Filmy po których trzeba psychike zbierać z podłogi.. - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-01, 23:06   #241
Ptysio5
Zakorzenienie

Dot.: Filmy po których trzeba psychike zbierać z podłogi..

Tajemnica Brokeback Mountain!
Nie widziałam wcześniej tego filmu. I od wczoraj się po nim zbieram..
Dał mi duzo do myslenia i cały czas o nim gadam i interpretuję.
Chyba po opowiadanie sięgnę teraz, bo mi spokoju nie da
Ptysio5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 23:23   #242
babyrose
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ptysio5 Pokaż wiadomość
Tajemnica Brokeback Mountain!
Nie widziałam wcześniej tego filmu. I od wczoraj się po nim zbieram..
Dał mi duzo do myslenia i cały czas o nim gadam i interpretuję.
Chyba po opowiadanie sięgnę teraz, bo mi spokoju nie da

Hmm.. Mi też dużo do myślenia dał.
Opowiadanie znaczy? Jakaś książka?

Oprócz Brokeback, także 'Funny Games'.
Film tak przerażający, że aż dziwny.

Edytowane przez babyrose
Czas edycji: 2009-02-01 o 23:26
babyrose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-02, 12:00   #243
wesna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez babyrose Pokaż wiadomość
Hmm.. Mi też dużo do myślenia dał.
Opowiadanie znaczy? Jakaś książka?

Oprócz Brokeback, także 'Funny Games'.
Film tak przerażający, że aż dziwny.
Film został nakręcony na podstawie opowiadania Annie Proulx, pod tym samym tytułem, które zostało zamieszczone w zbiorze Close Range: Wyoming Stories. Po polsku opowiadanie wyszło jak osobna książka, a raczej książeczka (jest dość cienka).

Już któryś raz z kolei czytam na wizażu, że Brokeback Mountain wywołuje naprawde skrajnie melancholijne emocje i zastanawiam się dlaczego.
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-06, 22:18   #244
Ptysio5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
Film został nakręcony na podstawie opowiadania Annie Proulx, pod tym samym tytułem, które zostało zamieszczone w zbiorze Close Range: Wyoming Stories. Po polsku opowiadanie wyszło jak osobna książka, a raczej książeczka (jest dość cienka).

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
Już któryś raz z kolei czytam na wizażu, że Brokeback Mountain wywołuje naprawde skrajnie melancholijne emocje i zastanawiam się dlaczego.
mnie nie tyle zasmucił czy wprawił w melancholię co zastanawiał. Pytałam kilku osob - jakie mają odczucia po obejrzeniu filmu - i większość podobnie jak ja - średnio im sie film podobał (tzn "nie rzucil na kolana") ale zastanawiali się dlaczego coś stało sie tak a nie inaczej, co by było gdyby, czy dobrze interpretują minę (!) aktora, itd.
w dobie strzelanek i ściganek to ożywcze doświadczenie
Ptysio5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-08, 19:50   #245
paulinka1128
Zadomowienie

Bardzo dobry film, który właśnie obejrzałam jescze nie był tu wymieniany "Crash - miasto gniewu"
http://film.onet.pl/10806,,Miasto_gniewu,film.html
Stary 2009-02-19, 22:49   #246
70dd468e07eb673ab65e89e138309c61dced7434_5f137f251019b
Konto usunięte

Poczytałam sobie wątek, opisy filmów na filmwebie, z tamtych komentarzy kolejne filmy i wyszło że przeczytałam opis Cannibal Holocaust, podobno ohydny, masakryczny, poryty i bleeee. Więc jak najbardziej trzebaby po nim zbierać psychikę z podłogi, jeśli coś by z niej zostało

Albo 'Solo, czyli 120 dni sodomy', też ohydny podobno..

Sama ich nie oglądałam, ale po komentarzach i opisach stwierdziłam, że tu pasują
70dd468e07eb673ab65e89e138309c61dced7434_5f137f251019b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 12:46   #247
illuvies
Wtajemniczenie

Czytam wątek, czytam czytam, i nie zdzierżyłam na szóstej stronie gdy po raz kolejny zobaczyłam "Requiem dla snu". Taki fantastyczny, daje do myślenia, oh-ah, a ja obejrzałam, nie zrobiło na mnie większego wrażenia, tylko czas straciłam...

Totalnie przemeblowała mnie seria "Neon Genesis Evangelion", razem z "Endem". Obejrzałam całą w jeden weekend, całe dwa dni przesiedziane przed komputerem, niemal się nie ruszałam z krzesła - miałam 12 lat, do tej pory mam schizy (minęło prawie 8 lat...)
I parę lat temu obejrzałam "The Hours", wymienione wcześniej chyba raz. Z Meryl Streep, Nicole Kidman, Julianne Moore. Typowo babski chyba... Piękny. Zero przemocy, gwałtów, żadnych scen pościgów... Życie trzech kobiet, które na pozór mają "dobre" życia, ale coś jest nie tak.
Odnalazłam się w jednej z bohaterek.
Polecam także ze względu na muzykę.

I remember one morning... getting up at dawn...there was such a sense of possibility!
You know? That feeling?
And...and I remember thinking to myself:
"So this is the beginning of happiness... This is where it starts! And, of course, there'll always be more."
Never occurred to me, it wasn't the beginning.
It was happiness.

The day I left him...
I got on a train and made my way across Europe.
I felt free for the first time in years.

"Efekt motyla" jest dobry, przedstawia bardzo ciekawą wizję rzeczywistości.
"Girl, Interrupted" podobnie - bardzo interesujący - ale niezbyt mocny. No i główna bohaterka nie bardzo mi pasuje do diagnozy. Za to ścieżka dźwiękowa jest fantastyczna.
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 13:27   #248
Hypnotist
Raczkowanie

GG do Hypnotist

Cytat:
Napisane przez illuvies Pokaż wiadomość
Czytam wątek, czytam czytam, i nie zdzierżyłam na szóstej stronie gdy po raz kolejny zobaczyłam "Requiem dla snu". Taki fantastyczny, daje do myślenia, oh-ah, a ja obejrzałam, nie zrobiło na mnie większego wrażenia, tylko czas straciłam...
Dokładnie.

Ja polecam Gattacę. Nie będę się rozwlekać nad czym to jest, po prostu o dążeniu do swoich pragnień. Wzruszający i skłaniający do myślenia.
Mój no. 1.
Stary 2009-02-20, 15:09   #249
helva
Raczkowanie

Wiele z filmów, które wymieniłyście, cenię, nie o wszystkich powiedziałabym, że trzeba po nich "zbierać psychikę z podłogi" - ale wiadomo, każdy ma inny gust i wrażliwość. I każdy przede wszystkim inaczej rozumie te słowa Dla mnie takie "ryjące psychę" filmy to thrillery psychologiczne. Wymienię dwa, przeczytałam część tego wątku i się nie pojawiły, może później tak. W każdym razie polecam:

Drzwi obok
http://www.filmweb.pl/f247980/Drzwi+obok,2005

atmosfera całego filmu jest mroczna, gęsta, jak z najgorszego koszmaru sennego, a zakończenie - zabija. Typowy film "ryjący psychę". Film skandynawski, warto zobaczyć dla wzięcia oddechu od amerykańskiej papki. Ja widziałam go jakieś 3 lata temu i muszę kiedyś sięgnąć jeszcze raz. Polecam, choć może pozostawić lekkie uczucie niesmaku, naprawdę chory

Bunkier http://www.filmweb.pl/f31038/Bunkier,2001

ten już amerykański, ale naprawdę dobry, natknęłam się na niego parę lat temu przez przypadek w tv, pamiętam, że przykuł mnie do ekranu w 100%, zahipnotyzował i zapadł w pamięć, również muszę go sobie odświeżyć, także bardzo mroczny.

Zresztą tu warto zajrzeć:
http://www.filmweb.pl/szukaj/film?so...24&genreIds=38

Edytowane przez helva
Czas edycji: 2009-02-20 o 15:13
helva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 21:13   #250
Liczba Pi
Raczkowanie

To ja dorzucam swoje 3 grosze: ogromne wrazenie zrobiły na mnie nastepujace filmy: Lilja 4 ever, control, 21 gram, dogville-ciężko przez niego przebrnąć bo akcja jest dosyć monotonna a film długi, ale po jego obejrzeniu poprostu nie mogłam przestac o nim mysleć, dalej : życie jest piekne-piękny film, za wszelką cene, plac zbawiciela i dług.

A i jeszcze szczególne miejsce zajmuje na tej liście Psychoza ze słynną sceną pod prysznicem byc może film wywarł na mnie takie wrażenie gdyż jak go oglądałam miałam chyba z 11 lat
Stary 2009-02-20, 23:16   #251
zuzkaxd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulinka1128 Pokaż wiadomość
Bardzo dobry film, który właśnie obejrzałam jescze nie był tu wymieniany "Crash - miasto gniewu"
http://film.onet.pl/10806,,Miasto_gniewu,film.html
Całkowicie popieram! film świetny.. godny polecenia
zuzkaxd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-21, 10:47   #252
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Napisane przez helva Pokaż wiadomość
Bunkier http://www.filmweb.pl/f31038/Bunkier,2001

ten już amerykański, ale naprawdę dobry, natknęłam się na niego parę lat temu przez przypadek w tv, pamiętam, że przykuł mnie do ekranu w 100%, zahipnotyzował i zapadł w pamięć, również muszę go sobie odświeżyć, także bardzo mroczny.
Dzięki! Widziałam kilka lat temu, a od roku chyba nie mogłam przypomnieć sobie tytułu ani w żaden sposób wyszukać.
Naprawdę mocny. Na pewno obejrzę jeszcze nie raz.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-21, 14:21   #253
anka_bzzz
Wtajemniczenie

[1=70dd468e07eb673ab65e89e 138309c61dced7434_5f137f2 51019b;11063722]Poczytałam sobie wątek, opisy filmów na filmwebie, z tamtych komentarzy kolejne filmy i wyszło że przeczytałam opis Cannibal Holocaust, podobno ohydny, masakryczny, poryty i bleeee. Więc jak najbardziej trzebaby po nim zbierać psychikę z podłogi, jeśli coś by z niej zostało

Albo 'Solo, czyli 120 dni sodomy', też ohydny podobno..

Sama ich nie oglądałam, ale po komentarzach i opisach stwierdziłam, że tu pasują [/quote]

Od mojego ostatniego wpisu tu minęło trochę czasu, a i miałam okazję obejrzeć trochę - wydaje mi się - dobrego kina.

Requiem... co prawda nadal przede mną, ale mam filmy, które poruszyły mnie dużo bardziej niż Fight Club czy The butterfly effect...

Obejrzałam właśnie Salo... Passoliniego i zraziłam się do tego reżysera. Mam w planach jeszcze trylogię życia (o ile dobrze pamiętam), ale jak ochłonę. Jest to film niesmaczący, że tak się wyrażę. Większego dziwadła nie widziałam. Ale trzeba przyznać, film na pewno nie szokuje tak, jak w latach siedemdziesiątych - widać pewne niedociągnięcia. (Zrozumieją ci, co obejrzą. )

Kolejny obraż, który wrył mi się w pamięć, ale zadziałał bardziej na emocje - La Pianiste M. Haneke. Bardzo poruszająca opowieść, ale muszę przyznać, że zaraz po seansie gapiłam się w napisy próbując rozszyfrować scenę końcową. Jednocześnie oboje z mężem byliśmy zniesmaczeni. Mieszanka zachwytu i pogardy. Wydaje mi się, że wart uwagi. Muszę obejrzeć Funny Games tego samego reżysera.

Z nieco innej beczki: Drabina Jakubowa(!), Memento, Lśnienie (Kubricka).
A z jeszcze innej beczki Oczy szeroko zamknięte (Kubricka), Mulholland Dr. (Lyncha).
Na emocjach pograł mi także obraz Eternal Sunshine of the Spotless Mind, choć długo się nie mogłam do niego zabrać. Nie tego się spodziewałam - myślałam, że to typowa komedia romantyczna a tu niespodzianka. Ale z moją psychiką wszystko ok, emocjami mi potargał

Edytowane przez anka_bzzz
Czas edycji: 2010-02-26 o 22:36 Powód: literówka
anka_bzzz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 22:14   #254
aedrin
Raczkowanie

crash -bardzo dobry film, 120 dni sodomy.. hm.. nie dociągnęłam do końca, wywołał u mnie niesmak, odrazę.. za tak drastycznymi filmami nie przepadam.
dobrym filmem jest jeszcze bodajże '11:13'
Bunkier też bardzo mi się podobał. muszę obejrzeć jeszcze 'the bucket list' bo Tż mi go bardzo pozytywnie rekomendował ;]
aedrin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 22:29   #255
sabbatha
Zakorzenienie

bunkier? to taki straszny film dla nastolatków stylizowany na thriller:/ Ok, jarał mnie ale ładne pare lat temu i przez 2 obejrzenia...

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 11:53   #256
helva
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sabbatha Pokaż wiadomość
bunkier? to taki straszny film dla nastolatków stylizowany na thriller:/ Ok, jarał mnie ale ładne pare lat temu i przez 2 obejrzenia...
no, nie zgodzę się w 100% - czy każdy film, w którym grają nastolatkowie, to film tylko dla nastolatków? no i czy ten film byl stylizowany na thriller? co w tym kontekście znaczy "stylizowany na"? dla mnie to po prostu był thriller psychologiczny a że 2x go obejrzałaś i CI się podobał, to wielkie wow, bo zazwyczaj w tego typu filmach jak już się wie, o co biega, to film już nie robi żadnego wrażenia za drugim razem na mnie pewnie zrobi o tyle, że też oglądałam go dobre parę lat temu i już zwyczajnie nie pamiętam szczegółów, więc ma szansę choć trochę mnie znów zaskoczyć kiedyś wrócę, ale teraz mam mnóóóóstwooo nowych filmów do obejrzenia

Stary 2009-02-23, 16:05   #257
Krakoska87
Raczkowanie

"Siostro moja,siostro" stary,mało dialogów... Oglądałam jak miałam jakieś 15 lat.Wstrząsnął mna ten film.

---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ----------

http://les.art.pl/film/art.php?art=151 może to kogoś zainteresuje,na prawdę polecam ten film

Krakoska87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 20:24   #258
magdzialenk@
Zadomowienie

"Zło" http://zlo.filmweb.pl/
magdzialenk@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 20:31   #259
nina219
Wtajemniczenie

"Miasto aniołów". Przez tydzień chodziłam zaryczana i twierdziłam, że nie ma sensu rozpoczynać czegokolwiek, bo wszystko jest do d... jakoś się otrząsnęłam, ale łatwo nie było;p

Żeby kogoś rozpalić, trzeba samemu płonąć.

nina219 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 20:36   #260
0Nightangel0
BAN stały

nie wiem czy o takie filmy Wam chodzi ale...."Seven Pounds - Siedem dusz" - ten film spowodował że płakałam strasznie i do tej pory jestem pod wielkim wrażeniem na początku wydawał mi się nudny i dziwny ale potem.... Jeden z nielicznych filmów który zrobił na mnie takie wrażenie.... podobał mi się też "Awake- Przebudzenie " Jak się któraś skusi albo widziała to jestem ciekawa Waszych opinii
0Nightangel0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 20:50   #261
numb05
Zadomowienie

zdecydowanie tajemnica brokeback mountain... jest dużo fajnych filmów, wzruszających, zabawnych które oglądałam, ale żaden mnie tak nie rozwalił. no jasne, są filmy po których nie mogłam dojść do siebie, ale to trwało kilka godzin może (np. w pogoni za szczęściem, piękny umysł, zielona mila czy forest gump) ale to... ajj.. wiem, że już był przez was proponowany, ale musiałam dodać. kto nie oglądał, to jest to według mnie obowiązek. można przejsć obojętnie jak obok zwykłego romansu, ale wiem że jest więcej ludzi takich jak ja, którzy myślą o nim zdecydowanie częściej niż o zwykłym filmie.

obejrzałam go jakies pół roku temu, a nie ma chyba tygodnia, bym choć raz o nim nie pomyślała. ostatnio myslę o nim wyjątkowo intensywnie codziennie, wiec akurat szukałam takiego watku nigdy nie płakałam przy filmach (no, jak byłam mała to przy dumbo i king kongu) a to co się teraz ze mną działo... miałam spazmy, aż mnie bolało, ale cały ten film pozostawia taki własnie przyjemny ból, i człowiek chce, żeby on trwał...

W taki dzień jak ten Marco Polo wyruszył do Chin.
Jakie są Twoje plany na dzisiaj?
numb05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 20:59   #262
czarny flamaster
Zadomowienie

jestem wyjątkowo wrażliwa na filmy. nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale bardzo niektóre z nich przeżywam. tak było między innymi z Przerwaną Lekcją Muzyki, Revolutionary Road i Lotem Nad Kukułczym Gniazdem.
uwielbiam te filmy. po obejrzeniu zapadam w zadumę i myślę czy sama nie nadaję się do wariatkowa

27.11.2009 - pierwsza randka
02.08.2012 - nasz ślub
25.03.2013 - me + you = Sławek
czarny flamaster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 21:06   #263
0Nightangel0
BAN stały

Cytat:
Napisane przez numb05 Pokaż wiadomość
zdecydowanie tajemnica brokeback mountain... jest dużo fajnych filmów, wzruszających, zabawnych które oglądałam, ale żaden mnie tak nie rozwalił. no jasne, są filmy po których nie mogłam dojść do siebie, ale to trwało kilka godzin może (np. w pogoni za szczęściem, piękny umysł, zielona mila czy forest gump) ale to... ajj.. wiem, że już był przez was proponowany, ale musiałam dodać. kto nie oglądał, to jest to według mnie obowiązek. można przejsć obojętnie jak obok zwykłego romansu, ale wiem że jest więcej ludzi takich jak ja, którzy myślą o nim zdecydowanie częściej niż o zwykłym filmie.
a we mnie wywołał złość że te biedne kobiety żyją jako "przykrywka" oddają się związkom które z góry skazane są na niepowodzenie i kłamstwa.... ale ogólnie nie zrobił na mnie jakiegoś większego wrażenia... było minęło ale wiem że to kwestia gustu
0Nightangel0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 22:13   #264
paulinka1128
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 0Nightangel0 Pokaż wiadomość
Jeden z nielicznych filmów który zrobił na mnie takie wrażenie.... podobał mi się też "Awake- Przebudzenie " Jak się któraś skusi albo widziała to jestem ciekawa Waszych opinii
Sam film mi się średnio podobała ale po jego obejrzeniu czytałam troche o świadomej narkozie to jest dopiero straszne, nie wyobrażam sobie nawet jaki to musić być ból brrrr...
Stary 2009-02-23, 23:51   #265
BLLaCkBerry
Raczkowanie

filadelfia.

brak słów. . .
Stary 2009-02-24, 13:54   #266
helva
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez numb05 Pokaż wiadomość

obejrzałam go jakies pół roku temu, a nie ma chyba tygodnia, bym choć raz o nim nie pomyślała. ostatnio myslę o nim wyjątkowo intensywnie codziennie, wiec akurat szukałam takiego watku nigdy nie płakałam przy filmach (no, jak byłam mała to przy dumbo i king kongu) a to co się teraz ze mną działo... miałam spazmy, aż mnie bolało, ale cały ten film pozostawia taki własnie przyjemny ból, i człowiek chce, żeby on trwał...

dokładnie tak samo wpłynęło na mnie "Brokeback.."..
niesamowity film!
szkoda, że Heatha Ledgera już nie ma na tym świecie..

Stary 2009-02-24, 14:06   #267
Janine
Rozeznanie

Midnight Express - film Alana Parkera z 1978 roku .
Jeden z najbardziej wstrzasajacych filmow jakie dotad ogladalam

http://www.youtube.com/watch?v=9BfUZJ-0mmY
Janine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-24, 14:11   #268
Libra2
Zadomowienie

Nie można też nie wspomnieć o Oscarowym Obywatelu Milku z życiową rolą Penna , bardzo zapadający w pamięć film opowiadający nie tyle o gejach co o prawach człowieka , szacunku innych do tych praw bez względu na to czy chodzi o orientacje seksualną , rasę czy cokolwiek innego , momentami bardzo wzruszający dobitnie pokazujący miłośc dwoja ludzi którzy pragną jedynie akceptacji nie narzucając nikomu sposobu zycia walcząc jedynie o swoją godność i prawo do swobodnego życia.Doskonała mieszanka emocji, strachu i wzruszenia.
Stary 2009-02-24, 15:29   #269
aagnesska22
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paulinka1128 Pokaż wiadomość
Sam film mi się średnio podobała ale po jego obejrzeniu czytałam troche o świadomej narkozie to jest dopiero straszne, nie wyobrażam sobie nawet jaki to musić być ból brrrr...
zgadzam sie z tobą,byłam w szoku,że takie coś może zdarzyć sie na sali operacyjnej.
aagnesska22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-24, 21:35   #270
Astrel
Przyczajenie

"Requiem dla snu" jak dla mnie numer jeden . Cała twórczośc David Lyncha :
"Głowa do wycierania" ,"Blue Velvet ","Zagubiona autostrada" itd. szczerze polecam.
Astrel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości