![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Matura 2010
Mata na maturze to jakaś pomyłka.
![]() Dziwnym trafem 90% osób z mojej klasy nie potrafi wykonać nawet najprostszego zadania, nie wspominając już o tych trudniejszych... Ja tracę tyle czasu na zadania, na korki , ale i tak jest cholernie ciężko . ;/ A co będzie jak na maturze dojdzie stres ? ![]() A tak w ogóle, to szczena mi opadła, jak przeczytałam o zdawaniu trzech przedmiotów na podstawie ! ![]() ![]()
![]() |
#92 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a dokladniej ich zachowania dwobec matury. facet od pol zachowal sie normalnie tak jak powinien, a gosc od matmy nie. co napisalam nizej w moim poscie. denerwuje mnie ze jest taka roznica w zachowani nauczycieli i ze jeden doradza i pomaga a drugi jeszcze cie dobije http://matura.gazeta.pl/matura/1,950...adania_na.html przykładowe zadania p.podstawowy z matematyki. nie sa takie trudne :P
-20.10 kg ![]() Wymiary na dziś (28.04.13) Ręka: 45 cm - 43.0 cm Talia: 104 cm - 95.5 cm Pas: 122 cm - 105 cm Biodra: 133 cm - 126 cm Udo: 87 cm - 78 cm Edytowane przez Julia91 Czas edycji: 2008-11-30 o 17:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Dla mnie wszystkie zadania z maty są trudne
![]() Mnie denerwuje to, że nic nam w szkole nie mówią o tej maturze. Niektóre koleżanki z innych szkół mi mówią, że dodatkowy przedmiot muszę zdawać tylko na rozszerzeniu, inni mówią, że mogę na podstawie. ![]()
#94 |
Zadomowienie
|
mozesz i na podstawie i na rozszerzeniu
![]()
#95 |
Zakorzenienie
|
a mi sie wydaje ze tylko na rozszerzeniu :| przecież dotychczas tak właśnie było... jeden dodatkowy mógl być na podstawie, ale u nas na to miejsce wchodzi matma?
a ten cytat, który jedna z Was wstawiła to jakiś niezrozumiały dla mnie :P |
![]() ![]() |
![]() |
#96 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
Ale mata teraz jest obowiązkowa. Więc nadal zostaje nam jeden przedmiot dodatkowy, czyli w moim przypadku biologia i powinnam móc ja zdawać na podstawie.
Mi się tak wydaje, ale jedni myślą tak jak ja a inni inaczej i już sama nie wiem ![]()
![]() |
#98 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a dodatkowe to tylko na rozszerzeniu czyli tak jak było wcześniej.
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
Ok, już teraz wiem, że muszę zdawać biole na rozszerzeniu, pytałam sie jeszcze nauczycielki. Ale nie wiem jak sobie poradze :/.
A Wy boicie się dodatkowego przedmiotu rozszerzonego? Bo moja klasa jest w szoku, jak się o tym dowiedziała.
#101 |
Konto usunięte
|
Ja od pierwszej klasy wiedziałam, ze będę zdawać rozszerzoną biologię, więc się o to nie martwię. Dlatego też poszłam do bio-chem(szkoda tylko ze musze sie potwornie męczyć z chemią ledwo mając dwa teraz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#102 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Dowiadywałam się jeszcze w sprawie matury z polskiego. Piszemy tylko jeden egzamin, albo na rozszerzeniu albo na podstawie.
#104 |
Konto usunięte
|
no tak,zobaczcie co tam jest napisane, wg mnie to dobre zasady
|
![]() ![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
[1=6f478752bd2871e8cc7e642 01f2c815878556baf_60bff67 2628d8;9957319]no tak,zobaczcie co tam jest napisane, wg mnie to dobre zasady[/QUOTE]
![]() szkoda, że nie wyjaśnili jak to jest, gdy ktoś chce zdać przedmiot obowiązkowy rozszerzony :P czy pisze 2 poziomy, czy tylko jeden... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#106 |
Rozeznanie
|
[1=6f478752bd2871e8cc7e642 01f2c815878556baf_60bff67 2628d8;9956814]http://www.perspektywy.pl/index.php?...650&Itemid=264 zobaczcie[/quote]
czyli wg tego pomysłu oprócz obowiązkowej matmy, j. polskiego + j.obcego mozna zdawać od 1 do 3 przedmiotów na dowolnym poziomie (podstawowy lub rozszerzony)? Tak by było super ![]() A nie, że dodatkowy przedmiot muszę zdawać rozszerzony ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#107 | |
Raczkowanie
|
melduję się, matura 2010
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#108 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
[1=6f478752bd2871e8cc7e642 01f2c815878556baf_60bff67 2628d8;10267040]nie no to bedzie normalny-na ustnych nie ma poziomow jesli chodzi o polski.[/QUOTE]
ale pisemny zdaje się dwa razy, jeśli chce się rozszerzenie. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
bardzo prosze o odp jak ktos wie :
chodzi o egzaminy ustne j,polski zdaje sie na tym samym poziomie a co z językiem angielskim, wime, że cke samo nie wiedziało , czy bedzie na jednym poziomie (ustny0, czy nadal bedzie sie wybierało poziom niby chca zrobic tak, aby nie było ryzyka tzn - wszystko na poziomie podstawowym oznacza, że kazdy ma równe szanse na zaliczenie matury, a jak chce rozszerzenie to zalicza kolejny egzamin i nie ryzykuje że przez to obleje mature, a jak jest z ustnym obcym powiedzmy - ktoś wybierze rozszerzony i nie zda, a jakby wybrał podstawowy to by zdał i tu jest problem. czy angielski ustny bedzie na jednym poziomie czy nadal bedzie podział do wyboru ? |
![]() ![]() |
![]() |
#111 |
Rozeznanie
|
Z tego, co kojarzę, to na ustnym również będzie można wybrać poziom.
|
![]() ![]() |
![]() |
#112 |
Wtajemniczenie
|
Dopóki tutaj nie zajrzałam myślałam, że cokolwiek wiem na temat matury. Teraz mi się wszystko pomieszało.
![]() Matematyki boję się baaardzo. Nawet proste zadania sprawiają mi trudność - nie wiem jak można być tak tępym. ![]() Ja w 2010 zdaję polski (R), matematyka (P), niemiecki (R) i wos (R). Zastanawiam się nad historią, ale bawiam się, że nie dam rady na poziomie R. |
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
Oj, do eseju z rozszerzonej historii trzeba mieć naprawdę sporą wiedzę. Też się trochę obawiam...
|
![]() ![]() |
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
Matma będzie jedną wielką porażką, przynajmniej dla mnie i mojej klasy... ;/ Ehh..czy dzisiaj wszyscy mnie muszą straszyć tą maturą?
#115 |
Zakorzenienie
|
też piszę maturę w 2010, to, że matma jest obowiązkowa mi nie przeszkadza, w ogóle po co ją kiedyś znosili
![]() ale czemu poziom podstawowy jest obowiązkowy? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
Wtajemniczenie
|
a mi właśnie matma przeszkadza bo nie potrafię
rozwiązywac jakichkolwiek zadań określanych mianem "proste" !!! ![]() Ja piszę z geografii rozszerzonej, angielskiego rozszerzonego i podstawowego WOS'u. Jeszcze rok, a już się boję ![]()
#117 |
Raczkowanie
|
O jeny, teraz to się juz sama pogubiłam...
Mi mówili tak: Trzeba zdać obowiązkowo na maturze 4 przedmioty - j.polski, matematykę, j.obcy i jeden przedmiot wybrany, i te przedmioty można zdać na poziomie podtsawowym lub rozszerzonym, z tym, że jak np. chcę zdawać polski rozszerzony to nie zdaję podstaw... I oprócz tych czterech przedmiotów można dobrać sobie jeszcze maksymalnie 3 przedmioty, ale je zdaje się tylko rozszerzone, ale jeśli ich się nie zda, ale te obowiązkowe tak, to matura i tak jest zdana, bo to są dodatki, które po prostu mogą pomóc przy dostawaniu się na studia... A w ogóle to dołączam do gorna maturzystó 2010... I wg tego, co napisałam to mam zamair zdawać: j.polski - chyba rozszerzony matematyka - podstawy j.niemeicki - podstawy WOS - podstawy (jako czwarty obowiązkowy przedmiot) lub rozszerzony (jako przedmiot dodatkowym którego nie zdanie nie wlywa na maturę) historia - rozszerzony (przy podstawach WOSU to będziie ten już nieobowiązk9owy przedmiot, ale jeśli zdecyduję się na WOS rozszerzony to wtedy historia będzie w tych czterech przedmiotach obowiązkowych) DOPISEK: Tez boję się tej matematyki =/ nam zrobili neidawno próbną z matematyki i wyszła fatalnie, w mojej kalsie na 19 osób zdały tylko dwie z wynikamy 32% i 44%. Ogólnie większość to były funkcje i geometria - porażka. Moim skromnym zdaniem na maturze obowiązkowej podtsawowej powinny być typowe banały, typu ułamki, procenty, zadanie tekstowe, obliczanie pól czy obwodów - to moim zdaniem jest potzrebne w życiu, bo nie raz zdarza się, że musimy obliczyć powierzchnię ścian, bo mamy malowanie czy dizmey do sklepu, a tam obniżki 30%. Natomiast uważam, że zadanie typu funcje, wielomiany, wyrażenia sa zupełnie zdędne. Rónie dobrze mogliby narzucić wszystkim obowiązkowo taką historię, biologię czy fizykę, ale nie robią tego, bo to wyberają uczniowie, którzy łączą z tymi przedmiotami swoją przyszłość, tak więc, gdybym ja potzrebowała matematyki, to wzięłabym rozszerzoną, gdzie normą są zadania z funkcji liniowiej, itp...
"Trudno jest złapać wiatr, brać na żarty ten szalony świat. Trudno jest, przecież wiem, wierzyć w bajki, jeszcze w życie wplatać je..." "To, czego tylko chcę - ja z Tobą w chłodnym deszczu" Edytowane przez Kiniolek91 Czas edycji: 2009-01-25 o 14:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
inne przedmioty możesz zdawać na dowolnym poziomie (z czego akurat się bardzo cieszę, bo chce dodatkowo zdawać podstawę z niemca) zgadzam się, że wielomiany, funkcje to raczej do normalnego życia nie są potrzebne ![]() ![]() no ale tak już wymyślili i tego nie zmienimy, człowiek po maturze ma mieć podstawową wiedzę z polskiego, matematyki i języka obcego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Wtajemniczenie
|
A ja słyszałam, że przedmioty obowiązkowe (polski, matma, język obcy) można zdawać na jakim chcemy poziomie, natomiast te dodatkowe tylko na rozszerzeniu. To jak to w końcu jest?
|
![]() ![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tu jest wyjaśnione: http://www.perspektywy.pl/index.php?...tent&task=view Edytowane przez parodia Czas edycji: 2009-01-25 o 16:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:07.