|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4231 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Cytat:
Aha, czy soczewki przed założeniem można przemyć kroplami do oczu np. Hylo-Care? ![]() ![]() Cytat:
![]() Ja mam od niedzieli przerwę w testowaniu Biofinitów, bo się rozchorowałam.
![]() |
#4232 |
Zakorzenienie
|
Co ile zmieniacie płyn w pojemniczkach i same pojemniczki ? bo nie wiem jakie zapasy porobić
![]() a jeszcze mam takie pytanie, bo pod koniec dnia pracy(8h na kompie) zaczynam widzieć jakby przez mgłę czy to może znaczyć, że soczewki są źle dopasowane czy oczy mam przemęczone ?
#4233 |
Raczkowanie
|
Witajcie wszystkie
![]() jestem tu pierwszy raz, mam do Was pytanko bo sama nie wiem co mam myslec. Od pol roku zaczelam gorzej widziec, 22 grudnia bylam u okulisty po czym stwierdzono, ze mam wade na jedno oko -0,75 a na drugie -1. Ostatnio kupilam sobie okulary i w nich chodze, ale chce nosic soczewki kontaktowe, no i dzis poszlam prywatnie do innego okulisty. badania trwaly z 5 minut, sprawdzala mi wzrok na jakis 3 maszynach. Powiedzialam, jej ze przyszlam po to aby sie dowiedziec jaka moc musze miec na soczewki kontaktowe. Moj problem polega na tym, ze dzis okulista powiedzial, ze musze miec soczewki kontaktowe na jedno oko - 1,25 a na drugie -1,5 ! ![]() A ja czytalam ze noszac soczewki kontaktowe musi byc mniejsza moc! Czy ktoras z Was sie na tym zna? nie wiem co mam myslec? Czy moj wzrok w ciagu miesiaca mogl by sie tak popsuc ze musze miec o taka wieksza moc niz w grudniu? W ciagu 10 dni okulista ma do mnie zadzwonic bo ma mi zamowic soczewki, wtedy sie zapytam dlaczego taka roznica, ale moze ktoras z Was mi jakos to sensownie wylumaczy bo nie wiem czy isc do trzeciego okulisty czy co sobie myslec? dziekuje za odpowiedz z gory, pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#4234 |
Zakorzenienie
|
Przy stosowaniu odpowiedniej ilości (do wyznaczonej kreseczki w pojemniczku) 360ml starcza na 45 użyć, co podejrzewam nie obejmuje płukania soczewek tylko samo napełnianie pojemniczka. 45 użyć to 1,5 miesiąca używania zatem jak najbardziej się opłaca.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4235 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pod koniec dnia możesz mieć oko suche od patrzenia w komputer (rzadziej się mruga). Spróbuj krople nawilżające do soczewek.
![]() |
#4236 |
Wtajemniczenie
|
toolos soczewki dobiera się słabsze dopiero jeżeli ktoś ma wadę większą niż 3.50D. czyli twoim przypadku okulary i soczewki powinny mieć takie same moce.
Co do różnicy wyników pomiędzy grudniowym badaniem a dzisiejszym to najlepiej będzie jeżeli porównasz czy w tych mocniejszych soczewkach ( które zostaną Ci zamówione) widzisz wyraźniej niż w okularach. Jeżeli tak to okulary są za słabe z powodu zmiany wady albo ktoś dobrał Ci specjalnie za słabe ( niektórzy okuliści tak robią chociaż już od dobrych paru lat wiadomo, że tak robić się nie powinno). Poza tym moim zdaniem badanie w ciągu 5 minut jest niezbyt dokładne i z tego co piszesz wadę zmierzono Ci jakimś urządzeniem i nie przymierzono Ci oprawek próbnych i nie sprawdzano jak w nich czytasz litery z tablicy , a powinno się sprawdzić czy w tych mocniejszych faktycznie widzisz lepiej. |
![]() ![]() |
![]() |
#4237 |
Raczkowanie
|
fiolka85 dziekuje bardzo za odpowiedz, troche mnie uspokoilas. Tzn zbadano mi wzrok, na : Autorefraktometrze, lampie szczelinowej, oftalmometrze, foropterze
![]() moze masz racje z tym, ze poprzednio okulista dala mi slabsze okulary ![]() a moze poprostu byly nie dokladne czy cos?...no ale jeszcze raz dziekuje za uspokojenie, jak pojde po soczewki to sie zapytam lekarza dlaczego taka roznica, dziekuje i pozdrawiam |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4238 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Drugie pytanie - standard, soczewka (oko) wysycha. Powinny pomóc krople. Pytaj, nie błądź ![]() toolos - dziwne. Jak widzisz w okularach, superostro? Gdy przyjdziesz na wizytę związaną z zakładaniem itp, okulista powinien zbadać ostrość widzenia, jeśli tego nie zrobi, to sama wspomnij, że chciałabyś sprawdzić jak ostro widzisz. Lalaith - jakie obliczenia! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4239 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zastanawiałam się nad tymi kropelkami ale kiedy mogę je sobie aplikować ? w czasie pracy ? aha.. jutro będę zakładała nowe inne soczewki to zobaczę czy będzie jakaś zmiana ![]() Edit: Malla oczywiście płyn zmieniam za każdym razem kiedy wyjmuje soczewki tylko dla pewności chciałam się upewnić Dziękuję za odpowiedzi ![]()
Moja Biżu ![]() Papierowo-Karteczkowo Arizoony ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/9719b90b52.png Edytowane przez arizoona Czas edycji: 2009-02-04 o 18:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4240 |
Raczkowanie
|
Od wczoraj mam szkla kontaktowe. Toryczne. swietny wynalazek. widze lepiej niz w okularach. Mam pytanie: Czy mozna przecierac oczy, czy to jakos bedzie przesuwac soczewke? Albo moze ja uszkodzic? Czy jakos sie je czysci. Z tego co mi sie wydaje to kobieta,ktora uczyla mnie zakladac mowila zeby dac 3 krople i przecierac okolo 30 sec. czystym opuszkiem palca i do pojemniczka z plynem? Ale bylam tak przejęta tym zakładaniem, ze nie pamietam. Czy sa sytuacje, w których nie mozna miec szkiel. Wiem, ze basen, bo woda chlorowana je niszczy, tzn trzeba okulary do wody. Czy cos jeszcze?
Edytowane przez UmbraBumbra Czas edycji: 2009-02-04 o 19:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#4241 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
2. Zajrzyj na stronę www.soczewkikontaktowe.pl, są na niej animacje o czyszczeniu. Zdejmujesz soczewkę, przepłukujesz paroma kroplami, później kładziesz na rękę, wpuszczasz parę kropli, "głaszczesz" opuszkiem palca w kierunku przód-tył (nie okrężnym!), potem przepłukujesz i wkładasz do pojemnika wypełnionego płynem (albo wypełnionego w połowie, a potem dolewasz resztę). 3. Ogólnie woda nie może mieć kontaktu z soczewkami, nie tylko chlorowana. Odpada więc mycie głowy. W wodzie żyją stworki, których mogą nie usuwać płyny, te stworki wnikają w rogówkę i tam się rozmnażają, można przez to stracić wzrok. Te stworki to pierwotniaki, ale nie śliczne pantofelki, które ogląda się przez mikroskop w podstawówce.
![]() ![]() |
![]() |
#4242 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dla pewności jak pójdziesz na kolejną wizytę poproś żeby okulista wstawił Ci w foropterze takie moce jak masz w okularach a potem takie jak masz w soczewkach i sama zobaczysz w których widzisz lepiej. Jeżeli nie będzie różnicy tzn że te słabsze są wystarczające ale pewnie w tych mocniejszych będziesz widzieć lepiej |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4243 |
Nie depcze krokusów
|
toolos - znasz nazwy tych wszystkich maszyn?
![]()
![]() |
#4244 |
Raczkowanie
|
Malla no co Ty jeszcze nie zbzikowała
![]() Dziekie wszystkim za odpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
#4245 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2009-02-05 o 12:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4246 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie rozumiem tylko, dlaczego chcecie używać AOSeptu co kilka dni?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4247 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po wyjęciu z tego płynu przepłukujesz soczewki solą fizjologiczną jak zaleca producent? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4248 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie doczytałam, że trzeba przepłukiwać soczewki solą fizjolog. ![]() Wiem, że pojemniczek zalecają płukać solą i tak robię. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4249 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() betig1975 -> Ja zapłaciłam za AOSept 50 zł ![]() ![]()
![]() |
#4250 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4251 | |
Zakorzenienie
|
Rozumiem
![]() Cytat:
![]() Skomplikowane to wszystko ![]() ![]()
![]() |
#4252 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
43 zł za płyn - wychodzi 86 zł za 3 m-ce (2 butelki na tyle wystarczają), ale trzeba jeszcze doliczyć przesyłkę ![]() Ale ja zamawiam od razu 2 płyny i soczewki na 3 m-ce, więc za przesyłkę płacę tylko raz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4254 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Proszę. Sklep jest w porządku, szybko wysyłają i dostałam ostatnio gratis - 1 soczewkę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4255 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jakbyście się natknęły na soczewki Optima FW, albo Soflensy38 w jakimś sklepie internetowym w cenie ok 50-60zł za 6 sztuk bardzo proszę o info!
pani-jesień tylko że wraz zakupem soli fizjologicznej to już się tak bardzo nie opłaca.. |
![]() ![]() |
![]() |
#4256 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() tak w ogóle to witam wszystkich, jestem tu po raz pierwszy i mam nadzieję że powymieniam się z Wami moimi doświadczeniami z soczewkami wracając do sklepu nazywa się Hamerlik, to naprawdę fajny sklepik, dość tani w porównaniu do np. Szkla czy Optiva, nie chcę tu robić jakiejś wielkiej reklamy ale sama wiem jak to jest z soczewkami, no cóż są dość drogie, dlatego zaczęłam szukać jakiegoś taniego sklepu internetowego (bo kupując ciągle u optyka chyba bym zbankrutowała) no i jeszcze wielkim plusem sklepu jest to że można zamawiać soczewki na sztuki ![]()
![]() |
#4257 | |
Zakorzenienie
|
Zamawiałam u nich raz ale niestety baaardzo długo czekałam na przesyłkę
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4258 |
Raczkowanie
|
lalaith soczewki kwartalne Soflens 38/Optima FW 6 sztk kwartalne sa na allegro.... chyba otworzy sie ten link
http://allegro.pl/search.php?string=...8080&country=1 a jesli nie to prosze sobie wpisac w wyszukiwarke ->znajdz użytkownika->e-soczewka-pl ( nazwa uzytkownika) i potemw opcjach przedmioty tego uzytkownika, on ma bardzo duzo wlasnie tych soczewek kwartalnych w cenie 50-60zł. moze i to sie otworzy: http://allegro.pl/search.php?string=...0744&country=1 chyba sie udalo znalezc? |
![]() ![]() |
![]() |
#4259 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny a jakie krople nawilzajace polecacie? Jaki to koszt? Nosze szkal od 2 dni, ale mam wrazenie, ze oczy sa suche, troche to mi przeszkadza.
Edytowane przez UmbraBumbra Czas edycji: 2009-02-05 o 18:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#4260 |
Wtajemniczenie
|
A od Super Sprzedawcy z Allegro może byc? Ten, od którego ja zamawiam ma Soflensy za 54 zł.
Edytowane przez Anja92 Czas edycji: 2009-02-05 o 18:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:00.