Aparaty ortodontyczne cz. IV - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-30, 22:24   #3571
truskawaa
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Ja też uważam, że co dwie głowy to nie jedna, ale pierwszy raz słyszę o tym, żeby dwóch lekarzy prowadziło leczenie(no Ty jesteś drugim przypadkiem ). A ciekawe tym bardziej, że w sumie to jego prywatny gabinet i konsultacje są u niego, a aparat klei ta babeczka, na wizytach też podobno raczej ona. No ale on jest szychą wśród orto w Krakowie i na pewno zatrudnia fachową osobę-nie narażałby swojej nieskazitelnej opinii
Co nie zmienia faktu, że dla mnie układ trochę nietypowy
A wiesz, to jest tak, ze wszystkie decyzje w sprawie leczenia podejmuje dr, ona zakłada tylko aparaty... przynajmniej narazie, kolejna wizytę mam 3 marca wiec sie okaże Ale jej nie ma codziennie, chociazby wczoraj jej nie było?
Ogółem, wsyztsko mi odpowiada
Stary 2009-01-30, 22:25   #3572
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

a odpowie mi ktos ma moje pytanie ?

Pprzednia strona

Papierosy
zapuszczanie
WweronikaWw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-30, 22:44   #3573
Roksana1332
Raczkowanie

truskawaa Superr ze już masz aparacik Witaj wśród Nas hyhy. Ja na pierwszy razem też miałam różowe gumeczki i byłam z nich zadowolona do czasu kiedy wypiłam barszczyk Gumki zafarbowały mi sie na fioletowo ale gdzie nie miałam różowe porażka jednym słowem, ale szybko poleciałam do orto i mi wymieniła. Musisz uważać na potrawy z silnym barwnikiem bo bedzie tak jak u mnie

Smak życia nie jest już

taki jak kiedyś...
Roksana1332 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-30, 23:11   #3574
dragonfly94
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez WweronikaWw Pokaż wiadomość
Jesli chodzi o to czy damon zmieni ksztalt twarzy to wiesz niedawno sama bylam zaczarowana i w ogole
,ale jak sie ma zmienic to sie zmieni i tyle,a ten damon to tylko reklama

ale ja właśnie mam nadzieje, że się nie zmieni!
dragonfly94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-30, 23:27   #3575
kilianna
Zakorzenienie

Weronika, chodzi Ci o to, że orto robiła Ci zdjęcia twarzy normalnym aparatem?

aha, no wlasnie, i czy któraś zauważyła istotne zmiany w rysach twarzy? Chyba niektóre wyleczone wady zmieniają trochę kształ ust, policzków?

Kasiek, widzę Cię :P Jak egzaminy ? Studiujesz na uniwerku w ZG, bo ja własnie stamtąd

Edytowane przez kilianna
Czas edycji: 2009-01-30 o 23:29 Powód: dopisek
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-30, 23:29   #3576
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość
Weronika, chodzi Ci o to, że orto robiła Ci zdjęcia twarzy normalnym aparatem?
Tak a potem bylo dopiero przeswietlenie

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2009-01-30, 23:34   #3577
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Tak a potem bylo dopiero przeswietlenie
mi też moja tak zrobiła. Myslałam, że to do katalogu, bo ona ma taki ze zdjęciami przed i po leczeniu, który mozna sobie obejrzeć i od razu zareagowałam "o nie, ja nie zgadzam się na umieszczenie moich zdjęć w katalogu" . No,ale mnie uspokoiła, że to nie do katalogu i do katalogu daje fotki tych, ktorzy naprawdę tego sobie życzą i że to do jej pomiarow i w ogóle do ogólnego oglądu co mi się zmieni i jak, ale dokładnie nie zrozumiałam. W każdym razie we wtorek zakładam, to jej zapytam, co robiła z tymi fotkami. Mam tyle pytań, że sobie na kartce spisałam a jak o czymś zapomnę, to zawsze mozna zapytać nasze doświadczone aparatki byłe i obecne
Stary 2009-01-30, 23:37   #3578
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Cytat:
mi też moja tak zrobiła. Myslałam, że to do katalogu, bo ona ma taki ze zdjęciami przed i po leczeniu, który mozna sobie obejrzeć i od razu zareagowałam "o nie, ja nie zgadzam się na umieszczenie moich zdjęć w katalogu" . No,ale mnie uspokoiła, że to nie do katalogu i do katalogu daje fotki tych, ktorzy naprawdę tego sobie życzą i że to do jej pomiarow i w ogóle do ogólnego oglądu co mi się zmieni i jak, ale dokładnie nie zrozumiałam. W każdym razie we wtorek zakładam, to jej zapytam, co robiła z tymi fotkami. Mam tyle pytań, że sobie na kartce spisałam a jak o czymś zapomnę, to zawsze mozna zapytać nasze doświadczone aparatki byłe i obecne
Znaczy to dlatego jak sie wyglad zmieni ?
Mozna bedzie zobaczyc jak sie bedzie wygladalo po zdjeciu aparatu ?

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2009-01-30, 23:46   #3579
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Znaczy to dlatego jak sie wyglad zmieni ?
Mozna bedzie zobaczyc jak sie bedzie wygladalo po zdjeciu aparatu ?
no nie wiem, może ona robi jakies wyliczenia, jak i co się cofnie,czy rozszerzy,czy co tam jeszcze zrobi i patrzy jak to będzie wyglądalo? pojęcia nie mam, ale zapytam o to na pewno, bo przypomniałaś mi własnie o tych fotkach. Ona mi je robiła wtedy, gdy wykonała wycisk, obejrzała zdjęcie rtg i wstępnie ustalała na ile przewiduje leczenie itd. Byłam tak przejęta, że nie dociekałam wtedy o te foty. Zrobiła kilka fotek- z przodu z zamkniętymi ustami, z naturalnym uśmiechem, z tym rozszerzaczem, co to wkłada do buzi i rozszerza japę , z jednego boku i z drugiego.
Stary 2009-01-30, 23:49   #3580
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Cytat:
no nie wiem, może ona robi jakies wyliczenia, jak i co się cofnie,czy rozszerzy,czy co tam jeszcze zrobi i patrzy jak to będzie wyglądalo? pojęcia nie mam, ale zapytam o to na pewno, bo przypomniałaś mi własnie o tych fotkach. Ona mi je robiła wtedy, gdy wykonała wycisk, obejrzała zdjęcie rtg i wstępnie ustalała na ile przewiduje leczenie itd. Byłam tak przejęta, że nie dociekałam wtedy o te foty. Zrobiła kilka fotek- z przodu z zamkniętymi ustami, z naturalnym uśmiechem, z tym rozszerzaczem, co to wkłada do buzi i rozszerza japę , z jednego boku i z drugiego.
No mi tak samo a kiedy masz wizyte ? Bo masz chyba wczesniej niz ja to sie zapytaj

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2009-01-30, 23:58   #3581
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
No mi tak samo a kiedy masz wizyte ? Bo masz chyba wczesniej niz ja to sie zapytaj
we wtorek-wtedy zakładam dół i będę mogła już tu się udzielać "legalnie" i na pełnych prawach hehehehe miałam zakładać jutro,ale orto ma jakieś tam szkolenie, więc przełożyła na wtorek.
Stary 2009-01-31, 00:05   #3582
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Cytat:
Napisane przez dragonfly94 Pokaż wiadomość
Cześć.
Czytając wasze posty zaczynam się bać leczenia bo nie znam kwalifikacji mojej nowej ortodontki. Pan, u którego chciałam leczyć zęby kazał usunąć 4 czwórki. A z racji, że jestem dość młoda (15 lat) rodzice uznali, że szkoda wyrywać zdrowe zęby. Nowa pani zaproponowała usunięcie 2 ósemek na dole (już w czasie noszenia aparatu 'Damon 3') które jeszcze się nie pokazały + nadlanie jednej dwójki. Mam niezbyt duże stłoczenie w górnej szczęce i bardzo duże w dolnej. Poza tym trójka w górnej szczęce jest poza łukiem. Gdyby to ode mnie zależało to zostawiłabym zęby w spokoju, ale wada się pogłębia przez te ósemki.
Niewiele wiem o ortodoncji, noszeniu jakiegokolwiek aparatu.. podobno przy tym może zmienić się kształt twarzy?? Jeśli ktoś nosił ten aparat to byłabym wdzięczna za informacje czego mam oczekiwać od ortodonty i o co ewentualnie go pytać. I jaka metoda lepsza? Wyrywać czwórki czy próbować działać aparatem... bo koszty z tego co mi powiedziano nie są małe.
I właśnie upadł mit (po raz kolejny), że do damona się nie usuwa zębów ;> Bo jak dopytywałam się orto co to znaczy leczenie "bezekstrakcyjne" (bez usuwania zębów) to powiedział jasno "ani jednego zęba się nie usuwa". A tu jak widać kobieta proponuje usunięcie ósemek do damonka ;P I ciekawa jestm bardzo dlaczegóż to ortodontka proponuje Ci nadlewanie (zapewne nazwała to rekonturingiem) dwójki. O tyle mnie to zaciekawiło, że mi również moja niedoszła orto proponowała nadlewanie dolnych siekaczy i to na samym początku leczenia (jeden ząb chyba dwie stówy). Potem mój orto mnie uświadomił ze to nie ma nic wspólnego z leczeniem ortodontycznym no ale...różne są drogi dochodzenia do tego samego efektu
Co do kwalifikacji to nie myśl sobie, że tak łatwo trafić na lekarza ze specjalizacją z ortodoncji...taka jest prawda. Często przyjmują "zwykli" stomatolodzy po odpowiednich kursach, jak są dobrzy w tym co robią to nie ma strachu że coś spi... Warto polegać na opinii innych ludzi, iść do polecanego orto- jest na necie wiele tzw białych list.
Kształt twarzy się zmienia ale bez przesady, w przypadku damona zmienia się uśmiech na szeroki, ale to niezbyt wygląda jak ktoś ma drobną twarz (sama sobie nie zdawałam z tego sprawy, aż mi to uswiadomiła inna orto u której byłam na konsultacji, że nie każdemu pasuje "koński" uśmiech...). Ogólnie to ortodonci z reguły mają pojęcie o estetyce twarzy i odpowiednio planują leczenie. Ja zauważyłam że mam bardziej wyraźne kości policzkowe i usta się ładniej układają - zmiany na plus
Co do decyzji - poszłabym do trzeciego orto (ja byłam na 3 konsultacjach).
Stary 2009-01-31, 00:08   #3583
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Cytat:
we wtorek-wtedy zakładam dół i będę mogła już tu się udzielać "legalnie" i na pełnych prawach hehehehe miałam zakładać jutro,ale orto ma jakieś tam szkolenie, więc przełożyła na wtorek.
To we wtorek czekam tu na informacje po co te zdjecia

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2009-01-31, 09:21   #3584
Domiiniisiia
Zadomowienie

GG do Domiiniisiia

Dzień dobry

Już prawie 3 miesiące od założenia aparatu. I widać dużą poprawę, dwójki już prawie są na równi z jedynkami ( a były za ) i ogólnie. Ciesze się, że jednak już wtedy sobie założyłam.
Stary 2009-01-31, 10:56   #3585
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Mi też orto robiła zdjęcia przed założeniem aparatu i teraz na każdej wizycie. To jasne, że potrzebuje tego, aby kontrolować zmiany jakie dzieją się z ząbkami Cieszę się, że ona robi taką dokumentację, bo ja niestety takowej nie zrobiłam i teraz żałuje, bo widziałabym na bieżąco co się dzieje (a tak wydaje mi się, że zmiany są niewielkie), dlatego po zdjęciu aparatu poproszę orto o komplet tych zdjęć

A co do wyrywania zębów przy Damonie - może i mit, bo ja nie miałam wyrywanych zębów do aparatu (a mam bezligaturowy) ale jak się jeszcze zastanawiałam nad zwykłym metalowym, to orto nic mi nie mówiła, że trzeba będzie wyrwać jakieś zęby.
Stary 2009-01-31, 11:18   #3586
maniocek
Raczkowanie

GG do maniocek

To i ja dodam swoje 3 gorsze do tego mitu.

Będę miał obydwa łuki w metodzie Damona i na dole muszę usunąć 2 ósemki które nawet jeszcze nie wyrosły...

Edytowane przez maniocek
Czas edycji: 2009-01-31 o 12:24 Powód: Błąd.
maniocek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-31, 11:32   #3587
tomekhk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maniocek Pokaż wiadomość
To i ja dodam swoje 3 gorsze do tego mitu.

Będę miał obydwa łuki w metodzie Damona i na dole muszę usunąć 2 ósemki która nawet jeszcze nie wyrosły...
To i tak dobrze Ja też będę mieć Damona ale do tego będę miał usunięte 4 ósemki...... Na górze mam już obie ósemki normalnie a na dole one są jeszcze w dziąsłach. ;/ kiedyś pisałem że zazwyczaj wyrastają ósemki parami <bo tak powiedziała mi Pani ortodontka> Niestety ja nie jestem "zazwyczaj" ;p u mnie wszystko widać na zdjęciu pantomograficznym i najgorsze jest to że prawa dolna ósemka jest osadzona w dziąśle pod skosem ;/ mam nadzieje że nie będzie problemu z jej wyrwaniem ;/
-Bo kiedy jest ono zagrożone. Działamy w dwojaki sposób
-Uciekamy... albo Atakujemy
Walcz albo uciekaj
-To instynkt
tomekhk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-31, 11:39   #3588
Palemka005
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to Palemka005

No więc o metodzie damona wiemy już wszystko ;D A przynajmniej ten jeden z ważniejszych szkopułów ^^

Palemka005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-31, 11:57   #3589
Blondi2989
Blond forever!

maniocek i tomekhk, a można wiedzieć ile macie lat?
Stary 2009-01-31, 12:06   #3590
tomekhk
Raczkowanie

ja w marcu mam osiemnastke ;p
-Bo kiedy jest ono zagrożone. Działamy w dwojaki sposób
-Uciekamy... albo Atakujemy
Walcz albo uciekaj
-To instynkt
tomekhk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-31, 12:19   #3591
maniocek
Raczkowanie

GG do maniocek

W profilu mam

Skończone w grudniu 16latek 17 już leci.
Buu,ja chciałbym już mieć 18 bo prawko bym już miał
maniocek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-31, 12:22   #3592
poziomkakj
Rozeznanie

Witam dziewczynki ja tez za jakis miesiac bede miala aparat. Przedwczoraj usunelam dolna 8 i teraz czekam na zdjecie szwow. W sumie duzej wady nie mam, ale idealnie tez nie jest. Po rozmawie z kilkoma osobami ktore nosza albo nosily aparat, jestem lekko wystraszona. Szczegolnie jak opisuja pierwsze dni po zalozeniu..mam nadzieje, ze bardzo tak zle nie bedzie...
poziomkakj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-31, 12:27   #3593
Blondi2989
Blond forever!

Heh, dzięki chłopaki za odpowiedź
Stary 2009-01-31, 12:41   #3594
AngelOfDestiny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tomekhk Pokaż wiadomość
To i tak dobrze Ja też będę mieć Damona ale do tego będę miał usunięte 4 ósemki...... Na górze mam już obie ósemki normalnie a na dole one są jeszcze w dziąsłach. ;/ kiedyś pisałem że zazwyczaj wyrastają ósemki parami <bo tak powiedziała mi Pani ortodontka> Niestety ja nie jestem "zazwyczaj" ;p u mnie wszystko widać na zdjęciu pantomograficznym i najgorsze jest to że prawa dolna ósemka jest osadzona w dziąśle pod skosem ;/ mam nadzieje że nie będzie problemu z jej wyrwaniem ;/
Mnie kazano usunąć chirurgicznie dolną 8 zatrzymaną w dziąśle, też tak pod skosem Ale jak sobie poczytałam na temat samego tego zabiegu i opinie ludzi na forum to zdecydowałam się jej nie ruszać... Nie wiem w czym niby mialaby ona przeszkadzać, ortodontka nie podała mi konkretnego powodu...
AngelOfDestiny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-31, 12:48   #3595
malaDarunia
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to malaDarunia

dotrzymuję obietnicy i dodaje fotki

w załącznikach mój aparacik po pierwszej wizycie po założeniu druciaka.
sorry za mój wygląd (szczególnie usta) ale byłam chora i miałam pełno opryszczek wygląda to strasznie ble na tych fotkach

1. stan na dzień 31.01.2009r
2. moja wada -górny łuk (masakra )
3. moja wada - łuk dolny
4. zdjęcie troszkę "od dołu", żeby było widać wykrzywienie jedynki

noszę już aparat od połowy grudnia. byłam teraz na wizycie i zmieniła mi tylko gumki.
obecnie:
góra-przezroczyste
dół- różowe

następna wizyta za 2 miesiące (strasznie długo )
myślałam ze będę chodziła co 4-6 tyg, a tu mam dopiero za 2 miesiące wizytę
muszę zapytać się orto dlaczego nie częściej. bo kurcze wkurza mnie takie noszenie aparatu "tak sobie". chce żeby już mi zaczęły pracować te zęby...
nic nie boli, nic nie czuje
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00302.jpg (22,4 KB, 92 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 31.01.2009r.jpg (21,1 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 31.01.09r.jpg (22,3 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00299.jpg (20,3 KB, 55 załadowań)
Stary 2009-01-31, 13:02   #3596
Kolikoko
Raczkowanie

W sumie nie słyszałam o robieniu zdjęć przez ort. mi żadnych nie robiła...

Edytowane przez Kolikoko
Czas edycji: 2009-01-31 o 13:05
Kolikoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-31, 13:09   #3597
ksylwia
Zadomowienie

malaDarunia, na górze masz kosmetycny, a na dole druciak? Chciałabym własnie taka kombinację założyć pod koniec lutego. Boję się wycisków - rodzice straszyli, że odruch wymiotny murowany, a ja panicznie się boję...

co do lat to ja chyba najstarsza tu jestem, a za aparat się biorę 26 lat
ksylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-31, 13:10   #3598
Kolikoko
Raczkowanie

MAŁA DARUNIA
Jaki masz rodzaj aparatu na górze? Bo ja mam estetyczny i wygląda znacznie inaczej niż Twoj . Ile dałś za góre i dół?
Stary 2009-01-31, 13:16   #3599
Kolikoko
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ksylwia Pokaż wiadomość
malaDarunia, na górze masz kosmetycny, a na dole druciak? Chciałabym własnie taka kombinację założyć pod koniec lutego. Boję się wycisków - rodzice straszyli, że odruch wymiotny murowany, a ja panicznie się boję...

co do lat to ja chyba najstarsza tu jestem, a za aparat się biorę 26 lat

Haha ładnie Cię ridzuce straszą . Co prawda jest dziwny smak w ustach ale myśle, że wymiotować nie będziesz!

Zapomniałam dodać, że ból zębów w czasie leczenia jest dla mnie pozytywny (nie ukrywam, że boli...), wiem, że coś się dzieje
Stary 2009-01-31, 13:20   #3600
kilianna
Zakorzenienie

Maricken, a jaki masz aparat? Damon?
Aha, a dlaczego trzeba w niektórych wadach rozszerzać szczękę? Żeby zęby się pomieściły?

No nic, ja uciekam na zajęcia, skończyła się przerwa, miłego dnia wszystkim
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości