![]() |
#91 |
Joanna d'Moder
|
Dot.: bransoletki z napisami: Nici na PLASTIKU z butelki
może masz jakieś zdjęcie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
bardzo zla jakosc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Rozeznanie
|
Robiłam kiedys sama takie na tekturze bez żadnej instrukcji sama sie domyśliłam. Przyklejałam na początku tekturki kolo 6 nitek muliny koło siebie wzdłuż paska a potem owijałam mulina w poprzek jak dochodziłam do miejsca w którym maja byc literki to podnosiłam paski pierwszej muliny do góry tak zeby powstal kawałek literki 2 owijałam pod spodem, potem podnosiłam inne paski zeby powstala inna czesc i tak dalej.. wiem ze moze troche zagmatwałam ale jak cos topisz spróbuje jakos jasniej
![]() ![]()
![]() |
#94 |
Rozeznanie
|
ja widzialam jak w zakopanem babcia robiła takie siedząc na rynku i przedając
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Przyczajenie
|
![]()
no więc, robię bransoletki z muliny. znam kilka fajnych stron, jak te :
http://mzocho.ovh.org/bransoletki.php http://www.bransoletki.ovh.org/wzory.htm http://dasia.pl/ramki.html http://www.lodz.com.pl/~mirka/index.php?page=patterns.p hp&pid=19 http://www.kuradomowa.com/zrobtosama...z_muliny.shtml ^ tutaj są inne strony, których nie wymieniłam jeśli znacie jakieś fajne strony, to podawajcie je na tym wątku. jeśli również macie jakieś pytania, a umieścicie je tu postaram się na nie odpowiedzieć ![]() piszcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Dot.: muliniarze ;)
Ja kiedyś miałam porządną fazę na mulinowe bransoletki, ale jakoś czasu brak
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Konto usunięte
|
pam param pam pam nie to forum
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Rozeznanie
|
a czy to nie jest forum: "Zrób to sama" i pod- forum: "Biżuteria"? Moim zdaniem miejsce jak najbardziej odpowiednie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Konto usunięte
|
Wątek był przeniesiony z plotkowego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Rozeznanie
|
to ja się dopisze do muliniarzy. podstawowe wzorki jedynie potrafię wiec nie będę tu się wymądrzać. mam już na wstepie pytanie
![]() co prawda była o tym mowa w oddzielnym wątku, ale powtórzę. jak zrobić takie bransoletki na bazie czegoś sztywnego z napisem. tylko właśnie nie te metodą supełków a oplataniem. może w tym wątku ktos mi pomoże (pisałam co prawda pw. do jednej dobrej duszyczki która wie jak to zmajstrować, ale niestety mój ciemny umysł nie pojął jak to zrobić ;() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Rozeznanie
|
też wyplatałam kiedyś z muliny...opanowane miałam dwa wzory: jodełkę i paseczki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bransoletki z muliny
Uwielbiam te bransoletki
![]()
![]() |
#103 |
Przyczajenie
|
![]()
od dawna interesuja mnie wlasne "wyroby" z muliny ,bransoletki itp. dlatego szukam czegos nowego juz dawno znudzily mi sie wzorki geometryczne literki cyferki....
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: mam probelm! (mulina)
Zajrzyj tutaj, może znajdziesz to, co się interesuje
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ghlight=mulina |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Przyczajenie
|
Dot.: mam probelm! (mulina)
nie to jednak nie to
![]() ale dzieki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Przyczajenie
|
Można usunąć jakoś ten post? Bo przez przypadek napisałam w nie tej kategorii co trzeba
Edytowane przez AlexBlack Czas edycji: 2009-02-21 o 12:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Przyczajenie
|
A czym to przyklejałaś do tekturki??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Przyczajenie
|
Zaczęłam robić te bransoletki. Gdy robię `ukośne paski` skręca mi się ona. Co zrobic?
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
Pozwolę sobie "zacytować" sposoby ze strony : www.dasia.pl (mam nadzieję, ze nie uznacie tego jako reklamę).
