Aparaty ortodontyczne cz. IV - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-10, 18:53   #4411
_Paulinka_
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
czyli wyciąganie zębów boli...ja jedynkę będę miała wyciągana bo jest krótsza...hmmm
Też będę miała wyciągane zęby.;/
_Paulinka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 18:55   #4412
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
A był przystojny??
Mój był i też sobie nie wyobrażam, żeby mi to zrobiła kobieta
Stary 2009-02-10, 18:58   #4413
Lady No Nick
Raczkowanie

Cytat:
czyli wyciąganie zębów boli...ja jedynkę będę miała wyciągana bo jest krótsza...hmmm
Cytat:
Napisane przez _Paulinka_ Pokaż wiadomość
Też będę miała wyciągane zęby.;/
o tak boli... Ale tylko przez jakiś czas , najgorzej bolało zakładanie łańcuszka przy tej dwójce...

Lady No Nick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 19:10   #4414
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Napisane przez Lady No Nick Pokaż wiadomość
o tak boli... Ale tylko przez jakiś czas , najgorzej bolało zakładanie łańcuszka przy tej dwójce...
A ja mam za długie te moje górne trójki i będę miała je piłowane...
Miała to może któraś z aparatek??
Stary 2009-02-10, 19:19   #4415
Lady No Nick
Raczkowanie

Cytat:
ja będę miała piłowaną jedną jedynkę,bo jest nierowna i mi się nie podoba, więc orto powiedział, że na koniec mi ją spiłuje, żeby była równa

Stary 2009-02-10, 19:23   #4416
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
No miała
Miałam piłowane dwie lewe(góra i dół) trójki, bo były bardziej spiczaste od prawych. Nic strasznego, nie ma się czego bać
Stary 2009-02-10, 19:27   #4417
~Gonia~
Rozeznanie

Ja też miałam piłowane i to dokładnie te same co Papryka Nie bolało, ale nie było też zbyt komfortowo

PS. Papryka byłam dzisiaj w bibliotece żeby wypożyczyć te książki które polecałaś, ale wszystkie tytuły Mendozy były wypożyczone

soy una soñadora incorregibla por que espero al príncipe azul
~Gonia~ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 19:37   #4418
carla_87
Raczkowanie

oj dawno tu się nie udzielałam...co jakiś czas Was podczytywałam, ale sama weny na pisanie nie miałam
ja już pożegnałam się z moimi drutami Mam 2 retencje na stałe, czyli druciki i dwie ruchome...dużo, ale widocznie tak trzeba :/ niestety też musiałam za to więcej zapłacić, bo aż 950 zł wkleję Wam fotki może w sobotę, jak moja orto wyrówna mi moje jedynki, bo jedna jest troszkę krótsza niż druga.
Co do tego wyciągania zębów, to moja orto nie chciała mi tego robić, bo mówiła o pewnych skutkach ubocznych takiego działania jak np obnażanie szyjek zębowych :/ i dlatego zdecydowała się na minimalną odbudowę estetyczną. Ale tyle ile ortodontów tyle jest opinii

Ex - aparatka
carla_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 19:47   #4419
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ~Gonia~ Pokaż wiadomość
PS. Papryka byłam dzisiaj w bibliotece żeby wypożyczyć te książki które polecałaś, ale wszystkie tytuły Mendozy były wypożyczone
Szczerze to mnie to w ogóle nie dziwi nawet miałam Ci pisać, że dostać którąś w bibliotece będzie Ci trudno, ale nie chciałam Cię zniechęcać zaglądaj często, na pewno w końcu trafisz

Cytat:
Napisane przez carla_87 Pokaż wiadomość
oj dawno tu się nie udzielałam...co jakiś czas Was podczytywałam, ale sama weny na pisanie nie miałam
ja już pożegnałam się z moimi drutami Mam 2 retencje na stałe, czyli druciki i dwie ruchome...dużo, ale widocznie tak trzeba :/ niestety też musiałam za to więcej zapłacić, bo aż 950 zł wkleję Wam fotki może w sobotę, jak moja orto wyrówna mi moje jedynki, bo jedna jest troszkę krótsza niż druga.
Co do tego wyciągania zębów, to moja orto nie chciała mi tego robić, bo mówiła o pewnych skutkach ubocznych takiego działania jak np obnażanie szyjek zębowych :/ i dlatego zdecydowała się na minimalną odbudowę estetyczną. Ale tyle ile ortodontów tyle jest opinii
Przecieram oczy i nie wierzę, że to Ty gratuluję
kolejna ex-aparatka do kolekcji
Czekamy na obiecane zdjęcia
Co do wyciągania-moja orto powiedziała, że odrobinkę można, ale nie za dużo ze względu właśnie na te szyjki
Stary 2009-02-10, 20:08   #4420
zwierzun
Rozeznanie

Cytat:
Aha...musiał wyciągnąć mi górną dwójkę. Myślałam, że się popłacze z bólu jak mi przykręcił ten aparat, miałam wrażenie, że mi wyrwie tą 2. Koszmar...
Cytat:
Dziewczyny, co rozumiecie przez "wyciaganie zebow"? Czy ktoras moze mi objasnic o co w tym chodzi please

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post33723698

zwierzun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 20:16   #4421
klada
Zakorzenienie

wlasnie, ja tez nie weim o co chodzi...
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

klada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 20:19   #4422
wydziergana
Wtajemniczenie

GG do wydziergana

Cytat:
Napisane przez klada Pokaż wiadomość
wlasnie, ja tez nie weim o co chodzi...
może o to, że przez to zęby robią się 'większe'?
Stary 2009-02-10, 20:23   #4423
kliwia
Zakorzenienie

ja tam nie wiem na czym to wyciaganie mialoby polegac

A dzis na zone club - byl program 10lat mlodsza- i babka mial ta sama przypadlosc co ja mam. Tzn jedynke jedna miala bardziej osdlonieta niz druga. I jej laserem przypalali to dziaslo ktore bardziej nachodzilo na zeba. Zeby wyrownac wizualnie.
No u mnie to daje wrazenie jednego zeba wiekszego
Jutro jak bede u dentysty to sie zapytam czy z tym moim dziaselm da sie cos zorbic. Bo szczoteczka tego wyzszego nie naciagne na zeba.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 20:26   #4424
zwierzun
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wydziergana Pokaż wiadomość
chyba dluzsze jesli juz? A to sie z tego co wiem uzyskuje poprzez przyklejenie zamka na takim zebie na innej wysokosci niz pozostale i stopniowo tez zab sie wysuwa z dziasla.
Zastanowilo mnie po prostu to co napisala Lady No Nick bo z jej postu to zabrzmialo jakby jej orto na miejscu 'wyciagnal' ta dwojke, nie wyobrazam sobie jakby to mialo wygladac ale sie przerazilam, szczegolnie jak napisala ze bardzo bolalo.
Lady No Nick - co masz na mysli piszac ze przykręcił Ci aparat?

Edytowane przez zwierzun
Czas edycji: 2009-02-10 o 20:31
Stary 2009-02-10, 20:29   #4425
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zwierzun Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co rozumiecie przez "wyciaganie zebow"? Czy ktoras moze mi objasnic o co w tym chodzi please
Cytat:
Napisane przez wydziergana Pokaż wiadomość
No coś w ten deseń
Zęby wyciąga się jak są nieproporcjonalnie krótkie w porównaniu do innych, np dwójki malutkie względem jedynek. Mnie orto też wydłużyła trochę jedną górną dwójkę-przekleiła zamek wyżej niż był początkowo i ząb troszkę zszedł na dół. No ale za dużo nie można, bo szyjki się odsłonią.
I jak któryś ząb jest za długi, to też można go wtłoczyć(no im większy ząb tym trudniej). Też miałam to robione z dolną jedynką wtedy zamek też miałam przeklejony wyżej(bo to dół) i łuk wtłoczył go jak młoteczek i teraz jest równiusio
Stary 2009-02-10, 20:34   #4426
kilianna
Zakorzenienie

Moja siostra miała wyciągane trójki, u niej to było tak, że zęby zatrzymały się w dziąśle i wyszły tylko do połowy, nie były w równej linii z pozostalymi, więc trzeba było je wyciągnąć, żeby były równo.

A takie spiłowanie zęba ile mniej więcej kosztuje? Tak się zastanawiam, czy jak u mnie jedna trójka na górze jest taka bardziej "kłowata" , a ta druga jest w porządku, to czy można tą jedną lekko spiłować, by kształtem przypominała tą ładną?
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 20:37   #4427
Lady No Nick
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zwierzun Pokaż wiadomość
chyba dluzsze jesli juz? A to sie z tego co wiem uzyskuje poprzez przyklejenie zamka na takim zebie na innej wysokosci niz pozostale i stopniowo tez zab sie wysuwa z dziasla.
Zastanowilo mnie po prostu to co napisala Lady No Nick bo z jej postu to zabrzmialo jakby jej orto na miejscu 'wyciagnal' ta dwojke, nie wyobrazam sobie jakby to mialo wygladac ale sie przerazilam, szczegolnie jak napisala ze bardzo bolalo.
Lady No Nick - co masz na mysli piszac ze przykręcił Ci aparat?
Spokojnie, nie ciągnął mi jej do dołu Po prostu powiedział, że ząb stoi pod dobrym kątem,ale się skrócił optycznie i trzeba go troszkę wyciągnąć. Szczerze mówiąc nie wiem jak to zrobił(robi się nadal),ale podejrzewam, że wygiął drut i zakładając łańcuszek musiał troszkę naciągnąć go, żeby założyć na drut i dlatego miałam takie wrażenie jakby mi wyrywał tego zęba... To wyciąganie zęba pewnie trwa nadal,ale już to pierwsze wrażenie ciągnięcia w dół minęło.

A poprzez "dokręcanie aparatu" miałam na myśli właśnie to wyginanie i ciągnięcie. Trochę potocznie to nazwałam, sorry

Edytowane przez Lady No Nick
Czas edycji: 2009-02-10 o 20:38 Powód: dopisek, edycja
Stary 2009-02-10, 20:39   #4428
dygotka8
Zakorzenienie

u mnie po wyprostowaniu zębów okazało się,że moje jedna jedynka jest krótsza od drugiej-ja tego oczywiście nie zauważyłam tylko orto mi powiedział i albo mam mieć spiłowywana ta dłuższą do tej krótszej albo ta krótsza mam mieć wyciąganą do tej dłuższej-tak jak papryka pisała tak to sie robi
no i mam zadecydować którą wersje wyberam...jeszcze nie wiem....

wizytę miałam 2 lutego i teraz jedna jedynka mnie boli:/

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 20:40   #4429
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość
Moja siostra miała wyciągane trójki, u niej to było tak, że zęby zatrzymały się w dziąśle i wyszły tylko do połowy, nie były w równej linii z pozostalymi, więc trzeba było je wyciągnąć, żeby były równo.
No to już przypadek bardziej "ekstremalny"

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość
A takie spiłowanie zęba ile mniej więcej kosztuje? Tak się zastanawiam, czy jak u mnie jedna trójka na górze jest taka bardziej "kłowata" , a ta druga jest w porządku, to czy można tą jedną lekko spiłować, by kształtem przypominała tą ładną?
Pewnie, że można. Ja nic za to nie płaciłam na wizycie mi orto zrobiła bez dopłacania.

Edytowane przez papryka85
Czas edycji: 2009-02-10 o 20:44
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 20:41   #4430
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
ja będę miała piłowaną jedną jedynkę,bo jest nierowna i mi się nie podoba, więc orto powiedział, że na koniec mi ją spiłuje, żeby była równa
Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Miałam piłowane dwie lewe(góra i dół) trójki, bo były bardziej spiczaste od prawych. Nic strasznego, nie ma się czego bać
Cytat:
Napisane przez ~Gonia~ Pokaż wiadomość
Ja też miałam piłowane i to dokładnie te same co Papryka Nie bolało, ale nie było też zbyt komfortowo
Trochę przyznam się szczerze tego bałam, bo słowo "piłowanie" nie kojarzy się z niczym przyjemnym...
Ale już się nie boję - będę dzielna
Stary 2009-02-10, 20:46   #4431
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Spokojnie, nie ciągnął mi jej do dołu Po prostu powiedział, że ząb stoi pod dobrym kątem,ale się skrócił optycznie i trzeba go troszkę wyciągnąć. Szczerze mówiąc nie wiem jak to zrobił(robi się nadal),ale podejrzewam, że wygiął drut i zakładając łańcuszek musiał troszkę naciągnąć go, żeby założyć na drut i dlatego miałam takie wrażenie jakby mi wyrywał tego zęba... To wyciąganie zęba pewnie trwa nadal,ale już to pierwsze wrażenie ciągnięcia w dół minęło.

A poprzez "dokręcanie aparatu" miałam na myśli właśnie to wyginanie i ciągnięcie. Trochę potocznie to nazwałam, sorry
Ooo właśnie mi przypomniałaś, że zamiast przeklejać zamki można też dogiąć łuk i na jedno wyjdzie tą metodą też miałam
Stary 2009-02-10, 20:55   #4432
zwierzun
Rozeznanie

Cytat:

uff, no to w porzadku. Dzieki za wyjasnienie.

Stary 2009-02-10, 21:00   #4433
rozgwiazda
Rozeznanie

Angry Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV

Cześć dziewczyny.. tak czytam i czytam o tych wszystkich aparatach.. i trochę żałuję, że wcześniej tego nie zrobiłam.. przed założeniem aparatu..
Pisałam już wcześniej, że jestem jedną z nielicznych "ofiar" złego orto..., który planował sobie moje leczenie jak najdłużej żebym mogła go co miesiąc utrzymywać. Wrrrr
Na szczęście już go zmieniłam i zaczęłam leczenie dalej po 2 miesięcznej przerwie.. i w piątek podkręciła pani ząbki i mnie bolą do dziś ale i tak jestem z tego powodu szczęśliwa bo już nie pamiętam kiedy mnie bolały :P ihih.
No i planowany okres leczenia to jeszcze niestety rok.. ale dam radę bo i tak już dużo wytrzymałam
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 21:00   #4434
zuza1133
Raczkowanie

Papryka85 bylam juz u dziesieciu, moze wiecej, 'specjalistow', kazdy mowil cos innego-jedna babka chciala mi nawet zalozyc aparat staly. szkoda nawet pisac, ksiazke moglabym o tym napisac jest tak,ze moge miec operacje przesuniecia zuchwy (operacja na dwoch lukach),ale przygotowanie do operacji trwa 2,5do3 lat i moze wystapic szereg powiklan,poza tym cena...od 12tys zl,a podejrzewam,ze operacja na dwoch szczenach to wydatek rzedu20tys.a ja chce sie tylko pozbyc szpary,ale zeby zwiekszyc jakis tam kat miedzyszczekowy, to trzeba byloby usunac albo dwa zeby -pewnie czworki, albo jednego siekacza-przy czym przy usunieciu 2zebow leczenie potrwa2lata,przy usunieciu siekacza-ponoc1,5roku...boje sie tylko,ze do wesela -6miesiecy-okaze sie,ze bede szczerbata...wiec pomyslalam,ze moze Wy dziewczyny macie informacje na temat taki, jak szybko aparacik likwiduje szpary decyzje musze podjac do soboty ciezki wybor..pozdrawiam aparatki te przyszle i te obecne
zuza1133 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 21:06   #4435
truskawaa
Raczkowanie

No to mam problem

Drut mi się tak odgiął, ze boli i rani mi policzek A jest tak długi i tak sterczy, ze nie da rady go woskiem zakleić
Stary 2009-02-10, 21:06   #4436
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zuza1133 Pokaż wiadomość
Papryka85 bylam juz u dziesieciu, moze wiecej, 'specjalistow', kazdy mowil cos innego-jedna babka chciala mi nawet zalozyc aparat staly. szkoda nawet pisac, ksiazke moglabym o tym napisac jest tak,ze moge miec operacje przesuniecia zuchwy (operacja na dwoch lukach),ale przygotowanie do operacji trwa 2,5do3 lat i moze wystapic szereg powiklan,poza tym cena...od 12tys zl,a podejrzewam,ze operacja na dwoch szczenach to wydatek rzedu20tys.a ja chce sie tylko pozbyc szpary,ale zeby zwiekszyc jakis tam kat miedzyszczekowy, to trzeba byloby usunac albo dwa zeby -pewnie czworki, albo jednego siekacza-przy czym przy usunieciu 2zebow leczenie potrwa2lata,przy usunieciu siekacza-ponoc1,5roku...boje sie tylko,ze do wesela -6miesiecy-okaze sie,ze bede szczerbata...wiec pomyslalam,ze moze Wy dziewczyny macie informacje na temat taki, jak szybko aparacik likwiduje szpary decyzje musze podjac do soboty ciezki wybor..pozdrawiam aparatki te przyszle i te obecne
Odnośnie podkreślonego-jeśli jest wybór-dwie czwórki i 2 lata leczenia lub jeden siekacz i 1,5 roku, to ja bym polecała opcję pierwszą. Pół roku dłużej różnicy nie robi, a przynajmniej jest szansa na symetrię
Wiesz no aparat generalnie szybko likwiduje szpary, ale nie u każdego jednakowo. I też zależy jak orto działa. No i po siekaczu pewnie zeszłoby się po pół roku, po czwórkach nie bardzo.
Może lepiej nie kombinować i zająć się tym dopiero po weselu

Edytowane przez papryka85
Czas edycji: 2009-02-10 o 21:07
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 21:08   #4437
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truskawaa Pokaż wiadomość
No to mam problem

Drut mi się tak odgiął, ze boli i rani mi policzek A jest tak długi i tak sterczy, ze nie da rady go woskiem zakleić
Podgięty na końcu czy nie?

sorry za dwa posty, zaraz sobie idę
Stary 2009-02-10, 21:11   #4438
truskawaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Podgięty na końcu czy nie?

sorry za dwa posty, zaraz sobie idę

Tzn? Tak,. ten na końcu, na dole...
Na poczatku siedzial tak na zebie, teraz sie odgiął i nie ma bata, zeby go zagiac z powrotem

Ide umyc kly i sprobowac go jeszcze raz zakleic

Najchetniej bym go ucieła...
Stary 2009-02-10, 21:13   #4439
zuza1133
Raczkowanie

dziekuje za szybka odpowiedz moze masz tutaj racje-pewnie bedzie rzucala sie w oczy ta asymetria. moge zalaczyc zdjecie moich zebow...dolne sa przepiekne-bez zadnych zastrzezen-denstysci mowia,ze zabki jak perelki...no ale ta progenia i na dodatek niedorozwoj szczeki gornejniby wszystko dobrze, jest to delikatnie widoczne,a jednak... zaraz wysle maila z zapytaniem do 'mojego' orto. a jesli chodzi o przelozenie tego...najpierw przekladali moi rodzice w czasie z 10lat, teraz ja przekladam kolejny rokmysle,ze ladniej mi bedzie z prostymi zabkami i aparatem na slubie niz z ta przerwa...tylko tak jak piszesz, kazde zabki zachowuja sie inaczej..moze moje naleza do tych opornych...Ty bys zaczekala?
zuza1133 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 21:14   #4440
Parzyszka
Przyczajenie

Hej
Mam do was takie pytanie. Bo bylam juz u orto i za rowno miesiac bede miec zakladany aprat ale powiedziala mi ze u mnie bedzie ciezko bo oprocz zabkow i zgryzu mam tez krzywe podniebienie..nie wiecie w jaki sposob mi to wyprostuje i czy bedzie bolalo? ( bo sie koszmarnie boje
Parzyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości