|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3781 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 !
|
|
|
|
#3782 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie, że się da. Chociaż nie zrezygnowałam całkowicie z chleba. Narazie robię tak, że wafle ryżowe jem w pracy, czyli codziennie od pon. do pt. a w weekend normalny chlebek. Zresztą chleba za dużo nie jem. 2-3 kromki dziennie (licząc oczywiście śniadanko i kolację).
Ale przyznam, że efekt po tych waflach ryżowych jest. Nie chodzę już taka "napompowana".
Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2009-01-24 o 22:01 |
|
|
|
#3783 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Dzieki dziewczyny za wszytko chyba jednak jestescie mi potrzebne.... tz,to forum jest...![]() U mnie dzis ttorszke lepije chodz nie zabardzo Dzis pierwszy raz wyszlam do ludzi do sklepu czeko sie najbardziej balam to tego ze zobacze kobiete w ciazy....i co i spotklalam jak na zlosc....az sie poryczalam... I dzis tez pierwszy raz poklocilam sie z Pawlem od naszej tragedi....bylo dosc ostron.. wiece jak to jest czasem neicche sie czegos powiedziec i sie powie i sie pozniej zaluje wiec powiedzilam; ze chyba nie jestem odp.kobieta dla niego bo nawet mu dzieci nie potrafilam urodzic....i bylow idac ze go tym stwierdzebniem urazilam az znow zaczleam ryczec....a on zwyczajnie mnie przytulil.... Beznadzieja..>!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!
|
|
|
|
|
#3784 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3785 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Malga nie zadręczaj się. Masz 19 lat i całe życie przed sobą A TŻ-a masz mądrego, na prawdę. Ucałuj go mocno i przytul się do niego, bo on też na pewno to przeżywa, a razem na pewno dacie sobie radę
|
|
|
#3786 |
|
Zadomowienie
|
Dostałam od znajomej bardzo ciekawy link nt. znieczuleń m.in. przy porodzie. Bardzo ciekawa lektura.
http://www.znieczulenie.prv.pl/ |
|
|
|
#3787 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry wszystkim
![]() W sobotę zrobiłam sobie dzień odgruzowania. Byłam u dentysty i u fryzjera. Mam wreszcie ufarbowane odrosty i odświeżoną fryzurkę. Lepiej się człowiek czuje, naprawdę. Poza tym kupiliśmy pierwsze ciuszki dla dzidzi, tak na chybił trafił, to co nam się podobało. POtem wrzucę zdjęcia. Tak się zastanawiam, dentysta zrobił mi jedną małą plombę i powiedział, że można zrobić lakowanie 7-mek żeby się nie psuły , już się umówiłam na to lakowanie ale zastanawiam się czy to bezpieczne w ciąży? NIe ma nic w necie na ten temat
|
|
|
|
#3788 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale mam nadzieje ze brzuszek szybko urosnie, to bede dumnie go pokazywac, bo narazie tez mam wrazenie ze ci co mnie dawno nie widzieli odrazu mnie obgaduja itp.
|
|
#3789 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie dziewczyny. Czy idąc państwowo do ginekologa na USG nie mozna zabrac ze sobą partnera? Usłyszałam to ostatnio od mojej Pani ginekolog, jednak jest to dla mnie jedynie jej dziki wymysł
. Co o tym sądzicie?P.S wstępna data urodzin Maleństwa to 29 lipca, a nie sierpnia :P |
|
|
|
#3790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3791 | |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Cytat:
. Pytałaś gin, dlaczego Twój TŻ nie może być tam z Tobą? W czym to miałoby przeszkadzać? Hmmm...Ja byłam w środę (13/14 tc) z moim Małżem i bardzo polecam wspólne USG
|
|
|
#3792 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
chyba, ze będzie poszerzone lakowanie, to może będzie potrzeba małego znieczulenia, ale to o wiele krótszy i przyjemniejszy zabieg od każdego wypełnienia
|
|
|
#3793 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja mam tak samo!!Non stop kontroluje,wypytuje mojego,bywa ze tego samego dnia raz sie czuje dobrze w spodniach innym razem mam wrazenie ze sa opiete-ale ja tak mam i bez ciazy tyle ze teraz tycie jest nieuniknione i objawy mi sie nasilaja A tak poza tym to w ostatnich dniach nie wlaczalam wogole kompa zeby nie kusil bo wciaz egzaminy przede mna,nauki w brod i konca nie widac postaram sie nadrobic zaleglosci-jesli bedzie to mozliwe-przy waszym tempie pisanie jest TRUDNE!
|
|
|
|
|
#3794 | |
|
Wtajemniczenie
|
Miramej, truheart dzięki za pamięć
Cytat:
Poronienie zagrażające (abortus imminens ) Jest to postać poronienia charakteryzująca się skąpym krwawieniem lub skurczami macicy lub krwawieniem ze skurczami przy zamkniętym kanale szyjki macicy. We wczesnej ciąży skurczom odpowiada pobolewanie w okolicy krzyżowej lub podbrzusza. W poronieniu zagrażającym istnieje duża szansa na zachowanie ciąży. Rokowanie jest niepomyślne jeżeli krwawienie trwa 2-3 tygodnie, gdy występują skurcze lub gdy przerwy międzyskurczowe trwają coraz krócej lub gdy stężenie HCG w surowicy krwi jest mniejsze niż prawidłowe. Leczenie poronienia zagrażającego polega na bezwzględnym leżeniu (zakaz wstawania nawet do łazienki) najlepiej w warunkach szpitalnych. Nie wolno stosować gwałtownie działających środków przeczyszczających. W postępowaniu terapeutycznym podaje się leki hamujące czynność skurczową macicy. Ze strony: http://mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=644 W moim przypadku krwawienia na szczęście nie było. Nie chcę tu nikogo straszyć, ale uważajcie dziewczyny na takie większe kłucia, najlepiej wsłuchać się we własny organizm i intuicjnie stwierdzić czy aby to nie czas aby zgłosić się do lekarza. Taka rozmowa z gin na pewno spokoi
|
|
#3795 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Imie Stella tutaj jest tak samo popularne jak nasza Kasia czy Ania Ja teraz tak jak poprzednio wybiore raczej imie ktore i po polsku i po wlosku brzmi tak samo,zostalo mi imiona ktorych wczesniej nie wykorzystalam tj: Laura,Paula,Nina i chyba bedzie ktores z nich-chyba ze Mz przekona mnie do imienia Virginia ostatnio cos go naszlo-twierdzi ze bardzo ladne![]() ![]() jesli sie okaze chlopak,co nie dopuszczam tej opcji bedzie Francesco-umowilismy sie kiedys ze dla chlopca imie wybiera on-uparl sie na to imie i coz poczne
|
|
|
|
|
#3796 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
własciwie to nadal mam farbe na glowie z anieldugo ide myc pozniej siorka podcina mi wlosy o 2 cm i ....juz sie o wiele lepiej cuzje jakos nie lubie siebie z pasem startowym (odrostami) na głowie Cytat:
nie zawsze daja zdjecia na usg to tez zalezy od humoru lekarza !
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
||||
|
|
|
#3797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ps jestem ciekawa do kotrego miesiaca czy tygodnia moze pojawic sie te poronienie zagrażające ? ja jutro zaczne 14/15 tydzien no i nadal mam brac dufaston gin stwierdzil ze jak cos to za 3 tydnie (teraz juz dwa) odstawiwmy dufa -ale ja sie jakos boje , wole brac go do konca i bede pewna ze sie nic nie stanie ! acha teraz dufa biore pol tabletki dwa razy dziennie !
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
|
#3798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to czekamy na te zdjęcia Ja byłam wczoraj z mężem na co sobotnich zakupach i markecie w części dla dzieci znalazłam śliczne skarpeteczki ![]() Co do dentysty to się go spytaj , przecież i tak trzeba go poinformować o swoim stanie. Megi ale troszkę trudno rozpoznać, czy to groźne jest takie kłucie . No no niby skąd .Jeśli nie ma dodatkowo plamień. Mnie na szczęście przeszło po 2 tabl. No-spy i więcej mnie już nie kłuło.
|
|
|
#3799 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a Ty uwazaj na siebie Cytat:
uwazaj zeby sie nie odwodnic Cytat:
![]() pochwal sie brzucholem ![]() Cytat:
Cytat:
![]() doszkole sie Milego dzionka mamuśki i przesmacznego obiadku
Edytowane przez Agata R Czas edycji: 2009-01-25 o 12:32 |
|||||
|
|
|
#3800 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No właśnie wiem, że trudno, sama zwlekałam z pójściem do gin. Myślę, że jeśli kłucia są bardzo dokuczliwe, trwają więcej niż kilka dni i nie ustają po Nospie to znak że wizyta u lekarza by nie zaszkodziła.
|
|
#3801 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też biorę Duphaston i moja gin powiedziała, że odstawia się Duphaston pomiędzy 16 a 20 tygodniem ciąży (stopniowo), bo wtedy zaczyna funkcjonować łożysko i ciąża jest tak jakby silniejsza, (jakoś tak to określiła).
|
|
|
|
#3802 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3803 |
|
Przyczajenie
|
no niestety musze sie "pochwalic" ze mam termin na poczatek sierpnia jeszcze dokladnie nie wiem ktory dzien, ale juz w lutym sie dowiem wszystkiego dokladnie...
|
#3804 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|||
|
|
|
#3805 |
|
Zadomowienie
|
Tak jak pisała frida brzuch nie jest taki "napompowany". Kilogramów raczej sie nie straci ale brzuch juz tak nie puchnie.
Tam jest również artykuł nt. odsetek znieczuleń porodu w różnych krajach i niestety w Polsce nie jest on wykonywany za często ale może coś sie ostatnio zmieniło w tym względzie. |
|
|
|
#3806 |
|
Zakorzenienie
|
dziewcyzny tak mi teraz do głowy przyslzo troche głupie pytanie czy bedzie słychac serce dziecka przez takie słuchawki ktore posiadaja lekarze ? jestem ciekawa czy bdzie słychac i og ktorego tygodnia ? hmm
|
|
|
#3807 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3808 | |
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
Wg podręczników tętno dziec ka można usłyszec przy badaniu stetoskopem (w domu) od ok 20-22 tyg. ciąży. Wcześniej raczej mało prawdopodobne, albo to będzie nasze serce, albo aorta brzuszna ![]() A tak w ogóle dzieńdoberek w niedzielne popołudnie. U nas świeci słoneczko i jest b. przyjemnie, co powoduje, że i mój humorek lepszy
|
|
#3809 |
|
Zadomowienie
|
No i dzisiaj czuje się znacznie lepiej, choć miewam kłucia w podbrzuszu ale nie jest to bardzo bolesne więc chyba nie jest niebezpieczne? Ja też nie kupuje jeszcze rzeczy dla dzidziusia , jakos nie czuje narazie takiej potrzeby. Poczekam do 6-7 miesiąca
|
|
#3810 |
|
Zakorzenienie
|
Ubawiłam się dzisiaj z Tż, kiedy na spacerze zaczęłam wymieniać mu imiona jakie mi się podobają. Gdy usłyszał pierwsze imię minę miał przerażoną
To straszne imię to: Anika. Gdy byłam na studiach jedna dziewczyna miała tak na imię i bardzo mi się ono podobało.TŻ jednak nadal nie jest zachwycony i stanęło narazie na: Maja - dla dziewczynki lub Dawid, Paweł lub Rafał dla chłopca. Chociaż nie wierzę, że to się jeszcze nie zmieni.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:58.

tu pisze tak:
Nie chodzę już taka "napompowana".
, wiem, że podobno na plecach się niby nie powinno spać, bo ogranicza to dopływ tlenu do macicy, na brzuchu absolutnie nie można (zresztą chyba się nie da
) ale spać cały czas na boku 
chyba jednak jestescie mi potrzebne....
I dzis tez pierwszy raz poklocilam sie z Pawlem od naszej tragedi....bylo dosc ostron.. wiece jak to jest czasem neicche sie czegos powiedziec i sie powie i sie pozniej zaluje wiec powiedzilam; ze chyba nie jestem odp.kobieta dla niego bo nawet mu dzieci nie potrafilam urodzic....i bylow idac ze go tym stwierdzebniem urazilam
az znow zaczleam ryczec....a on zwyczajnie mnie przytulil....

. Pytałaś gin, dlaczego Twój TŻ nie może być tam z Tobą? W czym to miałoby przeszkadzać? Hmmm...

postaram sie nadrobic zaleglosci-jesli bedzie to mozliwe-przy waszym tempie pisanie jest TRUDNE!

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
. No no niby skąd