![]() |
#2821 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
witajcie
![]() niedługo zdaje inz, ale już rozglądalam się za stażem.. i wiem że mają w urzedzie gminy przyjmowac stazystów.. i czy bedą robić jakies problemy jezeli bym musiała wziąść na poczatku dzień wolnego, bo bede miała rozmowę kwlifikacyjną na studia zaoczne??.. bo za tym studia by mi później nie kolidowały ze stażem |
![]() ![]() |
![]() |
#2822 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny!
Moja sytuacja wygląda tak - jestem w trakcie rejestracji w UP (lada chwila druga wizyta, a więc formalny wpis do rejestru bezrobotnych).Bardzo chciałabym iść na staż, z tym że w kwietniu będę miała 27lat (nie minął jeszcze rok od ukończenia studiów). Martwi mnie to, że mogę się do kwietnia nie wyrobić i mi staż przepadnie. Ile czasu trwa załatwianie stażu? Jeżeli jakimś cudem uda mi się go załatwić, to czy mogę podjąć staż tuż przed 27rokiem życia ( w sensie takim, że podpisze umowe jeszcze przed tym czasem, ale już po ukonczeniu tej granicy wiekowej bedę miała staż)? Oreintujecie się co w takim wypadku? |
![]() ![]() |
![]() |
#2823 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2824 | |
perfumove love
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2825 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Powiedzcie mi czy jak w ustawie jest napisane do 27 roku życia to znaczy że po urodzinach nie można go przedłużyć? bo rozumiem że jak zacznie się staż przed 27 to trwa do końca w moim przypadku to do listopada.Czyli po listopadzie nie ma szans na przedłużenie bo skończę 27 lat i już nie będę absolwentką bo studia skończyłam w paździeniku 2008? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2826 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. to na jak długo masz mieć staż określa najpierw instytucja, w której masz mieć staż piszac to we wniosku, a potem UP to zozpatruje po swojemu i może dać na krócej, mi dali na 3miesiące, mimo, że instytucja chciała stażystów na 6 m-cy. 3. UP nie proponuje przedłużenia stażu. to stażysta prosi instytucje o przedłuzenie stażu i istytucja zwraca się do UP, lub nowy wniosek wypełnia. jest tyle chetnych na staże i mało kasy, ze stażyste nikt nie prosi by został dłużej. 4. na stażu pracujesz tyle, ile pracuje pracownik na takim samym stanowisku, u mnie np było to 7,5 godz. raz na jakiś czas było to kontrolowane przez pracowników mojej instytucji. stażysta jest w sumie pracownikiem, więc pracuje tyle samo. 5. ja nie spotkałam się z czymś takim, chociaż jeśli dobrze pamiętam, to ktoś mi mówił o kontrolach stażystów z UP czy jakos, w każdym razie spoza instytucji, w której odbywa się staż. 6. po stażu możesz sie wyrejestrować. generalnie masz obowiązek wyrejestrować się jak np prace znajdziesz albo co, nikt nie bedzie cie chyba pytał czemu się wyrejestrowujesz. nie chcesz być zarejestrowana to nie i tyle. tyle że po wyrejestrowaniu się musisz "zaopatrzeć się" w jakieś ubezpieczenie zdrowotne, jeśli teraz masz ubezpieczenie w UP. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2827 | ||||
Zakorzenienie
|
Kiedyś tak było.
Od bardzo,bardzo dawna tak nie jest. Nie miało żadnego znaczenia doświadczenie zawodowe,ale wiek. Cytat:
Poniesie konsekwencje wtedy jeśli w umowie z UP miał zawarte,że będzie MUSIAŁ po zakończonym stażu Cię zatrudnić,a tego nie zrobi. Nie poniesie wtedy jak nie będzie tego warunku. Należy zatem przyjrzeć się zawartej umowie. Część staży finansowanych jest ze środków unijnych,a tam zakładana jest efektywność. PISAŁAM O TYM WCZEŚNIEJ NA TYM WĄTKU. Ad2. Decydentem jest UP, bo to urząd dysponuje pieniędzmi. Ad3. Przedłużenie stażu inicjuje pracodawca w stosunku di UP- o ile stażysta jest tym zaintereosowany.Można odmówić przedłużenia. Ad4. Na stażu pracujemy w PEŁNYM WYMIARZE czyli 8h,chyba,że zakład pracy stanowi inaczej-pracodawca może skrócić ten czas,NIGDY wydłuzyć. Ad5. Nie spotkałam się z tym ![]() Ad6. Rozbawiłaś mnie ![]() Cytat:
![]() No,ale jak mus to mus.... Jedno jest pewne: PRAWO DO PIERWSZYCH 2 dni wolnych nabywasz dopiero po przepracowaniu 30 DNI,czyli w drugim miesiącu. Jest to więc dobra wola pracodawcy. Powinnaś go uprzemię poprosić i starać się to jakoś umotywować- bo tak naprawdę ile jest wart dla niego stażysta,który na wstępie-kiedy mu się to wcale nie nalezy jeszcze-prosi o dzień wolny,bo ma rozmowę na studia??? Musisz umotywować ważność tych studiów w kontekście tej pracy,przekonać go,że będzie miało to swoje przełożenie na efekty pracy.Pod warunkiem,że profil studiów jest zbieżny -mniej więcej-z branżą zakłądu pracy. Cytat:
Cytat:
DOŚWIADCZENIE NIE MA ZNACZENIA. Poza tym jak ktoś nie chce niech się nim nie chwali ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2828 |
Raczkowanie
|
Byłam dzisiaj w PUP i upewniłam się, że stypendium tym, którzy są już na stażach się nie zmieni (czyli nie spadnie do 120%)
|
![]() ![]() |
![]() |
#2829 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2830 |
Zakorzenienie
|
Hej,
Byłam w czwartek zarejestrować się jako osoba bezrobotna. Do urzędu został złożony wniosek o przyjęcie mnie na staż. Ale niestety na razie stażów nie przyznają ponieważ zmieniają jakieś umowy(dokładnie nie chcieli mnie poinformować). Gdy zapytałam się od kiedy zaczną przyjmować, Pani pracująca tam powiedziała, że nie wie ale może to być kwestia tygodnia. No i teraz moje pytanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2831 |
Zadomowienie
|
Tak. Wolne przysługuje po 30 dniach pracy.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2832 |
Zakorzenienie
|
I to będzie tak, że do końca marca będą mi przysługiwały dwa dni wolne i od następnego miesiąca kolejne dwa?Czy to się wyrówna w ten sposób?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2833 |
Zadomowienie
|
Po każdym miesiącu przysługują Ci 2 dni wolne. Jak np. zaczniesz 15 lutego, to wolne będziesz miała po 15 marca itd. Pamiętaj żeby wykorzystać swoje wolne dni do końca stażu, bo Ci przepadną, a UP Ci za nie wykorzystany urlop nic nie zwróci.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2834 |
Zakorzenienie
|
może ja ci odpowiem. załatwianie stażu zależu od tego czy staż, który cię interesuje jest w ofercie UP czy też masz już upatrzoną instytucję, w której chcesz odbyć staż a nie ma tego w UP. wszystkie "ciekawsze" staże zazwyczaj załatwia się samemu. wi.ęc po rejestraci w UP idziesz do dyrekcji instytucji, którą sobie wybrałaś i pytasz czy nie potrzebują stażystów, jesli chcą cie to piszą wniosek do UP. często w dużych instytucjach przyjmują po kilku stażystów na raz i każą poczekać aż będzie np 3, 4 osoby i wtedy piszą wniosek dopiero. jak UP to dostanie to rozpatruje, zazwyczaj UP rozpatruje wnioski raz w miesiącu, więc niekoniecznie zaraz po jego wpłynięciu. co do spotkania w UP w sprawie stażu, to możesz iść od razu po zarejestrowaniu sie do odpowiedniego pokoju, w którym oferowane są oferty pracy/staży, u mnie w UP pokoje są podzielone alfabetycznie, żeby pójść tam, porozmawiać, dowiedzieć się czegoś nie musisz mieć terminu wizyty. Zazwyczaj pierwszą wizytę wyznaczają ci w okresie tygodnia od zarejestrowania się.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2835 |
BAN stały
|
Po jakim czasie od zatrudnienia wpływa pierwsze stypendium stażowe? Płatne jest z góry czy z dołu?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2836 |
Zakorzenienie
|
ja dostalam dopiero po poltora miesiaca pracy. Caly grudzien i prawie styczen musialam chodzic zanim zobaczylam pierwsze pieniadze.
#2837 |
Zakorzenienie
|
u mnie po ok półtora miesiąca, tak jak został mi wyznaczony termin wizyty w UP by przynieść listę obecności. z kolejnymi stypendiami było tak samo, w połowie miesiąca dostawałam kasę za poprzedni miesiąc dopiero, za każdym razem po oddaniu listy obecności.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2838 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moim zdaniem rejestrujesz się w dobrym czasie bo jest teraz dużo staży jest początek roku i tym samym nowe środki.Ja mogłam wybierać był staż w u.skarbowym, u.miasta i w sądzie i pewnie jescze inne ale mnie interesował tylko sąd. 26 stycznia dostałam skierowanie na staż 27 miałam rozmowę kwalifikacyjną i już.Teraz badania mam zrobić i czekać aż znajdą pozostałe osoby |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2839 |
Zadomowienie
|
dziewczyny na stażach czy któraś z was korzysta ze zwrotu kasy na dojazd do miejsca odbywania stażu? gdzie to można załatwić? i każdemu to przysługuje czy jak to jest? kto się orientuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2840 |
Zakorzenienie
|
niedawno w tym wątku dziewczyny o tym pisały. z tego co pamiętam to przysługuje to osobom dojeżdżającym w jakiejś tam konkretnej odległości, więc nie każdemu dojeżdżającemu. poczytaj wcześniejsze posty tego wątku, poszukaj na stronie UP, jeśli wypełnia się do tego jakiś konkretny druczek to zapewne jest on gdzieś na stronie UP do ściągnięcia, jest tam sporo dokumentów takich.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2841 |
Zadomowienie
|
na stronie swoijego up nic nie znalazłam ale ogólnie szukalam o tym inf. i z tego co wyczytałam to jezeli bilet miesieczny przekrasza 30 zł to mozna sie ubiergac o to. tylko cieawe czy we wszytskich up tak jest. ja bede placic kolo 100 zł :/ a jesli jest taka mozliwosc zwrotu to napewno bym skorzystala
![]() ![]() poczytam wczensjesze posty.. |
![]() ![]() |
![]() |
#2842 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2843 |
Zadomowienie
|
ja wyczytałam że 30 ;]
http://www.pup.pila.pl/joomla/index2...d=49&Itemid=55 |
![]() ![]() |
![]() |
#2844 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2845 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2846 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2847 |
Raczkowanie
|
Jak ja się zapytalam u mnie w UP o ten wniosek, to pani mi powiedziala, że nikomu nie zwracają.... co Urząd to inne zasady.... a ja place za bilet ok 50 zl... przydałby sie zwrot...
#2848 |
Zakorzenienie
|
a poweidzcie mi na czym polega staz w sadzie ;> tzn jakie obowiazki przysluguja stazyscie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2849 |
Zakorzenienie
|
co do zwrotów kosztów dojazdów na staż znalazłam na stronie mojego UP takie informacje:
"Starosta może dokonywać z Funduszu Pracy przez okres do 12 miesięcy zwrotu kosztów przejazdu z miejsca zamieszkania i powrotu do miejsca zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, odbywania u pracodawcy stażu, przygotowania zawodowego w miejscu pracy, szkolenia lub odbywania zajęć z zakresu poradnictwa zawodowego osobie, która spełnia łącznie następujące warunki:
|
![]() ![]() |
![]() |
#2850 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Orientujecie się ile dostaje się za staż netto? Bo od stycznia podobno więcej ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:32.