Aparaty ortodontyczne cz. IV - Strona 111 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-28, 00:30   #3301
ksylwia
Zadomowienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV

Parodia jestes na swiezo po założeniu. Powiedz ile zapłaciłaś za łuki, z tego, co widzę to metalowe masz i czerwone zamki? Ja w piątek idę na pierwsza konsultacje z ortodontą. Boje sie, ze coś musze usunac bo mam ciasno zabki osadzone
ksylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 00:33   #3302
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ksylwia Pokaż wiadomość
Parodia jestes na swiezo po założeniu. Powiedz ile zapłaciłaś za łuki, z tego, co widzę to metalowe masz i czerwone zamki? Ja w piątek idę na pierwsza konsultacje z ortodontą. Boje sie, ze coś musze usunac bo mam ciasno zabki osadzone
ciemnoróżowe
2800 zł za oba łuki, do tego orto będzie mi szykowała jakąś zaporę na język, ale sam aparat po 1400 za łuk

parodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 06:34   #3303
Nisinen
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość
nisinen- dawałaś dotknąć? ja bym nie dala nikomu wsadzić sobie palucha do buzi :P no może tż będzie mógł dotknąć jak ladnie poprosi.
przypomniało mi się, u mnie jest taki dentysta, co nie zakłada prawie nigdy rękawiczek, gdy grzebie w buzi. Fuj...
O nie, nie, broń Boże
Parę osób miało ochotę troszkę go podotykać, ale nie pozwoliłam im na to

exAparatka
15.12.2008 - 15.12.2011 góra (metal)
22.06.2009 - 15.12.2011 dół (metal)

Nisinen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 09:14   #3304
Parzyszka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez parodia Pokaż wiadomość
może któraś z Was zeskanować ten artykuł? też z chęcią przeczytam, co tam napisali
Własnie własnie :P Tez chetnie przeczytam tak głosno tu o tym :P
Parzyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 09:18   #3305
Parzyszka
Przyczajenie

Cytat:
ciemnoróżowe
2800 zł za oba łuki, do tego orto będzie mi szykowała jakąś zaporę na język, ale sam aparat po 1400 za łuk
A wiesz co to za zapora? :P Mocno przeszkadza?
Stary 2009-01-28, 11:18   #3306
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Parzyszka Pokaż wiadomość
A wiesz co to za zapora? :P Mocno przeszkadza?
dowiem się w sobotę, albo za miesiąc
ale ogólnie chodzi o to, że "wypycham" językiem górne siekacze i muszę się od tego odzwyczaić
powiedzcie mi, po co te drugie wyciski, już w aparacie? wydawało mi się, że będę miała tylko jedne
a teraz mnie tak bolą zęby najbardziej siekacze, jem papki, a myję je wyłączoną szczoteczką elektryczną , bo jak włączę, to nie mogę wytrzymać z bólu

Stary 2009-01-28, 11:54   #3307
Malwiana
Zadomowienie

Cytat:
a teraz mnie tak bolą zęby najbardziej siekacze, jem papki, a myję je wyłączoną szczoteczką elektryczną , bo jak włączę, to nie mogę wytrzymać z bólu
To normalne, mnie tak bolaly zęby ze nawet jezykiem nie moglam dotknac. Ale po ok 4-5 dniach mija

Malwiana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 12:29   #3308
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malwiana Pokaż wiadomość
To normalne, mnie tak bolaly zęby ze nawet jezykiem nie moglam dotknac. Ale po ok 4-5 dniach mija
nie pocieszyłaś mnie
a moja twierdzi, że przerwa między jedynkami jest minimalnie mniejsza, też mam takie wrażenie, to możliwe?
otrto mówiła, że na razie założyła mi taki elastyczny łuk, który pracuje, żeby zamki były w jednej linii, dopiero później grubszy do właściwego "wepchnięcia" ich

Stary 2009-01-28, 12:43   #3309
Lady No Nick
Raczkowanie

Cytat:
nie pocieszyłaś mnie
a moja twierdzi, że przerwa między jedynkami jest minimalnie mniejsza, też mam takie wrażenie, to możliwe?
otrto mówiła, że na razie założyła mi taki elastyczny łuk, który pracuje, żeby zamki były w jednej linii, dopiero później grubszy do właściwego "wepchnięcia" ich
Jasne, że to możliwe Mi szpara (końcówka szparki po 4) zamknęła się w jedną noc
elastyczny łuk... hm wiecie co z tego co zrozumiałam jak mi orto tłumaczył to na początku dostawałam jakieś łuki inne,a dopiero od kilku miesięcy stalowe, czyli te lepsze i bardziej ciągnące

Muszę stwierdzić, że moje ząbki są idealnie białe Tylko ten kamień/osad na dolnych mnie wkurza (tzn.minimalna ilość przy dziąsłach). Zawsze się zapominam spytać orto co z tym zrobić:/ a jak on nie mówi to może nie trzeba tego zdejmować...

Edytowane przez Lady No Nick
Czas edycji: 2009-01-28 o 12:44 Powód: pomyłka
Lady No Nick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 12:44   #3310
Parzyszka
Przyczajenie

Patrze ze tu wiekszosc z Was juz nosi aparaty...
Ja dopiero ide do ortodonty niebawem...boje sie tego bólu ale wiem ze tak trzeba :P
Stary 2009-01-28, 12:47   #3311
Lady No Nick
Raczkowanie

Cytat:
Ja dopiero ide do ortodonty niebawem...boje sie tego bólu ale wiem ze tak trzeba :P
Jakiego bólu? Związanego z zakładaniem,czy już noszeniem?
Jeśli chodzi o zakładanie to nic nie boli, dla mnie najgorsze było wkładanie w papę tych tamponów
A jeśli chodzi o noszenie już to nie wszystkich boli... Mnie np. nie zawsze boli, ale jak boli to już tak konkretnie i powiem Ci, że da się to znieść, kwestia 2dni

Stary 2009-01-28, 12:50   #3312
cherrry2009
Zakorzenienie

Jeszcze kila dni do wizyty u ortodonty, aa boje się zobaczymy czy jedyne wyjście dla mnie to aparat, na który narazie i tak pewnie nie zbiorę funduszy Czemu to musi być tak drogie
Stary 2009-01-28, 12:54   #3313
ksylwia
Zadomowienie

Cytat:
Parzyszka - witaj w klubie. W piątek idę na pierwszą wizytę do ortodontki, zorientuje się w cenie i jej pomysłach na moją szczękę. Macie link może do estawu pytań, które powinnam zadać ortodontce?
1. cena, rodzaj aparatu
2. koszt wizyt kontrolnych z wymiana łuku, lub tylko zamków
3. zastanawiam się nad porcelana na górę - oby mnie cena nie powaliła z nóg
macie jeszcze jakies pomysły?
ksylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 13:01   #3314
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lady No Nick Pokaż wiadomość
Jasne, że to możliwe Mi szpara (końcówka szparki po 4) zamknęła się w jedną noc
elastyczny łuk... hm wiecie co z tego co zrozumiałam jak mi orto tłumaczył to na początku dostawałam jakieś łuki inne,a dopiero od kilku miesięcy stalowe, czyli te lepsze i bardziej ciągnące
dokładnie o to chodzi, pierwszy łuk mam elastyczny, że sam wraca do swojej pierwotnej postaci potem będą mocniejsze, ale mi mówiła, że umnie to kwstia miesiąca, dwóch
Cytat:
Napisane przez ksylwia Pokaż wiadomość
Parzyszka - witaj w klubie. W piątek idę na pierwszą wizytę do ortodontki, zorientuje się w cenie i jej pomysłach na moją szczękę. Macie link może do estawu pytań, które powinnam zadać ortodontce?
1. cena, rodzaj aparatu
2. koszt wizyt kontrolnych z wymiana łuku, lub tylko zamków gumek
3. zastanawiam się nad porcelana na górę - oby mnie cena nie powaliła z nóg
macie jeszcze jakies pomysły?
orientacyjny okres noszenia aparatu

Edytowane przez parodia
Czas edycji: 2009-01-28 o 13:03
Stary 2009-01-28, 14:11   #3315
Malwiana
Zadomowienie

Cytat:
Jeśli chodzi o zakładanie to nic nie boli, dla mnie najgorsze było wkładanie w papę tych tamponów
Dla mnie najgorszy byl ten plastikowy "rozwieracz", myslalam ze mi usta pękną

Stary 2009-01-28, 14:16   #3316
paulinciax07
Rozeznanie

Ojoj...nie było mnie od wczoraj a tu do nadrobienia aż 3 strony
maniocek- witamy kolejnego pana!

Cytat:
Napisane przez ariva Pokaż wiadomość
hahah a ja na aparat poznalam nowego chlopaka
napisal do mnie gg, w celu zorientowania sie w sprawach aparatu.bo podobno tez zaklada, tak sie zorientowal, ze mnie na herbate zaprosil
oOoO..big love? ja jestem taka romantyczka że zaraz stworzyłabym z tego historię miłosną

Cytat:
No naprawdę. U mnie w LO to w każdej klasie jest conajmniej kilka aparatek i aparatków Po prostu z wiekiem ludzie mądrzeją
Ej...ale ja wolałam być oryginalna
u mnie w klasie jedna dziewczyna nosi,teraz ja założyłam a za dwa tygodnie zakłada druga kolezanka ogolnie w LO to może z 8 osób ma

Cytat:
taaa, miałam to samo i to najczęściej od osób, które prostymi zębami też nie grzeszą
w ogóle, już się ludziom na ulicy coraz bardziej na zęby patrzę...
hehe...dokładniez kim bym nie rozmawiała to zaraz mu w paszczę zagladam nawet jak jakis film oglądam to przygladam sie zębiskom aktorów...ale u nich to wiadomo ze prościutkie

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
Ja, w sumie dzięki temu forum, a raczej jego czytelniczkopisaczkom pozbyłam się kompleksów związanych z moim aparatem, bo zdałam sobie sprawę, że tak naprawdę nie sprawia mi on żadnych problemów...
A wręcz przeciwnie - tylko pomaga poprawić Matkę Naturę, która akurat moich zębów nie dopieściła
ja przed założeniem miałam straszne opory. Druciaka miałam załozyć jakis rok temu...w kwietniu zalogowałam sie na wizazu ale zaczęłam was czytac dopiero od września i wtedy mój stosunek do aparatu zmienił sie radykalnie. Bardzo zaczęło mi zależeć na nim i pieniadze zarobione przez wakacje postanowiłam właśnie na niego przeznaczyc...także dzięki Wam mam to cudo na ząbkach

Cytat:
Napisane przez klaudi23a Pokaż wiadomość
powiem wam że dzisiaj mój 5 dzien z moim metalem i już się do neigo nawet przyzwyczaiłam
mniej mnie obicera, już mniej boli i nawet się szczerze w nim do ludzi i tylko"ty masz aparat? kolejna! to jakaś moda?"
mój tez 5 dzien z aparatem wgl jak wyszłam na miasto z kolezanka to szczerzyłam się do wszystklich spotkanych ludzi...napewno pomysleli że jakaś chora psychicznie

Edytowane przez paulinciax07
Czas edycji: 2009-01-28 o 14:26
paulinciax07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 14:35   #3317
maniocek
Raczkowanie

GG do maniocek

Cytat:
Napisane przez paulinciax07 Pokaż wiadomość
maniocek- witamy kolejnego pana!
Witaj także

Umiecie się rozpisać drogie koleżanki
Niecałe 12 godzin i już 2 stronki do czytania ^^
maniocek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 16:00   #3318
kasiek87
Kokon pro

ha literatura zaliczona wiem Papryczko ze ty mnie tu czasem wspominasz

Kilianna ja fil ang a ty?

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 16:01   #3319
tomekhk
Raczkowanie

ano fakt dziewczyny idą z prędkością światła
-Bo kiedy jest ono zagrożone. Działamy w dwojaki sposób
-Uciekamy... albo Atakujemy
Walcz albo uciekaj
-To instynkt
tomekhk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 16:21   #3320
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość

Kilianna ja fil ang a ty?
aaa ja fil pol, ale też u nas teoria literatury była
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 16:51   #3321
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Djana Pokaż wiadomość
ano... niedoinformowanemu kazda ciemnote mozna wcisnac oj masakra... Papryko masz racje co do przebarwien, jakos mi to umnkelo... to juz ktos zupelnie nie dbajacy o higiene moze obawiac sie przebarwien, albo ktos kto ma zeby z takimi sklonnociami, w sensie ze szubko sie mu osad tworzy itp... ale jak sie nie dba o higiene to i innych przykrosci mozna sie spodziewac przy noszeniu aparatu, ale to ogolnie waidomo
no i czy 1-2 miesiace to naprawde taka wielkie przyspieszenie w leczeniu (troche ironicznie, bo tak naprawde nei wiem jakiego rzedu to przyspieszenie moze byc, ale mam jakies niejasne wrazenie ze to takie widmo.... wszyscy o tym mowia a nikt nie jest pewien czy to widzial )
tylko szkoda ze takie artykuly poglebiaja jakies durne sterotypy ktore pietnuja i alienuja ludzi dbajacych o siebie...

no i pismo rowniez w moich oczach stracilo... a ze czesto je poczytuje (akurat grudniowego numeru nie maialm ) to autentycznie przeszlo mi przez mysl by do redakcji napisac... tylko zastanawiam sie czy to cos da albo zmieni...
Ja kiedyś czytałam Shape, bo moja sis kupowała. Z tym listem do redakcji, to może niezły pomysł
No i jeszcze tak sobie przypomniałam, że przecież dentyści odradzają częste piaskowania, a oni tam piszą, że co miesiąc jest robione... Pewnie czyszczą głównie zamki, ale zębom też się dostanie. No i nie napisali ile kosztują wizyty kontrolne...

Cytat:
Napisane przez Maricken Pokaż wiadomość
Wiecie co, osłabiają mnie te teksty na temat oszpecania się aparatem metalowym...i te peany na cześć lingwalnego. Ten artykuł jest tak beznadziejnie nierzetelny że głowa mała, takie coś trudno nazwać artykułem z prawdziwego zdarzenia, a osobę, która to stworzyła - dziennikarzem. To jest jak tekst reklamowy i to takiej niższej kategorii, bo dopuszczają się niskopoziomowej krytyki pod adresem innych rodzajów aparatów.
W ogóle zrezygnowałam z prowadzenia krucjaty w celu wyjaśniania ludziom czym te aparaty się różnią itp. Jeśli ktoś pyta bo rzeczywiście chce się dowiedzieć, odpowiadam, ale na zaczepne teksty który lepszy/ładniejszy - w życiu. Jak ktoś ma parę tysi na zbyciu - nie ma sprawy ;P Ja wolę sobie za różnicę w cenie w ciepłe kraje pojechać i czarować wszystkich metalem na zębach :P
Otóż to. Podpisuję się czym się tylko da.

Cytat:
Ja, w sumie dzięki temu forum, a raczej jego czytelniczkopisaczkom pozbyłam się kompleksów związanych z moim aparatem, bo zdałam sobie sprawę, że tak naprawdę nie sprawia mi on żadnych problemów...
A wręcz przeciwnie - tylko pomaga poprawić Matkę Naturę, która akurat moich zębów nie dopieściła
I liczę każdy dzień z aparatem, cieszę się, że działa, że jak go zdejmę to będę szczęśliwa, że o swój uśmiech walczyłam, bo to co w życiu trudniej przychodzi bardziej się docenia
Właśnie. Ktoś, kto na ładne, proste zęby "od zawsze" nie doceni ich.

Cytat:
Napisane przez Nisinen Pokaż wiadomość
Artykuł z Shape'a był chyba pisany przez osobę, która o aparatach ma bardzo nikłe pojęcie. Nic dziwnego, że tak wiele osób wyśmiewa aparaciarzy w końcu mamy na zębach szpetny druciak.
Właśnie ja się nie spotkałam z wyśmiewaniem, ale może dlatego,że otaczają mnie ludzie prezentujący sobą jakiś poziom niemniej jednak ten stereotyp musi funkcjonować, skoro co chwilę czytamy tu obawy przed leczeniem, bo przecież "jak to wygląda" tylko że o ile u nastolatków jakoś to ujdzie, o tyle jak już widzę dwudziestokilkulatkę, która panikuje, że się oszpeci, to mnie delikatnie )*$$^&*()(&*

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość
masz rację, by się wstydzili, aż nie mogę uwierzyć w takie coś. Może to artykuł sponsorowany???
Wcale bym się nie zdziwiła

Cytat:
A ja napiszę w weekend do nich maila - grzecznie im pojadę, może stworzą jakiś artykuł reaktywujący dobre imię aparatów na zęby?
Jak nie to
Może ja też...Robimy na nich zmasowany atak zniesmaczonych szpetnych aparatek???

Cytat:
Napisane przez paulinciax07 Pokaż wiadomość
ja przed założeniem miałam straszne opory. Druciaka miałam załozyć jakis rok temu...w kwietniu zalogowałam sie na wizazu ale zaczęłam was czytac dopiero od września i wtedy mój stosunek do aparatu zmienił sie radykalnie. Bardzo zaczęło mi zależeć na nim i pieniadze zarobione przez wakacje postanowiłam właśnie na niego przeznaczyc...także dzięki Wam mam to cudo na ząbkach
Dobrze, że jest wizaż i My!!! Bo jakby zostawić biednych przyszłych pacjentów na pastwę gazet typu SHAPE, to nikt by aparatów nie nosił. Tylko Ci, których stać na wywalenie lekką rączką 7 tys za łuk incognito

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
No!!!

Kto jest zainteresowany artykułem-smiechotka podała link wczoraj-szukajcie kilka stron wstecz. Jakby co, mogę wysłać na maila.

Bosze jaka jestem chora, to masakra głowa mi pęka, katar mam taki, że chusteczka starcza mi na 30 sekund
Stary 2009-01-28, 16:58   #3322
klada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Robimy na nich zmasowany atak zniesmaczonych szpetnych aparatek???
TAK!!!

Wlasnie przez takich ludzi panuje stereotyp, ze aparatka jest szpetna i w ogole jakby miala trad...
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

klada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 17:19   #3323
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klada Pokaż wiadomość
TAK!!!

Wlasnie przez takich ludzi panuje stereotyp, ze aparatka jest szpetna i w ogole jakby miala trad...
No to jedźmy z koksem
Ekspertką nie jestem-nie będę się wypowiadać o wadach i zaletach incognito, ale zewnętrznych aparatów szpetnymi nazywać nie pozwolę a żeby było śmieszniej-ten artykuł powstał w oparciu o opinię ortodonty

Zaczęłam trochę czytać o tym aparacie, przeglądać zdjęcia i dowiedziałam się coś nowego! Incognito oprócz zamków ma jeszcze takie nakładki ściśle dopasowane do każdego zęba, aaa no i ze złota to robią chyba by mnie musiało zdrowo pogrzać, żeby robić takie cyry, żeby ukryć leczenie

http://img223.imageshack.us/img223/2...czeniemtr8.jpg
Stary 2009-01-28, 17:38   #3324
tomekhk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez klada Pokaż wiadomość
TAK!!!

To ja się piszę na waszego bodygarda ;D Jak panuje stereotyp, ze aparatka jest szpetna to co ja mam powiedziec za nie caly tydzien bede mial aparat ;p
-Bo kiedy jest ono zagrożone. Działamy w dwojaki sposób
-Uciekamy... albo Atakujemy
Walcz albo uciekaj
-To instynkt
tomekhk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 17:45   #3325
Lady No Nick
Raczkowanie

Zawsze jak ktoś coś niemiłego powie Wam, o aparacie to wiecie gdzie szukać pocieszenia na wątku aparatowym gdzie są tak samo szpetne osoby hehe
Jak można uważać kogoś z aparatem za szpetnego:/ chamstwo! szpetne to są krzywe zęby,a nie aparat:/

Stary 2009-01-28, 17:50   #3326
Malwiana
Zadomowienie

o kurcze, w czyms takim to by mi chyba wosku na zalepianie nie starczylo. i jezyk dziurawy chyba

Stary 2009-01-28, 17:52   #3327
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malwiana Pokaż wiadomość
Dla mnie najgorszy byl ten plastikowy "rozwieracz", myslalam ze mi usta pękną
ja tak samo, jeszcze mnie boli przy ustach

ratunku, jak można sobie poradzić inaczej w pierścieniem niż woskiem? orto mi nie dała, dopiero w sobotę mogę do niej iść, już myślałam, żeby go jakimś plastrem zakleić, czy coś cały czas mi tak obciera język, że już mam cały poraniony

Edytowane przez parodia
Czas edycji: 2009-01-28 o 17:54
Stary 2009-01-28, 17:53   #3328
Djana
Zadomowienie

GG do Djana

heh, to i ja przemysle kilka slow do redakcji...

a wiecie co mi przez mysl przeszlo.... ze z moich obserwacji i doswiadczen niestety wynika, ze czesto aparty sa "zle znoszone" przez osoby typu ..hmmm... jedyne co mi do glowy przychodzi to: CZILIDERKI (spolszczylam bo nie jestem pewna jak sie to pisze). chodzi mi o taka osobe mocno wyczulona i skupiona na swoim wygladzie i popularnosci - modny look, zgrabne cialo i zaliczanych do "smietanki towarzyskiej" danego otoczenia.... taka osoba ktora zadaje sie tylko ze "stanem" i "pati" i mysli ze od "Staszka" i "Krysi" zarazilaby sie przecietnoscia a dodatkowy kilogram czy ciuch w rozmiarze 38 zakrawa na tragedie nooo taki stereotyp
oczywiscie nie twierdze ze jest tak zawsze bez wyjatku...

nie wiem czy udalo mi sie przekazac Wam moje odczucia

Mam ciało boga tylko szkoda, że Buddy

Edytowane przez Djana
Czas edycji: 2009-01-28 o 17:58
Djana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 17:54   #3329
klada
Zakorzenienie

Boze, zaraz do dentysty... Boje sie... (Nie lubie dentysty )

I pojade do chirurga sie umowic na rwanie zeba
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

klada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 17:54   #3330
maniocek
Raczkowanie

GG do maniocek

Na to robimy zmasowany atak

Też się pisze na ochronę
maniocek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości