Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-10, 20:06   #661
kamilkaa25
Przyczajenie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

z tego co ja wiem i czytałam to nie powinno się trzymać storczyków w szkle bo nie mają takiego przewiewu i nie przesychają a co za tym idzie po jakimś czasie i tak coś je raczej trafi
kamilkaa25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-10, 20:18   #662
norka27
Zakorzenienie

Ja mojego różowego noska przesadziłam ze szkła jak mu korzenie zaczęły podgniwać i o dziwo zaraz po przesadzeniu zakwitł Jest w orchideowej doniczce i w osłonce szklanej, nie przezroczystej więc ładnie to wygląda. Na weekendowej wycieczce zachorowałam widząc wszystkie piękności w kwiaciarniach w Bergen. Okazy piękne ale ceny jeszcze piękniejsze... TZ za żadną cenę nie dał się namówić na zakup więc go wzięłam podstępem Weszłam kupić podłoże i wyszłam z miniaturką zapakowaną w papier i schowaną do torby TZ chyba się rozbawił jak zobaczył wystający papier z torby i nic nie powiedział a rano udał że na parapecie nic nowego nie stoi A taki maluszek słodki jest że hoho, jutro zrobię mu fotkę i wstawię na forum. Dziewczyny / o co chodzi z tą mikoryzą dla orchidei?? U mnie nawet dobrego podłoża nie ma, nie wspominając o doniczkach na przesadzenie a co dopiero jakaś tam mikoryza. Jeśli to działa to też moim sprawię.
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-10, 22:25   #663
beata.86
Przyczajenie

Widziałam ten specyfik na robaczki z bayera w obi, ale był po 30zł, nie kupiłam. Może znajde gdzieś taniej. Drażnią mnie te robaczki, ale w sumie to nie wiem czy one tak bardzo im szkodzą, skoro wszystkie rosną i kwitną.

Mikoryzy puki co nigdzie nie znalazłam. W żadnym z większych marketów. Dzwoniłam do ogrodnictwa to mi powiedzieli, ze moze w marcu będzie.

Byłam w praktikerze były te po 19 zł i takie przecenione z 29 na 15zł - niby z poprzedniej dostawy. Część oczywiście już przekwitała, ale były też ładne. Pół godziny zastanawiałam się nad takimi z małymi kwiatkami żółto-pomarańczowo-różowymi. Trudno określić kolor. Ostatecznie się powstrzymałam.

Pojadę sobie na giełdę kwiatową i tam zobacze co mają i za ile (jeszcze nigdy nie byłam). Może znajdę też mikoryzę.
beata.86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-10, 22:31   #664
hernisie
Raczkowanie

Storczykomaniaczka - boszeeee ten twój zielony cudo nad cudami - i jak tu ćwiczyć silną wolę, kiedy pokazujecie takie piękne storczyki - znów zachorowałam
W najbliższym czasie i tak nic nie kupię i nie dostanę ( a marzy mi się jeszcze ten niebiesiutki). Walenty stoi już na parapecie (kwitnie cudownie - rozwija kolejne pączusie )

Glizdko - nie martw się będzie dobrze, czasem mamy pod górkę a czasem z górki trzymam za kwiatuchy.

i jescze jedna sprawa Glizdko i pozostałe Panie czy pisząc o "szkle" macie na myśli te szklane osłonki, w które wsadzamy plastikowe ? Czy jednak macie na myśli tylko i wyłącznie trzymane storczyki w "szklanych doniczkach" ? Bo kurcze, już się pogubiłam Bo ja trzymam kwiatuszki w tym pierwszym wariancie (osłonka szklana + doniczka plastikowa) i nie chciałabym żadnego stracić

