Olejek rycynowy do włosów - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-02, 21:23   #2341
ja85gusiek
Zakorzenienie

Dot.: Olejek rycynowy do włosów

Cytat:
Napisane przez syylwuska Pokaż wiadomość
O w końcu się coś ruszyło, co mnie bardzo cieszy Ja dziś myłam włosy i też tylko do szamponu dodałam, bo w sobotę robiłam maseczkę Moje włosy naprawdę się o wiele lepiej kręcą, próbowałam już wielu odżywek, pianek itd, ale po niczym tak ładnie się nie kręciły, czyli jednak były mocno przesuszone i tego im brakowało ;] Co prawda, to są dosyć mocno, ale teraz już pracuję nad nimi i widzę efekty
A tak btw to jutro mam egzamin z historii filozofii i chyba umrę, tak się boję... ;/
Pozdrowionka
będzie dobrze!!!!!!!!!!!!!!!!!

ja85gusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-02, 21:50   #2342
Celestia
Zakorzenienie

olejek dobra sprawa używać, używać !
Celestia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 22:10   #2343
Modraszka
Zadomowienie

Od niedawna używam oleju rycynowego na włosy w różnych kombinacjach (z żółtkiem, cytryną, miodem, wit. A+E lub odżywką Nivea itp.) Jestem zachwycona jego działaniem Włosy są nawilżone, odżywione, lśniące, dobrze się układają i wreszcie się nie elektryzują
Dzisiaj pierwszy raz zostawię taką maseczkę na noc (do oleju dodałam trochę soku z cytryny i dwie kapsułki wit. A+E)
Również pierwszy raz nałożyłam olej na rzęsy. Mam nadzieję, że i tu się sprawdzi

Modraszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 08:07   #2344
bubamara
Raczkowanie

Zachęcona pozytywnymi opiniami o olejku postanowiłam spróbować...
Pierwsza aplikacja na mokre włosy - olejek + żółtko, folia, ręcznik i tak przez godzinę. Boże, co za smród!!! Po godzinie moje włosy wyglądały jak masakra strąki, tłuste, skołtunione, masakra piłą motorową. NIe mogłam ich rozczesać, przeklinałam w duchu ten olejek. Ale myślę sobie - niemożliwe. Coś chyba źle zrobiłam. Następnym razem podgrzałam lekko olejek i spłukał się już dużo lepiej. Włosy były miękkie i nabrały lekkiego blasku. W tym samym czasie przerzuciłam się z szampnów drogeryjnych na ziołowe (obecnie używam z fitomedu). Kochane!!! Po 5 miesiącach mam piękne, nierozdwajające się włosy - a to zawsze była moja zmora. Mogę je wreszcie zapuszczać. Mój sposób to raz na 2 tygodnie olejek rycynowy z żółtkiem przez godzinę, raz w tygodniu wax, no i ten delikatny szampon. Początki były trudne, ale warto było! Dodam, że jestem 5 miesięcy po porodzie i włosy mam w tak dobrej kondycji, że wypadały mi nieznacznie i nie musiałam ich ścinać!!! dzięki Wizażanki, bez Was nigdy by się nie udało
bubamara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 08:25   #2345
ja85gusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Modraszka Pokaż wiadomość
Od niedawna używam oleju rycynowego na włosy w różnych kombinacjach (z żółtkiem, cytryną, miodem, wit. A+E lub odżywką Nivea itp.) Jestem zachwycona jego działaniem Włosy są nawilżone, odżywione, lśniące, dobrze się układają i wreszcie się nie elektryzują
Dzisiaj pierwszy raz zostawię taką maseczkę na noc (do oleju dodałam trochę soku z cytryny i dwie kapsułki wit. A+E)
Również pierwszy raz nałożyłam olej na rzęsy. Mam nadzieję, że i tu się sprawdzi
Jeśli chodzi o rzęsy, również brwi, ja stosuję olejek rycynowy zmieszany z odżywką keratynową Twist off.

Cytat:
Napisane przez ja85gusiek Pokaż wiadomość
A ja wykombinowałam taką maseczkę:
1. olejek rycynowy
2. nafta kosmetyczna
3. drożdże
4. żółtko
5. odżywka Ziaja Plantica z olejkiem rycynowym
Zastosuję ją w środę i dam znać, jak to połączenie działa
I jestem po zastosowaniu mojej mikstury. Nałożyłam ją na wilgotne włosy, trzymałam przez 1,5 godziny, bo mi się nie chciało iść zmyć. Pierwszy raz zmyłam szamponem wzmacniającym z Joanny, a drugi raz Pantene Pro-v intensywna regeneracja i odżywka z tej samej serii. Ze zmyciem nie było problemu. Moje włosy zrobiły się lśniące, miękkie w dotyku, ładnie się układają. Mikstura na pewno zagości na stałe zagości w moim grafiku, będę ją stosowała raz w tygodniu.
A wszystko to dzięki poradom Wizażanek

Edytowane przez Jolie2601
Czas edycji: 2009-02-05 o 15:35 Powód: post pod postem- proszę korzystać z edycji i mulicytowania
Stary 2009-02-05, 21:31   #2346
syylwuska
Zakorzenienie

No, no dziewczyny widzę, że też eksperymentują i bardzo dobrze, reszta będzie tylko nam zazdrościć :P Ja w sobotę zamierzam zrobić maseczkę z olejku, żołtka i miodu, myślicie, że to dobry pomysł?
A co do egzaminu, który miałam we wtorek, zaliczyłam na 4!! Jesetm z siebie dumna Ahh wybaczcie, ale musiałam się pochwalić
syylwuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-06, 17:36   #2347
johnw57
BAN stały

A ja mam takie pytanko, jestem naturalną blondynką (jasny dość blond), ale obecnie mam farbowane na bardzo bardzo jasny kolor, który jest zimny i wygląda jakby to były naturalne. Zależy mi na tym naturalnym wyglądzie. Zrobiłam dzisiaj olejek rycynowy -wsmarowałam go we włosy, zmyłam i mam wrażenie, że blond mi się ocieplił Czy wam ociepla blond??
Ale włosy są super, takie jak po profesjonalnych maskach, a sporo ich już używałam
Moja kondycja-zdrowe włosy, chciałam dodać im nawilżenia i jeszcze większego blasku, mimo że już wcześniej były jak lusterko
Edytuję wypowiedź, to mnie wydawało się, że blond ocieplił się, wszycy widzą, że jest zimnutki. Więc to tylko moje obawy, olejek nie zażółca <hura>

Edytowane przez johnw57
Czas edycji: 2009-02-06 o 20:55 Powód: dopisek
johnw57 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-06, 18:11   #2348
CherieK
Zadomowienie

po tym olenku mam strasznie.. sianowate wlosy to chyba dziwne bo to olejek ;( przed chwila narzekalam na nafte i zaraz zaczne jeszcze na olejek kokosowy xD czy to mozliwe zeby NIC nie pomagalo?? mam strasznie suche koncowki, na gorze sa sliczne... blyszczace... chcialam zrobic taka super regeneracje i stosowalam olejek codziennie na koncowki na kilka godzin.... w efekcie mam jeszcze gorze niz mialam ;(

CherieK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-06, 19:18   #2349
emilcia84
Przyczajenie

hej. No i ja waszymi wywodami na temat cuuudnego działania olejku, wysłąłam męża do ateki najlepsze jest zastosowanie: przeczyszczajace... spytał czy zatwardzenie mam siede z tym na głowie owinięta folią i recznikiem. maskę zrobiłam z żółtka,15kropli cytryny i 15 olejku. mam nadzieje że łysa nie zostane
emilcia84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-06, 19:21   #2350
CherieK
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez emilcia84 Pokaż wiadomość
hej. No i ja waszymi wywodami na temat cuuudnego działania olejku, wysłąłam męża do ateki najlepsze jest zastosowanie: przeczyszczajace... spytał czy zatwardzenie mam siede z tym na głowie owinięta folią i recznikiem. maskę zrobiłam z żółtka,15kropli cytryny i 15 olejku. mam nadzieje że łysa nie zostane

nie zostaniesz

<a ja zapomnialam u mnie rycyna za to sprawdza sie na skorkach aaaaaa sa slicznee polecam>

CherieK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-06, 23:12   #2351
yes
Zakorzenienie

ja się zastanawiam co jutro zrobić 'dobrego' dla moich włosów (dawno nie używałam nic z takich 'mazideł' - tylko drogeryjne odżywki/maski).

i myślę nad:
1) samym olejkiem rycynowym
2) olejek rycynowy + nafta kosmetyczna
3) olejek rycynowy + nafta kosmetyczna + żółtko

mam włosy rozjasniane- cienkie, nieskłonne do przetłuszczania się (choc kiedys nafta mi OKROPNIE przetłuściła włosy, ale wydaje mi sie, ze niedokladnie ją zmyłam), zniszczone, łamliwe, kruche...

błagam pomocy bo ja już się sama pogubiłam...

Edytowane przez yes
Czas edycji: 2009-02-06 o 23:14 Powód: literówka na początku posta
yes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-07, 07:44   #2352
ja85gusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yes Pokaż wiadomość
ja się zastanawiam co jutro zrobić 'dobrego' dla moich włosów (dawno nie używałam nic z takich 'mazideł' - tylko drogeryjne odżywki/maski).

i myślę nad:
1) samym olejkiem rycynowym
2) olejek rycynowy + nafta kosmetyczna
3) olejek rycynowy + nafta kosmetyczna + żółtko

mam włosy rozjasniane- cienkie, nieskłonne do przetłuszczania się (choc kiedys nafta mi OKROPNIE przetłuściła włosy, ale wydaje mi sie, ze niedokladnie ją zmyłam), zniszczone, łamliwe, kruche...

błagam pomocy bo ja już się sama pogubiłam...
To ja proponuję 3 wersję.

Stary 2009-02-07, 07:48   #2353
emilcia84
Przyczajenie

Łysa nie zostałam , ale... czy to normalne że po ściągnięciu tej folii moje włosy były twarde, zbite ? myślałam ze ich nie odmyje... Gdzieś tam przeczytałam, ze zmyc delikatnym szamponem, wiec podwedziłam od córki

CherieK jak na skórkach? co dokładnie robisz? ja mam paznokcie którki, znów zaczełąm chodować, poprzednie obgryzione - nałogowiec walczący do momentu ostrego nerwu
Stary 2009-02-07, 07:49   #2354
ja85gusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Łysa nie zostałam , ale... czy to normalne że po ściągnięciu tej folii moje włosy były twarde, zbite ? myślałam ze ich nie odmyje... Gdzieś tam przeczytałam, ze zmyc delikatnym szamponem, wiec podwedziłam od córki

CherieK jak na skórkach? co dokładnie robisz? ja mam paznokcie którki, znów zaczełąm chodować, poprzednie obgryzione - nałogowiec walczący do momentu ostrego nerwu
A ile trzymałaś tą miksturę na głowie?

Stary 2009-02-07, 08:00   #2355
emilcia84
Przyczajenie

Około 40min.
Stary 2009-02-07, 08:03   #2356
ja85gusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Około 40min.
To dziwne, ja trzymałam swoja 1,5 godziny i nic się nie działo. Tylko, że ja do swojej mikstury używałam: olejek rycynowy, nafta kosmetyczna, drożdże, żółtko, odżywka Ziaja Plantica z olejkiem rycynowym.
Ładnie się wszystko zmyło, bez żadnych problemów.

Stary 2009-02-07, 08:07   #2357
emilcia84
Przyczajenie

Widzisz u mnie było zółtko, olejek, cytryna i chyba przez to żółtko tak zastygło No i ja odżywki żadnej nie dodawałam... A nafte kosmetyczną, kupujesz w aptece czy w drogerii? No i jeszcze jedno pytanko: raz na jaki czas robisz ?
Stary 2009-02-07, 08:14   #2358
aanika
Zakorzenienie

Ja wczoraj też posiedziałam sobie 2 godzinki z olejkiem na skalpie. Zauważyłam, że podczas mycia wypada mi zawsze kilka włosów (niewiele, około 5, ale nigdy wcześniej nie wypadały) - może olejek zaczął działać? Wypycha stare włosy i może zaczną rosnąć nowe
aanika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-07, 08:42   #2359
aeronauta
Zakorzenienie

Cytat:
Widzisz u mnie było zółtko, olejek, cytryna i chyba przez to żółtko tak zastygło No i ja odżywki żadnej nie dodawałam... A nafte kosmetyczną, kupujesz w aptece czy w drogerii? No i jeszcze jedno pytanko: raz na jaki czas robisz ?
Żółtko się rozkleja pod wpływem wody, więc jak odpowiednio długo polejesz włosy wodą przed myciem nie powinnaś mieć kłopotów z jego zmyciem. Chociaż komfort noszenia zastygniętego jajka na włosach nie jest zbyt duży . Naftę kupuje się w aptece. A taką maskę najlepiej robić raz na 1-2 tygodnie. Jeśli masz mocno zniszczone to częściej.

Cytat:
Napisane przez aanika Pokaż wiadomość
Ja wczoraj też posiedziałam sobie 2 godzinki z olejkiem na skalpie. Zauważyłam, że podczas mycia wypada mi zawsze kilka włosów (niewiele, około 5, ale nigdy wcześniej nie wypadały) - może olejek zaczął działać? Wypycha stare włosy i może zaczną rosnąć nowe
Ja też po olejowaniu obserwuję wzmożone wypadanie włosów i to nawet gdy nie stosuję ich na skalp i jest to zwykły kokos. I wg mnie jest to spowodowane tym, że tłuste włosy łatwiej się wyślizgują z cebulki przy mniejszej sile. Więc po prostu sami je sobie wyrywamy niż to że olej pobudza włosy do rośnięcia. Zresztą zazdroszczę ci tych 5 wypadających włosów. U mnie zawsze jest minimum 50 .
aeronauta jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-07, 09:41   #2360
ja85gusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Naftę kupiłam w aptece, bo w moim ulubionym sklepie zielarskim nie było Odżywkę dałam dla lepszego rozprowadzenia mikstury na włosach. A żółtko wcale mi nie zastygło. Nakładam raz w tygodniu na zmianę z Waxem.

Cytat:
Napisane przez aanika Pokaż wiadomość
Przecież to normalne, że włosy wypadają. Przy czesaniu, przy myciu, tylko skoro u Ciebie wypada ich tak mało, to nawet nie zauważasz tego. Nawet bez olejku one by wypadały, bo to normalna kolej rzeczy

Stary 2009-02-07, 11:14   #2361
aanika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ja85gusiek Pokaż wiadomość
Przecież to normalne, że włosy wypadają. Przy czesaniu, przy myciu, tylko skoro u Ciebie wypada ich tak mało, to nawet nie zauważasz tego. Nawet bez olejku one by wypadały, bo to normalna kolej rzeczy
Wiem, że to normalne, ale zanim zaczęłam stosować olejek, nie widzialam włosów w wannie czy na sobie, a teraz to zaczynam zauważać. Chodzi mi tylko o sam moment mycia, bo już podczas czesania itp. to normalne.

Cytat:
Napisane przez aeronauta Pokaż wiadomość
Ja też po olejowaniu obserwuję wzmożone wypadanie włosów i to nawet gdy nie stosuję ich na skalp i jest to zwykły kokos. I wg mnie jest to spowodowane tym, że tłuste włosy łatwiej się wyślizgują z cebulki przy mniejszej sile. Więc po prostu sami je sobie wyrywamy niż to że olej pobudza włosy do rośnięcia. Zresztą zazdroszczę ci tych 5 wypadających włosów. U mnie zawsze jest minimum 50 .
Hmm, ja zauważyłam, że tak się dzieje po każdym myciu, nie tylko przy zmywaniu olejku.
aanika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-07, 11:19   #2362
yes
Zakorzenienie

dziewczyny a jak macie juz maseczke z olejku zoltka i nafty albo sam olejek na wlosach to otulacie je ręcznikiem czy czepkiem?? czy raczej utrzymanie cieplej temperatury nie wplywa na jakos dzialania olejku??
Stary 2009-02-07, 11:22   #2363
emilcia84
Przyczajenie

yes ja nałożłam najpierw folie, potem otulilam recznikiem...
Stary 2009-02-07, 11:52   #2364
yes
Zakorzenienie

kurde wlasnie spojrzałam się na moją naftę i patrzę datę produkcji a tu grudzien '06... a wazna jest 24 miesiące

dobra, trudno... nałożę sam olejek

dziewczyny??

a po zmyciu olejku szamponem mogę nałożyć odżywkę do włosów?? czy nie będzie takiej potrzeby?? bo nie chcę przeciążyć włosów, ale z drugiej strony boję się, że ich nie rozczeszę...

(przepraszam za posta pod postem, ale niebawem go zmywam i potrzebuję szybkiej odpowiedzi..)

?

Edytowane przez 'Estelle'
Czas edycji: 2009-02-07 o 11:58 Powód: Post pod postem
yes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-07, 12:00   #2365
'Estelle'
The Pink Power Mołderajtor

Myślę, że możesz nałożyć odżywkę. Ale co do reakcji włosów [obciążenie] trudno przewidzieć. To już musisz sama przetestować.

'Estelle' jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-07, 12:13   #2366
emilcia84
Przyczajenie

JA musiałam nałożyć, bo nie mogłam wbic szczotki (mam drewnianą...)
Stary 2009-02-07, 12:16   #2367
ja85gusiek
Zakorzenienie

Cytat:
yes ja nałożłam najpierw folie, potem otulilam recznikiem...
Ja robię tak samo
Cytat:
Napisane przez 'Estelle' Pokaż wiadomość
Myślę, że możesz nałożyć odżywkę. Ale co do reakcji włosów [obciążenie] trudno przewidzieć. To już musisz sama przetestować.
Ja po zmyciu mikstury najpierw myję szamponem oczyszczającym, a drugi raz wzmacniającym i na to odżywka (do spłukiwania).

Stary 2009-02-07, 12:27   #2368
yes
Zakorzenienie

ja zmyłam rumiankową barwą
pozniej gliss kurem do farbowanych
i dodałam odżywkę elseve z ceramidami i cementem przeciw łamaniu się włosów.

ciekawe czy moje włosy nie 'oklapną'
Stary 2009-02-07, 12:31   #2369
ja85gusiek
Zakorzenienie

Nie powinno być tak źle, moje zrobiły się puszyste, lśniące i miękkie w dotyku

Stary 2009-02-07, 13:05   #2370
yes
Zakorzenienie

zobaczymy jak wyschną

czyli za jakies 2 h.

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości