|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3751 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 !
Ja też co chwilę jestem głodna...chociaż jogurt muszę zjeść..
Mama własnie dzwoniła że zrobiła pyszne ciasteczka i taką mi ochotę zrobiła że chyba sama zaraz coś zrobię![]() A dziś zapowiada się fajny wieczór...czekam na Tż, jakiś obiad muszę zrobić...a później do kina Chyba pójdziemy na komedię "Jestem na Tak" podobno najlepsza komedia Jima Carreya Już tak dawno nigdzie nie wychodziliśmy że aż nie mogę się doczekaćMiłego weekendu Dziewczyny
NIE LUBIĘ TROLLI![]() coraz bardziej ![]() Edytowane przez Karolinak82 Czas edycji: 2009-01-24 o 14:04 |
|
|
|
#3752 |
|
Zadomowienie
|
Ja przed ciążą to ostatni posiłek jadłam o godzinie 15, za to bardzo obfity żeby trzymał mnie najedzoną do następnego dnia....a teraz jem częściej ale nie jakoś specjanie więcej.
|
|
|
|
#3753 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moim skromnym zdaniem musicie jak najwięcej mówić o tym co Was spotkało. Jeśli Ci to pomaga to wygadaj się na forum, my zawsze Cię wysłuchamy Jeszcze wszystko się ułoży, zobaczysz. Cytat:
To jak zamierzasz spać , wiem, że podobno na plecach się niby nie powinno spać, bo ogranicza to dopływ tlenu do macicy, na brzuchu absolutnie nie można (zresztą chyba się nie da ) ale spać cały czas na boku ![]() Ja to staram sie spać na boku (zwłaszcza na lewym-bo tak trzeba) ale na dłuższą metę to nie daje rady i śpię na plecach ![]() Cytat:
Nie chce mi się nic robić ![]() Na obiad dzisiaj robię mielone, ziemniaczki i ogórek kiszony (własnej roboty )i właśnie piecze mi się chlebek i ślicznie pachnie. Chociaż ten zapach mnie pociesza, bo za oknem ponuro ![]() Wczoraj było tak ładnie i słonecznie, a dziś taka zmiana pogody.
![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png Edytowane przez eleeri Czas edycji: 2009-01-24 o 14:07 |
|||
|
|
|
#3754 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokladnie "kto pierwszy ten lepszy" i jeszcze te pacjentki po recepty bez kolejki wchodzą a my cieżarne musimy czekać....
|
|
#3755 |
|
Zakorzenienie
|
w różnych lekturach piszą i zalecają spanie na lewym boku,ale dopiero w wysokiej ciąży żeby nie uciskać na tzw, żyłę główną w pępowine.
Kobiety instynktowniee tak się kładą. Miałam też co nie co na zaawansowanej pomocy przedmedycznej właśnie o kobietach w ciąży, żeby pokładać je na tą stronę. A w takim stadium ciąży w jakim my jesteśmy, gdzie dzidzia ma dużo miejsca w brzuchu, sporo wody i ciałka naszego to dlaczego? wie któraś mama? Juz póżno jak na obiad, ale ja mialam pyzy, sosik, buraczki i polędwiczkę...mniam |
|
|
|
#3756 |
|
Wtajemniczenie
|
witam mamusie
Zgłaszam się po kilku dniowej nieobecności. Niestety po mojej poniedziałkowej wizycie okazało się, że muszę iść do szpitala kłucia jakie miałam były bardzo częste i bolesne więc gin po zbadaniu stwierdziła, że nie ma na co czekać. No i tak poleżałam do dzisiaj. Na szczęście już jest ok, dostałam kilka kroplówek i leki. Teraz muszę uważać jeszcze bardziej Ogólnie podczas tego pobytu w szpitalu wiele się dowiedziałam, nasłuchałam i widziałam. Na koniec na łóżko obok mnie trafiła młodziutka dziewczyna która w przy mnie poroniła to było straszne, ona tak płakała... aż mi głupio tam było leżeć, ech te polskie szpitale są ze sto lat chyba zacofane, jak można ją było w ogóle położyć z ciężarnymi no masakra jakaś. Powoli nadrabiam zaległości na wątku, ale naprodukowałyście tyle, że chyba ze dwa dni będę to czytać Moje wyrazy współczucia dla Malagi brak mi słów...Witam nowe koleżanki ok to zaczynam lekturę co tam naskrobałyście
|
#3757 |
|
Zadomowienie
|
Ehhh czuje się dziś tak okropnie że cały dzien siedze w domu i nawet się nie ubrałam, wymiotuje, jest mi słabo i duszno
Mam nadzieje ze u Was jest lepiej
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#3758 |
|
Zakorzenienie
|
ło matkoooo
![]() ale się naoglądałam ciuchów ciążowych na allegro... aż mnie oczy od tego rozbolały... Rozpoczęłam wywiad czy jakość jest faktycznie taka dobra i jak będzie ok to zrobię "małe" internetowe zakupy bo w paru rzeczach się normalnie ZAKOCHAŁAM!!! Jak się zdecyduje na zakupy to wkleję Wam linki
|
|
|
|
#3759 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Takie długie dojazdy mogą rzeczywiście zmęczyć, może w późniejszych tygodniach pójdziesz na zwolnienie? Mnie czasami też męczą wzdęcia, i to jest okropne uczucie, piję sobie na to miętkę, ale działa, jak jej się zachce .Co do płatków - widocznie Twoja dzidzia ich nie lubi ![]() Cytat:
.Cytat:
. Cieszę się, że już jest lepiej, natomiast pobytu w szpitalu współczuję. Ale jak trzeba - to trzeba.Cytat:
Malga, wiem, że wszystko wydaje się teraz takie czarne, to naturalne. Ale wierzę, że czas będzie Waszym sprzymierzeńcem i trochę ukoi Wasz ból. Ściskam Cię mocno .
