|
|
#31 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Ulubiona i... najbardziej znienawidzona lektura szkolna.
Ulubiona - Ferdydurke
Nie cierpię całego romantyzmu (co tam bede sie rozdrabniala) |
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Trzeba mieć pamięć po 6 ( albo i więcej) latach spamietac lekturyy hhehe pamietam tylko ze staraałam sie NIE czytac ich eheheh tylk ostreszczenia no chyba ze już naprawdę polonistka sie uparła
musiałabym zobaczyc listę lektur które miałam....jednak Dla mnie najbardziej się podobały(wywarły wrażenie,wstrząsneły poraziły ) "Opowiadania "Borowskiego te wszystkie opisy brr i ogólnie te wsyzstkie opisy życia w obozach koncentracyjnych i Hanna Krall??"Chłopi"- i znienawidzone przez wiekszość moich znajomych i ogólnie licealistów opisyy przyrodyyyyy czytałam zchęcią wszystkie tomy no i oczywiscie nie mogłam nie obejrzeć ![]() nie polubiłam FErdydurke, Dziadów też bleee no ibyo jeszcze tego mnóstwoo ale nie pamietam, Nad Niemnem nie czytałam nawet .. |
|
|
|
|
#33 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
ulubiona:
podstawówka:dzieci z Bullerbyn gimn: Krzyżacy liceum: Śluby panieńskie, Wesele, Lalka, Inny świat, Mistrz i Małgorzata najbardziej znienawidzona: Nad Niemnem, Syzyfowe prace
|
|
#35 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
Najgorsze to Przygody pilota Pirxa i Ten Obcy - Brrrr...
A za to kocham Lalke i caly Romantyzm i Odyseje
|
|
|
|
|
#37 |
|
Wtajemniczenie
|
ulubione: z podstawówki Dzieci z Bullerbyn, kochałam to
![]() a teraz to Nowy wspaniały świat, Tango, Quo Vadis znienawidzone: na 1 miejscu zdecydowanie Inny świat tego sie na prawde nie da czytac, mimo najszczerszych chęci.. Kordian omg najpierw sie zabija, potem jednak zyje.. Dziady z 3 cześci nie zrozumiałam nic ogolnie do znienawidzonych mogę wrzucić zdecydowaną większośc lektur z liceum
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Znienawidzone:
Dzieci z Bullerbyn Krzyżacy Potop i większość licealnych lektur obowiązkowych Ulubione: Karolcia, Kwiat kalafiora, Pies, który jeździł koleją, Chłopcy z placu broni ![]() Dziady cz.III, Wesele, Tango, Zbrodnia i Kara
|
|
#39 |
|
Zadomowienie
|
Ulubione:" Sklepy Cynamonowe" , "Zbrodnia i Kara" ,"Ferdydurke" ,"Mały Książe", "Dzieci Z Bullerbyn" , "Lalka" , "Nad Niemnem" , "Granica", "Kwiat Kalafiora" , "Proces", " Cesarz" ,"Przedwiośnie", " Mistrz i Małgorzata "
Znienawidzone - "Dziady" , "Opowieści o Pilocie Pirxie " -Lema moja pierwsza szkolna jedynka za nie przeczytanie lektury, "Mitologia" , "Bogurodzica" , " Quo Vadis" , " Folwark Zwierzęcy" .
|
|
#40 |
|
Wtajemniczenie
|
Najlepsza: Zbrodnia i kara, zdecydowanie!
Najgorsza: chyba "Chłopi"
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
Ulubiona:
Lalka Cierpienia mlodego Wertera Znienawidzona: Ferdydurke
|
|
|
#42 |
|
Zadomowienie
|
Ulubione : "Mały Książe", "Mistrz i Małgorzata", "Nad Niemnem"
Znienawidzone: "Zbrodnia i kara", "Lalka", "Krzyżacy" .... dużo tego
|
|
#43 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak ja to dawno czytałam... Zapomnialam kompletnie o tej książce.... ale pamiętam że bardzo lubiłam tą książkę jako dziecko.
|
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O, Karolcia też urocza, muszę podrzucić młodej
|
|
|
#45 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak się dowiedziałam jak się skonczy to tak płakałam ze nie byłam w stanie nawet do tej koncowki doczytac
WYMIANA Edytowane przez mary_alice_young Czas edycji: 2009-02-10 o 16:34 |
|
|
|
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
Znienawidzone:
Ferdydurke, Stary człowiek i morze Ulubione: Wszystkie sztuki (Zemsta,Antygona, Świętoszek i.t.p.) oraz - z tego co pamiętam - w podstawówce mi się wszytskie podobały
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Ulubiona: "Akademia Pana Kleksa", zdecydowanie
![]() Znienawidzona: "Potop"
|
|
|
|
|
#48 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
Zadomowienie
|
ja w humanistycznej klasie, także "Mistrz i Małgorzata" obowiązkiem była. I bardzo dobrze.
pierwsza książka, która mnie wciągnęła, to "Dzieci z Bullerbyn" , później Ania (przeczytałam wszystkie częsci, z tego rozpędu)"Wyspa Skarbów" w V klasie! nie mogłam strawić. "Krzyżaków" również. "Makbet" się podobał jakoś. i "Konrad Wallenrod".
gdy mi jest dobrze moja dusza mruczy. M.Peszek Edytowane przez Hedonia Czas edycji: 2009-02-10 o 17:45 |
|
|
|
|
#50 |
|
Konto usunięte
|
Znienawidzone: Ferdydurke, Sklepy Cynamonowe
Ulubione: Cudzoziemka, Zbrodnia i Kara, Granica, Lalka, Cierpienia młodego Wertera, Pan Tadeusz, Inny Świat, Nad Niemnem, Chłopi, Noce i Dnie, Syzyfowe Prace Lubiane: wszystkie pozostałe ![]() Nie przeczytałam Potopu ale zapoznałam się ze streszczeniem i chyba mogłabym go zaliczyć do nielubianych... Edytowane przez 201707171556 Czas edycji: 2009-02-10 o 18:20 |
|
|
|
|
#51 |
|
Rozeznanie
|
Znienawidzone
Jądro ciemności. Naprawde nie zrozumiałam, a próbowałam. Może za głupia jestem Po trzykritnym przeczytaniu kazzej strony ażeby zrozumieć mowiłam sobi DOSC - i przewracałam kartke. Krzyżacy - Poległam na "mój CI on" i wypozyczyłam film. A o dziwo trylogia i quo vadis mnie zachwyciły. Wszystkie dramty romantyczne. I Werter. Dla mnie bełkot. Nad Niemnem. Pominęlam wsyztkie opisy przyrody, wiec czytało sie dosyc szybko przynajmniej ![]() Sierotka Marysia, Na JAgody i Czrna owieczka nuuuuuuuuudyy. Ulubione Oj będe mało oryginalna: Mistrz i Małgorzata - arcydzieło ![]() i... Ania z Zielonego wzgórza, Robinson Crusoe, Opoweści z NArnii, Czarne stopy, Pan Kleks, Kamienie na szaniec (chociaz bardziej przypadła mi do gustu nie będaca w kanonie wieża spadochronowa... W liceum Nowy wspaniały świat. I wogóle ciekawe watki autorka zakłasa |
|
|
|
|
#52 |
|
Raczkowanie
|
haaaa .
teraz ja ![]() uwielbiam : - Akademię Pana Kleksa (podstawówka ha ha!) - Dzieci z Bullerbyn. nienawidzę : - Pana Tadeusza - Krzyżaków - Antygony - Stary Człowiek i Morze - Syzyfowe prace
|
|
#53 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
, coś czuję, że po skończeniu będe mogła ją dodać do lubianych lektur.To była chyba 2 gimnazjum, ale wiem, że dużo nauczycielek w ogóle go nie przerabia. Drobiazg, czy nie drobiazg w każdym bądź razie łatwiej mi było przeczytać całych "Krzyżaków" niż to Króciutkie, ale strasznie męczy.Przypomniało mi się, że uwielbiałam "Kamienie na szaniec" . |
||
|
|
|
|
#54 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak już wspomniałam w jednym z wątków, Antek to największa tragedia jaką mi się zdarzyło czytać w szkolnej karierze, a nad sensem czytania przez 10-letnie dzieciaki sceny w którym Karusia (czy jak jej tam było) smaży się w piecu, a jej matula odmawia zdrowaśki, do dziś się zastanawiam.
Inną traumą było dla mnie O psie, który jeździł koleją. Strasznie żal mi było tego samotnego pieska. W ogóle, jak tak patrzę z perspektywy czasu, to dużo tych lektur było dośc... brutalne. Nie uważacie? ![]() Aha, i pamiętam, że kiedy czytałam Krzyżaków pierwszy raz narodziło się w mej nastoletniej głowie pytanie: Za co?! Oh, za co!? ![]() Z ulubionych lektur mogłabym wymienić tylko te z wczesnych klas, typu Karolcia, Oto jest Kasia, Plastusiowy Pamiętnik etc. Później to już praktycznie żadne mi się nie podobały, ale to pewnie dlatego, że zawsze byłam anty-mainstreamowa
Edytowane przez wesna Czas edycji: 2009-02-11 o 14:00 |
|
|
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
Trudne pytanie bo szkołę skończyłam już jakiś czas temu
![]() Ulubioną na pewno była "Ania z Zielonego wzgórza" a z lat późniejszych to "Zbrodnia i kara" oraz tu chyba wielu zaskoczę "Lalka". A te zdecydowanie trudne dla mnie do przebrnięcia to na pewno "Pan Tadeusz"(wszystko co pisane wierszem jest dla mnie męką do przeczytania) i "Krzyżacy" (głównie ze względu na sporą objętość i te długaśne opis). |
|
|
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A na poważnie, też O psie... zrobiło na mnie duże wrażenie, ale bez przesady, nie płakałam nad tym. Natomiast Antka jeszcze nie czytałam. Ale przeczytam, zaintrygowałaś mnie
|
|
|
#57 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Beczałam przy tylu książkach - niekoniecznie lekturach - że nie idzie tego policzyć. ![]() Traumę osiągnęłam, przy książce pod tytułem "Tomek na wojennej ścieżce." z serii Alfreda Szklarskiego. Kiedy umierał wódz Apaczów - Czarna Błyskawica, beczałam tak okropnie z żalu - nie łzawo jak na romansidle (na romansidłach nie płaczę ) - ale przeżywając tę scenę, że aż teraz stoją mi łzy w oczach.Echhh... ![]() Polecam do przeczytania. Jego końcowe słowa: "Prawdziwa przyjaźń to skarb." Książki głęboko mnie wzruszają. Najzabawniejsze, że to są po prostu wytwory ludzkiego umysłu - czyjegoś, kompletnie nam nieznanego, ale niejednokrotnie takie, które czynią świat zwyczajnie lepszym... Edytowane przez cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 Czas edycji: 2009-02-11 o 16:52 |
|
|
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
ulubione - Potop, Krzyżacy, Dzieci z Bullerbyn, Mistrz i Małgorzata, Quo vadis, Inny świat, Syzyfowe prace, Bracia Lwie Serce... zresztą lektury (szczególnie w podstawówce
) przeważnie mi się podobały i nie zgłaszałam sprzeciwów. nie przebrnęłam przez Nad Niemnem |
|
|
|
|
#59 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do Antka.. polecam i będę bardzo ciekawa opinii
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
Ulubionej wlasciwie nie mam, no moze "Ania z zielonego wzgorza", ale to juz wczesniej czytalam.
Najgorsze: wszystkie Dziady, Kordiany, Wertery itd, generalnie romantyzm mi nie podszedl. I absolutny numer jeden: Janko Muzykant i moja polonistka, ktora doznawala wielokrotnego orgazmu podczas omawiania tej pasjonujacej lektury
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:03.

musiałabym zobaczyc listę lektur które miałam....jednak Dla mnie najbardziej się podobały(wywarły wrażenie,wstrząsneły poraziły ) "Opowiadania "Borowskiego te wszystkie opisy brr i ogólnie te wsyzstkie opisy życia w obozach koncentracyjnych i Hanna Krall??
czytałam zchęcią wszystkie tomy no i oczywiscie nie mogłam nie obejrzeć 

Po trzykritnym przeczytaniu kazzej strony ażeby zrozumieć mowiłam sobi DOSC - i przewracałam kartke.
, coś czuję, że po skończeniu będe mogła ją dodać do lubianych lektur.