|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Co się w nas kryje? | |||
chłopiec |
![]() ![]() ![]() ![]() |
23 | 41,82% |
dziewczynka |
11 | 20,00% |
nie wiem |
21 | 38,18% |
Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#691 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo - sierpniowe 2009! Część II
Cytat:
![]() ![]() Matko zaraz się okaże, że kobieta w ciąży nie może jeść większości rzeczy i najlepiej jak będzie na kroplówce i witaminach w tabletkach ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#692 | |
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Cytat:
![]() ![]() Dziewczynki o której macie jutro wizyty? ja o 16:30 ale pewnie wejdę koło 19 ![]()
![]() |
#693 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. jedna mówi że idealne dla większego dzieciaczka, bo jak zaczyna się kręcić to przynajmniej się nie odkopie i nie jest mu zimno...druga mówi że jak się dzidzia wierci to przeszkadza jej śpiworek i od razu się dziecko budzi... 2. na lato nie zalecają bo jest za ciepło w śpiworku, najlepiej tylko kocyk... 3. jedna mówi że dla noworodka to nie bardzo, bo co chwilę dziecko się budzi, trzeba je przewijać i za każdym razem wyciągać ze śpiworka...co nie jest zbyt wygodne... 4. częśc mowi że ze spiworka może się ześlizgnąc i tragedia gotowa...druga ze kocykiem może się przykryć i też tragedia.. 5. pod kocykiem dziecko może się odkryć (większe już)...w śpiworku nie ma szans... Wypisałabym jeszcze kilka punktów czytając różne fora...i naprawdę co mama to inne zdanie...wiec chyba od nas tylko zależy komu wierzyć... Mnie też przekonuje to że rodzimy w lecie i Dziecku może być za ciepło na początku w śpiworku... Można się zakręcić czytając te wszystkie opinie ![]() ![]() O kurcze dlaczego nie można pasztetu???? Ja uwielbiam z ogórkiem kiszonym ![]()
![]() ![]() coraz bardziej ![]() Edytowane przez Karolinak82 Czas edycji: 2009-02-15 o 19:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#694 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#695 |
Zakorzenienie
|
Dobry wieczór dziewczynki
![]() nie dam rady nadrobić dzisiaj dwóch dni ... ![]() Moje walentynki nie były takie jak miały być ... no może w połowie były /kino/ a reszta planów troche się pozmieniała ![]() Dzisiaj od rana miałam spęcia z TŻ-tem ... co chwilę były jakieś docinki, za chwilę juz było ok ... az na koniec dnia wielka awantura! ![]() Straciłam humor na cokolwiek ... ![]() Idę spać, moze jutro będzie lepszy dzień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#696 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#697 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#698 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Taki logiczny powód, dla którego możnaby się było opanować-wogóle, a nie tylko w ciąży to jego skład ![]() Sama lubię pasztety, ale od jakiegos czasu jadam tylko jednej firmy, zapakowane w takich małych tackach, a to po tym jak zajadajac na kolację pasztecik(wtedy nasz ulubiony) z dobrego zakładu mięsnego przeczytałam skład wydrukowany na flaczku : popiół itp jeszcze nie było tak straszne, jak to,że w skład wchodzą głowy...ble Obrzydziło mi to dokumemntnie ![]() Jakby któraś zgłębiła ten temat to dajcie znać. Edytowane przez katarzynka00 Czas edycji: 2009-02-15 o 20:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#699 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
he faceci też mają humorki, potrafią w ciąży tyć razem z żoną, a podobno w krajach afrykańskich Murzynka jak rodzi to leży pod jedną palmą i krzyczy i jej mąż leży pod drugą i też krzyczy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#700 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() A jeszcze lepszy jest pasztet z królika ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#701 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() wiem, że to przykre, też nie lubię się kłócić z mężem ...ale to normalne w związku, czasami musi dojść do spięcia ...najważniejsze moim zdaniem jest to aby szybko się pogodzić i zapomnieć o całej sytuacji. z drugiej strony to zawsze mnie śmieszą powody moich kłótni z mężem ...o totalne głupoty, dobrze, że w poważnych sprawach jesteśmy jednomyślni
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#702 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w skrócie ze str 25: - nie jeść surowych lub niedogotowanych jaj: jajka muszą być ugotowane tak by białko i żółtko były twarde; - unikać domowych pasztetów i pasztetów, które nie są puszkowane; - unikać niepasteryzowanych lodów i niepasteryzowanego lub surowego mleka; - dokładnie gotować mięso i drób; upewnić się, że mrożone mięsa są rozmrożone jak należy przed gotowaniem; - przechowuj surowe mięso w lodówce tak by nie kapało i nie zanieczyszczało pozostałego jedzenia, myj ręce i powierzchnie kuchenne po dotykaniu mięsa; - dokładnie myj warzywa i owoce; - by zachować witaminy gotuj warzywa w minimalnej ilości wody, nie przegotowuj, staraj się gotować nad parą lub w mikrofalówce; - jeśli używasz mikrofalówki przestrzegaj instrukcji producenta i upewnij się ze jedzenie jest ugotowane również w środku; - sprawdzaj datę przydatności do spożycia na opakowaniu; - używaj rękawiczek gdy pracujesz w ogrodzie i myj później ręce; - unikaj kontaktów z kotami, używaj rękawiczek przy usuwaniu odchodów kotów: koty mogą być źródłem Toxoplazmozy- poważnego zakażenia, które może wywoływać ślepotę, opóźnienie umysłowe, ale również wewnątrzmaciczną śmierć płodu; Tłumaczyłam na szybko...powinno być ok...raczej większość informacji jest oczywistych...ale jest o pasztetach domowych...nie powinno się ich jeść... na jednym forum wyczytałam jeszcze że dlatego że domowe nie są poddawane odpowiednim obróbkom by mogły być zabite wszystkie bakterie...
![]() |
#703 |
Zakorzenienie
|
dziewcyzny mam pytanie, czy ktoras kuło w brzuchu ostnimi czasy ? bo mnie dzis caly dziec cos kułu a jak bylam rpzec chiwla z spem to mnie tak zakulo ze az musialam stanac na chiwle bo chyba bym sie zwineła ..i nie wiem co to moze byc ?
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
#704 |
Rozeznanie
|
osobiście myślałam, że domowe można, bo wiadomo, że mięso jest świeże, dobrze ugotowane i upieczone, ale jak dotąd nie jadłam ani kupowanych - bo właśnie przeczytałam, że nie można, ani domowych pasztetów - bo nie chciało mi się robić
z drugiej strony dziwi mnie to, że domowych nie można ...przecież mieso na pasztet najpierw się gotuję, a więc chyba zabija wszelkie bakterie, a potem jeszcze piecze ![]() tak czy inaczej chyba jakoś przeżyje do lipca bez pasztetu ![]()
#705 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() A tu jeszcze dla zainteresowanych: HealthyEATING DURING PREGNANCY 2008 http://www.ific.org/publications/bro...gPregnancy.pdf (po Englishu ![]()
![]() ![]() coraz bardziej ![]() Edytowane przez Karolinak82 Czas edycji: 2009-02-15 o 21:15 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#706 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
![]() ![]() |
![]() |
#707 |
Zakorzenienie
|
Jutro zapytam gina czy to normalne że teraz jeszcze czujemy jakieś ukłucia...
#708 |
Zakorzenienie
|
a mi sie wydaje ze to wszystko jest jakies dziwne.......te odkrycia naukowe, ze to wolno, a tego nie......
kiedys nie bylo takich informacji i kobiety w ciazy jadly wszystko i rodzily zdrowe dzieci!! nie dajmy sie zwariowac , bo tak naprawde co ma byc to bedzie!!!! ja tam jem wszystko , pasztety wrecz uwielbiam i to wlasnie na pasztet mialam najwieksza ochote jak zaszlam w ciaze....... dzisiaj jadlam tatar!!! i co mam panikowac??????? tak naprawde to chyba nic nie powinno sie jesc w ciazy bo teraz wszedzie chemia wala!! zapytajcie chociazby waszych mam o to........ja pytalam swoja i powiedziala ze pierwsze slyszy o takich rzeczach, ona jadla wszystko i jestem zdrowa!!!
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez czekoladka21 Czas edycji: 2009-02-15 o 21:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#709 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#710 |
Zakorzenienie
|
A tak sobie właśnie wcinam mandarynki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#711 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#712 |
kobieta za ladą
|
jeśli mogę coś wtrącić
co do pasztetów----leżałam w ciąży na patologii tydzień--z 3 razy jadłam paszteciki bo były na kolacje i na sniadanie..... co do śpiworków kupujcie ale te większe przydadzą sie własnie jak bobas ma 4-5 miesięcy jak zacznie sie więcej ruszać i rozkoywać...maleństa polożone nie ruszją sie więc wystarczy kocyk moja mała spała pod leciutkim kocykiem urodzila sie 12 lipca a na 1 spacer po 5 dniach wyszła w bodziaku na króki rękawek plus spadenki i przykryta pieluszką i jeszcze miała cieniutką bawełnianą czapeczkę bywały takie dni ze na spacery była ubierana tylko w body plus czapeczka bo nawet jak wychodziliśmy an spacery po 15 to było 28 stp w cieniu....... a śpiworki są wygodne przy pzrewijaniu najlepiej żeby były na zamek przy nóżkach wtedy odsuwacie zamek rozpinacie pajacyka zmiana pieluchy i już ![]()
#713 |
Zakorzenienie
|
bede wdzieczna , to takie uczucie jakby hmm kolka tylko ze znacznie nizej nie w zebrach . A teraz lece spac bo juz padam a jutro musze wstac po 6 rano bleh . Dobranoc
![]() ![]() |
![]() |
#714 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do tatara - ja bym się przejmowała (zresztą w ogóle bym nie dopuściła do takiej sytuacji), bo surowe mięso jest najczęstszym źródłem zakażenia toksoplazmozą. Ale oczywiście rób, jak uważasz. To Twoje dziecko i Ty podejmujesz decyzje. Ja odradzam. Córka koleżanki mojej Mamy też się nie przejmowała, zachorowała na tokso, dziecko cudem uratowano, ale mają problemy. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#715 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() w sumie cieszę się, że póki co największą ochotę mam na ser biały ![]()
![]() |
#716 |
kobieta za ladą
|
najdziwniejsza rzecz jaką jadłam na patologi ciąży--dali nam to na kolacje jak to zobaczyłam to zapytłam współlokatorki....i co ja mam z tym kurde zrobić?????
bo to były 3 plasterki salcesonu czarnego ![]() ![]()
#717 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Osobiście mi bardzo niewygodnie czyta się takie posty, a nawet zakrawa to w jakimś sensie na brak szacunku dla odbiorcy( pomimo, iz posty nie są kierowane bezpośrednio do mnie) Jesli to tylko mi przeszkadza, to może rzeczywiście ja dziwak jestem ![]() W końcu sens idzie wyłapać, ale czy o to chodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#718 |
Zakorzenienie
|
Gdzie dokładnie Cię kłuje?
#719 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#720 |
Zakorzenienie
|
![]()
Witam mamuśki po krótkiej przerwie. Pracowałam dużo i padam na pyszczek szczerze mówiąc. Na szczęście szefowa obiecała mi, że to już mój ostatni taki maraton
![]() W piątek byłam na wizycie u położnej. Generalnie wszystko dobrze. Posłuchała mi maluszka. Podczas tego podsłuchiwania maluszek dzielnie kopał w detektor tętna, nie podobało mu się to bardzo ![]() Na kalkulatorze z podanego linka wyliczyłam sobie, że wagę ma idealną, więc wydaję z siebie wielkie westchnienie ulgi i oby tak dalej ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:18.