|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#661 |
Przyczajenie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
z tego co ja wiem i czytałam to nie powinno się trzymać storczyków w szkle bo nie mają takiego przewiewu i nie przesychają a co za tym idzie po jakimś czasie i tak coś je raczej trafi
|
![]() ![]() |
![]() |
#662 |
Zakorzenienie
|
Ja mojego różowego noska przesadziłam ze szkła jak mu korzenie zaczęły podgniwać i o dziwo zaraz po przesadzeniu zakwitł
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#663 |
Przyczajenie
|
Widziałam ten specyfik na robaczki z bayera w obi, ale był po 30zł, nie kupiłam. Może znajde gdzieś taniej. Drażnią mnie te robaczki, ale w sumie to nie wiem czy one tak bardzo im szkodzą, skoro wszystkie rosną i kwitną.
Mikoryzy puki co nigdzie nie znalazłam. W żadnym z większych marketów. Dzwoniłam do ogrodnictwa to mi powiedzieli, ze moze w marcu będzie. Byłam w praktikerze były te po 19 zł i takie przecenione z 29 na 15zł - niby z poprzedniej dostawy. Część oczywiście już przekwitała, ale były też ładne. Pół godziny zastanawiałam się nad takimi z małymi kwiatkami żółto-pomarańczowo-różowymi. Trudno określić kolor. Ostatecznie się powstrzymałam. Pojadę sobie na giełdę kwiatową i tam zobacze co mają i za ile (jeszcze nigdy nie byłam). Może znajdę też mikoryzę. |
![]() ![]() |
![]() |
#664 |
Raczkowanie
|
Storczykomaniaczka - boszeeee ten twój zielony cudo nad cudami
![]() ![]() W najbliższym czasie i tak nic nie kupię ![]() ![]() ![]() Glizdko - nie martw się będzie dobrze, czasem mamy pod górkę a czasem z górki ![]() ![]() i jescze jedna sprawa Glizdko i pozostałe Panie czy pisząc o "szkle" macie na myśli te szklane osłonki, w które wsadzamy plastikowe ? Czy jednak macie na myśli tylko i wyłącznie trzymane storczyki w "szklanych doniczkach" ? Bo kurcze, już się pogubiłam ![]() ![]() Norka27 - niezły fortel ![]() ![]() pozdrawiam Was serdecznie ![]()
#665 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() A ja jednak nie będę przesadzała hihi zaniosę moje szklane osłonki do szklaża i powiedział mi ze mi zrobi duuuużo dziurek hihihi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#666 |
Zadomowienie
|
dziewczyny potrzebna mi wasza rada, wiem ze ktoras z was miala storczyka w ktorym ped kwiatowy wyrosl ze srodka stozka, gdzie potem wam wyrusl lisc ? bo w moim rosnie albo keik albo lisc i to z boku tak jakby przyklejony do stozka ;/
![]() ![]()
#667 |
Zakorzenienie
|
Witam serdecznie,
Moje drogie ekspertki mam pytanie nastepujące: Mój śliczny storczyk zrobił się mniej śliczny i został mu tylko jeden kwiatek. Już miałam go obcinać, ale zrobiły mu się trzy nowe pączki... Są jeszcze maleńkie, ale będą z tego kwiatki... Nie wiem teraz co robić, poczekać na te kwiatki, czy jednak obcinać...???
#668 |
Przyczajenie
|
Byłam dzisiaj z samego rana z moim Misiem na tej giełdzie kwiatowej. Niestety okazało się, że sroda to nie jest najlepszy dzień, bo tylko część stoisk była otwarta, ale i tak było co oglądać
![]() ![]() Pytałam o mikoryzkę- w tej chwili nie mają... I tu pytanie. Ktoś pisał, że używał mikoryzy. Tylko której? Bo jak się okazało są dwie z Mykoflor 20ml za 20-30zł i z zielonego domu 15ml za 18-20 zł? Mój Miś stwierdził, że po mikoryzę to jeszcze ze mną pojedzie, ale o storczykach nie chce słyszeć przez miesiąc.. Prawdę powiedziawszy to muszę się wstrzymać bo potem sie okaże, że wszystkie na raz przekwitną i nic nie będzie. Dlatego poczekam aż zaczną przekwitać i wtedy pojadę po nowego. Takie przynajmniej jest założenie:P |
![]() ![]() |
![]() |
#669 |
Raczkowanie
|
KermazynowyKamyk nie obcinaj- bo szkoda kwiatkow,
Beata 86bardzo sliczny nowy stroczyk, bede trzymała kciuki aby zaden paczek nie odpadl, mi niestety ok 10-12 paczkow odpadnie od mojego cytruska niedawno zakupionego- tez muslalam ze bedzie duzo kwaitkow a tu masz ci los tyle odpadnie juz sie zrobily zołte, ale i tak ma duzo kwiatkow i troche paczkow sie uchowało |
![]() ![]() |
![]() |
#670 |
Przyczajenie
|
do Gelatynka:
z tego mojego żółtego z bordowo-fioletowym środkiem też dwa pączki się pomarszczyły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#671 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#672 |
Zakorzenienie
|
Witajcie dziewczyny, wstawiam zdjęcie mojej miniaturki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#674 |
Zakorzenienie
|
norka
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#675 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#676 |
Raczkowanie
|
genialne maleństwo, cudowne, jeszcze takich slicznosci maelnkich to ja nie widzialam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#677 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, czy to prawda, że storczyki bardzo dobrze jest podlewać wodą z akwarium ?? Bo mamy w domku akwarium i byłoby mi to super na rękę (bardziej niż 'łapanie' deszczówki lub kupowanie w. destylowanej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#678 |
Zakorzenienie
|
Załączam zdjęcia tego podziurawionego listka (obok tych dziurek jest takie chorpowate srebrne coś na listku a na innym takie jakby bąbelki preźroczyste ale tego cholerstwa nie dało się sfotografować) i mojego drugiego falka któremu na spodzie liści zrobiła się taka czarna szachownica. Może któraś z was wie co to takiego i jak z tym walczyć bo mi już ręce opadają
![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-02-11 o 14:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#679 |
Zakorzenienie
|
Dziękować, dziękować, ja też w maleństwie zakochana po uszki jestem, a jak mnie korciło by kupić dwa...
![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-02-11 o 15:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#680 |
Raczkowanie
|
Ja mam mikoryzę z Zielonego Domu, ale dopiero co ją zapodałam moim dwóm storczykom, więc pewnie trzeba bedzie poczekać na efekty (a u mnie z cierpliwością to nienajlepiej)
![]() ![]() norka27 maluszek jest prześliczny! |
![]() ![]() |
![]() |
#681 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#682 |
Zakorzenienie
|
A jak z takim grzybem i plamistocią walczyć, masz jakiś wypróbowany środek??? W Norwegii nie mam większych szans na jakes super środki a w Polsce będę dopiero w kwietniu ale się zapatrzę
![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-02-11 o 16:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#683 |
BAN stały
|
no ja kupiłam bravo właśnie i jeszcze topsin ale nie pryskałam jeszcze bo to strasznie śmierdzi a na dwór nie chce wynosić kwiatków na ten mróż po to zeby opryskać
![]() ![]() |
![]() |
#684 |
Zakorzenienie
|
Jesusienku im więcej czytam tym bardziej przekonana jestem że dwa falki mają wirusa, a z tego co jest napisane wynika, że wirusy są nieuleczalne i trzeba zainfekowane roślinki wyrzucić
![]() ![]() |
![]() |
#685 |
Zakorzenienie
|
zazdrosnica hej hej jestemmm
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#686 |
Przyczajenie
|
dziewczyny poznawiam moje pytanie dot. używania wody z akwarium do podlewania. i jeszcze jedno zastanawiam się nad zakupem i użyciem mikoryzy ale można dużo poczytać że jej efekty nie są wcale imponujące, wiele jest opinii. Macie swoje zdanie lub jakieś doświadczenia z tym związane?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#687 |
BAN stały
|
taaaaaak niektóre mają doświadczenie i nawet fotki z efektami i poczytaj sobie wątek gdzieś tydzień temu o tym gadałyśmy
![]() Ja mikoryzę zakupiłam i czekam własnie na przesyłką ![]() ![]() Ja nie słyszałam o używaniu wody z akwarium ale jak by tak na zdrowy rozum wrzucić to zagadnienie myślę ze to bardzo dobry pomnysł ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#688 |
Raczkowanie
|
co to jest ta mikoryza? moze juz o tym gdzyes pisalyscie? ale ja nie kojarze, mozecie o tym napisac
|
![]() ![]() |
![]() |
#689 |
Przyczajenie
|
zastanawiam się nad tą wodą z akwarium ponieważ na znalazlam stronę na ktorej kobietka mnóstwo ma storczyków (wogóle jest biologiem), bardzo się nimi fascynuje i pisze że podlewa czasem wodą z akwarium jak akurat ma, myśle ze to dobry pomysl gdyz woda jest odstana, czesto uzdatniania aby oczyscic ja z chloru, caly czas filtrowana ... ciekawe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#690 |
Raczkowanie
|
Zmartwiłam się troszku tymi szklanymi pojemniakami.Moje od 2 tygodni siedzą eksperymentalnie 5 wsadziłam, mają się dobrze, tak jak radziła Glizdka po kąpieli odlałam wodę, ale cały czas podłoże wygląda na mokre.Moja znajoma ma tez w takich szkłąch,wody leje niemiłosiernie,, nawet jej się mech zrobił w środki storczyki rosną i kwitną jak oszalałe.Nie wiem już co robić
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:07.