|
|
#3571 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV
Cytat:
Ale jej nie ma codziennie, chociazby wczoraj jej nie było?Ogółem, wsyztsko mi odpowiada
|
|
|
#3572 |
|
Zakorzenienie
|
a odpowie mi ktos ma moje pytanie
?Pprzednia strona
|
|
|
|
|
#3573 |
|
Raczkowanie
|
truskawaa Superr ze już masz aparacik
Witaj wśród Nas hyhy. Ja na pierwszy razem też miałam różowe gumeczki i byłam z nich zadowolona do czasu kiedy wypiłam barszczyk Gumki zafarbowały mi sie na fioletowo ale gdzie nie miałam różowe porażka jednym słowem, ale szybko poleciałam do orto i mi wymieniła. Musisz uważać na potrawy z silnym barwnikiem bo bedzie tak jak u mnie
|
|
#3574 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#3575 |
|
Zakorzenienie
|
Weronika, chodzi Ci o to, że orto robiła Ci zdjęcia twarzy normalnym aparatem?
aha, no wlasnie, i czy któraś zauważyła istotne zmiany w rysach twarzy? Chyba niektóre wyleczone wady zmieniają trochę kształ ust, policzków? Kasiek, widzę Cię :P Jak egzaminy ? Studiujesz na uniwerku w ZG, bo ja własnie stamtąd
Edytowane przez kilianna Czas edycji: 2009-01-30 o 23:29 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#3576 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3577 |
|
Zakorzenienie
|
mi też moja tak zrobiła. Myslałam, że to do katalogu, bo ona ma taki ze zdjęciami przed i po leczeniu, który mozna sobie obejrzeć i od razu zareagowałam "o nie, ja nie zgadzam się na umieszczenie moich zdjęć w katalogu" . No,ale mnie uspokoiła, że to nie do katalogu i do katalogu daje fotki tych, ktorzy naprawdę tego sobie życzą i że to do jej pomiarow i w ogóle do ogólnego oglądu co mi się zmieni i jak, ale dokładnie nie zrozumiałam. W każdym razie we wtorek zakładam, to jej zapytam, co robiła z tymi fotkami. Mam tyle pytań, że sobie na kartce spisałam
a jak o czymś zapomnę, to zawsze mozna zapytać nasze doświadczone aparatki byłe i obecne |
|
|
|
|
#3578 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mozna bedzie zobaczyc jak sie bedzie wygladalo po zdjeciu aparatu ?
|
|
|
|
|
|
#3579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pojęcia nie mam, ale zapytam o to na pewno, bo przypomniałaś mi własnie o tych fotkach. Ona mi je robiła wtedy, gdy wykonała wycisk, obejrzała zdjęcie rtg i wstępnie ustalała na ile przewiduje leczenie itd. Byłam tak przejęta, że nie dociekałam wtedy o te foty. Zrobiła kilka fotek- z przodu z zamkniętymi ustami, z naturalnym uśmiechem, z tym rozszerzaczem, co to wkłada do buzi i rozszerza japę , z jednego boku i z drugiego.
|
|
|
|
|
|
#3580 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a kiedy masz wizyte ? Bo masz chyba wczesniej niz ja to sie zapytaj
|
|
|
|
|
|
#3581 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
miałam zakładać jutro,ale orto ma jakieś tam szkolenie, więc przełożyła na wtorek.
|
|
|
|
|
|
#3582 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do kwalifikacji to nie myśl sobie, że tak łatwo trafić na lekarza ze specjalizacją z ortodoncji...taka jest prawda. Często przyjmują "zwykli" stomatolodzy po odpowiednich kursach, jak są dobrzy w tym co robią to nie ma strachu że coś spi... Warto polegać na opinii innych ludzi, iść do polecanego orto- jest na necie wiele tzw białych list. Kształt twarzy się zmienia ale bez przesady, w przypadku damona zmienia się uśmiech na szeroki, ale to niezbyt wygląda jak ktoś ma drobną twarz (sama sobie nie zdawałam z tego sprawy, aż mi to uswiadomiła inna orto u której byłam na konsultacji, że nie każdemu pasuje "koński" uśmiech...). Ogólnie to ortodonci z reguły mają pojęcie o estetyce twarzy i odpowiednio planują leczenie. Ja zauważyłam że mam bardziej wyraźne kości policzkowe i usta się ładniej układają - zmiany na plus Co do decyzji - poszłabym do trzeciego orto (ja byłam na 3 konsultacjach).
|
|
|
#3583 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
|
#3584 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
Już prawie 3 miesiące od założenia aparatu. I widać dużą poprawę, dwójki już prawie są na równi z jedynkami ( a były za ) i ogólnie. Ciesze się, że jednak już wtedy sobie założyłam.
|
|
|
#3585 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
Cieszę się, że ona robi taką dokumentację, bo ja niestety takowej nie zrobiłam i teraz żałuje, bo widziałabym na bieżąco co się dzieje (a tak wydaje mi się, że zmiany są niewielkie), dlatego po zdjęciu aparatu poproszę orto o komplet tych zdjęć ![]() A co do wyrywania zębów przy Damonie - może i mit, bo ja nie miałam wyrywanych zębów do aparatu (a mam bezligaturowy) ale jak się jeszcze zastanawiałam nad zwykłym metalowym, to orto nic mi nie mówiła, że trzeba będzie wyrwać jakieś zęby.
|
|
|
|
#3586 |
|
Raczkowanie
|
To i ja dodam swoje 3 gorsze do tego mitu.
Będę miał obydwa łuki w metodzie Damona i na dole muszę usunąć 2 ósemki które nawet jeszcze nie wyrosły... Edytowane przez maniocek Czas edycji: 2009-01-31 o 12:24 Powód: Błąd. |
|
|
|
|
#3587 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też będę mieć Damona ale do tego będę miał usunięte 4 ósemki...... Na górze mam już obie ósemki normalnie a na dole one są jeszcze w dziąsłach. ;/ kiedyś pisałem że zazwyczaj wyrastają ósemki parami <bo tak powiedziała mi Pani ortodontka> Niestety ja nie jestem "zazwyczaj" ;p u mnie wszystko widać na zdjęciu pantomograficznym i najgorsze jest to że prawa dolna ósemka jest osadzona w dziąśle pod skosem ;/ mam nadzieje że nie będzie problemu z jej wyrwaniem ;/
Ludzie potrzebują wielu rzeczy, aby poczuć, że żyją -Rodziny. Miłości. Seksu. -Ale tak naprawdę potrzebujemy tylko jednej rzeczy. By rzeczywiście żyć, potrzebujemy bijącego serca. -Bo kiedy jest ono zagrożone. Działamy w dwojaki sposób -Uciekamy... albo Atakujemy Walcz albo uciekaj -To instynkt |
|
|
|
|
|
#3588 |
|
Raczkowanie
|
No więc o metodzie damona wiemy już wszystko ;D A przynajmniej ten jeden z ważniejszych szkopułów ^^
|
|
#3589 |
|
Blond forever!
|
maniocek i tomekhk, a można wiedzieć ile macie lat?
|
|
|
#3590 |
|
Raczkowanie
|
ja w marcu mam osiemnastke ;p
Ludzie potrzebują wielu rzeczy, aby poczuć, że żyją -Rodziny. Miłości. Seksu. -Ale tak naprawdę potrzebujemy tylko jednej rzeczy. By rzeczywiście żyć, potrzebujemy bijącego serca. -Bo kiedy jest ono zagrożone. Działamy w dwojaki sposób -Uciekamy... albo Atakujemy Walcz albo uciekaj -To instynkt |
|
|
|
|
#3591 |
|
Raczkowanie
|
W profilu mam
Skończone w grudniu 16latek 17 już leci. Buu,ja chciałbym już mieć 18 bo prawko bym już miał
|
|
|
|
|
#3592 |
|
Rozeznanie
|
Witam dziewczynki ja tez za jakis miesiac bede miala aparat. Przedwczoraj usunelam dolna 8 i teraz czekam na zdjecie szwow. W sumie duzej wady nie mam, ale idealnie tez nie jest. Po rozmawie z kilkoma osobami ktore nosza albo nosily aparat, jestem lekko wystraszona. Szczegolnie jak opisuja pierwsze dni po zalozeniu..mam nadzieje, ze bardzo tak zle nie bedzie...
|
|
|
|
|
#3593 |
|
Blond forever!
|
Heh, dzięki chłopaki za odpowiedź
|
|
|
#3594 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem w czym niby mialaby ona przeszkadzać, ortodontka nie podała mi konkretnego powodu...
|
|
|
|
|
|
#3595 |
|
Wtajemniczenie
|
dotrzymuję obietnicy i dodaje fotki
w załącznikach mój aparacik po pierwszej wizycie po założeniu druciaka. sorry za mój wygląd (szczególnie usta) ale byłam chora i miałam pełno opryszczek ![]() 1. stan na dzień 31.01.2009r ![]() 2. moja wada -górny łuk (masakra )3. moja wada - łuk dolny ![]() 4. zdjęcie troszkę "od dołu", żeby było widać wykrzywienie jedynki noszę już aparat od połowy grudnia. byłam teraz na wizycie i zmieniła mi tylko gumki. obecnie: góra-przezroczyste dół- różowe następna wizyta za 2 miesiące (strasznie długo ) myślałam ze będę chodziła co 4-6 tyg, a tu mam dopiero za 2 miesiące wizytę ![]() muszę zapytać się orto dlaczego nie częściej. bo kurcze wkurza mnie takie noszenie aparatu "tak sobie". chce żeby już mi zaczęły pracować te zęby... nic nie boli, nic nie czuje
|
|
#3596 |
|
Raczkowanie
|
W sumie nie słyszałam o robieniu zdjęć przez ort. mi żadnych nie robiła...
Edytowane przez Kolikoko Czas edycji: 2009-01-31 o 13:05 |
|
|
|
|
#3597 |
|
Zadomowienie
|
malaDarunia, na górze masz kosmetycny, a na dole druciak? Chciałabym własnie taka kombinację założyć pod koniec lutego. Boję się wycisków - rodzice straszyli, że odruch wymiotny murowany, a ja panicznie się boję...
co do lat to ja chyba najstarsza tu jestem, a za aparat się biorę 26 lat
|
|
|
#3598 |
|
Raczkowanie
|
MAŁA DARUNIA
Jaki masz rodzaj aparatu na górze? Bo ja mam estetyczny i wygląda znacznie inaczej niż Twoj . Ile dałś za góre i dół?
|
|
|
|
|
#3599 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Haha ładnie Cię ridzuce straszą . Co prawda jest dziwny smak w ustach ale myśle, że wymiotować nie będziesz! Zapomniałam dodać, że ból zębów w czasie leczenia jest dla mnie pozytywny (nie ukrywam, że boli...), wiem, że coś się dzieje
|
|
|
|
|
|
#3600 |
|
Zakorzenienie
|
Maricken, a jaki masz aparat? Damon?
Aha, a dlaczego trzeba w niektórych wadach rozszerzać szczękę? Żeby zęby się pomieściły? No nic, ja uciekam na zajęcia, skończyła się przerwa, miłego dnia wszystkim
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:55.

). A ciekawe tym bardziej, że w sumie to jego prywatny gabinet i konsultacje są u niego, a aparat klei ta babeczka, na wizytach też podobno raczej ona. No ale on jest szychą wśród orto w Krakowie i na pewno zatrudnia fachową osobę-nie narażałby swojej nieskazitelnej opinii 

pojęcia nie mam, ale zapytam o to na pewno, bo przypomniałaś mi własnie o tych fotkach. Ona mi je robiła wtedy, gdy wykonała wycisk, obejrzała zdjęcie rtg i wstępnie ustalała na ile przewiduje leczenie itd. Byłam tak przejęta, że nie dociekałam wtedy o te foty. Zrobiła kilka fotek- z przodu z zamkniętymi ustami, z naturalnym uśmiechem, z tym rozszerzaczem, co to wkłada do buzi i rozszerza japę 

i teraz żałuje, bo widziałabym na bieżąco co się dzieje (a tak wydaje mi się, że zmiany są niewielkie), dlatego po zdjęciu aparatu poproszę orto o komplet tych zdjęć
)