![]() |
#151 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Cytat:
![]() Za miesiąc się ponownie przeprowadzam, może będą bardziej sprzyjając warunki ![]() A tymczasem kuszą mnie te storczyki z Tesco za 19.90 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#152 |
Zakorzenienie
|
Witam wszystkich
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#153 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bardzo dziękuję za rady ![]() Przestawić go teraz w bardziej słoneczne miejsce ![]() to mój bidny storczyk ![]() 1. w całej swej łysej okazałości 2. korzenie zielone (już przesadzać czy jeszcze czekać ![]() 3. przesadziłam chyba z podlewaniem, bo chyba korzenie nadgniły ![]() 4. No i nie wiem czy ciąc w tym miejscu niżej, czy zostawic jak jest... mam całą masę pytań, bo dotąd marny ze mnie hodowca kwiatków był, a i kaktusy mi usychały ![]() ![]()
Edytowane przez matakow Czas edycji: 2009-01-24 o 10:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#154 |
BAN stały
|
kurcze na tym zdjęciu nie widać koloru łodygi i nie za bardzo wiem co tam zaznaczyłaś tym kułkiem
![]() ![]() ![]() Te korzenie na wierzchu to są powietrzne i nie śą nadgnite a raczej podsuszone ... u mnie tez mają takie brązowe plamy i nie do końca jeszcze odkryłam czemu mam nadzieje ze to nie choroba żadna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() One mi wyglądają na suche więc mozesz mu zafundować parę minut kąpieli ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#155 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a tym kółkiem to zaznaczyłam, że tam tez było suche i nie wiem czy odciąć tą łodygę wyżej czy nie, bo łodyga wyrasta w miejscu gdzie była druga i uschła do tego momentu (mam nadzieję, że zrozumiale napisałam ![]() a korzonki to sa zielone, nie srebrne (robiłam badziewną cyfrówką, bo za bardzo nie wiem co i jak z męża lustrzanką ![]() juz nie moge sie doczekac az zakwitnie, bo juz długo w tym uspieniu jest ![]() na pewno zdam relację z postępów ![]()
![]() |
#156 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
myślę ze nie musisz jeszcze przesadzać, ale w sumie ja najlepszym doradca nie jestem ![]() co do korzoków na górze tez mam takie w jednym z plamkami i one sie nie rozwijaja wiec najwidoczniej taki ich urok bo korzonki w doniczce mam grube, jędrne i co do nich zaglądam jest ich wiecej ![]() trzeba go nawozić co jakis czas i czekać cierpliwie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#157 |
Zakorzenienie
|
ja wyczytałam że te plamy na korzeniach to że za twarda woda czy tam jakieś sole się osadzają, coś takiego. i że to 'boli' storczyka, ale hm w środku doniczki nie ma tych plam a tylko z wierzchu i nie wiem sama
![]() witam nowe zafascynowane storczykami kobietki ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#158 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
plamy na korzeniach sa jak słusznie napisala Larysa spowodowane twarda woda, czesto nawet przegotowana i odstana woda robi takie kuku naszym storczykom... najlepiej nie lac kranówy do storczyków tylko fundowac im SPA w deszczówce lub mieszac wode destylowana z kranówa w proporcji 1:3 (1- kranówy 3- destylowanej). Pozdrawiam serdecznie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#159 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#160 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#161 |
Raczkowanie
|
Ja zawsze miałam różne dziwne pomysły, stąd to wyzwanie do wyhodowania nowych okazów
![]() ![]() Witam wszystkie nowe storczykomaniaczki ![]() Storczyków nie kupuje na allegro, bo jak się doliczy dojazd to można już kupić kwiatka na miejscu a okazów jest już coraz więcej nawet w pospolitych kwiaciarniach przyłączam do gratulacji za udane zakupy dla gelatynki ![]() ![]() Są też mniej optymistyczne wieści mój jeden nowo zakupiony storczyk ma wełnowce L właśnie go przesadziłam do nowej ziemi i wymyłam całego roztworem wody, alkoholu i płynu do naczyń mam nadzieje, że je zabiłam – jak nie trzeba będzie sięgnąć po chemie buziaki dla wszystkich kochanych Pań ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#162 |
Zakorzenienie
|
Widziałam dziś w Realu piękne storczyki za 19.99 zł. Najwięcej było białych z kolorowymi warżkami, ale były też kolorowe. Bardzo, bardzo, bardzo =
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez cypressangel Czas edycji: 2009-01-24 o 18:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#163 |
Raczkowanie
|
ja bym sie nie zastanawiala i kupila jaby m sie podobal tymabardziej ze TZ chcial ci kupic- mi moj chlopak zabrania mowi ze ma dosyc tych
"pasozytów" troche ma racje bo duzo ich ostatnio kupilam ale sa one takie sliczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#164 |
Raczkowanie
|
moje nowe nabytki z Tesco, są tydziń u mnie, zdążyły zgubić wszystkie pąki
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da02d031d3d8ccfa.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/df46789112394a32.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/19ce794552c658ca.html |
![]() ![]() |
![]() |
#165 |
Wtajemniczenie
|
ohhh, ale mnie kusi żeby skoczyć do tesco po storczyka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#166 |
Rozeznanie
|
za to mój ten co za 40zł kupiłam traci kwiaty i pąki niestety
![]() jedyne pocieszenie to odnoga, która pięknie rośnie ![]() a co do kwiatków które opadają szybko to mój miał 1 miesiąc - ten co wypuścił u mnie łodygę
![]() |
#167 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#168 |
Zakorzenienie
|
no to ja Wam powiem tak, mam kaloryfer odkręcony na 5 (!) kupiłam ciapatka 9 dni temu z 3 pąkami, które myślałam że odpadną ze względu na kupienie go w mróz i niesienie do domu, nie autem, po prostu w reklamówkach ;p i co? 2 już się rozwinęły a ten 3ci jeszcze rośnie
![]() ![]() a ten czerwono żółty który przedłużył mi pęd stoi na parapecie nad tym kaloryferem ;p aha! ciapaty stoi na stoliku jakieś 2 m od kaloryfera tak więc ja już nie wiem jak to jest z tymi kwiatkami, ale cypressangel dziwię się że nie skorzystałaś z okazji i nie kupiłaś sobie jak taki ładny był ![]() aha i co do suchego powietrza to ja mam nawilżacz ceramiczny na kaloryferze a poza tym mam na parapecie 2 tacki z keramzytem zalanym wodą, i sobie paruje także chyba sucho nie mam ![]() Edytowane przez Larysa88 Czas edycji: 2009-01-24 o 18:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#169 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam dziś w kauflandzie przy cotygodniowych zakupach wypatrzyłam storczyki za 19.99 I Moj Mis kupił mi jednego pięknego podopiecznego
![]() a oto on ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez niga Czas edycji: 2009-01-25 o 11:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() niga, śliczny ![]()
Edytowane przez cypressangel Czas edycji: 2009-01-24 o 18:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#171 |
Raczkowanie
|
W końcu znalazłam odmiane mojego storczyka
![]() co do podlewania, ekspertem nie jestem (co można stwierdzic po moich wcześniejszych postach ![]() Teraz wiem, że to nieodpowiednie podlewanie, ale wprawne oko Glizdki stwierdziło, że roślinka trzyma sie nieźle (a ja tak katowalam ją 9 miesięcy ![]() A te drobne kamyki to fajna sprawa, bo długo siedzi w nich woda, doniczka storczyka sucha, a pod spodem wilgotno ![]() ![]()
#172 |
Raczkowanie
|
Drogie kobietki.. Mam pytanko..
![]() Wpadł mi w oko pewien storczyk i zastanawiam się , dlatego może mi doradzicie.. Phalaenopsis , normalnego wzrostu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#173 |
Zakorzenienie
|
cypressangel ale ja nie miałam nic złego na myśli!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
Ale ja nawet nie pomyślałam, że masz coś złego na myśli - serio!
![]() Zawsze z ogromnym zainteresowaniem patrzę na Wasze śliczności i wiem, że chciałabym mieć jeszcze co najmniej kilka tych kwiatków, ale póki co przed storczykowymi zakupami hamuje mnie ten mój pierwszy nieszczęśnik i problemy z nim oraz ogrzewanie ![]() ![]() ![]()
#175 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#176 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() a Tu wsystkie 3. tylko one kwitna ![]() ![]() ![]() Dzis tez wyrzuciłam jednego biedaka z którego nic nie było- bez korzenii, pomarszczone liście. na dziś mam 10 storczyków ( tylko 3 kwitna) Edytowane przez ATENA84 Czas edycji: 2009-01-25 o 10:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#177 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 |
Zakorzenienie
|
ATENO, 2 pierwsze - przepiękne
![]() ![]() ![]()
#179 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#180 |
Rozeznanie
|
Dobrze ze nie pojechałam do makro bo tam tez sa wystawione storczyki po 26zł.
I podejrzewam ze tez bym przywlekła ze 3. W auchan był bardzo ładny rózowy storczyk - 2 pedowy ale liscie dolne i kora były pokryte pajeczyną. ![]() ![]() Kwiaty wybierałm ze 30 minut. anajgorsze jest to ze obok mnie jacyc młodzi pracownicy składali szafki na kwiaty bo w auchan chyba sie jakis tydzień kwiatowy szykuje i normalnie czułam na obie ich wzrok - ile mozna wybierac kwiaty ![]() ![]() ![]() ale prawie wszystkie wygrzebałam ![]() ![]() miłej niedzieli Zmykam zakuwac do egzaminów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:41.