|
|
#91 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Przetrwały Ząb Mleczny
Miałam podobną sytuację. Oba moje kły były mleczne. Tylko że za prawy wyrósł sobie też stały, ot, na podniebieniu, a lewej strony był tylko mleczak. Ponieważ lewy mleczak zaczął się psuć, a prawe trójki przeszkadzały, poszłam do ortodonty. Zrobiono mi pantomogram. Okazało się, że z prawej strony zęby na szczęście nie są zrośnięte, a z lewej trójka stała jest, tylko głęboko w szczęce i w dodatku nad jedynką
. Założono mi aparat. Najpierw wyrwano mi prawą trójkę i zaczęto naciągać na swoje miejsce stały ząb, który dodatkowo był też obrócony o 90 stopni, więc "ustawienie" go na miejscu było dość kłopotliwe. Z kolei później usunięto mi lewy kieł. Potem miałam zabieg chirurgiczny, polegający na nacięciu podniebienia, założeniu pętli na schowaną trójkę i przymocowaniu tego do aparatu. Wyciągnięcie nie bylo kłopotem, trwało to dość krótko. Długo jednak trwało obrócenie lewej trójki i umieszczenie jej na swoim miejscu. Wszystko to kwestia indywidualna: u dziewczyny z recepcji mojej lecznicy trwało to 3 miesiące, u mnie - dobre 9 miesięcy.Obecnie jestem w końcowej fazie leczenia, w lutym będę miała zdejmowany aparat. Zdumiewa mnie do dziś, że ortodoncja tak wiele może Aparat miałam zakładany w czerwcu 2006 r. Nigdy mi nie przeszkadzał, nie miałam problemu, że nosze go tak długo. A że sprawił mi nieco bólu to już inna sprawa .
|
|
|
|
|
#92 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkie aparatki
Ja też mam ten sam problem Miałam mleczaka, górną trojkę jednak dowiedziałam się o tym dopiero w wieku 17 lat... Najpierw zrobiłąm zdjęcie RTG, wyszło, ze stały ząb jest zatrzymany, więc wyrwałam mleczaka. Później u orto założyłam aparat żeby zęby przesunąc, bo było za mało miejsca na stałego. Aparat założyłam 5 sierpnia, wiec jakoś pół roku temu. Czekałąm roche aż ząbek sam zacznie wychodzic, ale nie chciał. Więc u protetyczki miałam zabieg odsłaniania zęba. Sam zabieg jest bezpbolesny, bo na znieczuleniu, ale baaardzo nieprzyjemny... na samą myśl o nim mam gęsią skórkę... Później przez kilka dni musialam płukać buzie Eludrilem, żeby oczyszczac te rane, a szwy same się rozpuściły. Zabieg mialam jakoś pod koniec października, po 2 tygodniach jak rana się w miare zagoiła moja orto przykleiła mi mały zameczek do tego stałego zęba i drutem przykręcała go to łuku. Co tydzien jeżdże do niej na dokręcanie go, bo ząbek rośnie i robi się luz Teraz troche go widać, ale przede mną jeszcze długa droga pozdrawiam was serdecznie i trzymam kciuki za wasze mleczaki ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#93 |
|
Przyczajenie
|
Witam.
Już myślałam, że to tylko ja mam taki paskudny problem ![]() Mam 23 lata i dwie górne mleczne trójki. Stałe zęby są poziomo ułożone nad nimi. Realizując postanowienie noworoczne zapisałam się na wizytę do ortodonty (ale wizytę mam dopiero za miesiąc) O tym że zęby są ale ułożone poziomo dowiedziałam się mając 16 lat. Poszłam wtedy do ortodonty, ale nie miał on chyba chęci zająć się moim przypadkiem. Po pięciu wizytach byłam tak zielona jak przez, nie wiedziałam co robić a i on chyba też nie wiedział. W wieku 19 lat lewa strona szczeki zaczeła mnie pobolewać. Miałam tego dosyć. Pojechałam do chirurga. Oznajmił mi że on zęby może usunąć, ale lepiej nie ruszać bo jak ich wyciągnie to min pół roku będzie mi się zrastała dziura w kości i jedzenia do ust nie włożę. Przestraszyłam się ityle mnie widzieli ![]() Teraz będzie trzecie podejście. A najlepszejest to że zapisałam się na wizytę a 2 dni później zaczął się ból. Pobolewa mnie cała lewa strona szczęki, a dziąsło nad górną dwójką zrobiło się takie miękkie-jak naciskam to mam takie wrażenie jakby tam ropa podeszła. Dziewczyny nie wiem co robić. Mam tego dość. |
|
|
|
|
#94 |
|
Przyczajenie
|
Przyśpieszyłam wizytę. Byłam już nawet u chirurga.
Czy którejś z Was udało się te ząbki ściągnąć do łuku? Jeśli tak to jak były wcześniej położone? Bo u chirurga dowiedziałam się że może mi je odsłonić i mogę próbować ale nie jest pewien czy uda się je w łuku ustawić (dodam że moję są ułożone prawie poziomo). Nie wiem co robić. Zaryzykować czy usunąć? Dziewczyny odezwijcie się... |
|
|
|
|
#95 |
|
Raczkowanie
|
u mnie też nie było pewności, że ząb zejdzie, ale zaryzykowałam. Poza tym usunięcie tego zęba jest bardziej inwazyjne aniżeli leczenie.
|
|
|
|
|
#96 |
|
Przyczajenie
|
Witam Witam
Dawno mnie tu nie było. Byłam na swietach w Polsce ...oczywiscie mam za soba wizyty ortodatyczno-chirurgiczne. Głowa mi juz peka od tego i mam dosyc noszenia ponad 3 lata aparatu. Moja trojka jest juz dawno w łuku ustawiona, jak pisalam we wczesniejszych postach(czyt,wczesniej )Jak narazie nie chce drgnac, nie chce zejsc w dol, co wydawaloby sie juz najbanalniejsze, po tym co juz moj zab przeszedl. W Polsce mowia nie wyrywac !!!!ciagnac do skutku....rany ale to juz trwa tak dluuuugo ...Mam pytanie do tych, co sa po tych calych ceregielach i zab u nich wyszedl. Jaką metodą sciagany byl u was kiel? tzn gumkami czy jakos inaczej. Ja mam do kla przyklejony zamek i jest on ciagniety gumeczka do dolnego łuku. Prosze o odpowiedz, bo moze sa inne metody, a moja orto nie zna ich hihihi absurt ale tak moze byc!!... bo moj zab od 8 miesiecy nie drgnął ((Po tym jak sie przebil przez dziaslo i przeszedl cale te rytualy chirurgiczne(czyt posty wczesniej)Pozdrawiam Ps. Danna!! ja mialam ulozonego kla w poziomie zostal on ustawiony do łuku, a teraz nie chce mi zejsc w dol ( czytaj moje wczesniejsze posty bo nie bede znow wszystkiego pisala. Pozdrawiam
Edytowane przez estrelia Czas edycji: 2009-01-18 o 18:48 |
|
|
|
|
#97 |
|
Raczkowanie
|
estrelia
no u mnie widać go troche przez dziąsło, ale teraz czekam aż przez nie przejdzie. Na razie to trwa 6 m-cy. Troche mnie przygneił twoj post, bo ortodonta mi mówił ze czasem jest tak że ząb się zatrzyma. Obawiam się teraz. |
|
|
|
|
#98 |
|
Przyczajenie
|
grochZfasola
Nie martw sie, kazdy przypadek jest inny, moze u ciebie pojdzie gladko, Napisz mi jak u Ciebie bedzie sciagany zab?,czy gumkami do dolnego łuku czy inaczej? Zapytaj jak mozesz ortodaty swojego, co zrobic z zebem jak sie zatrzyma? tak jak to ma miejsce u mnie? chcialabym wiedziec co powie. Pozdrawiam 3maj sie
Edytowane przez estrelia Czas edycji: 2009-01-20 o 16:53 |
|
|
|
|
#99 |
|
Przyczajenie
|
U mnie te 3 sciagane drucikami tymi co w aparacie. a gumeczki dodatkowo zeby byl prawidlowy zgryz. Ale to nie 3 sie sciaga gumeczkami tylko zeby obok np. 4 laczone z dolnymi... to dziala w jakims stopniu tez na 3 ale nie bezposrednio.
|
|
|
|
|
#100 |
|
Raczkowanie
|
estrelia
mówil ze moze sie zdarzyc ze zab sie zatrzyma, ale czeka sie az sie sam ruszy. no potem tez bedzie sciagany do łuku, teraz czekam az przebije samo dziasło. |
|
|
|
|
#101 |
|
Przyczajenie
|
Chyba zdecyduję się na ściąganie bo nie bardzo jest mnie teraz stać na implanty (a nie chcę niszczyć innych zębów wstawiając jakieś mostki itp.), a przy okazji prostowania zębów (bo mam taki zamiar) mogę spróbować.
Mam nadzieję że to dobra decyzja i że wytrwam - bo ortodontka uprzedziła mnie że to kilkuletnia droga przez mękę. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#102 |
|
Przyczajenie
|
Witam! Jestem tu nowa, można powiedzieć
piszę, bo mam ten sam problem, tylko, że ja mam 4 trójki przetrwałe... :/ już jestem po odkryciu dziąsła jednej 3 górnej, zabieg trwał ok. 1h.. (jak inni piszą nie przyjemny). Mam już założony aparat na górze, na dole też mam mieć, aby wyciągnąc te wszytskie 3. Narazie nie mam 1 zęba i się źle z tym czuje.... nie wiem jak to będzie jak nie będę miała jeszcze trzech.. Zabieg miałam 20 stycznia 2009r, i narazie nie widzę żeby coś ruszył.. myślałam, że mi chociaż szybciej zacznie wyrastać. Mam prawie 17 lat i bez tylu zębów.. a.. i jeszcze mam mieć usunięte dwie ósemki, których jeszcze nie ma... bo pani ortodontka powiedziała, że jak zaczną rosnąć to wszytsko popsują, Także przedemną jeszcze 5 zabiegó :/
|
|
|
|
|
#103 |
|
Przyczajenie
|
agnieszka0092 masz każdy ząb z osobna odsłaniany???
Ja mam 2 zęby do odsłonięcia i byłam przekonana że chirurg zrobi to podczas jednego zabiegu... |
|
|
|
|
#104 |
|
Przyczajenie
|
tak.. każdy osobno... :/ miałam miećdwa na raz, ale pani powiedziała, że lepiej jednak po kolei.. bo bym nawet buzi nie mogła otworzyć.. a to dlatego że ja mam bardzo wysoko te zęby stałe ustawione. Ale u Ciebie może 2 na raz odsłoni
|
|
|
|
|
#105 |
|
Przyczajenie
|
Troche sie u mnie wyjaśniło. Byłam na drugiej wizycie u orto i ustaliłyśmy że zęby lepiej usunąć: i te zatrzymane i mleczaki. Nastepnie zakładamy aparat i przesuwamy zęby do przodu tzn. czwórki zastąpią mi kły, piątki czwórki itd. To rozwiązanie będzie chyba najszybsze i najmniej kosztowne, no i ogólnie w moim przypadku to chyba najlepsze. W przypadku przesunięcia tych zębów będę ich miała tyle samo co w dolnym łuku bo w żuchwie mam wrodzony brak piątek - i wtedy powinno się wszystko "skleić".
Mam nadzieję że nie namieszałam... Pozdrowionka. Edytowane przez dannaa Czas edycji: 2012-01-17 o 14:34 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#106 |
|
Przyczajenie
|
Jej ja tez dzisiaj dowiedzialam sie ze mam mleczaka...
boje sie tego zabiegu, czy to bardzo boli? Ile kosztuje? |
|
|
|
|
#107 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny.
Moja sytuacja jest podobna do waszych, tyle że ja nie mam zębów mlecznych. Moje górne 3 nie mają miejsca żeby wyjść. Mam dwie opcje: usunięcie czwórek i wyciągnięcie kłów , lub usunięcie trójek które są zatrzymane. Nosze aparat od 10 miesięcy. Nie mam pojęcia co mam zrobić, przeraża mnie myśl że będę miała takie szpary =/ jednak muszę coś wybrać... inaczej ortodontka ściągnie mi aparat, gdyż jego noszenie będzie bez sensu. Może doradzicie mi co lepiej zrobić? osobiście wolałabym usunąć te zatrzymane zęby, ale nie wiem co jest lepsze w tej sytuacji. Help me
Edytowane przez anulcial Czas edycji: 2009-03-04 o 20:22 |
|
|
|
|
#108 |
|
Przyczajenie
|
a i jeszcze jedno pytanie czy ktoras z Was robila sobie ten zabieg w Wojewodzkim Centrum Stomatologi? chcialabym znac opinie na ich temat...
Anulcial szczerze to sama nie wiedzialabym co na Twoim miejcu zrobic... |
|
|
|
|
#109 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny jaką drogę wybrać zależy w dużej mierze od położenia tych zębów i Waszego wieku.
Ja mam prawie 24 lata a zęby zą położone prawie w poziomie. Nie jestem już najmłodsza jeśli chodzi o próbę ich ściągania -- mogą na to nie reagować za bardzo (właśnie ze względu na mój wiek) i w końcu musiałabym je i tak usunąć, no a tymbardziej, że ich położenie też mi nie sprzyja. Najpierw chciałam się w to bawić, bo w sumie gra jest warta świeczki ---> miałabym swoje piękne zdrowe ząbki, ale po namyśle.... chciałabym pocieszyć się ładnymi zębami przed 30-tką Nigdy nie uśmiechnełam się nie myśląc o moich brzydkich zębach --- chcę mieć jak najszybciej ładny uśmiech. No więc usuwam kły i tak jak napisałam wcześniej przesuwam wszystkie zęby do przodu. Może w dwóch latach z aparatem się wyrobię, a nie ze cztery w przypadku ich ściągania. Ale każy przypadek jest inny -- może waszym ząbkom niewiele trzeba pomóc żeby wyszły
|
|
|
|
|
#111 |
|
Raczkowanie
|
Przede mna dopiero caly ten proces.Mam 3 przetrwale trojki z tym ,ze gorny zatrzymany zab zaczyna wychodzic za tym mleczakiem i lawina sie posypala.Przeraza mnie wszystko,bol, ceny,a najbardziej noszenie aparatu.Jestem przed konsultacja i nie wiem jeszcze jak bedzie przebiegac moje leczenie.
Mam pytanko do Was, sprawdzalam ceny aparatow w necie i widnieja przerazajace sumy (2, 3 tys). Czy jest to cena za calosc apararu?Czy aparat tylko na gore bedzie tanszy?/
|
|
#112 |
|
Przyczajenie
|
anulcial też się zastanawiam czy przy zwykłym znieczuleniu to wytrzymam... chyba trzeba będzie sobie cos "dokupić"
![]() zoska22 metalowy aparat to cena średnio 1,5 tyś za jeden łuk, ale jeżeli masz także krzywy zgryz to niestety jeden nie przejdzie. |
|
|
|
|
#113 |
|
Przyczajenie
|
ja mam podobnie... ale mój ząb mleczny jest z przodu!!! a w maju skończę 12 lat!
ortopeda mówił że ten ząb będzie usuwany operacyjnie!!!!!! ale to pewnie będzie baardzo bolało wyglądam okropnie!czy jest jakiś inny skuteczny sposób na usunięcie tego zęba??? i mało bolesny
|
|
|
|
|
#114 |
|
Przyczajenie
|
Witam witam. Chcialam tylko podac wiadomosc dla wtajemniczonych o moim problemie, ze po 3 letnim noszeniu aparaciku i 2 zabiegach chirurgicznych, moj kiel nie wyszedl i wlasnie 2 tyg temu go usunelam
pozdrawiam aparatki i zycze powodzenia i wytrwalosci u tych co zaczynaja.Pozdrawiam z Hiszpani ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#115 |
|
Przyczajenie
|
estrelia to w takim razie skoro jestes po zabiegu napisz prosze jak to wygladalo. Ja czekam na zabieg wlasnie i jestem strasznie ciekawa. Jakie mialas znieczulenie? Bolalo? Jeszcze boli czy po dwoch tyg jest juz ok? Nie wiem czy brac dodatkowe znieczulenie... A poza tym nie wiem jak to w czasie zorganizowac bo musze do maja zdac egzamin ustnie i w zwiazku z tym musze dac rade mowic
Opuchlizna juz zeszla?
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() estrelia Ja tez jestem ciekawa jak to wyglada ze strony pacjenta.Podziel sie wrazeniami
|
|
|
#117 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie dziewczyny.Zobaczcie moje wczesniejsze posty.Tam jest wszystko opisane...cale moje perypetie.
W moim przypadku nie udalo sie wyciagnac zatrzymanego kla...do dzis nie wiadomo tak naprawde dlaczego??? Danna!! wyrwanie kla nic nie bolalo, mialam znieczulenie, wszystko poszlo bardzo gladko, zero bolu.... pozdrawiam do nastepnego ![]()
|
|
|
|
|
#118 |
|
Raczkowanie
|
Anulcial, to ortodonta powinien zdecydować, czy lepiej usunąć czwórki i ciągnąć trójki, czy wywalać te trójki i zsuwać czwórki. Jednak na zdrowy rozum, to te czwórki są ci bardziej potrzebne, poza tym są pewne - przeciez je masz
.Danaa, ja założyłam aparat w wieku 25 lat , czyli byłam jeszcze starsza. Moja lekarka nie miałam problemów z moim "podeszłym" wiekiem, nie takie rzeczy robiła starszym ode mnie. Wiek może powodować tyle, że cały proces będzie przebiegał wolniej. Też miałam ściągane górne trójki - prawa była, ale na podniebieniu i obrócona o 90 stopni, a lewa ładnie sobie odpoczywała nad jedynką, w ogóle nie wyszła. Obecnie mam normalne zęby, trójki weszły na swoje miejsce. Za 2-3 miesiące zdejmuję aparat. Rzeczywiście, noszenie go to nie była jakas superprzyjemność, ale nie przesadzajmy z ta droga przez mękę. Jeśli nie uda ci się ściągnąć trójek, to można przesunąć czwórki. Zawsze można zaryzykować Pamiętajcie, że aparat ortodontyczny to nie jest tylko kwestia estetyki. Jakiekolwiek braki w uzębieniu prowadzą do przesuwania się zębów i mogą być przyczyną ich wypadania. Tak że dbajcie o zęby, dziewczyny. Edytowane przez kid Czas edycji: 2009-03-13 o 09:06 |
|
|
|
|
#119 |
|
Raczkowanie
|
kid Wszystko dopiero przede mna i pozwole sobie zadac kilka pytan
![]() Czy po wykonaniu zabiegu chirurgicznego odczuwalas bol ( to znaczy bylas w stanie normalnie jesc i pic przez najblizsze dni,bo ze boli podczas samego zabiegu to zrozumiale)?Czy mialas zakladany aparat na sama gore?I czy nosilas taki zwykly metalowy?(glupie ptanie,ale naogladalam sie przezroczystych i stwierdzilam,ze metalowgeo nie dam sobie zalozyc
|
|
#120 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny! przyłaczam sie do was! jestem nieszczęsliwa wlascicielka mlecznej gornej 3 a na dodatek stala tez juz mi wyrosla. bardzo daleko... bo nad 4.
bylam juz u ortodontki w sprawie aparatu... prawdopodobnie usunie mi ta 3 mleczna i bedzie przesuwac na jej miejsce 4 :/ czy ktoś moze wie ile trwa taki zabieg? jak dlugo bede szczerbata? bo chyba nie da się jakoś zasłonic tej dziury ![]()
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:26.

. Założono mi aparat. Najpierw wyrwano mi prawą trójkę i zaczęto naciągać na swoje miejsce stały ząb, który dodatkowo był też obrócony o 90 stopni, więc "ustawienie" go na miejscu było dość kłopotliwe. Z kolei później usunięto mi lewy kieł. Potem miałam zabieg chirurgiczny, polegający na nacięciu podniebienia, założeniu pętli na schowaną trójkę i przymocowaniu tego do aparatu. Wyciągnięcie nie bylo kłopotem, trwało to dość krótko. Długo jednak trwało obrócenie lewej trójki i umieszczenie jej na swoim miejscu. Wszystko to kwestia indywidualna: u dziewczyny z recepcji mojej lecznicy trwało to 3 miesiące, u mnie - dobre 9 miesięcy.

Ja też mam ten sam problem 
((Po tym jak sie przebil przez dziaslo i przeszedl cale te rytualy chirurgiczne(czyt posty wczesniej)