Norka27 - niezły fortel wstaw jak najszybciej zdjęcie maleństwa

pozdrawiam Was serdecznie

Kto dosiadł konia ten dosiadł wiatr
hernisie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-11, 00:51   #665
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez kamilkaa25 Pokaż wiadomość
z tego co ja wiem i czytałam to nie powinno się trzymać storczyków w szkle bo nie mają takiego przewiewu i nie przesychają a co za tym idzie po jakimś czasie i tak coś je raczej trafi
mozna trzymać w szkle i moje tam siedzą od ponad roku i jak pisałam tylko dwa się trochu zepsuły..... inne mają się świetnie, ważne abu szklana doniczka była z cienkiego szkła i dość ciasna tak aby mało podłoża było i najlepiej baaaaardzo grube kawały kory wtedy przesycha bez problemu
Cytat:
Napisane przez hernisie Pokaż wiadomość
Storczykomaniaczka - boszeeee ten twój zielony cudo nad cudami - i jak tu ćwiczyć silną wolę, kiedy pokazujecie takie piękne storczyki - znów zachorowałam
W najbliższym czasie i tak nic nie kupię i nie dostanę ( a marzy mi się jeszcze ten niebiesiutki). Walenty stoi już na parapecie (kwitnie cudownie - rozwija kolejne pączusie )

Glizdko - nie martw się będzie dobrze, czasem mamy pod górkę a czasem z górki trzymam za kwiatuchy.

i jescze jedna sprawa Glizdko i pozostałe Panie czy pisząc o "szkle" macie na myśli te szklane osłonki, w które wsadzamy plastikowe ? Czy jednak macie na myśli tylko i wyłącznie trzymane storczyki w "szklanych doniczkach" ? Bo kurcze, już się pogubiłam Bo ja trzymam kwiatuszki w tym pierwszym wariancie (osłonka szklana + doniczka plastikowa) i nie chciałabym żadnego stracić

Norka27 - niezły fortel wstaw jak najszybciej zdjęcie maleństwa

pozdrawiam Was serdecznie
nieee takie trzymanie plastikowej w szklanej osłonce jest ok ale my tu gadu o tych co se do osłonki wsadzamy jak w doniczkę

A ja jednak nie będę przesadzała hihi zaniosę moje szklane osłonki do szklaża i powiedział mi ze mi zrobi duuuużo dziurek hihihi i nawet na bokach i będę se miała pioęknie :P hyhyhyhyyy.... bo w sumnioe co ja zrobie z szesnastoma pięknymi szklanymi po0jemnikami w których moje storcycki sobie mieszkają... przecież nie wywalę bo z ładne i za drogie więc pan zrobi dziurecki i kotki wracają do domków hyhyb
glizdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-11, 10:20   #666
zazdrosnica0
Zadomowienie

dziewczyny potrzebna mi wasza rada, wiem ze ktoras z was miala storczyka w ktorym ped kwiatowy wyrosl ze srodka stozka, gdzie potem wam wyrusl lisc ? bo w moim rosnie albo keik albo lisc i to z boku tak jakby przyklejony do stozka ;/

12.1.2013 - zaręczyny
16.11.2013 -

zazdrosnica0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-11, 10:39   #667
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Witam serdecznie,
Moje drogie ekspertki mam pytanie nastepujące:

Mój śliczny storczyk zrobił się mniej śliczny i został mu tylko jeden kwiatek.
Już miałam go obcinać, ale zrobiły mu się trzy nowe pączki...
Są jeszcze maleńkie, ale będą z tego kwiatki...

Nie wiem teraz co robić, poczekać na te kwiatki, czy jednak obcinać...???

