|
|
#2341 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: mamy z Niemiec
Ja po porodzie nie mialam zadnych problemow z teminologia, polozna przychodzila do mnie i rozumialam wszyatko bez problemu. Czesc latwo sie domyslic, druga czesc brzmi podobnie po polsku, wiec nie ma co sie bac. A dodam, ze tez jestem tu tylko 2 lata i zaczynalam od zera.
|
|
|
|
|
#2342 |
|
Zakorzenienie
|
mijalea - no ja polozną tez rozumialam bezproblemowo. Ale u mnei bylo cieżej, bo ja wiedzialam, co dziecku moze być, a nie umielam tego nazwać po niemiecku... bo wcześniej znałam tylko terminologię polską... słownik wszytskiego mi nie zalatwił, bo czasami wpada na myśl wyrazenie jak już jesteś u lekarza
ale w końcu jakośprzez to przebrnęłam... troche tez w tym mojej winy, bo zwyczajnie nie pomyslalam o tym przed porodem.
|
|
|
#2343 |
|
Zakorzenienie
|
No fakt, w slowniku nie ma niektorych terminow, ale mimo wszystko wspominam milo pierwsze miesiace i nawet jestem zadowolona, ze nie bylo tak zle
|
|
|
|
|
#2344 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co studiujesz?
|
|
|
#2345 |
|
Zakorzenienie
|
Hey dziewczyny
![]() Pamieta mnie jeszcze, ktoras z Was ???
|
|
|
|
|
#2346 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie, ze pamieta...
|
|
#2347 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekamy na fotki . Madzia wow niewiedzialam, ze tak krotko tu jestes...
|
|
#2348 |
|
Rozeznanie
|
kasiolkas jesli masz mozliwosc rodzenia tutaj to sie nie zastanawiaj.
Nie ma w ogole porownania. Poczawszy od opieki , sal szpitalnych skonczywszy na zwyklym pozywieniu , nie trzeba sie na boku dokarmiac aby nie zginac z glodu. Jak teraz widzialam kolegi pokarm w szpitalu to po prostu bylo zalosne. Wszystko doslownie jest lepsze niz w Polsce. Tam to nawet trzeba glupie majtki sobie przynosic i podklady. Do dziecka bodajze pieluchy , kremy , wszystko. Tutaj wszystko daje szpital. No i kwestia samego porodu. Tutaj mozesz sama wybrac jak chcesz rodzic , czy chcesz znieczulenie czy nie i nikt Cie w konia nie zrobi juz pozniej w trakcie porodu. Ja mialam cesarke na zyczenie, bo tak chcialam i nie mialam z tym zadnych problemow. W Polsce musialabym zaplacic za to ok 5 - 6 tys i szukac prywatnej kliniki, bo innej opcji nie bylo. Lekarza mialam polskiego ale pielegniarki i obsluga niemiecka. Jak widza ze nie potrafisz gadac to sie w dyskusje nie beda wdawac. Ot robia swoje a jak cos trzeba to masz slownik. Oni Cie tez chca zrozumiec. |
|
|
|
|
#2349 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A my po wizycie, dzieciaki sie razem "pobawily", podotykaly sie, posmakowaly...czyli wszystko ok ![]() ![]() jutro wstawie jakies focie |
|
|
|
|
|
#2350 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny calkiem przypadkiem znalazlam strone internetowa , gdzie mozna za darmo zamowic zdjecia.
Dziala to w ten sposob , ze rejestrujemy sie , dostajemy kod dostepu i wgrywamy do 30 zdjec . Nastepnie czekamy na przesylke, pisze niby bez zadnych kosztow. Podobno te zdjecia sa sponsorowane i maja gdzies z boku reklame ( ktora mozna sobie obciac.)I tak co miesiac. Tak wiec dysponuje tym adresem. Kto chce dam na pw , bo nie mam zamiaru pisac o tym oficjalnie aby nie spowodowac lawiny chetnych i w konsekwencji usuniecia tejze okazji. Zamierzam tez to wkrotce wyprobowac. |
|
|
|
|
#2351 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyna a wlasnie niedawno sie dowiedzialam, ze moje dziecko bedzie mialo podwojne obywatelstwo, a i ja moge za rok skladac papiery, o ile w ogole bede chciala
:confuse d:![]() A caly czas bylam swiecie przekonana, ze mozna miec tylko jedno... |
|
|
|
|
#2352 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Obywatel polski nie może być równocześnie uznawany za obywatela innego państwa. Oznacza to, że obywatel polski posiadający jednocześnie obywatelstwo innego kraju, nie może przed organami władzy publicznej, posługiwać się paszportem innego kraju. Nawet jeśli przez większość swojego życia mieszkał za granicą, słabo mówi lub wcale nie mówi po polsku, ale nie utracił obywatelstwa polskiego, zgłaszając się do polskich władz (w kraju lub za granicą) traktowany jest jako obywatel Rzeczypospolitej Polskiej." " Z kolei na stronie Konsulatu w Mediolanie: "Obywatel polski może posiadać obywatelstwo innych państw, jeżeli od władz tych państw to obywatelstwo otrzymał"
>> I nga wa o mua << Timszel... "The world is getting so hypersensitive. Soon I won´t be able to make fun of mysel without offending someone" Edytowane przez karenina19 Czas edycji: 2009-01-25 o 20:01 |
|
|
|
|
|
#2353 |
|
Rozeznanie
|
No wlasnie mi to powiedzial moj TZ, i od niego sie dowiedzialam ze sie moge ubiegac o drugie obywatelstwo
, kilka dni pozniej to samo powiedziala mi jedna znajoma, takze normalnie zglupialam ![]() A myslalam ze to tylko w PL przepisy sa tak pokrecone
|
|
|
|
|
#2354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takze mam juz 2 coreczki i na tym przestajemy A co u Ciebie, bo chyba nie nadrobie tego co tu pisalyscie ![]() Takze przylaczam sie do odpowiedzi dziewczyn, lepiej rodzic w Niemczech. Zdecydowanie
|
|
|
|
|
|
#2355 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#2356 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to gratuluje corci To maz sie musi cieszyc, ze jest w domu otoczony przez same dziewczyny...U mnie jakos leci, studiuje i probuje sie uczyc do sesji, ktora juz niebawem... ![]() meliska no to fajnie, ze mozna dwa miec...zawsze to jakis wybor a nie przymus ![]() gosiu zauwazylas, ze dosc czesto ostatnio piszemy posty dokladnie w tym symym czasie...?? ![]()
|
|
|
#2357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz widze hehe. To jest jakis znak trzeba sie kiedys spotkac![]() Oj wiem jak ciezko jest sie zmobilizowac do nauki, ale jak juz bedziesz miec pierwsza sesje za soba powinno byc ok. My tu kciuki trzymamy
|
|
|
#2358 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale spotkalysmy sie kiedys na innym watku o ile dobrze pamietam Wiesz juz co bedziesz miala ??? Chlopiec czy dziewczynka ?? Cytat:
Caly czas mu powtarzam, ze bedzie musial nadgodziny walic, bo nie da rady inaczej z tyloma kobietami Kiedy masz sesje ??? Jak dobrze, ze ja skonczylam juz edukacje Jakby ktoras zechciala zobaczyc moje dziewczynki to w profilu w Albumie jest kilka sztuk ![]() Pozdrawiam Was bardzo cieplusko
|
||
|
|
|
|
#2359 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. A my bedziemy tez miec coreczke
|
|
|
#2360 |
|
Zakorzenienie
|
Kurde nie zwrocilam uwagi na Twoj podpis
Tam wszystko jest No gratuluje serdecznia, imie juz macie ????
|
|
|
|
|
#2361 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie szkodzi
|
|
|
#2362 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2363 |
|
Zakorzenienie
|
Sniezynko, i ja cie pamietam
|
|
|
|
|
#2364 |
|
Zakorzenienie
|
Witam w nowym tygodniu
gosiu no ja tez tak czuje, ze to jakis znak na spotkanko... Milego dnia kobietki i do wieczora!
|
|
#2365 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2366 |
|
Zakorzenienie
|
Aktualnie chyba nic
![]() Mam juz polrocznego synka i szczesliwie toczymy sie przez zycie...gratuluje drigiej corci! |
|
|
|
|
#2367 |
|
Zakorzenienie
|
Jejku, ale ten czas szybko leci, podczytywalam Was jeszcze, jak Edward sie urodzil
Planujesz kiedys w przyszlosci jeszcze dzieci ??
|
|
|
|
|
#2368 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzieci planujemy, maz planuje niedlugo, ja troche musze odczekac, a co z tego wyjdzie to juz zycie pokaze
|
|
|
|
|
|
#2369 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczynki!
Sniezynka a ja tyle razy w innych tematach Cie widzialam u zastanawialam sie, czemu Cie naszego watku wwialo ![]() Wiecie co, ja nie majac jeszcze pierwszego dziecka tak rozmawiam z tz rozmawiam i jakos tak chcemy drugiego dzieciaczka adoptowac... Ciekawa jestem jak zycie skonfrontuje te plany
|
|
|
|
|
#2370 | ||
|
Zakorzenienie
|
Oj tak
![]() Cytat:
. Tak, to nasza pierwsza dzidzia, maz planuje 4... ja jednak wole zostac przy 3![]() Cytat:
.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:11.

ale w końcu jakośprzez to przebrnęłam... troche tez w tym mojej winy, bo zwyczajnie nie pomyslalam o tym przed porodem.

:confuse d:

To maz sie musi cieszyc, ze jest w domu otoczony przez same dziewczyny...
trzeba sie kiedys spotkac