![]() |
#391 |
Zadomowienie
|
Dot.: mamusie wrześniowo - październikowe 2009!
witam !
Jestem po wizycie która była godna pożałowania - babka na NFZ - odklepała sobie wizytę i tyle... Zapytała jedynie kiedy była ostatnia miesiączka, i czy mam nudności i wymioty.. zrobiła usg mikroskopijne i tyle... dopiero jak wymusiłam co z dzieckiem mówi że pięknie się rozwija i ładnie rośnie .. a pytam jak serduszko? bije.. i na końcu dała mi skierowanie na badania krwi i powiedziała że wie że to moja pierwsza wizyta i pierwsze dziecko ale miała 15 pacjętek i ledwo zipie - -- ale co z tego... wydaje mi się ze powinna założyć już kartę ciaży... aa i jeszcze był mój mąż.. i pytam czy może wejść a ona na to że jak chce oglądać jak rozkładam nogi to może - a ja na to że myślałam że będzie potrzebny do wywiadu ( choroby genetyczne i skierowanie na grupę kri) ale nie... porażka - już się umówiłam do innego lekarza
#392 |
Zadomowienie
|
jak wstawić zdjęcie - wstwiłabym z usg
#393 |
Raczkowanie
|
Z tym rozkładaniem nóg to strasznie chamski tekst... Jak byłam w 1 ciąży, to zawsze mąż mógł wejść i popatrzeć na USG i było to uważane za normalne. Naprawdę poniżej poziomu...
|
![]() ![]() |
![]() |
#394 |
Zadomowienie
|
Biedroneczka, tragedia
![]() Jak wstawic zdjecie? Ponizej okienka w ktorym piszesz posta jest przycisk zarzadzaj zalacznikami. Tam zalaczasz zdjecia. |
![]() ![]() |
![]() |
#395 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Było jej powiedzieć, że Twój mąż nie raz widział jak rozkładasz nogi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#396 |
Zadomowienie
|
już zmieniłam na prywatnego - kolesia który pracuje w szpitalu do którego zamierzam iść rodzić będę do niej chodzić tylko po zwolnienia
#397 |
Zadomowienie
|
8 tydzień
![]() |
#398 |
BAN stały
|
Ja z watku juz sie wypisalam ale trudno mi jest sie z nim pozegnac, czasem wiec podczytuje
![]() ![]() ![]() Sliczne zdjecie, wspaniala pamiatka, ja tez mam takie i pozniejsze USG rowniez ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#399 |
Zakorzenienie
|
Suuuper
![]() ![]() Na moim usg (5 tydz.) widać tylko kropeczkę. Mój 4 latni synek jak oglądał w pon. zdjęcie usg to zapytał się czy to mój brzuszek, ja odpowiedziałam, że tak, ta kropeczka to właśnie dzidziuś w brzuszku a on na to: a gdzie masz jedzonko w tym brzuszku? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#400 |
Zadomowienie
|
zmienił się termin wg usg 17.09.09
#401 |
Raczkowanie
|
Biedroneczko to masz szczęście, że dostałaś zdjęcie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#402 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam pytanko czy gin wysłał męża na badanie krwi? - dokładnie grupy krwi? bo moja wysłała tylko mnie?
![]() |
#403 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Też byłam wczoraj na wizycie i wyglądała ona zupełnie inaczej. Weszliśmy razem z mężem. Najpierw lekarz obejrzał moje wyniki badań, popytał co tam wcześniej było i poszliśmy na USG. Mąż oczywiście został zaporoszony razem ze mną. Samo zdjęcie to nie to samo!!!! Nasz 2 centymetrowy "gigant" wyginał się i majtał nóżką, widać było (NO I SŁYCHAĆ!!!) bijące serduszko (oczywiście lekarz musiał nam pokazać gdzie szukać pulsującego punkcika) ![]() Cieszę się, że oboje mogliśmy to zobaczyć. Później założył mi kartę ciąży: powpisywał wyniki badań, zważył mnie, zmierzył ciśnienie, zlecił kolejne badania, wypisał recepty. Wypytał męża o grupę krwi, obciążenia genetyczne. I zaprosił za miesiąc. Też jestem w ósmym tygodniu. Termin z USG zgadza się z wyliczonym, więc dopisujcie mnie: Foka29, Ania , 14 września Co do grupy krwi, oboje z mężem wiemy jakie mamy. Tylko ja dostałam skierowanie na potwierdzenie, bo w szpitalu przy porodzie koniecznie będą chcieli mieć to na papierze. Edytowane przez Foka29 Czas edycji: 2009-02-06 o 06:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#404 |
Zadomowienie
|
no widzisz... co lekarz to tradycja ja jeszczę muszę iść dzisiaj do niej bo jestem na zwolnieniu a jej się nie chciało wczoraj wypisywać !
A powiedz - byłaś na NFZ czy prywatnie???
#405 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na NFZ w mojej przychodni (nie śmiać się, bo to tragedia) zapisują pacjentki do gina co... 10 minut. Kurde, rozbierze się człowiek i co? Zaraz za drzwi??? Niewyobrażalne. Tam, gdzie chodzę zapisy są co pół godziny i faktycznie tyle średnio czasu spędzam w gabinecie. Zresztą ciężko byłoby mi znaleźć na NFZ ginekologa-położnika z drugą specjalizacją z endokrynologii. To jakaś kosmiczna rzadkość, a zdecydowanie wolę żeby to lekarz prowadzący ciążę miał też nadzór nad moją tarczycą. Co do zwolnienia, to nieźle mnie wczoraj zszokował: - Chcesz zwolnienie? - Nie - ok, ale jak będziesz chciała odpocząć to mów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#406 |
Raczkowanie
|
Biedroneczko, chyba na razie nie ma potrzeby oznaczania grupy krwi tatusia, bo to dopiero będzie miało znaczenie, jeśli okaże się, że masz Rh ujemne. Tylko u mamusiek z Rh ujemnym może wystąpić konflikt.
|
![]() ![]() |
![]() |
#407 |
Wtajemniczenie
|
Biedroneczkaolga to jak Cię potraktowała ta babka to prosi się o pomstę do nieba.
![]() Śliczny dzidziuś rośnie CI w brzuszku ![]() Kurcze CI lekarze z NFZ to jakaś masakra. Ja od początku byłam zdecydowana, że będę chodziła prywatnie. Przynajmniej zaoszczędzę tych nerwów i z każdej wizyty wyjdę uśmiechnięta, a nie z płaczem. Nie mogę się już doczekać kiedy podejrzymy naszą "Fasolkę". |
![]() ![]() |
![]() |
#408 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#409 |
Zadomowienie
|
Niestety nie, ale jest na to rada - o ile masz ok lekarza rodzinego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#410 |
Wtajemniczenie
|
Szkoda właśnie, że lekarze prywatni nie mogą dawać skierowań na badania sponsorowane przez NFZ, trzeba będzie się prosić u rodzinnego, albo płacić.
#411 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja na pierwszej wizycie też nie miałam założonej karty ciąży, będę miała dopiero na drugiej, ale będę już w 9 tygodniu, więc podobnie jak Ty teraz. Pierwszy raz się spotkałam żeby mąż nie mógł być przy usg. Chociaż ja na pierwsze poszlam sama bo wiedziałam, że będzie od "środka" więc zabiorę męża dopiero jak będzie robił usg po brzuchu. Ależ te dzieci rosną ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#412 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#413 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://twoja-ciaza.com.pl/czlowiek1-8.html tak wygląda twój maluszek a w opisie masz jaki jest duży ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#414 |
Zadomowienie
|
Teguilla, Twoja fasolka na pewno ma już nóżki
![]() ![]() Ja narzekalam ze zdjecie usg (a tym samym ultrasonograf) ktore dostalismy jest kiepskie i ze widac tylko rozmazana plamke, ale teraz porownujac do innych zdjec to na prawde widac na nim duzo m.in nozki i raczki. zdjecie tutaj Dzis boli mnie brzuch tak jakby na okres i mam ogromne bole w dolnej czesci plecow po prawej stronie tak ze ledwo chodze. Bole podbrzusza rozumiem ale plecow w 3 miesiacu ciazy ![]() Wczoraj maz kupil mi imbir i robie sobie imbirowa herbatke. Jak na razie pomaga mi na te moje mdlosci. Ktoras z Was pytala jaka najlepiej pic herbate... Mysle ze biala bo zawiera najmniej kofeiny ale nie musimy z niej rezygnowac mozna pic ale oczywiscie umiarkowanie. Ja na przyklad musze pic jedna kawe dziennie bo jestem nie do zycia - ginekolog zapewnil mnie ze jest to bezpieczne. Zastanawiam sie tez czy na nastepnej wizycie robic to nieinwazyjne badanie prenatalne o ktorym byla tutaj mowa wczesniej. Ginekolog powiedzial, ze istnieje bardzo mala szansa ze cos by bylo nie tak wiec nie wiem czy w ogole jest sens aby mnie znowu kluli. |
![]() ![]() |
![]() |
#415 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wierzyłam w to co widzę, takie małe a widać było główkę i nóżki, lekarz widział też rączki... ja się bardzo starałam, ale nic z tego. W 5 tc byłam pierwszy raz i zarodka w ogóle nie było widać. Był widoczny tylko pęcherz ciążowy i pęcherzyk żółtkowy, więc rośnie szybko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#416 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny Wy cały czas liczycie te tygodnie ciąży od dnia ostatniej @??
|
![]() ![]() |
![]() |
#417 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
D&A Edytowane przez iza251 Czas edycji: 2009-02-09 o 06:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#418 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak, w ten sposób liczy się 40 tyg czas ciąży czysto teoretycznie, potem wyznacza się wiek (cały czas+2 tyg. do wieku rzeczywistego) ciąży na podstawie USG. U mnie uzyskano ten sam wynik z obliczeń i metodą doświadczalną. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#419 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki Foka za wytłumaczenie
![]() W takim razie jutro zaczynam 7 tydz. i chyba jako jedyna jeszcze nie byłam u ginekologa. Mam nadzieje, że na wizycie zobaczę już dzidziusia i bijące serduszko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#420 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Vcelka nie jako jedyna ja jeszcze czekam na wizyte a mam dopiero umowiona na 19 lutego moja ciaze bedzie prowadzic polozna ginka dopiero przy po rodzioe zobacze (jestem w anglii)wedlug moich obliczen 5 tydz i 1 dzien ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:22.