|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2311 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Olejek rycynowy do włosów
Cytat:
![]() nalewam z łyżkę olejku do szklanego pojemniczka i wstawiam do garnka z ciepłą wodą, żeby się zrobił bardziej leisty (ja dodaje też olejku kokosowego, który jest stały w temp pokojowej, więc z samym rycynowym jak chcesz ten etap możesz pominąć), potem dodaję 1 żółtko i mieszam. Możesz dodać do tej mieszanki trochę soku z cytryny, miodu, bądź wit A i E, naftę, inne oleje. Takie coś nakładasz na włosy i trzymasz najlepiej koło godziny bądź dwóch (jeśli bardzo chcesz z tym spać to też możesz, ale osobiście nie polecam). Potem myjesz włosy szamponem (proponuję nawet ze dwa razy). Najlepiej stosować taką maskę raz na tydzień/2 tygodnie jeśli masz włosy w dobrym stanie. Jak masz zniszczone możesz częściej. Jeśli masz długie włosy to jedno żółtko i 1 łyżka olejku może być za mało, więc według uznania zwiększ ilość. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2312 |
Raczkowanie
|
Trzeci raz użyłam olejku rycynowego.
Za pierwszym razem zrobiłam maseczkę z olejkiem, żółtkiem, odżywką ziaja, naftą kosmetyczną i cytryną. Włosy były wyraźnie przesuszone więc kolejnym razem zrezygnowałam z cytryny i już było OK włosy miękkie, cudowne, błyszczące. Dziś kolejny raz zrobiłam sobie maseczkę ale tylko z odżywki ziaja i olejku rycynowego i o dziwo nie miałam problemów ze zmyciem. Wydaje mi się że najgorzej jest zmyć żółtko bo sam olejek nie stanowi problemu. Włoski są delikatne i błyszczące. Kiedy mogę farbować włosy jeśli dziś robiłam maseczkę z olejku. Czy ma to jakieś znaczenie? |
![]() ![]() |
![]() |
#2313 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2314 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2315 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2316 |
Zadomowienie
|
z tego co ja wiem wlosy najlepiej farbowac na przetluszczone wlosy bo maja wlasna bariere ochronna i mnie sie przesuszaja wiec olejki nie powinny miec na to wplywu
#2317 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2318 |
Zakorzenienie
|
Ja stosuję w celach pielęgnacji i żeby nie wypadały (jak używam maskar to moje rzęsy lecą, że hej). Olejek może ci przyciemnić rzęsy (szczególnie jeśli masz jasne) i przez to wydają się dłuższe. Ale de facto ci ich nie wydłuży, bo długość rzęs jest genetycznie uwarunkowana. Może ewentualnie je pogrubić, ale na swoim przykładzie nie zaobserwowałam tego.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2319 |
Rozeznanie
|
Ja mam z natury długie ale wypadaja...Napewno wypróbuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2320 |
ma zielone pojęcie
|
Zdecydowanie polecam używanie olejku rycynowego na rzęsy. Moje przyciemnił. I dobrze. Jak stosowałam olej rycynowy na włosy to kolor został bez zmian. Też dobrze, bo lubię swoje jasne włosy
![]()
#2321 |
Rozeznanie
|
Też robie sobie maseczki z tego olejku ale jescze minie przyciemnił włosów a po wczorajszym użyciu przyciemnił mi rzęsi i.... brwi też postanowiłam na nie nałożyć
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2322 |
Zadomowienie
|
ja dzis nalożylam rycynowy na wlosy a co, narzesy tez mi sie zdarza czasem
![]() olejownie wlosow jest zdrowe i niezle regeneruje
#2323 |
Raczkowanie
|
Dobrze ze wpadlam na ten watek
![]() Pare dni temu zrobilam sobie mieszanke olej rycynowy + cytryna + odżywka timotei (zeby sie lepiej rozprowadzalo ;p ) Jestem bardzo zadowolona z efektow! Wlosy sa miekkie, blyszczace, a dzieki cytrynie moje brazowe wloski uzyskaly te ulubione RUDAWE REFLEKSY <KOCHAM> !! Jeszcze wczoraj zamierzalam sobie kupic szampon i odzywke pantene dla brazowych wlosow, zeby odzyskac w/w refleksy, ktore mialam w lato, ale olej na przeczyszczenie za 2zl zalatwil sprawe za 1 uzyciem ;] Bede go stosowala regularnie co tydzien, bo naprawde warto! Oczywiscie, olej, a w sumie moze jakis inny skladnik "maseczki" ma tez swoje wady: wlosy sie okropnie elektryzuja! No i przetluszczaja, ale olej to olej, wiec chyba logiczne. Jednak z tych powodow nie zamierzam zaprzestac stosowania ![]() Ogolnie: POLECAM!!! I PYTANKO !! powiedzcie mi, czymam dodawac jeszcze zoltko? co ono daje? A moze jest rownorzedne z odzywka?? I jeszcze: wspomniany byl tez miod. Czy moze byc sztuczny? Czy raczej jest pozbawiony wlasciwosci leczniczych?? // pozdro // Edytowane przez liliputkaABC Czas edycji: 2009-01-30 o 15:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#2324 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja używam odżywki ziaja +olejek rycynowy+1 łyżeczka nafty kosmetycznej. Najpierw smaruję końcówki samym olejkiem a dopiero po jakimś czasie nakładam maseczkę i trzymam około godziny-dwóch myślę że to wystarczający czas aby maseczka zadziałała. Jeśli chodzi o miód to nie wiem na pewno ale wydaje mi się że powinien być naturalny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2325 |
Rozeznanie
|
Dot.: Re: Olejek rycynowy do włosów
A to można tak wymieszać nafte olejek zółtko i miód??? Co za duzo to nie zdrowo:p
Edytowane przez kasiaczek141 Czas edycji: 2009-01-30 o 17:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#2326 |
Zakorzenienie
|
Witam,
przeczytałam kilka stron wątku, zachęcona Waszymi opiniami postanowiłam jutro zrobić maseczkę z olejku, już go zakupiłam, tylko powiedzcie mi, czy dodawać naftę kosmetyczną? Co ona daje? Ile soku z cytryny należy dodać? |
![]() ![]() |
![]() |
#2327 | |
The Pink Power Mołderajtor
|
Cytat:
Inna wizażanka napisała Ci również, żeby dodawać naftę, więc nie rozumiem po co się pytać raz po raz o to samo ![]() Przepisów na maseczkę z żółtka jest conajmniej kilkanaście, wystarczy skorzystać z wyszukiwarki. Zacznij więc wreszcie korzystać z forum zgodnie z regułami, po raz kolejny zwracam Ci na to uwagę. Nie można za każdym razem lecieć z pytaniem wykazując jednocześnie zero inicjatywy ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2328 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2329 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie wiem co daje żółtko ale po własnym doświadczeniu wiem, ze lepiej przy nim zmywa się olejek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2330 |
Zakorzenienie
|
Witam koleżanki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2331 |
Rozeznanie
|
Eh ja dzis spałam w mazi odżywkowo-olejkowej na głowie. W dwóch czapkach dla wzmocnienia efektu i w celach ochraniających poduszkę
![]() ![]() ![]() ![]()
#2332 |
Zakorzenienie
|
A ja trzymałam wszystko na głowie z godzinkę, może troszkę więcej, ale efekty widać już po pierwszym razie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2333 |
Rozeznanie
|
Olejek rycynowy (na oko półtora łyżeczki) i odżywka kokosowa ze Schwarzkopfa (sporo). I szczoteczką do zębów rozprowadzałam na włosy a potem czapa na głowe i poszłam lulać
![]()
#2334 |
Zakorzenienie
|
O to bardzo pracochłonna Twoja maseczka była
![]() ![]() A ja widzę, że coś już nikt się nie odzywa i nie chwali magicznymi właściwościami olejku, czyżby wszyscy zajęci?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2335 |
Zakorzenienie
|
A ja wykombinowałam taką maseczkę:
1. olejek rycynowy 2. nafta kosmetyczna 3. drożdże 4. żółtko 5. odżywka Ziaja Plantica z olejkiem rycynowym Zastosuję ją w środę i dam znać, jak to połączenie działa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2336 |
Zadomowienie
|
ja ostatnio dodaje rycynowy do szamponu,
#2337 |
Zakorzenienie
|
Tylko czytałam, że jak dodasz do szamponu, to ma słabe działanie, bo szampon szybko się przecież zmywa
|
![]() ![]() |
![]() |
#2338 |
Zadomowienie
|
a ciekawe bo sporo osob mowi ze w ten sposob przyspiesza porost. ja robie zamiennie czasem tak czasem maska rycynowy, albo rycynowy plus vatika
#2339 |
ma zielone pojęcie
|
Mnie to nawilżało włosy bez zbędnego obciążenia ich. Byłam bardzo zadowolona z tej metody
![]()
#2340 |
Zakorzenienie
|
O w końcu się coś ruszyło, co mnie bardzo cieszy
![]() ![]() ![]() ![]() A tak btw to jutro mam egzamin z historii filozofii i chyba umrę, tak się boję... ;/ Pozdrowionka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:16.