Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 ! - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-24, 21:49   #3781
katarzynka00
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 !

Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
No nie wiem tu pisze tak:

" Ciąża - tydzień 17.
postaram się zakodować i stosować, ale mi do 17tyg. jeszcze sooooro brakuje.
katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-24, 21:59   #3782
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majka versace Pokaż wiadomość
I co? da się wytrzymać bez chleba?

.
Pewnie, że się da. Chociaż nie zrezygnowałam całkowicie z chleba. Narazie robię tak, że wafle ryżowe jem w pracy, czyli codziennie od pon. do pt. a w weekend normalny chlebek. Zresztą chleba za dużo nie jem. 2-3 kromki dziennie (licząc oczywiście śniadanko i kolację).
Ale przyznam, że efekt po tych waflach ryżowych jest. Nie chodzę już taka "napompowana".

Edytowane przez frida110
Czas edycji: 2009-01-24 o 22:01
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-24, 22:43   #3783
Malga19
BAN stały

Cytat:
Cześć Malga ,
moim skromnym zdaniem musicie jak najwięcej mówić o tym co Was spotkało. Jeśli Ci to pomaga to wygadaj się na forum, my zawsze Cię wysłuchamy , nie trzymajcie tego w środku i przede wszystkim trzymajcie się z Pawłem razem.

Jeszcze wszystko się ułoży, zobaczysz.

To jak zamierzasz spać , wiem, że podobno na plecach się niby nie powinno spać, bo ogranicza to dopływ tlenu do macicy, na brzuchu absolutnie nie można (zresztą chyba się nie da ) ale spać cały czas na boku

Ja to staram sie spać na boku (zwłaszcza na lewym-bo tak trzeba) ale na dłuższą metę to nie daje rady i śpię na plecach

To mojej też jest duuużo pacjentek . I też przjeżdżają z pobliskich miejscowości. A, że nie ma rejestracji to "kto pierwszy ten lepszy"

Nie chce mi się nic robić

Na obiad dzisiaj robię mielone, ziemniaczki i ogórek kiszony (własnej roboty )

i właśnie piecze mi się chlebek i ślicznie pachnie. Chociaż ten zapach mnie pociesza, bo za oknem ponuro
Wczoraj było tak ładnie i słonecznie, a dziś taka zmiana pogody.

Dzieki dziewczyny za wszytko chyba jednak jestescie mi potrzebne.... tz,to forum jest...

U mnie dzis ttorszke lepije chodz nie zabardzo Dzis pierwszy raz wyszlam do ludzi do sklepu czeko sie najbardziej balam to tego ze zobacze kobiete w ciazy....i co i spotklalam jak na zlosc....az sie poryczalam...I dzis tez pierwszy raz poklocilam sie z Pawlem od naszej tragedi....bylo dosc ostron.. wiece jak to jest czasem neicche sie czegos powiedziec i sie powie i sie pozniej zaluje wiec powiedzilam; ze chyba nie jestem odp.kobieta dla niego bo nawet mu dzieci nie potrafilam urodzic....i bylow idac ze go tym stwierdzebniem urazilam az znow zaczleam ryczec....a on zwyczajnie mnie przytulil.... Beznadzieja..>!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!
Malga19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-24, 23:00   #3784
majka versace
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Pewnie, że się da. Chociaż nie zrezygnowałam całkowicie z chleba. Narazie robię tak, że wafle ryżowe jem w pracy, czyli codziennie od pon. do pt. a w weekend normalny chlebek. Zresztą chleba za dużo nie jem. 2-3 kromki dziennie (licząc oczywiście śniadanko i kolację).
Ale przyznam, że efekt po tych waflach ryżowych jest. Nie chodzę już taka "napompowana".
Tym bardziej jestem przekonana o zamianie chleba na wafle. Zresztą już tak robiłam wcześniej i efekt rzeczywiście był.

majka versace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-24, 23:19   #3785
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malga19 Pokaż wiadomość
...
I dzis tez pierwszy raz poklocilam sie z Pawlem od naszej tragedi....bylo dosc ostron.. wiece jak to jest czasem neicche sie czegos powiedziec i sie powie i sie pozniej zaluje wiec powiedzilam; ze chyba nie jestem odp.kobieta dla niego bo nawet mu dzieci nie potrafilam urodzic....i bylow idac ze go tym stwierdzebniem urazilam az znow zaczleam ryczec....a on zwyczajnie mnie przytulil.... Beznadzieja..>!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!