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-11, 10:42   #668
beata.86
Przyczajenie

Byłam dzisiaj z samego rana z moim Misiem na tej giełdzie kwiatowej. Niestety okazało się, że sroda to nie jest najlepszy dzień, bo tylko część stoisk była otwarta, ale i tak było co oglądać Ceny ok 30 zł, czasem troche mniej lub więcej. Ostatecznie kupiłam takiego za 35zł. Żadna to promocja, ale w porównaniu do tych marketowych, to rośliny dużo większe i więcej kwiatów. Zastanawiałam się też nad innymi, bo miały ciekawsze wzory, aleza to dużo mniej kwiatów. Ten w sumie kwiatów i pączków ma 31 i mam nadzieję, ze tak pozostanie

Pytałam o mikoryzkę- w tej chwili nie mają...
I tu pytanie. Ktoś pisał, że używał mikoryzy. Tylko której? Bo jak się okazało są dwie z Mykoflor 20ml za 20-30zł i z zielonego domu 15ml za 18-20 zł?

Mój Miś stwierdził, że po mikoryzę to jeszcze ze mną pojedzie, ale o storczykach nie chce słyszeć przez miesiąc.. Prawdę powiedziawszy to muszę się wstrzymać bo potem sie okaże, że wszystkie na raz przekwitną i nic nie będzie. Dlatego poczekam aż zaczną przekwitać i wtedy pojadę po nowego. Takie przynajmniej jest założenie:P
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P2110016.jpg (116,7 KB, 63 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P2110021.jpg (46,2 KB, 22 załadowań)
Stary 2009-02-11, 11:13   #669
gelatynka
Raczkowanie

KermazynowyKamyk nie obcinaj- bo szkoda kwiatkow,
Beata 86bardzo sliczny nowy stroczyk, bede trzymała kciuki aby zaden paczek nie odpadl, mi niestety ok 10-12 paczkow odpadnie od mojego cytruska niedawno zakupionego- tez muslalam ze bedzie duzo kwaitkow a tu masz ci los tyle odpadnie juz sie zrobily zołte, ale i tak ma duzo kwiatkow i troche paczkow sie uchowało
gelatynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-11, 11:19   #670
beata.86
Przyczajenie

do Gelatynka:
z tego mojego żółtego z bordowo-fioletowym środkiem też dwa pączki się pomarszczyły Sądziłam, że się zaaklimatyzował. W końcu to juz 2 tygodnie. 2 pączki się ślicznie rozbiły, a pare dni temu patrze a tu taka szkoda...
Stary 2009-02-11, 11:31   #671
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
Witam serdecznie,
Moje drogie ekspertki mam pytanie nastepujące:

Mój śliczny storczyk zrobił się mniej śliczny i został mu tylko jeden kwiatek.
Już miałam go obcinać, ale zrobiły mu się trzy nowe pączki...
Są jeszcze maleńkie, ale będą z tego kwiatki...

Nie wiem teraz co robić, poczekać na te kwiatki, czy jednak obcinać...???
dopuki nie zacznie usychać to nie ucinaj go.... dopuki jest zielony będzie puszczał pąki lub przedłużenia pędów jak zacznie przysychć taki żółty się robić lub brązowy to wtedy ucinamy NA GRANICY uschniętego i zielonego
Stary 2009-02-11, 13:34   #672
norka27
Zakorzenienie

Witajcie dziewczyny, wstawiam zdjęcie mojej miniaturki Zrobiłam jeszcze kilka by pokazać jaka żeczywiście jest maleńka w stosunku do mojej cambrii i takie tam parapetowe tego co akurat kwitnie. I tak sięprzyglądałąm mojemu weteranowi i chyba ma jakiegoś robala / listek zaczął mieć dziurki jak ser szwajcarski a dwa pozostałe taką czarną kratkę na spodzie liści, aż się boję co to może być. Tak to jest / przynosisz nowego a on ma bakcyla i cała reszta dostaje po zębach Musze te dziurki sfotografować, może któraś z was wie co to takiego i mi podpowie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg HPIM4009 (Large).jpg (52,8 KB, 61 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg HPIM4010 (Large).jpg (33,0 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg HPIM4013 (Large).jpg (61,1 KB, 107 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg HPIM4012 (Large).jpg (52,9 KB, 72 załadowań)
Stary 2009-02-11, 13:51   #673
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Dzięki za rady, w takim razie nie ucinam... Zobaczymy co z tego będzie...

Ten maleńki storczyk jest uroczy...
Stary 2009-02-11, 13:52   #674
Maggie93
Zakorzenienie

GG do Maggie93

norka cudne to maleństwo zakochałam się w nim!
Stary 2009-02-11, 14:15   #675
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny, wstawiam zdjęcie mojej miniaturki Zrobiłam jeszcze kilka by pokazać jaka żeczywiście jest maleńka w stosunku do mojej cambrii i takie tam parapetowe tego co akurat kwitnie. I tak sięprzyglądałąm mojemu weteranowi i chyba ma jakiegoś robala / listek zaczął mieć dziurki jak ser szwajcarski a dwa pozostałe taką czarną kratkę na spodzie liści, aż się boję co to może być. Tak to jest / przynosisz nowego a on ma bakcyla i cała reszta dostaje po zębach Musze te dziurki sfotografować, może któraś z was wie co to takiego i mi podpowie.
ojooooj faktycznie stlasnie tyciuni jest słodki taki malusieńki pipipipii

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-11, 14:47   #676
gelatynka
Raczkowanie

genialne maleństwo, cudowne, jeszcze takich slicznosci maelnkich to ja nie widzialam
Stary 2009-02-11, 14:48   #677
kamilkaa25
Przyczajenie

Dziewczyny, czy to prawda, że storczyki bardzo dobrze jest podlewać wodą z akwarium ?? Bo mamy w domku akwarium i byłoby mi to super na rękę (bardziej niż 'łapanie' deszczówki lub kupowanie w. destylowanej
Stary 2009-02-11, 14:52   #678
norka27
Zakorzenienie

Załączam zdjęcia tego podziurawionego listka (obok tych dziurek jest takie chorpowate srebrne coś na listku a na innym takie jakby bąbelki preźroczyste ale tego cholerstwa nie dało się sfotografować) i mojego drugiego falka któremu na spodzie liści zrobiła się taka czarna szachownica. Może któraś z was wie co to takiego i jak z tym walczyć bo mi już ręce opadają Wszystkie te problemy zaczęły się wraz z przyniesieniem przed gwiazdką nowego falka i teraz wszystkie mają jakiegoś syfa Tyle że na początku syf atakował pędy kwiatowe - pączek który miał się otworzyć marszczył się i opadał albo pęd na czubku robił się z zewnątrz taki brązowawy, zwężał się i po jakimś czasie pączków już też nie było. Macie jakiś pomysł co to może być? Jakiś grzybek albo wirus może, czym to zwalczyć?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg HPIM4023 (Large).jpg (47,6 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg HPIM4018 (Large).jpg (29,7 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg HPIM4017 (Large).jpg (38,2 KB, 33 załadowań)

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-02-11 o 14:53
Stary 2009-02-11, 15:09   #679
norka27
Zakorzenienie

Dziękować, dziękować, ja też w maleństwie zakochana po uszki jestem, a jak mnie korciło by kupić dwa... Ciężko się było opanować hihi... A były jeszcze takie kremowe i różowe mazane z żółtym i żóltym obramowaniem, bielusieńki z cytrynowym języczkiem i takie jasno różowe w ciemno bordową prążkę no i takie z dwoma albo trzema pędami kwiatowymi ale tamte kosztowały odpowiednio więcej... Ah gdyby tak można było mieć ich więcej... niestety do tego sklepu mam 200km więc tak szybko znowu tam nie zawitam. Ale przed chwlka mi się znalazło super stronkę gdzie można zamawiać storczyki sprowadzane z Tajlandii / niektóre / o dziwo / mają nawet fajne ceny http://www.orchidsalon.pl/index.php?...423fd4f70e7bca

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-02-11 o 15:19
Stary 2009-02-11, 15:24   #680
liwias
Raczkowanie

Ja mam mikoryzę z Zielonego Domu, ale dopiero co ją zapodałam moim dwóm storczykom, więc pewnie trzeba bedzie poczekać na efekty (a u mnie z cierpliwością to nienajlepiej) Jak tylko owe efekty będą widoczne to oczywiście odpowiednio udokumentuję i pokażę
norka27 maluszek jest prześliczny!
liwias jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-11, 15:44   #681
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Załączam zdjęcia tego podziurawionego listka (obok tych dziurek jest takie chorpowate srebrne coś na listku a na innym takie jakby bąbelki preźroczyste ale tego cholerstwa nie dało się sfotografować) i mojego drugiego falka któremu na spodzie liści zrobiła się taka czarna szachownica. Może któraś z was wie co to takiego i jak z tym walczyć bo mi już ręce opadają Wszystkie te problemy zaczęły się wraz z przyniesieniem przed gwiazdką nowego falka i teraz wszystkie mają jakiegoś syfa Tyle że na początku syf atakował pędy kwiatowe - pączek który miał się otworzyć marszczył się i opadał albo pęd na czubku robił się z zewnątrz taki brązowawy, zwężał się i po jakimś czasie pączków już też nie było. Macie jakiś pomysł co to może być? Jakiś grzybek albo wirus może, czym to zwalczyć?
jak dla mnie to na piertwszej focie jest plamistość liścia jakaś to chyba jest choroba wirusowa ... ale nie pamiętam musiała bym pogrzebać gdzie trzeba i wtedy moze coś więcej powiem bo plamistości na storczyku jest wiele rodzaji.... moze tez być to jakaś odmiana mozaiki... a tamte następne to chyba szkodnik lub grzyb ( u mnie robaków nie ma ale takie właśnie się robiły podobne plamki i to jest grzyb tak wyczytałam w necie)
Stary 2009-02-11, 15:51   #682
norka27
Zakorzenienie

A jak z takim grzybem i plamistocią walczyć, masz jakiś wypróbowany środek??? W Norwegii nie mam większych szans na jakes super środki a w Polsce będę dopiero w kwietniu ale się zapatrzę Mam nadzieję że jeszcze wytrzymają do kwietnia Znalazłam cos o dziurkowatości liścia u falków i mnie to martwi że ten grzyb to chyba na więcej okazach jest - niestety kilka było juz w takim stanie zakupionych - następnym razem dziurkowate przy zakupie będą eliminowane. Podobno zwalcza się to środkami o nazwie - Sarfun + Bravo (nie zrozumiałam czy je należy wymieszać) Score i Biosept - czy tym należy opryskiwać i jak często nie mam pojęcia??? Rpbiłaś już opryski u falków może? Taki mi się link o choróbskach u storczyków znalazł, może i komus też się przyda http://www.storczyki.pl/?dzial=6&pokaz=uprawa

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-02-11 o 16:06
Stary 2009-02-11, 16:10   #683
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

no ja kupiłam bravo właśnie i jeszcze topsin ale nie pryskałam jeszcze bo to strasznie śmierdzi a na dwór nie chce wynosić kwiatków na ten mróż po to zeby opryskać narazie te najbardziej zainfekowane liście obcięłam i posypałam synamonem trzeba sie za to zabrać bo to straszbny wpływ ma na kwitnienie i stan korzeni ale narazie obserwuję
Stary 2009-02-11, 16:43   #684
norka27
Zakorzenienie

Jesusienku im więcej czytam tym bardziej przekonana jestem że dwa falki mają wirusa, a z tego co jest napisane wynika, że wirusy są nieuleczalne i trzeba zainfekowane roślinki wyrzucić A tak mi szkoda bo ten jeden wypuścił właśnie 2 pędy kwiatowe A o tych grzybach wyczytałam żeby posmarować liście alkoholem z wodą w proporcji 3:1 a potem topsinem- wszystkie zainfekowane są właśnie obmyte w wódeczce (topsinu nie mam) i tam gdzie można było to odcięłam kawałek z grzybkiem i zacynamonowałam rankę. Jutro walę do kwiaciary i może uda się mi coś p0rzeciwgrzybicznego kupić. Zastanawiam się czy ten zagrzybiony duży liść z dziurkami też usunąć cały?? W każdym razie wirusowce usunięte do gabinetu TZ - znowu się na mnie wścieknie że mu zamaczam gabinet Dostały szansę / też je w tym alkoholu umyłam a może cosik im pomoże
Stary 2009-02-11, 17:05   #685
Larysa88
Zakorzenienie

zazdrosnica hej hej jestemmm bo to ja pisałam o moim podopiecznym z pędem ze środka stożka i narazie niestety nie potrafię Ci pomóc bo mam go od hm wrzesień/październik i nie puścił nic poza nowym pędem, liści rzadnych ani nic innego a widzę Twój już 3 pędy miał, mojemu drugi rośnie dopiero ale w ogóle to moim zdaniem powinnaś się cieszyć, bo storczyk znalazł rozwiązanie żeby dalej sobie żyć, więc może to basal keiki żeby nie padła roślinka bo skąd ma puścić liścia jak tam pęd się wytworzył więc chcąc żyć poradził sobie poprzez rozmnożenie informuj dalej o całym przebiegu )
Larysa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-11, 17:13   #686
kamilkaa25
Przyczajenie

dziewczyny poznawiam moje pytanie dot. używania wody z akwarium do podlewania. i jeszcze jedno zastanawiam się nad zakupem i użyciem mikoryzy ale można dużo poczytać że jej efekty nie są wcale imponujące, wiele jest opinii. Macie swoje zdanie lub jakieś doświadczenia z tym związane?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg stor.jpg (29,1 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyk.jpg (30,4 KB, 38 załadowań)
Stary 2009-02-11, 17:42   #687
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

taaaaaak niektóre mają doświadczenie i nawet fotki z efektami i poczytaj sobie wątek gdzieś tydzień temu o tym gadałyśmy

Ja mikoryzę zakupiłam i czekam własnie na przesyłką będę o efektach oczywiście informować

Ja nie słyszałam o używaniu wody z akwarium ale jak by tak na zdrowy rozum wrzucić to zagadnienie myślę ze to bardzo dobry pomnysł woda jest odstana bez chloru , troszku kupek se pływa taki nawozik , temperatura odpowiednia same plusy w sumie nie trzeba marnować czystej wody najpierw rybki potem kwiatuszki spoko myślę ze tak będzie wporządku
Stary 2009-02-11, 17:51   #688
gelatynka
Raczkowanie

co to jest ta mikoryza? moze juz o tym gdzyes pisalyscie? ale ja nie kojarze, mozecie o tym napisac
Stary 2009-02-11, 18:11   #689
kamilkaa25
Przyczajenie

zastanawiam się nad tą wodą z akwarium ponieważ na znalazlam stronę na ktorej kobietka mnóstwo ma storczyków (wogóle jest biologiem), bardzo się nimi fascynuje i pisze że podlewa czasem wodą z akwarium jak akurat ma, myśle ze to dobry pomysl gdyz woda jest odstana, czesto uzdatniania aby oczyscic ja z chloru, caly czas filtrowana ... ciekawe
Stary 2009-02-11, 18:15   #690
Izka29
Raczkowanie

Zmartwiłam się troszku tymi szklanymi pojemniakami.Moje od 2 tygodni siedzą eksperymentalnie 5 wsadziłam, mają się dobrze, tak jak radziła Glizdka po kąpieli odlałam wodę, ale cały czas podłoże wygląda na mokre.Moja znajoma ma tez w takich szkłąch,wody leje niemiłosiernie,, nawet jej się mech zrobił w środki storczyki rosną i kwitną jak oszalałe.Nie wiem już co robić
Izka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości