|
|
#2731 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Przecież po skończonym stażu nadal będziesz zarejestrowany w UP, więc książeczkę u nich będziesz miał cały czas, dopóki nie znajdziesz sobie pracy.
|
#2732 |
|
perfumove love
|
U nas wystawiają takie zaświadczenie od ręki (ale kolejki, wiadomo...). Dlatego lepiej legitymację mieć i nie bawić się w zaświadczenia
Od 1 stycznia każda osoba rejestrująca się jest objęta ubezpieczeniem, dlatego teraz wielu przedsiębiorców nie chce ubezpieczać rodzin pracowników (nie mając ku temu żadnych podstaw prawnych). 1/4 osób rejestrujących się w UP robi to w tej chwili wyłącznie dla ubezpieczenia. |
|
|
|
#2733 |
|
Zakorzenienie
|
Staż mam w solarium i mam po prostu dość . Często siedzę po 12-13h... Nie chcę tu dokładnie pisać co mi nie pasuje.. same rozumiecie ale po prostu chcę zrezygnować a ciągle słyszę że nie mogę zrezygnować a jeśli tak to muszę oddać pieniądze... Jutro idę się dopytać do urzędu. Chciałabym iść na studia a z taką pracą niestety nie mam możliwości
|
#2734 | |
|
perfumove love
|
Cytat:
NIKT nie ma prawa zabierać Ci zarobionych ciężko pieniędzy. Zapoznaj się dokładnie z umową jaką podpisywałaś. Praca po 12-13 godzin jest niezgodna z prawem pracy (chyba że sama się wcześniej na takie godziny zgadzałaś, przy podpisywaniu umowy). Zgłoś to w UP w dziale staży. |
|
|
|
|
#2735 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2736 | |
|
perfumove love
|
Cytat:
![]() A tak serio - zapytaj w UP co sądzą na ten temat i czy opinia pracodawcy będzie dla nich tak istotna w momencie, gdy postępuje on w taki a nie inny sposób. Spytaj czysto hipotetycznie, jak powinnaś postąpić. Czy opinia akurat tego pracodawcy będzie miała dla Ciebie jakieś znaczenie w przyszłości? Czy chodzi Ci tylko o to, że w momencie przerwania stażu z własnej winy utraciłabyś status osoby bezrobotnej na 3 miesiące? |
|
|
|
|
#2737 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzi mi tylko o opinię która może być ważna w przyszłości... To, że utracę status bezrobotnej na 3 miesiące mnie nie interesuje bo w momencie, gdy przerwę staż moja noga nigdy więcej w UP nie postanie . Nie chcę mieć już nic wspólnego ani z Up ani z firmą w której pracuję.
|
|
#2738 |
|
Zakorzenienie
|
mam do was pytanie odnośnie tej legitymacji ubezpieczeniowej z UP. nikt mi nie mówił o możliwości jej wyrobienia. kazali mi tylko zgłosić się po ten świstek że jestem u nich ubezpieczona, który ważny jest 30 dni. Jak to jest z książeczką wtedy przy ubezpieczeniu z UP? też ważna jest 30 dni i trzeba ją podbijać po miesiącu? czym to się bedzie różnić? bo jak to to samo, tylko "papier" inny to nie ma sensu nic zmieniać. ale szczerze mówiąc nie orientuję się w tym.
|
|
|
|
#2739 | |
|
perfumove love
|
Cytat:
Opinia opinią, przed Tobą jeszcze nie jeden pracodawca. Oby uczciwszy, niż poprzedni. Tej pracy w CV wpisywać nie musisz, jeśli faktycznie dostaniesz złą opinię od pracodawcy (w co wątpię, bo odchodząc nie naruszysz przepisów, czy regulaminu miejsca pracy, prawda?). Jeśli naprawdę jest Ci tam źle - odejdź, nie męcz się. Praca ma stanowić dodatek do życia, nie odwrotnie. |
|
|
|
|
#2740 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja wyrobiłam legitymacje ubezpieczeniową jak kiedyś w wakacje pracowałam w firmie produkcyjnej. Mam ją do teraz i będę ją co miesiąc podbijać w PUP.
|
|
#2741 |
|
Zakorzenienie
|
czyli legitymacja jest, że tak powiem "uniwersalna" i niezależnie czy będę w UP zarejestrowana czy będę pracować to będę ją podbijac u pracodawcy, tak? Czyli w tym momencie w UP akurat. Ale ją się też podbija co 30 dni?
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2742 |
|
perfumove love
|
Właśnie kurczę zapomniałam spytać, jak długo ważna jest pieczątka w legitymacji ubezpieczeniowej. Jutro (o ile znowu nie zapomnę) spytam. Może faktycznie co miesiąc, przy kolejnym podpisywaniu karty bezrobotnego?
Ale to by było bez sensu.edit. Bo w legitymacji napisane jest drobnym druczkiem na dole "Poświadczenia o uprawnieniach do świadczeń zdrowotnych": * Poświadczenie jest ważne przez okres 6 miesięcy. Poświadczenia może dokonać także oddział ZUS. Edytowane przez hathayoga Czas edycji: 2009-01-25 o 16:59 |
|
|
|
#2743 |
|
Raczkowanie
|
No raczej "uniwersalna"
bo wątpię, żeby PUP miał jakieś specjalne, różniące się książeczki od tych, które może wydać normalnie pracodawca w jakieś firmie.Książeczkę trzeba podbijać co miesiąc. Kiedyś podbijało się bodajże co 3 miesiące, a jeszcze wcześniej co 6. Teraz jak się idzie do lekarza to mówią, że taka książeczka ma być podbijana co miesiąc.
|
#2744 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2745 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem jak to jest u was, ale w moim PUP podbija się książeczkę w informacji i trwa to dosłownie chwilę, więc nie trzeba specjalnie wychodzić z pracy żeby to załatwić.
Inna sprawa-jak to chodziłaś co 1,5 miesiąca ? Ja chodzę co miesiąc+2,3 dni, takie terminy wyznacza mi PUP i w pracy musza mi pozwolić na wyjście do PUP bez żadnego gadania, bo to nie oni są moimi pracodawcami, tylko PUP i jeśli trzeba, to musza mi nawet udostepnic cały dzień na załatwianie spraw w PUP (tak mówiła mi opiekunka stażu).
|
#2746 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2747 |
|
Raczkowanie
|
Witam! jestem tu nowa, i mam pytanie: czy jakbym podjęła staż w marcu to czy w marcu mogłabym sobie wziąc 2 dni wolnego? bo wlasnie jade do Pragi na AC DC koncert
i mam dylemat...czy dopiero po marcu szukac czegos czy jest szansa ze dostane te 2 dni wolnego..Wiem ze powod głupi na wolne, ale to dla mnie wazna sprawa..ale oni na pewno tego by nie zrozumieli...wiec nie wiem co robic..
|
|
|
|
#2748 | |
|
perfumove love
|
Cytat:
p.s. Zazdroszczę wyjazdu
|
|
|
|
|
#2749 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odchodzę już napewno. Muszę jeszcze się dowiedzieć jak ze stronu UP do wygląda... Czy jest jakiś okres wypowiedzenia? I czy mogę wybrać dni wolne które mi przysługują? Szef w firmie w której pracuję może mi nie dać tych dni wolnych... Co wtedy? Aha i jeszcze jedno... Byłam na stażu ze wskazaniem i nie wiem czy z niego można zrezygnować na takiej samej zasadzie jak z normalnego stażu ![]() Bardzo bym chciała zrezygnować naprawdę i to jak najszybciej....
|
|
#2750 |
|
Przyczajenie
|
jak to nie da Ci wolnego? musi Ci dac... a jak Ci nie da to po prostu nie przyjdz do pracy a w liscie wpisz sobie dzien wolny.. mozesz wybrac wszystki wolne ktore Ci przysluguja, bo jak skonczysz staz to i tak Ci przepadna. Nie ma roznicy czy jestes na stazu ktory znalazlas sam czy z nakazu. Staz to staz.
|
|
|
|
#2751 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
![]() niedługo kończę studia.. tzn 5 lutego mam obrone prscy inzynierskiej przeszukiwałam wątek ale nie znalazałam odpwoiedzi.. wiecie ile teraz dostaje sie za staż pieniędzy,.. wiem że kidyś było 670 zł, ale ostatnio koelżanka mi mówiła że jest 850 zł, bo niby średnia krajowa wzrosła czy cos.. i nie wiem teraz jak jest w rzeczywistości... od razu po odebraniu papierów ze szkoły zamierzam się zarekjestrować do PUP, ale kończę Ochronę środowiska, to będe starała sama zacząc dowiadywac się o staże w rózych urzedach gdzie mogłabym staż podjąc..
|
|
|
|
#2752 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najswiezsze informacje jako,ze zaczynam staz za tydzien
|
|
#2753 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2754 |
|
Zakorzenienie
|
od 1 lutego wchodzi znowelizowana ustawa,a w niej sporo zmian
![]() zainteresowani----> sio do lektury
|
|
|
|
#2755 |
|
Raczkowanie
|
a gdzie znaleźć tą ustawe? może podasz linka?
|
#2756 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety pracodawca straszy negatywną opinią i tym ze pieniadze bede musiala oddac. Jutro jadę do UP sie dopytac. Jesli tak jest faktycznie i dostane jakas nagane to musze sie przemeczyc do maja.
|
#2757 | |
|
perfumove love
|
Cytat:
![]() edit. Przecież jemu o to chodzi, żeby Ciebie zatrzymać. Ma darmowego pracownika, opłacanego przez UP, pracującego ponad normę. Na dodatek zastraszonego "negatywną opinią", żyć nie umierać. Edytowane przez hathayoga Czas edycji: 2009-01-26 o 21:10 |
|
|
|
|
#2758 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/ustawy/1196_u.htm coś takiego znalazłam w necie ale nie mogę się w tym połapać. "pkt 3 otrzymuje brzmienie: „3) odmówił bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniej pracy lub innej formy pomocy określonej w ustawie lub poddania się badaniom lekarskim lub psychologicznym, mającym na celu ustalenie zdolności do pracy lub udziału w innej formie pomocy określonej w ustawie; pozbawienie statusu bezrobotnego następuje od dnia odmowy na okres: a) 120 dni w przypadku pierwszej odmowy, b) 180 dni w przypadku drugiej odmowy, c) 270 dni w przypadku trzeciej i każdej kolejnej odmowy;” czyli każdą prace, którą mi zaproponuja musze przyjąć, inaczej od razu mnie pozbawią statusu osoby bezrobotnej, dobrze rozumiem? "6. Bezrobotnemu w okresie odbywania stażu przysługuje stypendium w wysokości 120% kwoty zasiłku, o którym mowa w art. 72 ust. 1 pkt 1, wypłacane przez starostę; przepisy art. 41 ust. 6 oraz art. 80 stosuje się odpowiednio. Za okres, za który przysługuje stypendium, zasiłek nie przysługuje.”, do tej pory było 140%, prawda? Edytowane przez moni_ka.g Czas edycji: 2009-01-27 o 00:00 |
|
|
|
|
#2759 |
|
Przyczajenie
|
tak, do tej pory bylo 140% ale zaislek dla bezrobotnych tez sie podniosl i dlatego teraz jest 120% tego podniesionego zasilku, co w sumie wyjdzie jeszcze wiecej niz dostajemy teraz przy 140% nizszego zasilku.
|
|
|
|
#2760 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:42.

. Często siedzę po 12-13h... Nie chcę tu dokładnie pisać co mi nie pasuje.. same rozumiecie ale po prostu chcę zrezygnować a ciągle słyszę że nie mogę zrezygnować a jeśli tak to muszę oddać pieniądze... 

Ale to by było bez sensu.
i mam dylemat...czy dopiero po marcu szukac czegos czy jest szansa ze dostane te 2 dni wolnego..Wiem ze powod głupi na wolne, ale to dla mnie wazna sprawa..ale oni na pewno tego by nie zrozumieli...wiec nie wiem co robic..
przeszukiwałam wątek ale nie znalazałam odpwoiedzi.. wiecie ile teraz dostaje sie za staż pieniędzy,.. wiem że kidyś było 670 zł, ale ostatnio koelżanka mi mówiła że jest 850 zł, bo niby średnia krajowa wzrosła czy cos.. i nie wiem teraz jak jest w rzeczywistości... od razu po odebraniu papierów ze szkoły zamierzam się zarekjestrować do PUP, ale kończę Ochronę środowiska, to będe starała sama zacząc dowiadywac się o staże w rózych urzedach gdzie mogłabym staż podjąc..