Malga nie zadręczaj się. Masz 19 lat i całe życie przed sobą przed Wami
A TŻ-a masz mądrego, na prawdę. Ucałuj go mocno i przytul się do niego, bo on też na pewno to przeżywa, a razem na pewno dacie sobie radę .

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 00:34   #3786
majka versace
Zadomowienie

Dostałam od znajomej bardzo ciekawy link nt. znieczuleń m.in. przy porodzie. Bardzo ciekawa lektura.

http://www.znieczulenie.prv.pl/

Stary 2009-01-25, 09:10   #3787
musicman
Zadomowienie

Dzień dobry wszystkim

W sobotę zrobiłam sobie dzień odgruzowania. Byłam u dentysty i u fryzjera. Mam wreszcie ufarbowane odrosty i odświeżoną fryzurkę. Lepiej się człowiek czuje, naprawdę. Poza tym kupiliśmy pierwsze ciuszki dla dzidzi, tak na chybił trafił, to co nam się podobało. POtem wrzucę zdjęcia.

Tak się zastanawiam, dentysta zrobił mi jedną małą plombę i powiedział, że można zrobić lakowanie 7-mek żeby się nie psuły , już się umówiłam na to lakowanie ale zastanawiam się czy to bezpieczne w ciąży? NIe ma nic w necie na ten temat
musicman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 10:06   #3788
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
Że tak pozwolę sobie zmienić temat, chciałam napomknąć, że zaczęłam się zaokrąglać.
Na buzi jestem pełniejsza, no brzuszek swoja drogą i tyłek mi się zdecydowanie powiększył
Dziś pozwoliłam sobie na rozpustę i wybrałam się w tzw. miejsce publiczne, gdzie dużo ludzi. Miałam dziwne wrażenie, że wszyscy na mnie dziwnie patrzą,a niektóre kobiety wręcz we wstrętny sposób
I sobie tak chyba po troszku uświadomiłam, że zupełnie to nowa dla mnie sytuacja i chyba nie umiem się w niej odnależć że te krągłości przybywają.
Zawsze należałam, do tych "dobrze zbudowanych" podejmujących czasem walkę z nadmiarem, lub poprostu pilnowałam by waga nie poszła w górę...może stąd dziwne moje uczucie.
Muszę się z tym oswoić
Nie jesteś sama z tymi dodatkowymi kg. Wiesz ja tez zawsze dbalam o figure, cwiczylam itp. a teraz nie robie nic, tylko sie obżeram. Z rozmiaru 36 juz mam 38/40, najwiecej poszlo mi wlasnie w tylek, gdzie przed tem mialam 92cm, a teraz 98cm!! z 15 par spodni biodrowek lezy, bo tylko do polowy ud je wciagam, normalnie masakra. Na brzuchu sam tluszczyk, a waze teraz 55kg, przed ciaza mialam 52kg!
Ale mam nadzieje ze brzuszek szybko urosnie, to bede dumnie go pokazywac, bo narazie tez mam wrazenie ze ci co mnie dawno nie widzieli odrazu mnie obgaduja itp.

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 10:23   #3789
Martacin
Raczkowanie

Mam pytanie dziewczyny. Czy idąc państwowo do ginekologa na USG nie mozna zabrac ze sobą partnera? Usłyszałam to ostatnio od mojej Pani ginekolog, jednak jest to dla mnie jedynie jej dziki wymysł . Co o tym sądzicie?

P.S wstępna data urodzin Maleństwa to 29 lipca, a nie sierpnia :P
Martacin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 10:32   #3790
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez Martacin Pokaż wiadomość
Mam pytanie dziewczyny. Czy idąc państwowo do ginekologa na USG nie mozna zabrac ze sobą partnera? Usłyszałam to ostatnio od mojej Pani ginekolog, jednak jest to dla mnie jedynie jej dziki wymysł . Co o tym sądzicie?

To czy mozna przyjsc na wizyte z partenrem zalezy rzeczywiscie od lekarza. Jesli ci nie pasuje, zawsze mozesz zmienic. Ja chodze prywatnie i zawsze na kazdej wizycie sa babki z facetami. Jak zauwazylam to sa w wiekszosci kobiety co maja juz dosc widoczny brzuszek. Tez jestem ciekawa kiedy mi lekarz powie ,że moge zabarc Tż....

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 10:44   #3791
Miramej
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny

Cytat:

Akurat na USG chodzę prywatnie, ale sama jestem ciekawa, jak to jest na NFZ . Pytałaś gin, dlaczego Twój TŻ nie może być tam z Tobą? W czym to miałoby przeszkadzać? Hmmm...
Ja byłam w środę (13/14 tc) z moim Małżem i bardzo polecam wspólne USG

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 11:08   #3792
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieki dziewczyny za wszytko chyba jednak jestescie mi potrzebne.... tz,to forum jest...

U mnie dzis ttorszke lepije chodz nie zabardzo Dzis pierwszy raz wyszlam do ludzi do sklepu czeko sie najbardziej balam to tego ze zobacze kobiete w ciazy....i co i spotklalam jak na zlosc....az sie poryczalam...I dzis tez pierwszy raz poklocilam sie z Pawlem od naszej tragedi....bylo dosc ostron.. wiece jak to jest czasem neicche sie czegos powiedziec i sie powie i sie pozniej zaluje wiec powiedzilam; ze chyba nie jestem odp.kobieta dla niego bo nawet mu dzieci nie potrafilam urodzic....i bylow idac ze go tym stwierdzebniem urazilam az znow zaczleam ryczec....a on zwyczajnie mnie przytulil.... Beznadzieja..>!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!
trzymaj się z każdym następnym wyjściem będzie lepiej

Cytat:
Napisane przez musicman Pokaż wiadomość
Dzień dobry wszystkim

W sobotę zrobiłam sobie dzień odgruzowania. Byłam u dentysty i u fryzjera. Mam wreszcie ufarbowane odrosty i odświeżoną fryzurkę. Lepiej się człowiek czuje, naprawdę. Poza tym kupiliśmy pierwsze ciuszki dla dzidzi, tak na chybił trafił, to co nam się podobało. POtem wrzucę zdjęcia.

Tak się zastanawiam, dentysta zrobił mi jedną małą plombę i powiedział, że można zrobić lakowanie 7-mek żeby się nie psuły , już się umówiłam na to lakowanie ale zastanawiam się czy to bezpieczne w ciąży? NIe ma nic w necie na ten temat
oczywiście, że lakowanie w ciąży jest bezpieczne - robi się bez znieczulenia - lekarz oczyszcza ząb szczoteczką, suszy go, wytrawia powierzchnię bruzd, po wypłukaniu i osuszeniu nakłada lak szczelinowy naświetla i po ew dopasowaniu do zgryzu jest po zabiegu

chyba, ze będzie poszerzone lakowanie, to może będzie potrzeba małego znieczulenia, ale to o wiele krótszy i przyjemniejszy zabieg od każdego wypełnienia

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 11:09   #3793
claudietta
Przyczajenie

Cytat:
Że tak pozwolę sobie zmienić temat, chciałam napomknąć, że zaczęłam się zaokrąglać.
Na buzi jestem pełniejsza, no brzuszek swoja drogą i tyłek mi się zdecydowanie powiększył
Dziś pozwoliłam sobie na rozpustę i wybrałam się w tzw. miejsce publiczne, gdzie dużo ludzi. Miałam dziwne wrażenie, że wszyscy na mnie dziwnie patrzą,a niektóre kobiety wręcz we wstrętny sposób
I sobie tak chyba po troszku uświadomiłam, że zupełnie to nowa dla mnie sytuacja i chyba nie umiem się w niej odnależć że te krągłości przybywają.
Zawsze należałam, do tych "dobrze zbudowanych" podejmujących czasem walkę z nadmiarem, lub poprostu pilnowałam by waga nie poszła w górę...może stąd dziwne moje uczucie.
Muszę się z tym oswoić

Ja mam tak samo!!Non stop kontroluje,wypytuje mojego,bywa ze tego samego dnia raz sie czuje dobrze w spodniach innym razem mam wrazenie ze sa opiete-ale ja tak mam i bez ciazy tyle ze teraz tycie jest nieuniknione i objawy mi sie nasilaja

A tak poza tym to w ostatnich dniach nie wlaczalam wogole kompa zeby nie kusil bo wciaz egzaminy przede mna,nauki w brod i konca nie widac postaram sie nadrobic zaleglosci-jesli bedzie to mozliwe-przy waszym tempie pisanie jest TRUDNE!
claudietta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 11:44   #3794
megi b
Wtajemniczenie

Miramej, truheart dzięki za pamięć

Cytat:
a nas kilka dni temu też coś kuło. Parę z nas pisało o zakłuciu podobnym jakie kobietką zdarzają się podczas @
Co oznaczały twoje kłucia i czego były objawem?
Zażywasz teraz jakieś leki? no i czy bardziej uważać znaczy leżeć?
hmmm takie "100 pytań do" się zrobiło przepraszam, jeśli jestem zbyt ciekawska .
I zdrówka życzę
Na początku miałam takie pojedyncze kłucia więc wyczytałam, że to przez rozciągającą się macicę. No i tak chodziłam sobie jakieś dwa tygodnie, ale w poprzedni piątek miałam bardzo bolesne kłucia zaczynające się od dołu brzucha, a kończące wysoko po prawej stronie. Tak bardzo mnie bolało, że wyprostować się nie mogłam. Leżałam całe popołudnie, każda wizyta w łazience była sporym bólem. Wzięłam Duphaston i Nospę, ale cały weekend miałam te kłucia, mniejsze ale były. No i w poniedziałek trafiłam do szpitala. W rozpoznaniu mam Abortus imminens.

Poronienie zagrażające (abortus imminens )
Jest to postać poronienia charakteryzująca się skąpym krwawieniem lub skurczami macicy lub krwawieniem ze skurczami przy zamkniętym kanale szyjki macicy. We wczesnej ciąży skurczom odpowiada pobolewanie w okolicy krzyżowej lub podbrzusza.
W poronieniu zagrażającym istnieje duża szansa na zachowanie ciąży. Rokowanie jest niepomyślne jeżeli krwawienie trwa 2-3 tygodnie, gdy występują skurcze lub gdy przerwy międzyskurczowe trwają coraz krócej lub gdy stężenie HCG w surowicy krwi jest mniejsze niż prawidłowe.
Leczenie poronienia zagrażającego polega na bezwzględnym leżeniu (zakaz wstawania nawet do łazienki) najlepiej w warunkach szpitalnych. Nie wolno stosować gwałtownie działających środków przeczyszczających. W postępowaniu terapeutycznym podaje się leki hamujące czynność skurczową macicy.

Ze strony: http://mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=644

W moim przypadku krwawienia na szczęście nie było. Nie chcę tu nikogo straszyć, ale uważajcie dziewczyny na takie większe kłucia, najlepiej wsłuchać się we własny organizm i intuicjnie stwierdzić czy aby to nie czas aby zgłosić się do lekarza. Taka rozmowa z gin na pewno spokoi Ale oby nie było takiej potrzeby.

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

megi b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 11:45   #3795
claudietta
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Karolinak82 Pokaż wiadomość
Co do imion...to dla chłopca wybrał Tż...i ma być Maksymilian...mój Tata troszkę się sprzeciwia, bo rodzice mają działeczkę gdzie spędzają całe lato i jeden sąsiad ma psa Maksa...no i dziadek się przejął że będzie do wnuka mówił jak sąsiad do psa
Co do córki to mi strasznie podoba się imię Stella...ale wiele osób mówi "bym nie krzywdziła dziecka", nie wiem skąd takie zdanie...ale póki co wybrałam jeszcze drugie imię Zuzia...Zobaczymy czy będę na tyle odważna by dać niespotykane imię czy jednak typowe
A co Wy myślicie o Stelli?

Stella jest imieniem pochodzenia łacińskiego, oznacza gwiazdę.

Imie Stella tutaj jest tak samo popularne jak nasza Kasia czy AniaJa teraz tak jak poprzednio wybiore raczej imie ktore i po polsku i po wlosku brzmi tak samo,zostalo mi imiona ktorych wczesniej nie wykorzystalam tj: Laura,Paula,Nina i chyba bedzie ktores z nich-chyba ze Mz przekona mnie do imienia Virginiaostatnio cos go naszlo-twierdzi ze bardzo ladne
jesli sie okaze chlopak,co nie dopuszczam tej opcji bedzie Francesco-umowilismy sie kiedys ze dla chlopca imie wybiera on-uparl sie na to imie i coz poczne
claudietta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 11:50   #3796
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
Tym bardziej jestem przekonana o zamianie chleba na wafle. Zresztą już tak robiłam wcześniej i efekt rzeczywiście był.
no a jaki efekt -pod postacia chudniecia, lepszego samopoczucie ?
Cytat:
Dostałam od znajomej bardzo ciekawy link nt. znieczuleń m.in. przy porodzie. Bardzo ciekawa lektura.

ooo musze poczytac
Cytat:
Dzień dobry wszystkim

ooo ja tez dzis sobie wloski a własciwie odrosty zrobilam własciwie to nadal mam farbe na glowie z anieldugo ide myc pozniej siorka podcina mi wlosy o 2 cm i ....juz sie o wiele lepiej cuzje jakos nie lubie siebie z pasem startowym (odrostami) na głowie
Cytat:

niee ja chodze państwowo i mialam skieorwanie do innej przychodni na usg i weszla ze mna mama stanela z boku i nikt nic nie mowil, inne pani wesłzy z chlopami, siostrami, babciami i tez nie wywalil to zalezy od miejsca w pokoju i od humoru lekarza ale na pewno pozwola isc tobie z męzem na badanie wszak jego to tez dotyczy nie zawsze daja zdjecia na usg to tez zalezy od humoru lekarza !

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 11:56   #3797
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
Napisane przez megi b Pokaż wiadomość
Miramej, truheart dzięki za pamięć

Na początku miałam takie pojedyncze kłucia więc wyczytałam, że to przez rozciągającą się macicę. No i tak chodziłam sobie jakieś dwa tygodnie, ale w poprzedni piątek miałam bardzo bolesne kłucia zaczynające się od dołu brzucha, a kończące wysoko po prawej stronie. Tak bardzo mnie bolało, że wyprostować się nie mogłam. Leżałam całe popołudnie, każda wizyta w łazience była sporym bólem. Wzięłam Duphaston i Nospę, ale cały weekend miałam te kłucia, mniejsze ale były. No i w poniedziałek trafiłam do szpitala. W rozpoznaniu mam Abortus imminens.

Poronienie zagrażające (abortus imminens )
Jest to postać poronienia charakteryzująca się skąpym krwawieniem lub skurczami macicy lub krwawieniem ze skurczami przy zamkniętym kanale szyjki macicy. We wczesnej ciąży skurczom odpowiada pobolewanie w okolicy krzyżowej lub podbrzusza.
W poronieniu zagrażającym istnieje duża szansa na zachowanie ciąży. Rokowanie jest niepomyślne jeżeli krwawienie trwa 2-3 tygodnie, gdy występują skurcze lub gdy przerwy międzyskurczowe trwają coraz krócej lub gdy stężenie HCG w surowicy krwi jest mniejsze niż prawidłowe.
Leczenie poronienia zagrażającego polega na bezwzględnym leżeniu (zakaz wstawania nawet do łazienki) najlepiej w warunkach szpitalnych. Nie wolno stosować gwałtownie działających środków przeczyszczających. W postępowaniu terapeutycznym podaje się leki hamujące czynność skurczową macicy.

Ze strony: http://mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=644

W moim przypadku krwawienia na szczęście nie było. Nie chcę tu nikogo straszyć, ale uważajcie dziewczyny na takie większe kłucia, najlepiej wsłuchać się we własny organizm i intuicjnie stwierdzić czy aby to nie czas aby zgłosić się do lekarza. Taka rozmowa z gin na pewno spokoi Ale oby nie było takiej potrzeby.
ja mialam włąsnie poronienie zagrazajace z tym ze mialam jendo dniowy barrrrdzo skape krwaiwenie ! wiecie takei znaim @ sie rozkreci na dobre albo jak juz zanika ;] dostalam zastrzyk oraz duphaston ktory jem do dzis . jelsi chodzi o kłocia to nie sa grozne grozne sa skurcze maciny -jesli wystepuja czesto i powtarzaja sie, macica czasem powinna sie kurczyc i rozszerzac bo w ten sposob przygotowuje sie na coraz wiekszy płód , a wiec płod sie ropzycha itd. Ale w kazdym badz razi enie zycze nikmu znalesc sie w spzitalu z tego powodu .

Ps jestem ciekawa do kotrego miesiaca czy tygodnia moze pojawic sie te poronienie zagrażające ? ja jutro zaczne 14/15 tydzien no i nadal mam brac dufaston gin stwierdzil ze jak cos to za 3 tydnie (teraz juz dwa) odstawiwmy dufa -ale ja sie jakos boje , wole brac go do konca i bede pewna ze sie nic nie stanie ! acha teraz dufa biore pol tabletki dwa razy dziennie !

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2009-01-25, 11:57   #3798
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
...
Poza tym kupiliśmy pierwsze ciuszki dla dzidzi, tak na chybił trafił, to co nam się podobało. POtem wrzucę zdjęcia.

No to czekamy na te zdjęcia .
Ja byłam wczoraj z mężem na co sobotnich zakupach i markecie w części dla dzieci znalazłam śliczne skarpeteczki , ale nie chcąc zapeszać nie kupiliśmy ich

Co do dentysty to się go spytaj , przecież i tak trzeba go poinformować o swoim stanie.

Megi ale troszkę trudno rozpoznać, czy to groźne jest takie kłucie . No no niby skąd.
Jeśli nie ma dodatkowo plamień. Mnie na szczęście przeszło po 2 tabl. No-spy i więcej mnie już nie kłuło.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 12:29   #3799
Agata R
Rozeznanie

GG do Agata R

Cytat:
witam mamusie
Zgłaszam się po kilku dniowej nieobecności. Niestety po mojej poniedziałkowej wizycie okazało się, że muszę iść do szpitala kłucia jakie miałam były bardzo częste i bolesne więc gin po zbadaniu stwierdziła, że nie ma na co czekać. No i tak poleżałam do dzisiaj. Na szczęście już jest ok, dostałam kilka kroplówek i leki. Teraz muszę uważać jeszcze bardziej Ogólnie podczas tego pobytu w szpitalu wiele się dowiedziałam, nasłuchałam i widziałam. Na koniec na łóżko obok mnie trafiła młodziutka dziewczyna która w przy mnie poroniła to było straszne, ona tak płakała... aż mi głupio tam było leżeć, ech te polskie szpitale są ze sto lat chyba zacofane, jak można ją było w ogóle położyć z ciężarnymi no masakra jakaś.
niestety tak jest wlasnie w naszych szpitalach... to jest nienormalne...
a Ty uwazaj na siebie

Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość
Ehhh czuje się dziś tak okropnie że cały dzien siedze w domu i nawet się nie ubrałam, wymiotuje, jest mi słabo i duszno Mam nadzieje ze u Was jest lepiej
nastepny dzien bedzie lepszy
uwazaj zeby sie nie odwodnic

Cytat:
Muszę się z tym oswoić
heh ja tez zawsze sie obejrzalam za kobieta w ciazy... w koncu to takie kobiece
pochwal sie brzucholem

Cytat:

musicie byc silni i wierzyc w to (i starac sie) o nowego potomka

Cytat:

ooo dzieki... znajomi w moim gronie uparcie twierdza ze nie ma znieczulenia przy naturalnym porodzie...
doszkole sie

Milego dzionka mamuśki i przesmacznego obiadku

Edytowane przez Agata R
Czas edycji: 2009-01-25 o 12:32
Agata R jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 12:30   #3800
megi b
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość
Ps jestem ciekawa do kotrego miesiaca czy tygodnia moze pojawic sie te poronienie zagrażające ? ja jutro zaczne 14/15 tydzien no i nadal mam brac dufaston gin stwierdzil ze jak cos to za 3 tydnie (teraz juz dwa) odstawiwmy dufa -ale ja sie jakos boje , wole brac go do konca i bede pewna ze sie nic nie stanie ! acha teraz dufa biore pol tabletki dwa razy dziennie !
Też się zastanawiałam czy to może się zdarzyć podczas całej ciąży czy tylko do któregoś tygodnia. Ja jestem teraz w 17 tc i chyba też bym wolała breć Duphaston już do końca.

Cytat:
Megi ale troszkę trudno rozpoznać, czy to groźne jest takie kłucie . No no niby skąd.
Jeśli nie ma dodatkowo plamień. Mnie na szczęście przeszło po 2 tabl. No-spy i więcej mnie już nie kłuło.
No właśnie wiem, że trudno, sama zwlekałam z pójściem do gin. Myślę, że jeśli kłucia są bardzo dokuczliwe, trwają więcej niż kilka dni i nie ustają po Nospie to znak że wizyta u lekarza by nie zaszkodziła.

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

megi b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 12:40   #3801
frida110
Zakorzenienie

Ja też biorę Duphaston i moja gin powiedziała, że odstawia się Duphaston pomiędzy 16 a 20 tygodniem ciąży (stopniowo), bo wtedy zaczyna funkcjonować łożysko i ciąża jest tak jakby silniejsza, (jakoś tak to określiła).
Stary 2009-01-25, 13:03   #3802
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
jelsi chodzi o kłocia to nie sa grozne grozne sa skurcze maciny -jesli wystepuja czesto i powtarzaja sie, macica czasem powinna sie kurczyc i rozszerzac bo w ten sposob przygotowuje sie na coraz wiekszy płód , a wiec płod sie ropzycha itd. Ale w kazdym badz razi enie zycze nikmu znalesc sie w spzitalu z tego powodu .
a jak wyczuć te skurcze macicy? to się czuję ? mój gin mi powiedział, że moja macica ma tendencje do skurczy, dlatego nie będzie można zastosować u mnie jakiegoś szwu(zapomniałam nazwy, ale nie mam na myśli krążka) tylko będzie musiało to być regulowane farmakologicznie.

Cytat:
.

termin poronienie występuje w medycynie do 22lub 23 tygodnia, później nosi to nazwę przedwczesny poród
katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 13:36   #3803
UsmiechLosu
Przyczajenie

GG do UsmiechLosu

no niestety musze sie "pochwalic" ze mam termin na poczatek sierpnia jeszcze dokladnie nie wiem ktory dzien, ale juz w lutym sie dowiem wszystkiego dokladnie...

UsmiechLosu

jest nas dwoch - ja i moj "brzuch"

Tomuś lub Kamila
UsmiechLosu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 13:40   #3804
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Ja też biorę Duphaston i moja gin powiedziała, że odstawia się Duphaston pomiędzy 16 a 20 tygodniem ciąży (stopniowo), bo wtedy zaczyna funkcjonować łożysko i ciąża jest tak jakby silniejsza, (jakoś tak to określiła).
no wlasnie ja bym miala to samo w sensie okolo17 tygodnia chce mi go odstawic !
Cytat:
Też się zastanawiałam czy to może się zdarzyć podczas całej ciąży czy tylko do któregoś tygodnia. Ja jestem teraz w 17 tc i chyba też bym wolała breć Duphaston już do końca.

No właśnie wiem, że trudno, sama zwlekałam z pójściem do gin. Myślę, że jeśli kłucia są bardzo dokuczliwe, trwają więcej niż kilka dni i nie ustają po Nospie to znak że wizyta u lekarza by nie zaszkodziła.
no wlansie zastanwiam sie czy wziasc no spe bo ostanio cos czuje w rodzaju skurczu macicy jelsi to co dostalam jest to to co mysle
Cytat:
a jak wyczuć te skurcze macicy? to się czuję ? mój gin mi powiedział, że moja macica ma tendencje do skurczy, dlatego nie będzie można zastosować u mnie jakiegoś szwu(zapomniałam nazwy, ale nie mam na myśli krążka) tylko będzie musiało to być regulowane farmakologicznie.

termin poronienie występuje w medycynie do 22lub 23 tygodnia, później nosi to nazwę przedwczesny poród
no nma dole taqkie smieszne uczucie jakby "agatka" sie zmniejszala i pozniej rozeszła

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2009-01-25, 13:56   #3805
majka versace
Zadomowienie

Cytat:
no a jaki efekt -pod postacia chudniecia, lepszego samopoczucie ?
Tak jak pisała frida brzuch nie jest taki "napompowany". Kilogramów raczej sie nie straci ale brzuch juz tak nie puchnie.

Cytat:
Napisane przez Agata R Pokaż wiadomość
ooo dzieki... znajomi w moim gronie uparcie twierdza ze nie ma znieczulenia przy naturalnym porodzie...
doszkole sie
Tam jest również artykuł nt. odsetek znieczuleń porodu w różnych krajach i niestety w Polsce nie jest on wykonywany za często ale może coś sie ostatnio zmieniło w tym względzie.

Stary 2009-01-25, 14:17   #3806
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

dziewcyzny tak mi teraz do głowy przyslzo troche głupie pytanie czy bedzie słychac serce dziecka przez takie słuchawki ktore posiadaja lekarze ? jestem ciekawa czy bdzie słychac i og ktorego tygodnia ? hmm

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2009-01-25, 14:25   #3807
Martacin
Raczkowanie

Cytat:
niee ja chodze państwowo i mialam skieorwanie do innej przychodni na usg i weszla ze mna mama stanela z boku i nikt nic nie mowil, inne pani wesłzy z chlopami, siostrami, babciami i tez nie wywalil to zalezy od miejsca w pokoju i od humoru lekarza ale na pewno pozwola isc tobie z męzem na badanie wszak jego to tez dotyczy nie zawsze daja zdjecia na usg to tez zalezy od humoru lekarza !
Dziękuje wszystkim za odp, postawie ją chyba po prostu przed faktem dokonanym, nie będzie jej pasowało to zmienie, na szczęście nie jeden ginekolog w mej mieścinie jest
Martacin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 14:41   #3808
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
dziewcyzny tak mi teraz do głowy przyslzo troche głupie pytanie czy bedzie słychac serce dziecka przez takie słuchawki ktore posiadaja lekarze ? jestem ciekawa czy bdzie słychac i og ktorego tygodnia ? hmm

Wg podręczników tętno dziec ka można usłyszec przy badaniu stetoskopem (w domu) od ok 20-22 tyg. ciąży. Wcześniej raczej mało prawdopodobne, albo to będzie nasze serce, albo aorta brzuszna

A tak w ogóle dzieńdoberek w niedzielne popołudnie. U nas świeci słoneczko i jest b. przyjemnie, co powoduje, że i mój humorek lepszy
Stary 2009-01-25, 15:05   #3809
WrednaAfrodyta
Zadomowienie

No i dzisiaj czuje się znacznie lepiej, choć miewam kłucia w podbrzuszu ale nie jest to bardzo bolesne więc chyba nie jest niebezpieczne? Ja też nie kupuje jeszcze rzeczy dla dzidziusia , jakos nie czuje narazie takiej potrzeby. Poczekam do 6-7 miesiąca
Stary 2009-01-25, 15:10   #3810
frida110
Zakorzenienie

Ubawiłam się dzisiaj z Tż, kiedy na spacerze zaczęłam wymieniać mu imiona jakie mi się podobają. Gdy usłyszał pierwsze imię minę miał przerażoną (no bo co ja jeszcze wymyślę) i stwierdził, że na dzisiaj to ma już dość wybierania imion. To straszne imię to: Anika. Gdy byłam na studiach jedna dziewczyna miała tak na imię i bardzo mi się ono podobało.
TŻ jednak nadal nie jest zachwycony i stanęło narazie na: Maja - dla dziewczynki lub Dawid, Paweł lub Rafał dla chłopca. Chociaż nie wierzę, że to się jeszcze nie zmieni.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości