|
|
#31 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: ludzie wiersze piszą...
Czy to Twój wiersz?
|
|
|
#32 |
|
Zadomowienie
|
Do poezji zaglądam praktycznie codziennie. Chyba to taka wewnętrzna potrzeba i sentyment do słów, które są czasem takie ulotne, a utrwalone na papierze, w odpowiedniej formie potrafią zostać na dłużej. Ja nazywam to "noszeniem " ich w środku. Był czas, że sama pisałam i to dużo, teraz przyszedł czas nieokreślonej stagnacji. Z ulubionych autorów mogłabym wymienić Nikosa Chadzinikolau za męską wrażliwość i za to samo cenię Nerudę, a także za śpiewność i wdzięczność jego słów, Poświatowską i Hillar za bezkresne poszukiwanie określeń pomagających zdefiniować miłość, Binkowskiego za dojrzałe spojrzenie na świat, Szubę za erotyki.
Na początek jeden z ulubionych wierszy Nerudy, którego uczyłam się na pamięć, by wyrecytować mojemu TŻ-owi. Tu cię kocham. Z ciemnych sosen wyplątuje się wiatr. Fosforyzuje księżyc na błędnych wodach. Dni jednakowe idą prześcigając się. Mgła się rozwija w tańczące figury. Srebrna mewa opada o zmierzchu. Czasami jakiś żagiel. Wysokie, wysokie gwiazdy. Lub czarne światło łodzi. Samotne. Czasami wstaję o świcie i nawet moja dusza jest wilgotna. Szumi, ciągle szumi morze dalekie. To jest właśnie port. Tu cię kocham. Tu cię kocham i nadaremnie zasłania cię horyzont. Kocham cię nawet między tymi oziębłymi rzeczami. Czasami wymykają się moje pocałunki na tych ciężkich łodziach, które płyną po morzu, tam, dokąd nie przybywają. Już widzę, że jestem zapomniany jak te stare kotwice. Smutniejsze są mola, kiedy wieczór przybija. Męczy się moje życie spragnione daremnie. Kocham to, czego nie mam. Ty jesteś taka odległa. Moja niechęć wzmaga się z ospałymi zmierzchami. Ale noc przychodzi i zaczyna śpiewać mi. Księżyc nakręca swoją maszynę snów. Patrzą na mnie twoimi oczyma największe gwiazdy. I tak jak cię kocham, sosny na wietrze chcą wyśpiewać twoje imię swoimi drucianymi liśćmi. Ostatnio trafiłam tez na ciekawe wersy, tylko nie zapisałam autora... przyjacielu dziękuję za pamięć ostatnio nie żyłem rozumiesz - dużo pracy fikcyjnej teraz ci wiersze zaległe piszę świat jest piękny masz rację postaram się żyć szczęśliwie wspominasz o klubie miłośników człowieka chyba się zapiszę odczyty prelekcje spotkania z ciekawymi ludźmi i jakoś zleci to życie odwiedził mnie ten co świat pragnie zmienić spojrzał na zegarek i pobiegł potknął się o kamień psa kopnął za karę jeszcze do ciebie napiszę
|
|
|
#33 |
|
Raczkowanie
|
a ja zamieszcze wiersz mojego autorstwa po bolesnym rozstaniu z facetem z ktorym bylam 1,5 roku..moze troche taki prostu ale napewno z glebi serca:
Pożegnianie K... Kochałam Ciebie najgoręcej, jak nikogo więcej. Twoje ręce, piękne oczy ten prześliczny śmiech uroczy, czarne włosy, cudne dłonie to już nigdy nie utonie... Prócz miłości upragnionej. Była wszędzie wokół nas rodząc związek piękny tak. Nim się Tobą nacieszyłam, gdy poznałam smak twych ust, jedna chwila nie minęła czas rozstania nadszedł już. Zapłakana,zawiedziona odjechałam wiedząc, że tracę kogoś kto naprawdę kiedyś bardzo kochał mnie! |
|
|
|
|
#34 |
|
Rozeznanie
|
Bliscy i oddaleni
Twardowski Jan Bo widzisz tu są tacy, którzy się kochają i muszą się spotkać aby się ominąć bliscy i oddaleni jakby stali w lustrze piszą do siebie listy gorące i zimne rozchodzą się jak w śmiechu porzucone kwiaty by nie wiedzieć do końca czemu tak się stało są inni, co się nawet po ciemku odnajdą lecz przejdą obok siebie bo nie śmią się spotkać tak czyści i spokojni jakby śnieg się zaczął byliby doskonali lecz wad im zabrakło Bliscy boją się być blisko żeby nie być dalej niektórzy umierają - to znaczy już wiedzą miłości się nie szuka - jest albo jej nie ma nikt z nas nie jest samotny tylko przez przypadek są i tacy co się na zawsze kochają i dopiero dlatego nie moga byc razem jak bażanty, co nigdy nie chodzą parami Można nawet zabłądzić lecz po drugiej stronie Nasze drogi pocięte schodzą się z powrotem to moj ukochany wiersz, i ukochany poeta jest jescze jedno, jak dla mnie przecudowne, jego dzieło, jak będę miała czas to na pewno zamieszczę... ![]() |
|
|
|
|
#35 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#36 |
|
Rozeznanie
|
nie ma za co...
mi też go niedawno przypomniano i cos o tym wiem...buziaki. nie mogę się oprzeć! więc jeszcze dwa oczywiście z dzieł ks Twardowskiego Dlaczego Nie wierzysz w siebie większego od siebie w śmierć mniejszą od śmierci w to że można zachorować na grzech w to że samotność jest zła jeżeli się przed nią ucieka w to że czas krzyczy na całe gardło ale go nie słyszysz albo udajesz Greka siedzisz smutny jak Stańczyk w Hołdzie pruskim oparty na flecie nie wierzysz w nic ale dlaczego się boisz Pokochać Pokochać człowieka by stać się samotnym być przy najbliższym by znaleźć się dalej to nic bo taka jest droga właśnie to szczęście otworzą się oczy miłości ludzkiej stacyjka uboga kochać człowieka by zdążyć do Boga |
|
|
|
|
#37 | |
|
Raróg
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zadomowienie
|
ja pisze wiersze i lubie je czytac... szczegolnie podobaja mi sie wiersze haliny poswiatowskiej
polecam poczytac
|
|
|
|
|
#39 |
|
BAN stały
|
ja też uwielbiam Poświatowską
Szczególnie ujęły mnie jej wiersze o tematyce smierci |
|
|
|
|
#40 |
|
BAN stały
|
no to moze ja też coś swojego zamieszczę, choć nigdy nie robiłam tego publicznie, ale zawsze musi być ten pierwszy raz. Wiersz napisany dobre kilka lat temu, dla byłego, po rozstaniu.
Nad nami szumiały drzewa szumiąc nad nami - śpiewały... A o czym? o radości, o szczęściu i o miłości opowiadały one widziały to, czego oczy nie dojrzały one widziały wszystko, kiedyśmy się spotkali i cóż widziały w naszej przyszłości? chyba tylko szczyptę miłości a oprócz tego garść niewinności i kilogramy srogiej wrogości... Wśród resztek śniegu, wśród wiosny tchnienia wiązały się wspólne nasze marzenia. I cóż z nich zostało? Odpowiedz mi, proszę, bo dzisiaj na sercu gruby bandaż noszę. Wyjaśnij mi - proszę - serca mego drgnienie i, gdy Cię spotkałam, me pierwsze westchnienie. I powiedz mi jeszcze wśród nędznej zazdrości ile w tym, co było, znajdujesz miłości? Minął przeciez miesiąc gdy się spotkaliśmy i znów od siebie się oddaliliśmy... Ty powiedziałeś wszystko, co Ci na myśl przyszło, a po słowach "koniec z nami" me marzenie prysło... Dzisiaj wśród bólu i łez zapomnienia znów budzi się radość i piękne marzenia, bo chociaż odszedłeś, to w pamięci zawsze żyjesz i w sercu moim na wieki się skryłeś... Odżyły wspomnienia przy przepisywaniu tego wiersza, ale wiem, że to tylko wspomnienia. |
|
|
|
|
#41 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#42 |
|
BAN stały
|
masz rację, zbyt wiele znaczy, by sie na ten temat rozpisywać, ale przywołuje to, co kiedyś było dla mnie bardzo ważne, a co zniszczył nie tylko facet, ale teraz już czas. Ja poukładałam sobie życie, on nadal szuka. Ten wiersz nigdy do niego nie trafił. Może i dobrze, nigdy nie był romantykiem, pewnie by nie zrozumiał. Po prostu napisałam do szuflady, żeby wyzbyć się całego smutku, żalu, jakoś odreagować, bo w pewnym momencie szkoda mi było łez.
|
|
|
|
|
#43 |
|
mimbla1
|
A ja czasem piszę rymowanki, dla znajomych i rodziny....
tą nazwałam "Bałwankowo" Śniegu dużo napadało, całkiem sporo go - nie mało! A na razie dla zabawy, póki śniegu cała masa, Już na głowach czapy mamy, śnieg jest nawet na obcacach! Ulepimy dziś olbrzyma, co w swych łapach miotłę trzyma! Okiem ciemnym do nas mruga, lista życzeń będzie długa.... Nos z marchewki, gar na głowie, ulepimy go dziś sobie!!! Bałwan - każdy zna bałwana, Śniegowego, tego pana!!! |
|
|
|
|
#44 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
|
|
#45 |
|
Rozeznanie
|
szukam siebie w sobie
i Ciebie takim jakim właśnie jesteś bo piękne jest to co nam nieznane chcę być jak dziecko które poznaje świat i jak ono odkryć dotknąć poczuć czuć się tak samo bezpieczna jak przed laty wtulona w matczyną spódnicę chcę kochać bo każdy dzień to kolejna szpilka w babcinej poduszeczce |
|
|
|
|
#46 |
|
mimbla1
|
Słowa tak szybko układają mi się w rym, ale nie zastanawiałam się nad wierszykami dla dzieci. To swoje pisanie nazywam rymowankami.
Może kiedyś coś tutaj swojego zamieszczę ![]() Dzięki za dobre słowo Ona
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Twoj usmiech...
Otworzylam zaspane oczy i patrzylam... Lezales obok mnie... Usmiechales sie...przez sen... Pierwsza lza tego poranka piescila moj policzek... Kiedys ten usmiech byl przeznaczony dla mnie... I slowa... Gorace obietnice wiecznej Milosci... Naszej Milosci... To bylo wczoraj... Dzis jest jesien... Suche liscie opadaja z drzew... A ja? Ja patrze kazdego ranka... Usmiechasz sie przez sen... Nie do mnie... O kim snisz.....? zakochałam się w tym wierszu
|
|
#48 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#49 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#50 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
poraz pierwszy się odważyłam to pokazać. |
|
|
|
|
|
#51 |
|
mimbla1
|
Dzieci na szybie nosy rozpłaszczyły,
pierwszą gwiazdkę w końcu wypatrzyły... Do stołu zasiedli i duźi i mali... wszyscy opłatkiem się przełamali. Karpie, sałatki, barszczyk z uszkami... w czeluściach brzuchów wszyscy to mamy... Prezenty wszystkie też już rozdane, buzie radośne są roześmiane... Wszyscy świętują, bo w takiej chwili, wszyscy być muszą dla siebie mili. Wesołych Świąt życzy Mimbla |
|
|
|
|
#52 |
|
Zadomowienie
|
[quote=mimbla1]Dzieci na szybie nosy rozpłaszczyły,
pierwszą gwiazdkę w końcu wypatrzyły... Do stołu zasiedli i duźi i mali... wszyscy opłatkiem się przełamali. Karpie, sałatki, barszczyk z uszkami... w czeluściach brzuchów wszyscy to mamy... Prezenty wszystkie też już rozdane, buzie radośne są roześmiane... Wszyscy świętują, bo w takiej chwili, wszyscy być muszą dla siebie mili. Wesołych Świąt!
|
|
|
#53 |
|
Wtajemniczenie
|
si tu veux me quitter n'oublie pas ton sourire tu peux oublier ton chapeau tes gants ton agenda tout ce qui t'obligerait a revenir tu reviendrais a l'improviste tu me verras en larmes et tu ne t'en iras pas si tu as envie de rester n'oublie pas ton sourire libre a toi d'oublier mon anniversaire ou bien de lieu de notre premiér baiser ou encore la raison de notre premiére querelle si toutefois tu veux rester ne le fais pas en soupirant mais avec le sourire reste Jeśli zechcesz odejść ode mnie możesz zapomnieć kapelusza rękawiczek notesu z ważnymi adresami czegokolwiek wreszcie - po co musiałbyś wrócić wracając niespodzianie zobaczysz mnie we łzach i nie odejdziesz jeśli zechcesz pozostać nie zapomnij o uśmiechu wolno ci nie pamiętać daty moich urodzin ani miejsca naszego pierwszego pocałunku ani powodu naszej pierwszej sprzeczki jeśli jednak chcesz zostać nie czyń tego z westchnieniem ale z uśmiechem zostań H.Poswiatowska
|
|
#54 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cieszę się, że wreszcie odważyłaś się pokazać swoje wiersze, warto było. Czekamy na ciąg dalszy!
|
|
|
|
#55 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
obiecałam sobie kiedys, ze moje wiersze sa moimi i nigdy ich nikomu nie pokaze. cos sie we mnie przełamało. moja tworczosc:
Gdybyś mógł znów dotknąć swoimi ustami serce bez wachania zadrżałoby gdybyś powiedział znów,że kochasz mnie usta bez wątpliwości powiedziałyby że też cie kocham moje myśli to tylko ty. to ból. przepraszam, że jestem dzieckiem w marzeniach nieskończonych ja i ty.. kocham cię. stłuczone szkło Przyjemnością najem się dziś Twoj dotyk czekolada dla zmyslow spojrzenie ukojeniem ust... delikatnie patrzysz na mnie boisz sie zniszczyc niewinnosc pozadanie siega zenitu lecz ty nadal nic odchodzisz i nic nie mowisz znowu ja, pustka i własne mysli plus rozpalone policzki wilgotne usta opadniete ramiączko stanika niee. nie moge wiecej. wybaczcie, ale czuje sie jak obnazona.
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
Wtajemniczenie
|
ufcio, twoje wiersze sa NAPRAWDE dobre, przeslij cos jeszcze, przeciez tu jestes anonimowa, a na tym forum spotykaja sie ludzie wrazliwi na piekno poezji.., uwierz mi, to jest swietne!!
|
|
#58 | |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
![]() Zamykam drzwi i widzę zamglony obraz który zaczyna nabierac barw idę dalej, przewracam się to wspomnienia pamietasz, ze cie kochałam? pamietasz, ze dojrzewałam? zakazany owoc. nie jestes moim Adamem a ja twoją Ewą Róża bez kolców przestaje być różą ale czym sie staje? kwiatem bez wdzięku normalnym chwastem wsadź mnie do doniczki i przestań doceniać ale zachwycaj sie mną zachwycaj... Kiedy zapukałeś drzwi same się otwarły słonce zgasło we mnie wszystko zmalało jesli odejdziesz dam sobie szansę jesli zostaniesz oswoję cię- samotnosci bezwzgledna- więcej pewnosci w ustach wiecej gry w czynach uczucia nie bawia sie kosmykami włosow kokietujac nie zmieniaja juz barw bo po co? czemu snisz o kwiatach w doniczce majac dzika łake za oknem? Tik tak tik tak cisza. ja i czas tysiace kropli mysli nie ta, nastepna tik tak cisza. łzy w oczach bicie serca tik tak oczyszczam sumienie Pada deszcz dusza otwiera sie by zmoknąć dzis nie tancze, nie smieje sie łzy nie lecza lecz krzywdza krzycze cicho by nie obudzic ran odejdz... odejdz... przesiaknieta chusteczka mokre wlosy tak wyglada tesknota? wiem, ze moje wiersze sa niezrozumiałe, ze pełno w nich sprzecznosci a czasem nie trzymaja sie całośći. chce wam powiedziec, ze przeslanie je na wizaz bylo dla mnie ciezka sprawa poniewaz wszystkie te wiersze powstały w wyniku masy problemow, nienawisci do samej siebie i swiata. powstawały tez w trakcie leczenia serca. niestety nieskutecznego. |
|
|
|
|
|
#59 |
|
Rozeznanie
|
to może jeszcze jeden (myslę że ostatni) ze wzgledu na to ze wróciły do mnie wspomnienia...
zimno. prosiłam tylko o szal, tak ten. z dużymi oczkami, ten zrobiony ot tak... ten zdarty latami burz i słońca. prosiłam tylko o szal. nie wiesz? powiedz, że wiesz. powiedz, że chcesz. powiedz, że kochasz. zrób to dla mojego spokoju i niepokoju. odrzuć, tak bezwzględnie, rzuć nawet o ścianę, ale powiedz wreszcie nie! i pozostaw ten szal, bo nie chciałam niczego więcej. |
|
|
|
|
#60 |
|
Zadomowienie
|
To ja wkleję mój wiersz.
Taki trochę erotyk.wtedy pełnieję wyostrzasz zmysły jeszcze zanim stanę się całkiem nocna i przetnę sen dźwiękiem bransolet wstań, kończę budować nieprzyzwoite tło zobacz, latarnie położę blaskiem na drodze światłem wyrzeźbię kształty alejek sączę się i mgła wycieka już teraz możesz w biodra wciśnięte przyciski palców szeptem zaczętym od kołysania wyznacz powoli kolejne granice wtedy pełnieję wstań, podnieś mnie znowu o oktawę wyżej gdy słabnę słyszalna tylko przez ciebie 8.07.2004 (noc) A.S
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:29.