IV; 15 V; 18 IX; 30 IX; ze stronki www http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/0,79473.html zauważyłam ze masz synka o imieniu eryk (nawiaem mowiac tez fajne imie) a tu znaczenie Eryk ang. Eric, franc. Éric, hiszp. Erico Eryk jest imieniem pochodzenia germańskiego. Oznacza potężnego, możnego władcę. W Polsce notowane od XIV w. Dziś imię to nosi 17 834 Polaków (w 2001 r. - 15 339). Imieniny: 9 II; 18 V; 18 VIII; 24 XII;
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres Edytowane przez Gizmiatko Czas edycji: 2009-01-23 o 14:23 |
|
|
|
#3715 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
JA TEŻ ZACZYNAM 17 TC jA w 14 tyg miałam badany karczek dzidzi i wynosiła 0,08 cm lekarz powiedział wszże ok ale w pierwszej ciąży 5lat temu to nie wiedzialam nawet że bada sie takie cuda a lekarz też mi nic na ten temat nie powiedzial- dlatego teraz chodzę do innego
|
|
#3716 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie wróciłam z pracy i rozpoczęłam weekend
Dziewczyny do którego miesiąca planujecie pracować? Ja myślę że popracuję tak do końca kwietnia (będę wtedy kończyć 6 miesiąc) i ani dnia dłużej. |
|
|
|
#3717 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
ehh jednak ide sie polozyc bo nie daje rady
|
|
#3718 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() SONIA to bardzo ładne imię, mam po sąsiedzku małą Sonie i jest świetna ![]() ja jak będę miała syna to SZYMON a do córki nie mam imienia, będę szukać jak się okaże że to jednak nie Szymuś ![]() jeśli idzie o sposób rodzenia to najbardziej by mi pasował poród naturalny ze znieczuleniem jeśli oczywiści łożysko się podniesie i nie będę musiala mieć CC. znalazłam już sobie nawet prywatną klinikę w Bielsku i z tego co czytałam na forach to koszt takiego porodu z pobytem to ok 500-600 zł. do dyspozycji lekarz położnik, anestezjolog i jakiś lekarz od noworodków gdyby się co dzialo ale CC Na pewno nie chce rodzić w szpitalu w moim mieście, nie po pierwszym porodzie jak mało się nie przekręcilam na zakażenie bo mi całego łożyska nie wyciągli przy porodzie i gniło sobie w środku, a później miesiąc po porodzie czyszczenie na żywca bo byłam karmiąca (( NIGDY WIĘCEJ I BOŻE DOPOMÓŻ ZEBYM TAM NIE TRAFIŁA RODZIĆ
Moja córcia 5 lat Moja druga córcia 39 tc Edytowane przez ainka11111 Czas edycji: 2009-01-23 o 14:44 |
|
|
|
|
#3719 |
|
Wtajemniczenie
|
[quote=ainka11111;10618995]ja też chcialam pracować tak do 7 może a tu już od 7tc mam L4 więc już nic nie planuje
![]() SONIA to bardzo ładne imię, mam po sąsiedzku małą Sonie i jest świetna ![]() ja jak będę miała syna to SZYMON a do córki nie mam imienia, będę szukać jak się okaże że to jednak nie Szymuś ![]() ja nie pracowałam juz przed ciążą bo mój mąż powiedział że jak nie chcę to nie muszę, ale teraz to chyba juz bym sobie mogła popracować troszkę, lecz kto mnie teraz zatrudni? ![]() ja wybrała dla dzidziusia Fabian lub Iga ale mąż nie bardzo to akceptuje wiec pewnie jeszcze coś wymyślimy razem, Dominika dla córy też mi sie bardzo podoba. Edytowane przez agga19851985 Czas edycji: 2009-01-23 o 14:51 |
|
|
|
#3720 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie !! ja za godzinke pędzę do lekarza......
pewnie odezwe sie wieczorem........
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:05.

i od siebie dodam, że pajacyki, śpioszki, rozpinane w całości są faktycznie wygodniejsze i przebieranie idzie znacznie sprawniej, szczególnie, gdy maluszek płacze i protestuje

NIE LUBIĘ TROLLI

. Dziękuję
... może podzielisz się fotką tego kawalera 
, przytulam mocno