![]() |
#241 |
Rozeznanie
|
Dot.: Bardzo młoda przyszła mama ...
Poiglot, a co widzisz trudnego we wzięciu tabletki po? Może twierdzisz, że to już aborcja? Aborcja w Polsce jest procederem nielegalnym, a skoro w aptece masz tabletki "po" to chyba daleko im jeszcze do aborcji... Bardzo mnie dziwi takie podejście do sprawy, jak ktoś współżyje, zabezpiecza się w jakiś sposób, a gdy zdarzy się małe ups to nie chce wziąc postinoru czy escapelle i czeka co mu życie przyniesie i jest cały w nerwach... To antykoncepcja awaryjna, nic innego.
Zabepieczenia owszem zawodzą, ale w 99 % przypadków zawodzą przez samych zainteresowanych. Czy każdy stosując gumki robi to jak jest napisane w ulotce? Wątpię, bo wg ulotki przed samym stosunkiem nie wolno nawet dotknąć się okolicami intymnymi, a wiadomo, że spontaniczny seks nie wygląda aż tak sterylnie... Nie wiem, gdzie Cetrizini była chamska i bezczelna? W tym co napisała ma duzo racji i na pewno nie można tego nazwać bezczelnością... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Zakorzenienie
|
wiem katakumba
![]() ale ja sobie juz tak ubzduralam i koniec.. mnie np rodzice zmuszali do dokonania aborcji.. do 10 t.c mozna fasolke usunac zapomoca 2 tabletek.. Nie posluchalam ich , strasznie plakalam i wogole bylo mi ciezko.. i bardzo dobrze zrobilam -nigdy bym sobie nie wybaczyla tego .. a wiadomo jak to z czasem.. Moja mama sie teraz cieszy ze bedzie miala wnusia ![]()
![]() |
#243 |
Zakorzenienie
|
ale ja wiem zco to za tabletka .. dokladnie
![]() Moja przyjaciolka ja brala.. ja napisalam ze poprostu JA bym jej nie wziela... ![]()
![]() |
#244 |
Rozeznanie
|
Można dokonać aborcji farmakologicznej, ale nie za pomocą tabletki po, tylko jeszcze czegoś innego. Poiglot zawsze rodzice najpierw panikują jak się dowiedzą, że ich nastoletnia córka zaciążyła, ale tak jak mówisz, w większości przypadków później sami się nie mogą wnuka doczekać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sa kobiety ktore nawet nie widza co to i kiedy sa dni plodne, a potem pisza ,ze antykoncepcja zawiodla... Cytat:
Ty piszesz chyba o innych tabletkach. Co innego jest wziac postinor gdy plodu nie ma, a co innego go zniszszczyc farmakologicznie...
wymiana minerały AM i kosmetyki MUA Edytowane przez Madaaa Czas edycji: 2009-01-28 o 18:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Zakorzenienie
|
no wlasnie dlatego nie dziwicie mi sie ze teraz jestem taka przerwazliwiona co do aborcji itp..
bo jednak straszne jest to jak osoby ktore sie kocha namawiaja.. Ciezko mi bylo wtedy nawet powiedziec'' to moje dziecko i ja bede decydowac''(trzymalam wszystko w sobie) Ja sama bylam zaskoczona tym ze jestem w ciazy, wogole nieprzygotowana... Ale stwierdzilam ze po to jest te 9 miesiecy zeby sie przyggotowac, dorosnac do roli matki ... i czekac na swoje malenstwo.. No i jestem szczesliwa i juz kocham swojego synka ![]()
![]() |
#247 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet zwyklymi pigulkami natykoncepcyjnymi mozna zapobiec zaplodnieniu i zagniezdzeniu metoda Yuzpee ,bierze sie kilka naraz pigulek i dzial podbnie jak postinor. ktry w naszym katolickim karaju jest dosetpny wiec nie jest to wczesnoporonna pigulka. np pigulka RU 486 jest wczesnoporonna i u nas zakazana bo niszczy zaplodnione jajo i zagniezdzone. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie wzięłabym postinoru. ![]() Ja nie zaszłabym/zaszłam w ciążę w tak młodym wieku. I nie zajdę w niechcianą ciążę ![]() poiglot nie można dojrzeć do roli matki w dziewięć miesięcy i stać się osoba odpowiedzialną jak za sprawa pstryknięcia palcami. W przypadku wielu młdych dziewczyn w ciąży ręce mi opadają do samej ziemii. Poradzą sobie, ale co to tak w rzeczywistości znaczy ?
![]() |
![]() |
#249 |
Zakorzenienie
|
jedni moga inni nie moga
Ja zawsze bylam dojzala osoba jak na swoj wiek.. ![]() Ja opiekowalam sie zawsze rodzenstwem itp zawsze kochalam dzieci.. Idac do kolezanki musialam brac 2 letniego braciszka ze soba.. itp Mam pojecie o dzieciach i jestem swiadoma jakim obowiazkiem jest dziecko uwierz mi ![]() Zadna kobieta nie moze powiedziec ze w 100% dojzala do roli matki ze nie popelnila , nie popelnia zadnych bledow... .. bo wraz z rosnacym dzieckiem na glowe matki spadaja nowe problemy itp... mi tezw wielu przypadkach mlodych i NIE MLODYCH przyszlych czy JUZ matek.. opadaja mi rece.. Np ile kobiet pali w ciazy? ile pije? Ile zaniedbuje swoje dzieci? ale czy robia to tylko nastolatki? Nie.. nie tylko Ja akurat pisze o sobie i sadze ze jestem dojzala osoba i ze potrafie byc odpowiedzialna.. staram sie jak najbardziej wierz mi ![]() reszte ze tak powiem.. mnie nie interesuje Ja staram sie o siebie dbac i dzidzi a jesli ktoras nie potrafi to moim zdaniem wogole nie powinna miec dziecka.. i powinna sie zastanowic nad wspolzyciem skoro nie potrafi zadbac o dobro tej malej niewinnej istotki..
[/SIZE][/RIGHT] Edytowane przez poiglot91 Czas edycji: 2009-01-28 o 20:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Zakorzenienie
|
Widzisz poiglot dojrzałość do bycia mamą... nie jest zdefiniowana przez umiejętność opieki nad nim.
Nie wmawiam ci,że dojrzała nie jesteś ![]() Jednak to jest internet, a nie real, oby real był bardziej dojrzały i przychylny i tobie i dziecku . ![]()
![]() |
#251 |
Zakorzenienie
|
mozliwe ze okazywalam lubie sobie pozartowac zawsze bylam zabawna i dowccipna dziewczyna
![]() To ze zaszlam w ciaze ze bede miala dziecko nie znaczy ze mam zachowywac sie jak 30 -40 latka ![]() Poprostu jak na swoj mlody wiek naprawde mam juz jakies dosiwadczenie w zyciu i troche przeszlam i przez takie wlasnie sytuacje w moim zyciu jestem teraz taka a nie inna
![]() |
#252 |
Zakorzenienie
|
A ja wierze ze ktos w wieku 18 lat moze byc o kilka lat bardziej dojrzały od swoich rówieśników.
![]() |
#253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówiąc krótko: choć zycze młodym matko powodzenia ( w nie wierzę), chwilami jestem sceptyczna dość ![]()
![]() |
![]() |
#254 |
Zakorzenienie
|
Mloda matka nie ma wyboru i musi sobie poradzic. Najwazniejsze, ze zdaje sobie z tego sprawe i pragnie tego dziecka. 30 latki rodzace dzieci tez bywaja w niektorych sprawach niedorzlae i nie potrafia wychowywac dzieci.
![]() |
#255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma więc co porówywac czy generalizować zbytnio. Z mojej perspektywy najwazniejsze jest dobro dziecka. A dobro dziecka, dla ludzi ma różne znaczenie. Już pisałam gdzies na ten temt. Sama lezałam na sali poporodowej z 19letnią dziewczyna, która w ramach swojej dojrzałości paliła marihuane w czasie ciąży, by się zrelaksować. Poza tym uwazala,że robiłato dla dobra dziecka, bo stres dziecku by zaszkodził. Umiejętnosc wychowania dziecka tez jest sprawą dyskusyjną. Ja mam na myśli głównie podejście: kocham, pragnę i je mam. Miec (dziecka)nie wystarczy: dziecku nalezy zapewnić, miłość, stabilność, ciepło i godne warunki zycia.
![]() |
![]() |
#256 |
Raczkowanie
|
hmmm dojrzałość dojrzałością, ale skąd 17,18,19 letnia dziewczyna wezmie kase na utrzymanie maleństwa ? a jak wiemy na dziecko wydaje się bardzooo dużo kasy, wychowywanie bobasa na koszt "dziadków" to moim zdaniem przesada, dlaczego nasi rodzice mają utrzymywać wnuka czy wnuczke? po to wychowują nas żeby potem mogli pobyć we dwoje i wydawać kase na swoje przyjemności i pasje a nie płacić za "błedy" córki/syna (chodzi mi o ciąże z głupoty... nie zabezpieczanie się czy "może się uda" )
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
widzisz.. ja sobie nie wyobrazam.. ze zlapie chodz macha z papierosa albo napije sie lyczka piwa... poprostu ja sobie tego nie wyobrazam!!...
Szczerze przed ciaza palilam pomimo swoich mlodych lat.. kiedy dowiedzialam sie o ciazy od razu rzucilam nie chcialabym truc dziecka ono jest dla mnie najwazniejsze moji rodzice mnie nie utrzymuja... Z tz dajemy sobie rade.. On pracuje i ja czekam na zasilki i macierzynski ![]()
[/SIZE][/RIGHT] Edytowane przez poiglot91 Czas edycji: 2009-01-28 o 22:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Raczkowanie
|
oki, ale ile jest dziewczyn z dziećmi które są na utrzymaniu rodziców... sama znam 3 koleżanki i same przyznają że im głupio...
![]() |
#259 |
Raczkowanie
|
ależ oczywiście,że najlepiej byłoby gdyby mama była dojrzała,miała w miarę stabilną pracę,jej TŻ również,żeby było ich stać na własne mieszkanie,na utrzymanie rodziny,myślę że każda z nas w latach młodości układa sobie taki scenariusz w głowie,przecież każdy człowiek chce godnie żyć,żyć tak aby wszystko miało swoje miejsce i czas,nikt nie planuje dziecka w wieku 16-18 lat,bo jest to czas młodości,czas nauki,imprez,spotkań z przyjaciółmi a nie siedzenia w domu z dzieckiem....
można by było o tym pisać i pisać... .....pisać o metodach antykoncepcji,o czystości przedmałżeńskiej o pigułkach PO, bo jest to temat rzeka i ile ludzi na świecie tyle charakterów.... cóż,życie płata niekiedy figle,może to nie życie a młodzi ludzie na własne życzenie, ale to nie znaczy że trzeba ich potępiać bo ułożyło im się tak a nie inaczej. tyle się teraz słyszy o matkach,które porzucają swoje dzieci,zostawiają w szpitalach nie zrzekając się praw rodzicielskich i tym samym zamykając dziecku drogę do adopcji,o dzieciach porzuconych na śmietniku....... a jeśli już zdarzyło się takiej 18-sto latce zajść w ciążę i chce urodzić dziecko to ok,jej decyzja,gdyby tu napisała że zaszła w ciążę w wieku 18 lat i dokonała aborcji bo tak chciała też by się spotkała z dezaprobatą. myślę,że nie należy negować młodych ludzi gdy się już "to" zdarzyło,należy ich wesprzeć chociaż psychicznie,a to że liczą na pomoc innych ludzi,rodziny,przyjaciół to chyba jest to normalna reakcja z ich strony,bo kto może im pomóc jeśli nie najbliżsi im ludzie.... życzę wszystkim więcej dystansu do różnych spraw...pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
dajcie sobie rade dzieki panstwu wiec to do konca nie tak sami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 | |
Zadomowienie
Lokalizacja: stąd gdzie mnie nikt nie zobaczy i nie usłyszy:-)))
|
Cytat:
i od razu mają tylko na siebie liczyć? bo są w ciąży. chyba każy potrzebuje odrobiny pomocy. a być egoistycznym i tylko na siebie liczyć. troch ę wyrozumiałości.
20 wrzesień 2014r 23.50 3950kg 60cm Monika moja coreczka ![]() Edytowane przez malgosia1051 Czas edycji: 2009-01-29 o 09:26 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Zakorzenienie
|
nie dajemy sobie dzieki panstwo bo narazie ich nie mamy dopiero starac o zasilki itp moge sie w marcu..
Tz pracuje i dajemy sobie rade. a z zasilkow czemu mam nie skorzystac skoro mi przysluguja? To byloby marnotractwo.. ![]() Nie wazne jak sobie ktos daje rade ... wazne ze sobie ja daje i stara sie zeby bylo jak najlepiej a nie ma wszystkow czterech literach.. tu w Londynie nawet u lekarza dostaje kazda przyszla mamusia ksiazeczke z opisanymi zasilkami itp.. Takze mozna sie o nie starac po dokladnym sprawdzeniu sytuacji w rodzinie.. tzn(ile tz pracowal ile ja pracowalam ile zarabiamy rocznie itp..) mozna dostac jakas zapomoge a wiadomo ze chodzby najmniejszy dodatek zawsze sie przydaje -bo dzidzius kosztuje ile sie wydaje na same pieluszki.. ![]()
![]() |
#263 |
Zakorzenienie
|
nie chce mi sie juz dyskutowac bo to juz wszystko zaczyna odbiegac od tematu.. ja juz wyrazilam swoje zdanie..
![]() Jestem szczesliwa przyszla mloda mama i mam nadzieje ze bedzie sie ukladalo nam jak najlepiej aromatyzowana madrze napisala ![]() pozdrawiam ![]()
![]() |
#264 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
te dziewczyny ktorym jest glupio powinny byc dumne ze odwazyly sie podjac takie decyzje....a rodzice??? zapewne kochaj wnuki i pomagaja im bo taka kolej rzeczy...czy to nienaturalne ze rodzice dbaja o swoje dzieci??? nawet jak i one maja potostwo??m Cytat:
racja bo przeciez zyjemy w stadach czy ta potrzeba i presja samowystarczalnosci to przypadkiem nie Presja Otoczenia i tego ze fajnie sie ocenia patrzac na cos z boku.... zycie potrafi zaskakiwac...choc czasem wydaje nam sie ze wszytsko mamy poukladane i zaplanowane
![]() |
![]() |
#265 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#266 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to byl post ktory nie mial za zadanie atakowanie ciebie a potwierdzenie tego co napisalas ![]()
![]() |
![]() |
#267 |
Zadomowienie
|
sorki. jak tak. dziś jestem coś w małej depresji....i jeszcze raz sorki.....
![]() |
#268 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co do mieskzania racja nie zarobiłam sama na nie ,dostałam je od babci ale co mam z niego zrezygnowac zeby udowodnic swiatu ze ja sobie poradze i sama sobie kupie.. nie rozumiem... otoczenie obchodzi mnie ze wzgledu na dziecko...nie chce zeby usłyszalo to co ja usłyszałam kiedy juz zaczełam rozumiec pewne rzeczy majac jakies 10 lat usłyszałam od siostry ciotecznej w czasie klotni ze moja mama urodziła mnie jak miała 21 lat ze to była wpadka bo była w 2 miesiacu ciazy kiedy brała slub z tata...to zabolało i nie chce tego dla mojego dziecka. własnie przez miedzy innymi takich ludzi jak ty ,bo sama ironicznie mowisz ze skoro jestem taka dojzała...nie mowie ze jestem dojzała ,nie decyduje sie na dziecko...ale swiat nie zawalił by sie gdyby tak sie stalo mysle ze dopiero wtedy nabrało by zycie sensu.Bo dziecko to nie tlyko smutki i troski ale to tez ogromnna miłosc i ogromnne poczucie tego ze ma sie dla kogo zyc. Kurcze czmeu ludzie nie potrafia zrozumiec tego ze jestesmy rozni ze ja nie musze mic 26lat zeby byc pewna ze chce miec dziecko... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ty niedobra ![]() zartuje oczywiscie...zaden problem ![]()
![]() |
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
rozmowa przechodzi na dziwny tor myślenia.
nikt nie mówi,że 18-to latka nie może miec dziecka,a 30-to latka może. sprawa jest taka,ze mamy możliwość planowania ciązy. nikt nie kamienuje młodych matek,kidy się już zdarzyło,ale czasem warto pomyślec przed. dziecko to decyzja na całe życie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:31.