![]() |
#511 | ||||
Zadomowienie
|
Dot.: mamusie wrześniowo - październikowe 2009!
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#512 |
Rozeznanie
|
[quote=Orzeszek.1;10940435]
Wczoraj byłam u ginka z LUX-MEDu, na szczęście udało się przepisać na ich kartę badania zlecone przez mojego ginka prowadzącego no i udało się założyć u nich kartę ciązy, dzięki niej mogę wykonywać badania zlecone przez mojego ginka w ramach abonamentu. Ja też mam abonament w LUX-MED ale do lekarza chodze prywatnie i u mnie nie ma możliwości zrobienia badań zleconych przez moją ginkę w ramach abonamentu w LUX-MED ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#513 |
Raczkowanie
|
Witam
Chciałam się do Was dołączyć. To jest moja pierwsza ciąża Jestem już po dwóch wizytach u gina i dwóch USG. Dzidziuś ma 1,5 cm. Obecnie jest koniec 7 tygodnia. Termin porodu 27.09 Na razie jest OK, pomimo wcześniejszych nieiwelkich problemów. Z dolegliwości jakie mam to przede wszystkim totalne zmęczenie, nudności i zgaga. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie i tatusiów (jeśli tacy zaglądają) |
![]() ![]() |
![]() |
#515 |
Zadomowienie
|
Witam ponownie
właśnie wróciłam od gina by odebrać wyniki I oczywiście wyników nie odebrałam bo szanowna pani gin była zbyt zmęczona aby wypisać mi kartę ciąży i ich nie dostałam: ale wymusiłam na niej ( położna- też niezbyt miła) aby mi podała chociaż wyniki, i tak grupę krwi mam B Rh+ ( czy przy takiej grupie trzeba robić przeciwciała?) morfologia ok i cukier ok zapytałam się od razu czy przepisze mi skierowanie na badania które dał mi ten prywatny lekarz a ona na to że pani dr daje swoje badania ( za które wykłada z własnej kieszeni - tak mi powiedziała ) i nie koniecznie się pokrywają z tym co ten lekarz mi dał i teraz nie wiem co robić Jedyne co mi przychodzi do głowy to iść do tej baby 4 marca tak jak jestem umówiona niech mi da te badania co ona uważa za stosowne a resztę zrobie odpłatnie... i tu moje pytanie jakie badania wam zalecił?bo ja mam mocz analiza ogólna ( ale chyba to mid da z funduszu) VDRL przeciwciał chyba nie musze robić jak mam BRh+ Hbs - anty gen toksoplazmoza ilośc i jakość no i HIV
#516 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie mocz ogólne, morfologia, grupa krwi i standardowo hormony tarczycy |
|
![]() ![]() |
![]() |
#517 |
Raczkowanie
|
Witam joko1
![]() Odnosnie niespodzianek w jedzeniu to ja w niedziele jadłam smaczna drozdzowa bułęczke z budyniem, gdy byłam w połowie cos mi zachrzesciło w zebach to była skorupka od jajka, zwróciłam cała "smaczna" bułeczke a nietknieta połowe maz musiał wyniesc z pokoju, bo wystarczyło ze na nia luknełam i juz biegłam do kibelka. Co do spodni to w jeansach jest mi ciasno i guzika nie zapinam. Mam za to takie materiałowe, które ciagle mi spadaja, wiec beda na dłużej ![]() A czy przytyłam to nie mam pojeciaa bo jesienia mi waga sie zepsuła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#518 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie musisz robić przeciwciał skoro masz rh+. Ja miałam te same badania, co Ty, (bez HIV, bo to robiłam przed ciążą) oprócz tego jeszcze CMV. Wydałam sporo. Te, które mogą być refundowane- morfologia i ogólne bad. moczu to akurat groszowa sprawa, najwięcej mnie skasowali za toxo i cytomegalię, a wiem że na NFZ w życiu by mi na to skierowania nie dali. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#519 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
czy robili wam pomiar pęcherzyka ciążowego w którym dzidzia pływa bo ja mam tylko 25 mm i obok napisane że odpowiada 6,6 tygodniowi - strasznie mało
Wojtuś 17.09.2009 Anielka 24.11.2012 Edytowane przez Biedroneczkaolga Czas edycji: 2009-02-12 o 12:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#520 | |
Zadomowienie
|
[quote=margolcia1006;10941 688]
Cytat:
![]() |
#521 | |
Rozeznanie
|
[quote=Orzeszek.1;10943702]
Cytat:
Orzeszek.1 dzwoniłam na informację do LUX-MEDu niestety powiedziano mi, że nie ma takiej możliwości ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#522 |
Zadomowienie
|
Może da się u internisty w Lux-medzie wyżebrać przepisanie skierowań. Próbowałyście?