|
|
|
#3760 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a powiedzcie czy Wy wszystkie macie badane na kazdej wizycie tetno dzidziusia tym detektorem lub usg na kazdej wizycie? bo ja nie mam badanego tetnan (mialam tylko podczas 2 usg) , ale jesli wiekszosc tak ma, to moze powinnam zmienic lekarza....
Edytowane przez Wojtusia Czas edycji: 2009-01-24 o 16:57 |
|
|
|
#3761 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze nie miałam badanego tętna. A za 3 tygodnie idę na 3 już wizytę. Za to usg miałam robione a obydwóch wizytach.
Megi b dobrze, że wszystko ok. A tego leżenia w szpitalu to nie zazdroszczę. Faktycznie można się napatrzeć i nasłuchać ![]() Majka Versace ja też ostatnio jadę na waflach ryżowych. U mnie dzisiaj na obiad kluski na parze z truskawkami lub z sosem i mięsem. |
|
|
|
#3762 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
#3763 |
|
Zakorzenienie
|
qurcze... tak piszecie o tych waflach ryżowych...
A mnie po głowie ostatnio chodzi dieta (oczywiście zdrowa dla maleństwa) bo jakoś tak czuję, że mój organizm jest trochę zatruty... Mam wrażenie, że za dużo tłuszczy spożywam (i tak niestety jest przez "smaki")... Chyba pora przerzucić się na chude mięsko, chlebek ciemny i dużo warzywek i owocków (za tym akurat ostatnio przepadam ) bo tak czuję, że jak tak dłużej będzie to zrobi się ze mnie prawdziwa kulka bardziej tłuściutka niż ciążowa ![]() I będę miała się czym zająć między kolejnymi wizytami u lekarza
|
|
|
|
#3764 |
|
Zakorzenienie
|
Adaikaka co do owoców to mam fazę na zielone jabłka.
Muszą być cały czas w domu i dziennie pochłaniam ich co najmniej 3-4. O dziwo inne jabłka i owoce mi nie smakują, np. mandarynki, banany dla mnie nie istnieją. Przypomniało mi się że tak samo mam z pomidorami, obojętnie w jakiej formie. Soki, koncentraty, albo tak zwyczajnie pomidorek na chlebek to moja codziennośc. |
|
|
|
#3765 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do gdzieś 5 tygodnia ciąży mandarynki jadłam prawie kilogramami... nic innego dla mnie nie istniało ![]() A teraz kocham jabłka (obojętnie jakie, byleby były soczyste) i nic innego z owoców, ewentualnie kiwi łączone z bananem ![]() Uwielbiam też pomidory... jem je z każdym rodzajem kanapki ogórki w ogóle mi nie smakują...Dzisiaj zachwycałam się gotowanym kalafiorem, nawet bez soli był ![]() Marchewkę mogłabym zjeść też chyba... jutro zrobię sobie surówkę z marchewki z jabłkiem ![]() Nie nawidzę gęstych soków owocowych, te mniej gęste też mi średnio smakują Najlepiej podchodzi mi fanta, cola, sprite... ale to ma w cholerę cukru ![]() Chyba spróbuję pić herbatki owocowe... Z ryb tylko łosoś w każdej postaci niestety tani on nie jest, ale w kwietniu przyjeżdza moja siostra z Norwegii to złożę u niej zamówienie ![]() Rosół i lekkie zupy mogę jeść całymi dniami... A wczoraj pół dnia robiłam sznycle i zjadłam pół widelca i mnie zemdliło a narobiłam ich dość sporo więc mój mąż jak to zje to je znienawidzi chyba ![]() Nie ma to jak ciążowe smaki które u mnie są jak chorągiewka zmieniają sie jak wiatr powieje
Edytowane przez adaikaka Czas edycji: 2009-01-24 o 17:40 |
|
|
|
|
#3766 |
|
Zakorzenienie
|
witajcie mamusie
w końcu weekend i trochę sobie odpocznę ![]() jeśli chodzi o tą pozycję leżącą to może ja Wam powiem, że jak przychodzi pacjentka w ciąży powyżej piątego miesiąca to nie można jej przyjmować w pozycji leżącej właśnie ze względu na ucisk na żyłę główną więc pewnie ze spaniem jest podobnie chyba wczoraj poczułam ruchy mojej dzidzi - takie jakby bulgotnięcia, ale nie jestem pewna; potem już cisza i dziś też nic ![]() kupiłam na allegro spodnie ciążowe, bo w Szczecinie w sklepach ciążowych nic ciekawego - są bardzo wygodne, ale fason nie jest stworzony dla mnie
|
|
#3767 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
, do tego namiętnie mandarynki, od czasu do czasu kiwi. Banany tylko w koktajlu mlecznym .Ale inaczej niż u Was nie pomidor, ale ogórek musi być na kanapce, ale... polany ketchupem Kotlin , rzadziej solo. Co do napojów - sprite, cola, fanta itp. nie istniały dla mnie nawet przed ciążą, piję tylko herbatki owocowe, czasem jedną zieloną do śniadania i sok pomarańczowy, często rozcieńczony wodą mineralną.p4w ruchy dziecka .Spodnie bardzo fajne, ja lubię z kieszeniami
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2009-01-24 o 18:05 Powód: Dopisek |
||
|
|
|
#3768 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a z drugiej strony jakże inne są smaki kobiet ciężarnych ![]() ja niestety po sokach mam zgage i jest mi niedobrze ![]() Ale sprubuję te herbatki aż sobie zaraz zrobię bo mi smaka zrobiłyście
|
|
|
|
|
#3770 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz w 14-tym, ale na wizycie byłam w 12-tym, więc nie mierzył, bo podobno za wcześnie.
|
|
#3772 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam ostatnio fazę na kwaśne - mój codzienny rytuał: sok z cytryn + czerwony grapefruit
![]() jeśli chodzi o jabłka to mam je za sobą - na początku ciąży, potem były gruszki, teraz cytryny i grapefruity, ciekawe co będzie następne dobrze, że ja po soczkach nie mam zgagi
|
|
#3773 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Witajcie, w końcu mam net w domu
Cytat:
też usłyszałam, żeby dziecka nie krzywdziła jak przedstawiłam swoje propozycje jakimś znajomym - Kornelia albo Konstancja. Moim zdaniem te imiona są piękne i mało spotykane - ja byłam w klasie jedną z ośmiu (!) Oli więc wiem coś o tym... Zdenerwowały mnie takie komentarze, przecież nie zamirzaema dziecka nazwać Hermenegilda na litość boską!Cytat:
![]() Cytat:
Moje typy były dokładnie takie same-ale Filip to były siostry ciotecznej, wszyscy go strasznie lubią, ona się denerwuje i jakbyśmy nazwali tak dzidzię to pomyślałaby, że robimy jej na złość![]() Cytat:
![]() No dobra lece na "Krwawy diament" na hbo miłego wieczorku wszystkim |
||||
|
|
|
#3774 | ||||
|
Zadomowienie
|
No i zrobiłam te moje ulubione pierogi.
bo tak dawno ich nie jadłam.Cytat:
I co? da się wytrzymać bez chleba? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ja słyszałam że właśnie od 12 tyg. już można mierzyć. Ja byłam w 10tyg. więc było za wcześnie ale ponoć w 12 to już jak najbardziej. Ale to pewnie też zależy od sprzętu. |
||||
|
|
|
#3775 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co oznaczały twoje kłucia i czego były objawem? Zażywasz teraz jakieś leki? no i czy bardziej uważać znaczy leżeć? hmmm takie "100 pytań do" się zrobiło przepraszam, jeśli jestem zbyt ciekawska .I zdrówka życzę
|
|
|
|
|
#3776 |
|
Zakorzenienie
|
Jak mialam tylozgiecie musialam spac na brzuchu, bo pod wplywem ciężaru macica sama wygiela sie w przod. Teraz jest ok. dlatego nie mozna spac na plecach, bo znowu pod wplywem ciezaru moze wygiac sie w tył. Tak tlumaczyl mi to lekarz, zeby spac na boku, jak najmniej na plecach.
|
#3777 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba zapytam gina, bo przy moim leżącym trybie ciąży odleżyn się nabawię
|
|
|
|
|
#3778 |
|
Zakorzenienie
|
oj Katarzynko tego to nie wiem czy kobiety,ktore nie maja tylozgiecia moga spac na plecach.....wydaje mi sie,ze moga, ale najlepiej zapytaj lekarza.
|
#3779 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tu pisze tak:" Ciąża - tydzień 17. Edipresse Polska S.A. Dziecko. Mierzy około 12 centymetrów i waży 100 gramów. Całe jest pokryte delikatnym puszkiem. Tzw. lanugo to spadek po naszych zwierzęcych przodkach. Do porodu zaniknie. Ulubioną zabawką maluszka jest pępowina. Naukowcy twierdzą, że może ją zaciskać tak mocno, że częściowo wstrzymuje dopływ tlenu. Ale nie martw się tym. Twoje dziecko nie zrobi sobie krzywdy. Ty. Gdy mąż Cię przytula, wyraźnie już czuje, że zostanie ojcem. Prawdopodobnie przytyłaś około 3–4 kilogramów, by czuć się swobodnie, musisz już wkładać stroje ciążowe. Nasza rada. Staraj się nie spać na plecach – w takiej pozycji przepływ krwi do macicy, a więc i do płodu, jest utrudniony. Najlepsza pozycja dla Was obojga to leżenie na lewym boku. " Link do tekstu http://www.polki.pl/ciaza_tydzien.ht...mn_id=10000934 Cytat:
Po raz pierwszy poszłam w 5/6 tygodniu to robiła mi usg od środka , potem w 11 tc w rubryce "akcja serca płodu" mam już coś wpisane ale z lekka nieczytelnie , w 15 tg już mam wyraźny wpis i w 17 też. Poza tym w 17 tc sama słyszałam bicie serduszka Ja na początku ciąży jadłam tylko i wyłącznie mandarynki, i cytryny, nienawidziłam mięsa w każdej postaci. Teraz poszerzyłam już jadłospis ![]() Nadal lubię mandarynki i cytryny, ale do tego doszły pomarańcze, grejpfruty, banany, kiwi itd. Nie wiem czemu nie przepadam za jarzynami , zawsze uwielbiałam jarzynki na patelnię, mogłam je jeść codziennie, a teraz nie. Wczoraj na siłę wmusiłam w siebie taką jarzynkę ![]() Mięsko jadam, ale nie każde i nie zawsze. Lubię rybki ale szprotki w puszce i w sosie pomidorowym, wczoraj miałam ochotę na makrelę i zjadłam ją całą tylko z jedną kromką chleba.Na łososia nawet nie mogę patrzeć , a jest polecany w ciąży.Do tego jadam wszystkie zupki ![]() Ale chyba wszystko OK, wczoraj chłop przyniósł mi wyniki i prawie wszystkie parametry mieszczą mi się w normie. Piszę prawie, bo w moczy mam liczne nabłonki (dała mi już ostatnio globulki, bo ją prosiłam, więc może już będzie OK) i nie wiem co to jest GRA mam 8 (a przedział jest 1,8-7,7) i %GRA mam 72,1 (a przedział jest 45-72) ![]() No i mam wyniki tokso, wynik ujemny ( <0,130) więc chyba nie przechodziłam
|
|
|
#3780 |
|
Zakorzenienie
|
Że tak pozwolę sobie zmienić temat, chciałam napomknąć, że zaczęłam się zaokrąglać.
Na buzi jestem pełniejsza, no brzuszek swoja drogą i tyłek mi się zdecydowanie powiększył ![]() Dziś pozwoliłam sobie na rozpustę i wybrałam się w tzw. miejsce publiczne, gdzie dużo ludzi. Miałam dziwne wrażenie, że wszyscy na mnie dziwnie patrzą,a niektóre kobiety wręcz we wstrętny sposób ![]() I sobie tak chyba po troszku uświadomiłam, że zupełnie to nowa dla mnie sytuacja i chyba nie umiem się w niej odnależć że te krągłości przybywają. Zawsze należałam, do tych "dobrze zbudowanych" podejmujących czasem walkę z nadmiarem, lub poprostu pilnowałam by waga nie poszła w górę...może stąd dziwne moje uczucie. Muszę się z tym oswoić
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:49.

Mama własnie dzwoniła że zrobiła pyszne ciasteczka i taką mi ochotę zrobiła że chyba sama zaraz coś zrobię
NIE LUBIĘ TROLLI

Witajcie
, wiem, że podobno na plecach się niby nie powinno spać, bo ogranicza to dopływ tlenu do macicy, na brzuchu absolutnie nie można (zresztą chyba się nie da
) ale spać cały czas na boku 

.

.