P³atki z³ota ale tylko jako subtelny akcent pomocy! - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Hobby > Rêkodzie³o: szyde³kowanie, bi¿uteria DIY, makramy i inne > Decoupage

Notka

Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla mi³o¶ników tej techniki. Lubisz decoupage? Do³±cz do nas.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2009-02-09, 21:04   #1
nanunana
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 2
Angry

P³atki z³ota ale tylko jako subtelny akcent pomocy!

Witajcie

Nie opuszczajcie mnie i przeczytajcie proszê
Oto zamierzam swój kwiatowy pomarañczowo-czerwony motyw lekko oz³ociæ, ale nie postarzyæ. P³atki w moim przypadku takie pogniecione, mix maimeri powinny kolorystycznie wtopiæ siê w ca³o¶æ.
Bêd± to jedynie maleñkie akcenty na p³atkach kwiatów, aby dodaæ im uroku ¶wietlisto¶ci. Zamierzam po³o¿yæ dwa, trzy poszarpane p³ateczki dos³ownie w kilku miejscach. No i teraz problem Czy obowi±zuje mnie specjalny klej na tak drobniu¶kie zdobienia? Na razie chcia³abym go jako¶ omin±æ bo jest drogi i w wielkiej butelce, której nie zu¿yjê do koñca ¿ycia. My¶la³am o tym aby kupiæ tylko antygraf. Jest podobno przezroczysty i nie postarzy mi pracy.
Wiêc czy dobrze my¶lê...
zabezpieczy³abym antygrafem (traktuj±c go w tym momencie jak podk³ad) tê maleñk± powierzchniê, na której chcê przykleiæ p³atek.
Po przeschniêciu tego antygrafu, ¿eby siê on jeszcze lekko lepi³, przycisnê³abym p³atek z³ota, a nastêpnie znów zabezpieczy³abym ten p³atek ale ju¿ z wierzchu tym antygrafem. I obesz³oby siê bez kleju. A najlepiej by³oby unikn±æ te¿ tego antygrafu ale nie wiem czy siê da? Chodzi oczywi¶cie o koszty. S³ysza³am, ¿e obojêtnie jaki lakier spirytusowy nie powoduje utleniania siê p³atków? To takim lakierem mog³abym zatopiæ p³atki i tym samym zabezpieczyæ przed matowieniem czy zmian± koloru? A po zabezpieczeniu takim spirytusowym kolejne warstwy pojecha³abym ju¿ akrylowym. pomó¿cie je¶li gadam bzdury Im dalej brnê w decoupage tym g³êbiej w las Rêce opadaj±. Z jednej strony chcia³am siê piêknie obkupiæ i zafundowa³am sobie te p³atki ale nie wiedzia³am jeszcze wtedy, ¿e z nimi takie ceregiele, ¿e wymagaj± takich drogich mediów. Bardzo proszê o radê, bêd±c dozgonnie wdziêczn±

Pozdrawiam
nanunana
nanunana jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-02-10, 00:00   #2
Pupil
Osio³ek z zak±tka :)

Wiadomo¶ci: 11 757
Dot.: P³atki z³ota ale tylko jako subtelny akcent pomocy!

Antygraf zabezpieczy Ci p³atki z³ota z wierzchu przed utlenianiem, ale nie dam g³owy, ¿e na antygraf je przykleisz Antygraf z pewno¶ci± nie postarzy Ci pracy bo jest to werniks na bazie wody i raczej jeszcze wyci±gnie poz³otê co z pewno¶ci± da Ci piêkny efekt.
Z³ocenie jest drog± metod±, nawet je¶li u¿ywa siê do tego p³atków szlagmetalu i pewnych rzeczy nie da siê przeskoczyæ. Ale wiem, ¿e ramiarze z³oc±c ramy u¿ywaj± do przyklejenia szlagmetalu taniego preparatu. Postaram siê dowiedzieæ
Tutaj http://www.goha.pl/sklep/product_inf...roducts_id=412 wydaje mi siê, ¿e jest preparat 2 w 1 - widaæ ¿e stosuje siê go jako klej i jako wierzchni± warstwê. Tylko, ¿e daje satynowe wykoñczenie a nie wiem, czy to ciê satysfakcjonuje.

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pupil jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-02-10, 15:49   #3
nanunana
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 2
Question Dot.: P³atki z³ota ale tylko jako subtelny akcent pomocy!

Bardzo dziêkujê, ¿e chocia¿ tego kleju prawdopodobnie uniknê

A je¶liby tak zatopiæ takiego p³atka w antygrafie ...przecie¿ chyba stamt±d nie wyskoczy
A ten preparat z wykoñczeniem satynowym jest dobrym pomys³em, poniewa¿ nawet je¶li daje satynowe wykoñczenie, to my¶lê po nim mogê jeszcze wielokrotnie pomalowaæ jakim¶ b³yszcz±cym lakierem akrylowym???
Gdyby by³a taka mo¿liwo¶æ przyjrza³abym siê z bliska temu preparatowi

Pozdrawiam
nanunana
nanunana jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Decoupage

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:51.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.