Tak się zastanawiam, bo w sumie morfologia i badanie moczu mam w pakiecie za darmo raz do roku. Może powiedzieć, ze chcę badania profilaktyczne i jeszcze coś ściemnić na temat reszty, bo w sumie mocz i morfologia to akurat najmniejsze koszty. Najbardziej z badań lab. dobijaja mnie hormony tarczycy... co miesiąc 50 zł |
![]() ![]() |
![]() |
#523 |
Zadomowienie
|
A propos badań, to są cholernie drogie, jeśli chce się je robić prywatnie, ja bym musiała wydać prawie 200 gdybym musiała je robić prywatnie. Zlecono mi: mocz badanie ogólne, morfologia, cukier, toxo, cytomegalia.
#524 |
Zadomowienie
|
też myślałam o lekarzu żeby przepisał skierowanie na badania, tak sobie policzyłam ile mi to wyjdzie = około 140zł!!!!! - może wyśle męża on ma gadanego i jakiś lekarz się zlituje.
#525 |
Zadomowienie
|
![]()
O dobry pomysł, wczoraj przede mną w gabinecie ginka też był facet i pewnie też w sprawie swojej żony bo chyba raczej nie swojej
![]() |
#526 |
Raczkowanie
|
Biedroneczko, na kasę chorych zrobisz: antygen HBS, mocz, morfologię, VDRL (badanie na kiłę), cukier na czczo (powinien Ci zlecić) i chyba HIV. Na pewno nie refundują toxo i CMV, nie ma szans.
Toxoplazmoze trzeba zrobić, bo jeśli była negatywna, to mogłaś sie zarazić od tamtego czasu i w czasie całej ciąży jesteś narażona. Jeśli znów wyjdzie negatywna, to przez całą ciązę teoretycznie powinno ię powtórzyć to badanie chyba 2 razy. Edytowane przez serdel Czas edycji: 2009-02-12 o 12:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#527 |
Zadomowienie
|
Z toxo różnie bywa. W Warszawie jest podobno program "zdrowa ciąża" czy coś takiego i refundują m.in. toxo - tak mi lekarz rodzinny mówił zachęcajac mnie do odwiedzin gina w naszej badziewnej przychodni.
|
![]() ![]() |
![]() |
#528 |
Raczkowanie
|
O ile wiem ten program funkcjonuje tylko w Warszawie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#529 |
Zadomowienie
|
a wracając do mojego wcześniejszego pytania - mieliście mierzony pęcherzyk ciążowy - bo u mnie wyszedł malutki
#530 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do pasa ciążowego to widziałam kiedyś i całkiem fajnie wygląda - trzeba tylko dobrać do koloru spodni lub bluzki, ewentualnie jakiś dodatek w formie korali, torebki. Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Co do kryteriów to chyba najważniejsza waga (akurat dla nas nieważna bo mieszkamy na parterze), koła (my chcielismy pompowane ze względu na zimę i cudowne chodniki ![]() Cytat:
Teraz na drugą wizytę ja robiłam tylko mocz, morfologia, cukier, WR więc wyszlo tylko 35 zł, także nie jest to już jakaś duża kwota. Cytat:
W dolnośląskim też, bo ja się zapisałam. Co prawda wykonuje je mój szpital, ale program jest chyba dla Akademii z Opola. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#531 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#532 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
http://dziecko.haczewski.pl/index.ph...2008&bg=000%5D wiadomo ze potem na USG ustala sie dokladna date, sprzet wyswietla w jakim wieku jest dzidzius, za pierwszym razem wskazal wiek taki jak wyliczyla mi ta strona, w ostatni poniedzialek wskazal ze dzidzius jest o jeden dzien starszy. Ale slyszalm ze USG ustala dokladny wiek tylko do 10 t.c potem plod rosnie w roznym tempie, niektore dzieci sa wieksze niektore mniejsze i sugerujac sie pomiarem z USG po 10 tc mozemy ustalic bledny termin porodu. A u Ciebie Biedroneczko widocznie owulacja byla pozniej, 2 dni roznicy w tak wczesnym okresie sa bardzo istotne bo dzidzius rosnie codziennie, takze nie przejmuj sie na zapas, bedzie dobrze, najwazniejsze ze bije serduszko a to ze jest mniejszy swiadczy tylko o tym ze jest mlodszy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#533 |
Raczkowanie
|
u mnie tez pecherzyk nie był mierzony, tylko dzidzia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#534 |
Zadomowienie
|
[quote=margolcia1006;10943 769]To nie mieści mi się w głowie, bo ja też dzwoniłam i trzeba mieć założoną kartę ciąży w lux-med, a badania mogą być zlecone przez ginka spoza kliniki. A Ty masz kartę ciąży LUXMED???
#535 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#536 | |
Rozeznanie
|
[quote=Orzeszek.1;10948275]
Cytat:
![]() A tak wogóle to byłam dziś na usg i dzidzia pieknie rośnie! Ma już główke i takie malutkie rączki i nóżki. Niesamowity widok. Wczesniej jak byłam w 6 tyg widziałam tylko plamke ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#537 |
Przyczajenie
|
Ja ja Wam wszystkim normalnie jedzącym zazdroszczę! Okropnie! Ja w siebie muszę dosłownie wszystko wmuszać, do kuchni najlepiej bym nie wchodziła, bo każdy zapach mnie męczy, nawet taki jak smażone na teflonie ( prawie bez tłuszczu) naleśniki. Lodówki nie otwieram, bo wymieszane zapachy wędliny i serów mnie powalają.
Jeśli tak ma być aż do 12 tyg., to schudnę jeszcze następne 2-3 kg. Lekarz na szczescie stwierdził,że skoro nie ma wymiotów i w miarę regularnie jem jakieś muesli, jogurty, owoce, to nic strasznego sie nie dzieje.Oby miał rację. Nawet nie przypuszczałam, ze tak fatalnie się bedę czuła. |
![]() ![]() |
![]() |
#538 |
Zadomowienie
|
Wczoraj mój kochany meżus - rzucił mi komplement "ale masz pucułowatą twarz" - myślałam że go zabije - a dzisiaj stanełam na wadze i rzeczywiście 1 kg więcej - ehhh wolałabym za dużo nie przytyć
a teraz coś dla rozrywki - może któraś też by chciała takiiiii brzuszek: http://www.pudelek.pl/artykul/15465/...a_osmioraczki/
Wojtuś 17.09.2009 Anielka 24.11.2012 Edytowane przez Biedroneczkaolga Czas edycji: 2009-02-13 o 09:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#539 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
O to ładny komplement Ci mąż zapodał ![]() Dziś poraz pierwszy miałam poranne mdłości, bleeeeee, a myślałam że jednak tego uniknę, zwłaszcza że w pierwszej ciąży bardzo krótko wymiotowałam.....no cóż.... trzeba to przeżyć hihihi. margolcia1006 pewnie jak LUX-MEDowi się odwidzi, będę musiała chodzić do dwóch ginków jednocześnie, bo jakie wyjście.
![]() |
#540 |
Zadomowienie
|
Masakra z tym brzucholem.
Nie chciałabym takiego, zresztą ośmiorga dzieci tez nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:30.