|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2221 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Cytat:
lady m no wlasnie jacy sa? 2 krople wody? wiecie co,uzaleznilam sie od zabawek lamaze,w tesco dzis jak po mleczko poszlam z mlodym to zobaczylam na polce ze sa,no i co...kupilam ptaska co swietnie swiergoli,a mlodemu az oczy na wirzch wyszly,a ja sie powstrzymuje zeby nim nie swiergolic non stop
|
|
|
#2222 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Witam
![]() Ale pogoda dziś u mnie, niech to licho weźmie! Kolejny dzień siedzenia w domu , cały czas śnieg padał, u Was też? Na dodatek mały dziś marudny, jak nie marudzi to śpi dość dużo dziś, jak nie
|
|
|
|
#2223 |
|
Raczkowanie
|
co ja zrobiłam? coś mi ucięło posta..
a więc dość dużo śpi, a jak nie śpi to chce na rączki, a ja nie mam siły go nosić bo dość ciężki się zrobił, kilka dni temu ważył 7700, kręgosłup już mi wysiada ![]() Paula Szyszka, ale miałaś przeboje z cycuszkiem, współczuję, też mnie bolały jak miałam zapalenie, ale u mnie obyło się bez przebijania, wystarczyło wymasować. Dobrze, że już ok. Gratuluję grzecznego synusia katakumba życzę Wam, aby wszystko ułożyło się po Waszej myśli nelijka daj znać jak maleństwo Lady M witaj kochana i wszystkiego Naj dla Was!!!! I ja Ciebie podziwiam, jak dzielnie dajesz sobie radę, buziaki dla Was!! |
|
|
|
#2224 |
|
Raczkowanie
|
anytsuj to miałaś niemiłe przeżycie, życzę dużo zdrówka dla Twojej dzieciny
niobe7 Wy już pampki 4 używacie? My jeszcze w 3, ale jak się skończą to chyba też 4 wypróbuję, bo niejednokrotnie już było tak, że kupka się nie mieściła
|
|
|
|
#2225 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedys cykne wszystkie zabawki Lamaze jakie mamy, duzo tego jest. A o jakim ptaszku mowisz, tego chyba nie widzialam. Masz linka do niego? Cytat:
Edytowane przez aaliyah Czas edycji: 2009-02-11 o 19:30 Powód: Literowka |
||
|
|
|
#2226 |
|
Raczkowanie
|
aaliyah jakie macie zabawki z lamaze i jakie polecasz? właśnie grzebię na allegro, zamówiłam na razie żyrafkę
|
|
|
|
#2227 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#2228 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale my i tak siedzimy, bo karola ma katarek i lekarka kazala niewychodzic na razie Cytat:
mala ma 6650, a te rossmanowskie niby od 7 kg, ale sa ok zostaly mi dwie 3 i one mi sie takie malutkie i krociotkie wydaja teraz
|
||
|
|
|
#2229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
odradzałabym stosowanie czerwonego linomagu ze względu na zawartość kwasu borowego. My używaliśmy tego zielonego, ale denerwowało mnie to, że jak robiło się go mniej to coraz gorzej się wyciskało. Ale co do działania nie miałam zarzutów. Przerzuciliśmy się na ten: http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p7297-Linom...iemowlat_50_ml wygodniejszy w użyciu http://www.hipp.pl/tce/frame/main/55.htm ten też nam podpasował. Pozdrawiam wszystkie mamuśki i ich bobaski |
|
|
|
|
#2230 |
|
Zadomowienie
|
heh zapomnialam dac linka
http://www.learningcurve.com/product...6?locale=en_US starosc nie radosc
|
|
#2231 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jutro pstrykne fotke. Zyrafka to byla nasza pierwsza zabawka tej firmy i mimo, ze Olimpia byla jeszcze malutka to wgapiala sie w nia strasznie dlugo z fascynacja. No i dlatego nakupowalam tego tyle. Emilka jest fajna, ale raczej dla dziewczynki ta laleczka. Osmiornica strasznie jej sie podoba i jest ogromna, ale zeby mogla sie dzidzia nia naprawde pobawic to musi miec juz troche sily zeby sobie na niej pograc, takze ona to tylko przy asyscie rodzica. Dzis probowalam grzechotki robaczki na raczki i widze, ze wreszcie dziecko zaczyna rozumiec o co chodzi i wymachuje raczkami zeby grzechotalo. ![]() Konia zesmy jeszcze za duzo nie uzywali. Paw jest troche sztywny, mysle ze dobry bedzie jak dziecko bedzie sie fascynowalo roznymi fakturami materialu. Polecam kostke, Olimpia bardzo ladnie sie nie bawi, swietlika i slonika tez. Cytat:
|
||
|
|
|
#2232 | |||||
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
cześc dziewczynki ale naskrobałyście
![]() Cytat:
Cytat:
![]() szok jak oni se radzą![]() Cytat:
Cytat:
![]() a pytanie czy ona oprócz grzechotania i szeleszczenia powinna np grac czy piszczeć bo na metce bylo napisane ze ma piszczalke ale ja nie moge jej zlokalizowac? Cytat:
co do pampków to my tez na 4 jedziemy... mala juz pewnie prawie 8 kilo waży ![]() a ostatnio tz sie zagapil i i 4+ kupil ale narazie odlozylam bo sa od 9 kilo ![]() drobcia gratuluje sporego kawalera.. wreszcie moja nie największa na forum a twój mlodzy więc tym bardziej szacunekEdytowane przez scorpionec Czas edycji: 2009-02-11 o 21:47 |
|||||
|
|
|
#2233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2234 |
|
Raczkowanie
|
Lisey dzięki za linka, jutro sobie obejrzę na spokojnie fotki bobaska
![]() aaliyah dzięki za odpowiedź, w takim razie jutro jeszcze zamówię słonika i ośmiorniczkę ![]() scorpionec dzięki, no fakt przybiera ten mój brzdąc nieźle, za to ja chudnę i nie mogę tego powstrzymać, niedługo nie będę miała siły go dźwignąć ![]() miłej i przespanej nocki życzę ![]() p.s. o której Wasze dzieciaczki chodzą spać i jak z pobudkami? U nas już od jakiegoś czasu mały chodzi spać o 20 budzi się o 5 zasypia po jedzonku i śpi jeszcze do 8, potem godzina gaworzenia i zasypiamy już razem z łóżku do ok. 10.30 Powiem Wam, że odpowiada mi ten schemat już się przyzwyczaiłam, co prawda wolałabym jak scorpionec przesypiać bez budzenia całą noc, ale cóż, kiedyś się doczekam![]() buziaki |
|
|
|
#2235 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
drobcia moja mala śpi od 10 do 9 rano to tak jakby twój spał ciurkiem do 7
![]() któraś z was pisala o basenie.. my tez sie mala przymierzamy ale podobno najpierw lepiej dziecko przyzwyczajac kapiąć sie z nim w wannie.. mam zamiar zacząć ![]() aliah dzięki ...wypróbuje
|
|
|
|
#2236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet jak ja nakarmie o 5, bo wczesniej np zje o 1, to i tak 6 rano hop, oczy otwarte, i bedzie zwiedzanie swiata...my na basen idziemy jak wezmiemy 2 dawke szczepien, a kapiele w wannie duzej uprawiamy od 2 miesiecy, zdcydowanie wygodniej jest mnie wejsc do wanny niz pochylac sie nad mala wanienka jutro do domu! heh, a pamietam jak plakalam ze mama tylko na tydzien do mnie przyjedzie... jednak sie teskni za domem swoim, wlasnym |
|
|
|
|
#2237 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() z reszta zaraz zalacze fotki to sie same przekonacie ![]() Cytat:
![]() Co do krostek to nasz Mateusz też miał takie syfki. Jak są na całym ciałku, przede wszystkim na brzuszku, pod kolankami i w zagięciach łokci to może być skaza białkowa. Jak sa tylko na buźce to prawdopodobnie trądzik, który dzidzia mogła złapać od rodziców, ciotek itd podczas przytulania i całowania. Tak jak Scorpio napisała, przemywać ciepłą przegotowaną wodą i smarować sudocremem. Nam pomogło. Ech Dziewczynki jak ja Wam zazdroszczę tych nocy.. My musieliśmy karmić regularnie chłopaków co 3 godziny całą dobę, żeby przybierali na wadze.. Teraz już teoretycznie nie musimy, ale maluchy się przyzwyczaiły i drą japki, tyle, że wydłużają sobie te przerwy między karmieniami do minimum 4 godzin. Tyle, że prawie nigdy nie prześpią snem głębokim tego czasu, tylko marudzą, piszczą, popłakują i muszę wstać, dać smoczka albo pokołysać i wtedy zasypiają z powrotem. Dzisiaj np spałam 3 godziny dzisiaj po karmieniu o 2 marudzili na zmianę co jakies pół godziny. Zdażyłam przyłożyć głowę do poduszki, a tu ryk i na zmianę, śmiałam się, że jeden odpoczywał i zbierał siły do następnego marudzenia a w tym czasie zastępował go drugi Hehe a teraz zasneli to mnie już szkoda czasu na spanie bo wolę poczytać, albo Was odwiedzić już nie mówiąc o umyciu się itd, bo czasami się zdarza, że do 15, dopóki ktoś z domowników nie przyjdzie chodzę w piżamie ![]() Jeszcze tylko Wam powiem, że do karmienia sadzam chłopakow w fotelikach samochodowych a do odbicia jednego pod jedną rękę, a drugiego pod drugą Na szczeście już trzymaja główki, więc jest łatwiej, bo tak nie trzeba z nimi uważać. To się rozpisałam zbliża się pora karmienia i coś się już kręcą, więc fotki potem. Miłego dnia!!! PS a żeby iść na spacer musza być dwie osoby, jedna zwozi wózek (złożony, bo inaczej się do windy nie zmieści), a druga z dziećmi w gondolkach i na dole się instalujamy dopiero hehe. I w dodatku miło jest jak się jakiś sąsiad trafi żeby drzwi otworzyć bo dwie ręce zajęte.
Edytowane przez LadyM Czas edycji: 2009-02-12 o 09:57 |
||
|
|
|
#2238 |
|
Zakorzenienie
|
ladyM masz moj bezgraniczny podziw
![]() boze, boze zeby mi lot sie jutro nie spoznil, odbyl i bez problemow bylo jutro. lece sama z polka i juz mam rajzefiber, czy jak to sie pisze
|
|
|
|
#2239 |
|
Zadomowienie
|
Lady M. - chylę czoła !!! Jesteś niesamowita, ja czasem wymiękam przy jednym maluszku, a Ty
dzielnie dajesz radę z dwoma maluchami. Jestem pełna podziwu. Pamietaj też o sobie kochana, bo pewnie czasami padasz na twarz. Pozdrawiam |
|
|
|
#2240 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie mamusie,
LadyM - super że sie odezwałaś, naprawdę jestem pełna podziwu, że dajesz sobie radę z bliźniakiami. Ja z jednym czasami nie daję sopbie rady. Ucałuj chłopaków. Krostki - moja miała na buźce i szyjce, ale mi się wydawało, ze to były potówki. Przynajmniej nie skojarzyłam że to może by trądzik. Przemywałam oilatum a potem przegotowaną wodą i zeszło. Basen- jak tylko malutka będzie sztywno trzymała główkę to idziemy. A to czy dziewczynka czy chopiec to nie ma aż takiego znaczenia. Proponuję przed wyjsciem po raz pierwszy na basen dowiedziec się czy jest specjalna niecka dla niemowląt i ogólnie sprawdzic czystośc wody. ![]() Nocki - ostatnio chwaliłam się, że Marta przesypia 7-8 h no i od tamtego czasu co 4 godzinki budzi się na nocne karmienie. Zobaczymy jak to długo potrwa.... Martusia usilnie probuje przekręcic sie z brzuszka na plecki tylko cały czas jej rączka przeszkadza ![]() A ja wogóle z takim pytaniem bo nie wiem co robic. Wczoraj rano dziecko mi zakasłał 3 razy i potem cały dzień nic. Dzisiaj znowu raz mi zakaszlała. No i teraz pytanie: Czy wasze dzieciaczki jak miały kaszel to cały dzień kaszlały? Bo ja nie wiem co robic. Na spacerek na pewno nie pojdziemy wole przeczekac tylko nie wiem czy mam wzywac pediatrę czy poprostu przesadzam
|
|
|
|
#2241 |
|
Zadomowienie
|
alijah ptasiek swiergoli jak slowik tudziez inna ptaszyna,maz mowi ze to sowka
![]() ,normlnie swiergoli przeslicznie,a tyn kon to wiem ze rzy a cos jeszcze?no mam na niego ochote![]() ![]() Lady M no brak mi slow z podziwu,medal ci sie nalezy ![]() katakumba nic sie nie mart,dasz se rade,toz urodzilas Polke a to bylo dopiero wyzwanie,a latanie to zadne wyzwanie ![]()
|
|
#2242 |
|
Zadomowienie
|
salomea a czy dziecko przypadkiem nie zakrztusilo sie? Mlody czasem kaszle ale wiem ze podkrztusza sie wtedy,bo np ma za duzo slinki i nie nadaza jej polykac,jak np ssie piastki itp,moze to to? a tempka? katarek?
co do nocek to mlody zasypia kolo 21 wstaje kolo 5-6 rano,ale od 2 dni to go musze budzic na karmienie okolo 6,potem drzemie do 8-830,mi to odpowiada,bo zazwyczaj wstawalam rano no i mlody idzie spac sobie smacznie i zasypia bez pomocy bo jest zmeczony.Wiec po krotce nasz dzionek to 12 godzinek i nocka 12,no ale w ciagu dnia drzemki kolo 20-30 min nie dluzej,bo mlody ma juz swoj rytm,i to w dodatku sam inteligentnie ustalil
|
|
#2243 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
LadyM jestes wielka. |
||
|
|
|
#2244 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Wiecie ja zaczynam wariowac. Co drugie dzieciątko chore, a ja chcę w ten weeken pojechac do rodziców, ![]() edit: Niobe7 robiłam znowu ciacho z lukrem i wypróbowałam przepis z glukozą. Lukier jest o wiele fajniejszy, bardziej plastyczny ale jest paskudnie niedobry wręcz obrzydliwy. Edytowane przez Salomea1 Czas edycji: 2009-02-12 o 12:05 |
||
|
|
|
#2245 |
|
Rozeznanie
|
Wojtuś dźwiga główkę, Mateuszek śpi jak suseł
Edytowane przez LadyM Czas edycji: 2009-02-12 o 12:10 |
|
|
|
#2246 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
,niemowalczki czestokichaja,tak sobei nosek oczyszczaja,a i kaslanie to moze dlatego ze slini sie.Moj to jak moj piesek czasem,slina mu kapie,a co zrobie jak wiekszy bedzie? hihhinie martw sie kochana WOW WOW WOW WOW sliczne chlopaki
|
|
|
#2247 |
|
Rozeznanie
|
jeszcze kilka
|
|
|
|
#2248 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2249 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Trzymam kciuki za wszystkie chore dzieciaczki, niech nam zdrowieją. I niech się ta zima już skończy, mam już dosyć tych kombinezonów i czapek. LadyM ależ oni są słodcy!!! A Ciebie podziwiam, jak Ty dajesz radę? Edytowane przez asiak1981 Czas edycji: 2009-02-12 o 13:20 |
||
|
|
|
#2250 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:57.

, cały czas śnieg padał, u Was też? Na dodatek mały dziś marudny, jak nie marudzi to śpi dość dużo dziś, jak nie

Kiedys cykne wszystkie zabawki Lamaze jakie mamy, duzo tego jest. 

Jutro pstrykne fotke. 

Wczoraj rano dziecko mi zakasłał 3 razy i potem cały dzień nic. Dzisiaj znowu raz mi zakaszlała. No i teraz pytanie: Czy wasze dzieciaczki jak miały kaszel to cały dzień kaszlały? Bo ja nie wiem co robic. Na spacerek na pewno nie pojdziemy wole przeczekac tylko nie wiem czy mam wzywac pediatrę czy poprostu przesadzam