![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Orzeszki na świeta!
Patrząc na Wasze apetyczne zdjęcia stwierdziłam, że już długo nie piekłam orzeszków... Zbyt długo
![]() ![]()
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Mam do Was kilka pytań dotyczących orzeszków Moje Specjalistki
![]() Nigdy nie miałam przyjemności pieczenia orzeszków - ale kupiłam już foremki i na święta muszą być orzeszki ![]() 1. Czy mogę napiec sobie wcześniej samych "skorupek"? Po upieczeniu "skorupki mają strukturę jak wafelki, czy jak kruche ciastko?? Ile mogą leżeć i czekać na nadziewanie? 2. No właśnie teraz nadzienie ... - oglądałam Wasze propozycje na karpatkach hmmm...smakowitości - ALE - wiadomo, że bedę je robić dzień-dwa przed Wigilią - poleża pewnie też ze dwa-trzy dni - krem oparty na karpatce chyba się zepsuje po takim czasie...A może się mylę? Może znacie kremy (nadzienia) , które nie zepsują się w tak szybkim czasie??? Zakupiłam foremki na allegro do orzeszków - wczoraj była próba generalna - foremki są DO BANI - są za płaskie - wystarczy, że ciasto ciutkę urośnie a już nie ma miejsca na krem. Czas zakupić patelnie do orzeszków - mam nadzieję, że nie trafię na bubla :-D
Kasia Edytowane przez IngridR Czas edycji: 2008-11-29 o 19:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Przyczajenie
|
Orzeszki są pyszne a taki przepis z tym kremem jest dość trudny do zdobycia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Przyczajenie
|
taką patelnię do orzeszków można kupić na allegro
pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Przyczajenie
|
ludzie ja na allegro kupilam i jest super
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zadomowienie
|
Ja mam taką starusieńką jeszcze "żeliwną" patelnię do smażenia orzeszków, gdyby nie fakt że muszę spędzić przy smażeniu co najmniej pół dnia zapewne królowały by one częściej na stole , a przekładam zazwyczaj jakimś kupnym kremem.
![]() |
#97 |
Wtajemniczenie
|
a to moje orzeszki
![]() ![]() 1/2 kg mąki 30 dag margaryny 3 jajka 10 dkg cukru pudru masa 1 szkl cukru 1/2 szkl mleka lub smietany Mleko zagotowac z cukrem,wsypac 25 dkg mielonych orzechow,zagotowac.Mozna do kazdego orzeszka dodać kawałeczek czekolady lub rodzynke ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
ja robię masę do tych orzeszków z mleka w proszku
![]()
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
Aaaa uwielbiam te orzeszki :-D Moja babcia je robi ale dzisiaj wpadałam na pomysł kupienia sobie takiej patelni. Wiecie może gdzie obecnie mozna ją nabyć w Warszawie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Rozeznanie
|
Dawno nikt tu nie zaglądał ale ja mam pytanie: właśnie czekam na foremki do orzeszków( trochę szkoda mi kasy na patelnię) i zastanawiam się jak wypełnić te foremki ciastem? Rozwałkować i wycinać takie "placuszki" czy robić kulki i spłaszczać juz w foremce?
Bo czy wtedy nie będzie problemu z wyciąganiem? Jak jest szybciej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Moja babcia robi na każde święta i różne uroczystości . Jestem w nich zakochana i jestem ich fanką number 1
![]() ![]()
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
ja w przyszłym miesiącu planuje w końcu kupic te sławną patelnie i wtedy będę robić moje kochane orzeszki
![]()
![]() |
#103 |
Rozeznanie
|
Hmm- ale czy ktoś używa foremek a nie patelni?
Jakie doświadczenia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
ja mam te foremki, ale jakos marne orzeszki z nich wychodzą, raz uzywam, wkurzyły mnie i teraz leżą w szafce
jak dla mnie foremnki - NIE
![]() |
#105 |
Rozeznanie
|
Szkoda bo ja właśnie zamówiłam i czekam- może moje będą inne...
A jak wypełniałaś ciastem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
oj chyba foremki to wszystkie takie same są, może akurat Tobie podejdą
a wypełniałam tak, że kładłam kawałek ciasta i jakby ugniatałam tak żeby skorupka wyszła
![]() |
#107 |
Konto usunięte
|
też mam formę do orzechów i robiłam na święta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Rozeznanie
|
Dostałam już moje foremki i mogłam sama sprawdzić co i jak:
a więc- orzeszków to z tego chyba nie będzie ![]() foremki na pierwszy rzut oka są zbyt płytkie, szukałam przepisu bez sody czy proszku ale nie znalazłam i niestety nici z moich planów. Nie wiem- może zbyt dużo ciasta użyłam ale po upieczeniu nie było miejsca na krem. Na szczęście rodzinka i tak zjadła te niby-połówki z polewą czekoladową ![]() Nie zrażam się bynajmniej, bo gdzieś na forum czytałam, że ktoś używał właśnie foremek i orzeszki wychodziły dobre. Więc liczę Drogie Forumowiczki, że wśród Was też znajdzie się ktoś kto ma doświadczenie(dobre ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Mam gdzieś przepis który był zamieszczony przy formie tylko muszę go znaleśc bo się gdzieś zapodział... kurcze dlaczego nie wpisałam go do zeszytu
![]() Moja forma ma ze 20 lat albo i więcej |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
No znalazłam więc tak jak pisałam jest to oryginalny przepis dołączany do formy jakieś 20lat temu, moja mama miała manie zamawiania takich nowości mam jeszcze formę do pieczenia wafli (andrutów)
![]() Ciasto: 4szkl mąki kostka margaryny 1jajko 0,5szkl cukru pudru szklanka gęstej śmietany 0,5łyżeczki sody Z podanych składników zagnieśc ciasto, upiec ciasteczka w formie (ja na jedną skorupkę biorę łyżeczkę ciasta ale zależy kto ma jakie foremki) Masa: 25dkg orzechów włoskich szklanka cukru pudru 2-3 żółtka 20dkg margaryny Orzechy sparzyc obrac ze skórki (ja nie obieram z lenistwa ![]() Ciastka napełnic masą i złożyc Eksperymentowałam z masami karpatkowymi czy budyniowymi i nie polecam bo ciastka robią się wilgotne wręcz miękie i nawet jeden dzień nie poleżą. chyba że komuś się chce to może wysmarowac wnętrze skorupek roztopioną czekowadą wtedy ciastka nie nasiąkną kremem. Wiem że nikt nie lubi byc pouczany ale ja już mam takie zboczenie zawodowe że zawsze pisze swoje spostrzeżenia na temat gotowania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Rozeznanie
|
Dzięki- jeśli tylko uda mi się uzyskać skorupki to masę też na pewno zrobię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Rozeznanie
|
A więc- mam zrobiłam
![]() Wyszukałam inny przepis na ciasto- bez proszku do pieczenia, ciasto rozwałkowałam b. cienko i wyszły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
Czy któraś z Was ma dojście to patelni do orzeszków? Wiem, że sa na Allegro ale ich cena jest za wysoka
![]() ![]()
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
Witam. Chcę się podzielić moim przepisem na orzeszki
Ciasto 1 szklanka cukru pudru 1/2 kg mąki pszennej 1/2 kostki masła lub margaryny (125 mg) 3 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany Posiekać nożem i zagnieść jak ciasto kruche. Rozwałkować lub jak kto woli rwać kawałki ciasta i wyklejać foremki wcześniej wysmarowane tłuszczem Piec na złoty kolor Masa orzechowa 15 dag masła 10 - 15 dag cukru pudru 3/4 szklanki mleka15 dag orzechów mielonych Do gotującego się mleka wsypać orzechy dokładnie wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem,następnie do masy dodawać po 1 łyżce zaparzonych orzechów. Gotową masą wypełniać połówki orzeszków i gotowe Polecam, zawsze wychodzą. Sprawdzony przepis. Pozdrawiam i życzę owocnej pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Wtajemniczenie
|
zamiast patelni do orzeszków można urzyć foremek na orzeszki jak dla mnie o niebo lepsze
![]() Edytowane przez sensualangel Czas edycji: 2010-11-22 o 22:02 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Raczkowanie
|
Myślę, że patelnia jest o wiele wygodniejsza i praktyczniejsza
![]() ![]()
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Te są przepyszne. Przepis znalazłam na http://oliveandflour.blogspot.com
![]() Ciasto:
Nadzienie:
Do nadzienia robimy taki myk – mielone orzechy sparzamy gorącym mlekiem. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy wystudzone już orzechy i alkohol. Taką masą wypełniamy upieczone połówki orzeszków, składając je jednocześnie ze sobą. I już. Jeśli ktoś chce można jeszcze końcówki orzeszków zanurzyć w polewie i obsypać np. zmielonymi orzechami. Orzeszkom warto dać przynajmniej jeden dzień, a najlepiej kilka dni w chłodnym miejscu – niech smak troszkę się przegryzie – są wyśmienite! Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2010-12-04 o 16:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
Kupiłam patelnie
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:06.