zrobioną bransoletkę rozprasować żelazkiem z parą /nie za mocno nagrzanym/ - ostrożnie, żeby się nie poparzyć! zwilżyć bransoletkę i zawiązać wilgotną na szklance, wazonie itp. i pozostawić do wyschnięcia /dobrym pomysłem jest wcześniejsze nakrochmalenie bransoletki/ "ja po prostu robiąc przepinam agrafkę na końcówkę i robię dalej. W ten sposób ukośne paski dyndają sobie za agrafką, a ja spokojnie kontynuuję i myślę, że nic się nie skręca, a na pewno efekt jest mniejszy ![]() "ja zawsze zamiast jednego supełka robię dwa, czyli jeden na drugim" "kiedy bransloteka się skręca wystarczy zmoczyć ją wodą i pozostawić na ręce do wyschnięcia" "kiedy bransoletka się skręca można wetrzeć w nią żel albo wosk do włosów" "trzeba ją po prostu nakrochmalić, a następnie rozciągnąć na kocyku przyczepiając ją do niego szpilkami" "gdy bransoletka sie skreca, to ja ją "odkręcam" tzn. staram sie skręcać w drugą stronę ![]() "uważam, że najlepiej jest włożyć ją do małej miseczki, następnie polać ją wrzącą wodą i przywiązać do szklanki, ale tak, żeby bransoletka nie "latała" następnie odstawić do wyschnięcia..." "sposób z krochmaleniem wypróbowałam na własnych bransoletkach i nic się z nimi nie stało. Świetnie się "trzymają". Gdy tylko usłyszałam o sposobie wcierania żelu do włosów w bransoletkę pomyślałam "nie może być". Jednak spróbowałam. Wzięłam najbrzydszą barnsoletkę i go wtarłam po czym zostawiłam ją na kilka godzin. Okazło się, że to jest jeden z lepszych sposobów na skręcające się bransoletki. Serdecznie polecam ten sposób i życzę miłego plecienia bransoletek." "Zanim zacznę robić nową bransoletkę, przygotowuję sobie ok. 12cm sznureczek i składam go na pół. Na końcach robię normalne supły i w nie wbijam agrafki. Przyczepiam to do czegoś i potem każdą nitkę muliny przywiązuję do tej złożonej, w takiej kolejności, jaka mi odpowiada (np. od najjaśniejszej muliny do najciemniejszej). Nie dość, że kolory się nie mieszają, bransoletka się nie zwinie. Jeśli tego wymaga wzór, można przeczepić agrafki (np. jedną wyżej, drugą niżej - jeśli wzór idzie na skos). Na koniec, to "rusztowanie" z mulin można wyciągnąć albo można odwiązywać muliny." "Ja jak zrobię bransoletkę i jest poskręcana...To ją namaczam w wodzie, następnie prasuję gorącym żelazkiem =) Bransoletka jest jak LINIJKA -(taka prosta)...Naprawdę bardzo dobry sposób!" "Ja w meksykankach robię poszczególne supełki wiążąc dwa półsztyki (nazwa takiego węzła ![]() ![]() ![]() "Bransoletkę trzeba najpierw wyprasować, później popryskać lakierem do włosów, po czym znów sprasować. Bransoletka będzie sztywna, ale później się dostosuje do ręki. =)" "Dobrym sposobem na prostą branzoletkę jest po skończeniu jej włożenie do grubej książki." "Najpierw wiążę supełek (ze wszystkich mulin) i biore dezodorant, i otwieram, wkładam tam ten supełek i tak jakby "przycinam" go, tak że sie nie rusza ![]() ![]() "Gdy mi się bransoletka zkręca to mocze ją w wodzie i podkładam pod coś twardego" "Jeśli przekręca się, kiedy ją robię, to na początku nie przejmuję się. Kiedy mam już kawałek, robię tak: wpinam w malutki kawałek spodni, na których plotę, agrafkę, mały odstęp i znowu wpinam. Wkładam pod spód agrafki (bo jest wtedy kawałek na wierzchu, przylegający do spodni) bransoletkę, która jest zwyczajnie przypięta trochę niżej. Bransoletka się nie przekręca.Kiedy skręca się po zrobieniu to trochę ją "miętolę" w ręce (nie za mocno, ale stanowczo! :P ). Robi się wtedy giętka i łatwiej ją ułożyć na ręce, do której się przystosuje." Edytowane przez 1234567890 Czas edycji: 2009-03-11 o 16:55 Powód: błedy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Przyczajenie
|
Pomogło.
Dziękuję ![]()
![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
Proszę bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Przyczajenie
|
Dot.: Bransoletki z muliny,bransoletki przyjaźni
To i ja wsadzę swoje wzorki
![]() Na dole jest podpis mojego bloga, innych zdjęć nie miałam. Mam nadzieję że nie uznacie tego za reklamę! Załączyłam tylko niektóre, więcej się nie zmieściło ![]()
![]() |
#113 |
BAN stały
|
pierwszy post + spam = ban
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2009-03-23 o 17:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
to i ja wrzucę coś swojego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
Super bransoletki !
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Ja dopiero dziś zaczęłam i niestety nie wiele kumam
![]() Ale uczę się, powoli, ale się uczę, żaden supeł mi niestety nie wyszedł (rozwiązywał się) ale cóż... filofuny robiłam w klasie 4-5 podstawówki (teraz- 1 gimnazjum) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Ale to się robi z muliny, nici lub włóczki. Z filofunów to raczej rzadko. Jeśli będziesz robić z muliny supełki nie będą się rozwiązywać a bransoletka będzie ładniejsza i wygodniejsza do noszenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Z filofunów robiłam bryloki, a teraz z muliny robię bransoletki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
Udało się! Właśnie skończyłam moją pierwszą bransoletkę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:14.