|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Praktyki studenckie ????
Studiuję na pierwszym roku pedagogike resocjalizacyjna...wszyst ko ładnie, pięknie..ale niedawno wręczyli nam skierowania na praktyki...i nie bardzo się orientuje kiedy trzeba je odbyć, jak to w ogóle wygląda, kiedy trzeba to za załatwiać i czy mają obowiązek mnie przyjąć tam, gdzie się zgłoszę?
:confus ed:Dziewczyny pomóżcie, piszcie o swoich doświadczeniach.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Praktyki studenckie ????
A dlaczego nie zapytałaś o to na uczelni? Przecież to podstawowe informacje...
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Studiowałam także pedaogikę resocjalizacyjną ( rok co prawda ale zawsze) i ja swoje pratyki miałam w szkołach u pedagoga : najpierw szkoła podstawowa a potem liceum. Niby mają obowiązek przyjąć Cię bez gadania, no ale różnie to czasem bywa, mogą powiedzieć, że nie mają miejsc, bo są inni praktykanci. Co do tego kiedy masz je zrobić to zależy czy są to roczne czy śródroczne. Roczne to takie wrześniowe i wtedy do października musisz się wyrobić przy rozliczaniu z indeksu, a śródroczne to już trzeba się zapytać.
Szczerze to ja bym się tym aż tak bardzo nie przejmowała bo te praktyki to taki pic na wodę :P Miałam w różnych miejscach i wszedzie było tak samo...byle tylko podpisać dziennik praktyk i tyle ![]() Powodzenia w szukaniu
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
od opiekuna ale niewiele nam powiedzial ;/ dzieki dziewczyny, dopytam sie w ten weekend bo mam zajecia na UŚ'iu
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
wlasciwie wiem tylko,ze mam miec ocene w indzexie do 25 wrzesnia za praktyki, bo inaczej przepadnie mi rok :| a czy takie praktyki mozna miec w policji? i co by mialo sie na nih robic?
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy w policji nie wiem. wiem, że np mozna w aresztach. no i pytanie czy praktyki w instytucjach dla dzieci/młodzieży, czy także dla dorosłych. jeszcze pytanie ile godzin praktyk, jaki program praktyk? to wszystko musi wam dać opiekun. wiem też, że załatwić praktyki w instytucjach o zaostrzonym rygorze jest trudniej, dłużej się to załatwia, więcej zaświadczeń potrzeba, m.in. o niekaralności i jeszcze jakies od nich i tym trzeba się zająć dużo wcześniej. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie wiem gdzie mozna miec praktyki na pedagogice resocjalizacyjnej, dopytaj kolezanek z roku. ja jestem na pedagogice przedszkolnej i wczesnoszkolnej wiec mialam w szkole i przedszkolu sila rzeczy
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
No w samej policji pewnie można...oni przyjmują wszystkich. ode mnie z grupy dziewczyny z animacji zroibły w policji, a kierunek ma się nijak do pracy w policji...
Ale możesz mieć np. w policyjnej Izbie Dziecka. |
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
wiem tylko ze 160h albo 180h ma byc nie wiem dokladnie
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
wiesz co, przepraszam, ale czego ty tutaj szukasz z takimi informacjami? nie wiesz ile godzin, nie wiesz czy z dziećmi/młodzieżą czy dorosłymi także, to mają być praktyki typowo z reso czy pedagogiczne na początek? jak z reso to w instytucjach otwartych/zamkniętych? to ma być praktyka z indywidualnym przypadkiem czy z grupą? od tego zależy jakie miejsce sobie wybierzesz. ja kończe pedagogike opiekuńczą z resocjalizacją, mogłabym pomóc w wyborze miejsca na praktyki, ale podstawowe wytyczne dopraktyk musisz znać. inaczej nikt ci tu nie pomoże. jeszcze jedno. jeśli jesteś na 1 roku i masz w perspektywie kolejne praktyki to zacznij od jakiejś niezbyt trudnej i obciążającej psychicznie instytucji, zwłaszcza jeśli jesteś osobą wrażliwą. nam tak radzili przy pierwszych praktykach. aha, jeśli godzin praktyk masz 160 to są to praktyki ciągłe trwające cały miesiąc. jeśli nie masz czasu być cały miesiąc na praktyce bo pracujesz albo co to musisz zacząć je jak najszybciej, bo 160 godzin to dużo. miałam takie praktyki. calutki miesiąc.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
A u mnie nie ma opiekuna praktyk, nie ma kto udzielić informacji.
Wiem, że praktyki muszę sobie załatwić sama, na ile chcę godzin, ale nie wiem czy mam się zgłosić najpierw do firmy i oni po zakończeniu praktyk dadzą mi zaświadczenie czy mam się już czegoś domagać najpierw?
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
w takim razie postaram sie dowiedziec wiecej jutro
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
moni_ka.g - dziękuję za informacje.
Jestem pewna, że nie ma opiekuna praktyk. Ale pomyślałam, że taką nienazwaną funkcję pełnią kierownicy poszczególnych specjalizacji, tylko że z nimi kontakt jest utrudniony. Nie mam obowiązkowych praktyk, są fakultatywne - w rubryce jest wpisane 10h A więc mogę 10h i 200h. Nie ma ograniczeń. Chyba najpierw się gdzieś zgłoszę i zobaczę, czego tam oczekują. Mam nadzieję, że wystarczy zaświadczenie co studiuję. Bo wydziałowych druków to raczej nie ma, nie zdziwiłabym się, gdyby trzeba było samemu napisać prośbę i dać do zatwierdzenia kierownikowi
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
oj ja tez mam z tym pratykami problem bo do konca 2 roku musze odpykac 80 godz i za bardzo nie wiem gdzie najlepiej by bylo w jakiejs poradni z tym ze jest problem bo do 15 siedze w pracy i nie wiem za bardzo jak to rozegrac i gdzie je odrobic....
u nas na uczelni wyglada to tak ze mamy sobie poszukac gdzies praktyki i zglosic do szkoly i oni juz wysylaja wszystkie papiery do danej firmy czy instytucji
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Rozeznanie
|
Odświeżam
Do końca marca muszę załatwić sobie praktyki. Studiuję polonistykę, ze specjalizacją dziennikarską. Mam do wyboru praktyki w lokalnym oddziale Gazety Wyborczej, albo w małej gazetce w małym miasteczku, gdzie w sumie pracuje tylko 1 dziennikarz. I mam dylemat, gdzie więcej się nauczę? W dużej, no i prestiżowej GW, czy lokalnym kurierze? Co (oprócz parzenia kawy) mogą mi zlecić? Proszę o odpowiedzi
|
|
|
|
|
#20 |
|
Wtajemniczenie
|
Na pewno GW, swoją drogą jak to załatwiłaś? Wybrałaś tę ostatnią opcję na ich stronie? GW ma większy prestiż, dzięki czemu później możesz się dostać już do tej małej gazetki czy jakiejś innej na pełnych prawach.
Ja też studiuję polonistykę i nikt mnie nie chce na praktyki Jak już są oferty to ze skierowaniem, a ja go nie dostanę. Zresztą już się tu wpisywałam.
|
|
|
#21 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z praktykami ciut doświadczenia mam… miłe i mniej miłe wspomnienia… Odbywałam praktyki w Gazecie Pomorskiej - w dziale miejskim oraz Gazecie Wyborczej - jako operator DTP... nigdzie nie parzyłam kawy, a normalnie pracowałam... w GP uczestniczyłam w kolegiach redakcyjnych, jeśli mój temat się spodobał - szukałam informacji, umawiałam się z ludźmi i pisałam artykuły, robiłam też zdjęcia... Kilka rzeczy się ukazało, elegancko z moim nazwiskiem w GW zaproponowali mi nawet pozostanie, ale ze względu na rozpoczęcie II kierunku nie byłam w stanie pogodzić tych rzeczy. Mniej miłe wspomnienie dotyczy telewizji… kiedy to opiekun „sprzedał” mnie dalej, a tam nikt nie miał czasu dla mnie, ani niczego do zrobienia… w rezultacie miałam zadanie na może godzinę z ośmiu… przegięciem było to, że zwinęli mi temat… zaproponowałam coś, spodobało się a po 30minutach realizował to już ktoś inny… miałam tam być tylko dwa tygodnie, ale zrezygnowałam po tygodniu. Szkoda było mojego czasu niestety. Jestem osobą, która się stara, chce coś robić i się uczyć… ale ile razy można słyszeć, że „niestety nic dla Ciebie nie mam, zapydaj za godzinę”.Jak będzie u Ciebie i co będziesz robić? Nie dowiesz się, póki nie spróbujesz… ale wg. mnie liczy się przede wszystkim Twoje podejście... wiele moich znajomych chciało odbębnić praktyki... nawet jeśli dostawali się do dobry miejsc, nie korzystali z tego. Jeśli chcesz się czegoś nauczyć to wykorzystaj praktyki jak najlepiej... z tych dwóch miejsc, które wymieniłaś wybrała bym GW - zdecydowanie. Większe możliwości, większy prestiż… Niestety w wielu miejscach praktykanci uznawani są jako kłopot… jest taka rotacja, że nie zawsze można liczyć na zainteresowanie, czy pomoc… trzeba mieć mocne nerwy i nie zrażać się… czasami trzeba być trochę upierdliwym ;P Daj znać jak Ci poszło ![]() Cytat:
To skierowanie to umowa, czy coś jeszcze innego? Jeśli praktyki są wymagane to przecież uczelnia takie umowy powinna sporządzać... Ja Wszystko załatwiałam sama... dostałam się też to PiK'a oraz do GW na praktyki jako dziennikarka w dziale miejskim, trzeba było jednak dokonać jakiegoś wyboru i zrezygnowałam z tych miejsc… w Warszawie jest dużo więcej możliwości... Nigdy nie miałam skierowania z uczelni... dosyłała umowę, lub ja ją donosiłam… ew. mówiłam, że zależy mi na doświadczeniu i pytałam, czy praktyki można odbyć w ramach swego rodzaju wolontariatu ;P Mają pewnie dużo chętnych… trzeba ich jakoś do siebie przekonać ![]() GW organizuje także od tamtego roku coś takiego jak "Ucz się od najlepszych"... ![]()
Edytowane przez italiaanka Czas edycji: 2010-02-24 o 22:07 |
||
|
|
|
|
#22 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wiem czemu mnie nie chcą, może powinnam tam pójść zamiast postępować wg wskazówek na ich stronach? Mówię o dużych wydawnictwach/gazetach, bo tam chciałam najpierw celować. Chodzi mi właśnie o coś w rodzaju wolontariatu, no ale nie z umową wolontariacką, a właśnie z zaświadczeniem o odbyciu praktyk. Na uczelni nie są one obowiązkowe, ale mogą być zaliczone, dlatego skierowania nie dostanę. Jak już się odzywali, prosili o skierowanie.
Właśnie o tę ostatnią opcję tzn. ucz się od najlepszych mi chodziło, do GW nie wysłałam jeszcze zgłoszenia, ale tam też jest zdanie "(...)ich program studiów przewiduje zajęcia praktycznie". No mój nie przewiduje. Może tak dużo osób się zgłasza, że moje CV tonie wśród innych...
|
|
|
#23 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Warszawską wyborczą polecam, ja co prawda w archiwum na czerskiej , ale bardzooo miło wspominam tylko że faktycznie chcą skierowanie, nie możesz wysępić od opiekuna ?
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Wtajemniczenie
|
Podejrzewam, że nie, ale jest postęp - utworzyli nam stanowisko opiekuna, znaczy nie nam, a młodszym rocznikom, no i to człowiek-widmo, ale jest! Zobaczę, co da się zrobić, na razie skupiam się na rozdziale pracy, który muszę oddać. W przyszłym tygodniu zobaczę, co się uda zdziałać.
|
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki za odpowiedzi. Co do Waszych pytań.
Nie chcę odbębnić praktyk, wręcz przeciwnie, chciałabym się nauczyć jak najwięcej. Szczerze mówiąc, zaskoczyłyście mnie informacją o normalnej pracy w GW, bo słyszałam różne, dość negatywne opinie. Jeszcze jedna sprawa. Powiedzmy, że zdecyduję się na GW. Czy to, że nie mieszkam w mieście, gdzie znajduje się siedziba GW, a miejscowości oddalonej o 20 km, nie będzie przeszkodą? Bo chyba jako dziennikarka powinnam być dyspozycyjna, znać miasto itd. Jak to jest w praktyce? Wolę się upewnić teraz
|
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
czy którakolwiek z was wie jak wyglądają praktyki w GUSie? kierunek statystyczny. jadę tam w poniedziałek popytać i nie wiem czy mam sobie robić nadzieje...
|
|
|
|
|
#27 |
|
Wtajemniczenie
|
Proszę o radę!
Jakoże studiuję filologię, a specjalizację mam nieco dziwną, bo dotyczącą pracy z komputerem to dosyć trudno znaleźć sobie praktyki. No i w końcu znalazłam w księgowości, ale w sumie nie wiem, czy to może być... wg mnie tak nijak ma to się do mojego kierunku... a wy jak myślicie? Warto tam siedzieć za darmo przez cały miesiąc codziennie od 7 do 15? Czy lepiej po prostu załatwić sobie fikcyjne praktyki, ponieważ mam też taką ofertę i przez ten czas zarobić sobie gdzie indziej własne pieniądze... Tylko jest jeszcze jeden mankament, bo póki co zakład mi podpisał umowę, ale uczelnia jeszcze nie i w sumie to jeszcze nie jest potwierdzone. Więc mogę tak ot se zrezygnować z tych praktyk nic im nie mówiąc? Naprawdę nie wiem co o tym sądzić. Proszę, wyraźcie swoje zdanie, co byście na moim miejscu zrobiły, z gory dziękuję! |
|
|
|
|
#28 |
|
Przyczajenie
|
hej dziewczyny mam do was pytanie odnośnie opinii którą musi wystawić opiekun po skonczeniu praktyk. co dokladnie musi się w niej znajdowac??
|
|
|
|
|
#29 |
|
BAN stały
|
Ekonomia-praktyki studenckie
Jestem na pierwszym roku ekonomii, na drugim chcę wybrać specjalność rachunkowość.Gdzie polecacie odbyć praktyki.Myślałam o US, albo jakimś banku.Możliwości jest dużo.W programie praktyk jest jedynie zapoznanie się ze strukturą organizacyjną i informacyjną firmy.
|
|
|
|
|
#30 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ekonomia-praktyki studenckie
polecamy tam gdzie się załapiesz, bo wbrew pozorom nie jest tak łatwo dostac sie na pratykę.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:39.

:confus ed:

A więc mogę 10h i 200h. Nie ma ograniczeń. Chyba najpierw się gdzieś zgłoszę i zobaczę, czego tam oczekują. Mam nadzieję, że wystarczy zaświadczenie co studiuję. Bo wydziałowych druków to raczej nie ma, nie zdziwiłabym się, gdyby trzeba było samemu napisać prośbę i dać do zatwierdzenia kierownikowi