|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
|
|
|
|
#722 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Glizdko czekamy na monitoring zmian zachodzących pod wpływem mikoryzy ![]() Buziole |
||
|
|
|
#723 |
|
Zakorzenienie
|
Gelatynko, tez sie nad takim lamalam, taki rozowy mazany z zoltym... ale byl taki przesuszny ze w koncu zdecydowalam sie na moje malenstwo
Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-02-13 o 18:40 |
|
|
|
#724 |
|
Raczkowanie
|
norka27- bardzo sliczny ten nowy nabytek-ciekawy kolorek no i nowy pedzik, ja sie nie moge doczekac kiedy moje puszcza nowe pedy, ale jakos im sie nie spieszy, za to jeden ktory kupilam za 1zl, wypuscil odgalezienie i juz ma jeden maly paczus-ciesze sie ogromnie
|
|
|
|
#725 |
|
Zakorzenienie
|
Gelatynka gratuluje, w krotce bedziesz miec wlasnorecznie wychodowane kwiatuchy
|
|
|
|
#726 |
|
Zakorzenienie
|
A u mnie wiekszosc - po mojej wnikliwej obserwacji - jest zarazona grzybem co mi liscie dziurkuje a dwa maja wirusa mozajkowca
|
|
|
|
#727 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazlam ten link - to z niego - Jednak w razie napotkania upartego osobnika wystarczy przez około miesiąc zwiększyć różnicę temperatur między nocą a dniem do 6-10°C (czyli na przykład w dzień 25°C, a w nocy 18°C). Najłatwiej to zrobić, uchylając nocą okno i zamykając je w ciągu dnia, a w lecie - wystawiając roślinę na zewnątrz w dość cieniste miejsce. 30 dni takiego traktowania automatycznie indukuje wzrost nowych łodyg kwiatowych. To jest też sekret uprawy przemysłowej zapewniający dostępność w kwiaciarniach kwitnących roślin o każdej porze roku. Patrzec na czesc kwitnienie http://www.orchidarium.pl/rodzaje/ht...laenopsis.html, gdzies jeszcze bylo o tym podlewaniu, jak znajde to zalaczelink
Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-02-13 o 19:48 |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#728 |
|
Raczkowanie
|
a ja sie pochwale
(z 3 tyg temu, a moze wcześniej kupiłam w praktikerze storczyka za 5 zł, miał ułamany pęd kwiatowy) podlałam go roztworem asahi, a teraz mam nadzieje ze bedzie szybko rósł i będą kwaitki za pare tygodni
|
|
|
|
#729 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny czy jak kupuje sie storczyka z jednym pedem to znaczy ze przy nastepnym kwitnieniu tez bedzie jeden ped? a jak kupie z dwoma pedami to zawsze bedzie kwitl na dwoch pedach?
![]() ps/\dzis kolejny dolaczyl od meza prezencik hihi piekny, korzenie w pieknym stanie ah |
|
|
|
#730 |
|
Zakorzenienie
|
Kamilka to jest loteria z tymi pędami. Ze storczyka, który miał 1 pęd może wyrosnąć kilka pędów naraz, a z drugiego, który miał nawet 3-4 pędy może wyrosnąć 1 pęd. Wszystko zależy od samej rośliny.
|
|
|
|
#731 |
|
po prostu Łinli
|
witam
dostałam storczyka na walentynki nie chcę aby tak się stało z tym więc szybciutko zaczynam czytać tutaj o pielęgnacji
|
#732 |
|
Zadomowienie
|
wczoraj powiedzialam sobie ze niechce juz storczyow bo mam juz ich i tak duzo :P no i dostalam miniaturke od TZ
to malenstwo ma 25 cm z doniczka ![]()
|
#733 |
|
Raczkowanie
|
on nie wyglada na miniaturke, ale to jest moj wymarzony kolor, ktory nie moge nigdzie spotkac
|
|
|
|
#734 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny. Kiedyś pisałam , że mój jedyny falek wypuścił przedłużenie pędu . Falek ma się bardzo dobrze widać już pączki. Dziś z okazji Walentynek zażyczylam sobie następnego osobnika. Kosztował 39,90 jest uroczy bo ma malutkie kwiatuszki. Na pierwszy rzut oka z korzonkami wszystko oki. A oto i on TA DAM
![]() I jeszcze fotka mojego starszego nabytku.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm Edytowane przez teacher Czas edycji: 2009-02-14 o 19:38 |
|
|
|
#735 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mam jedna miniaturke w domu i rozni sie od niej tylko tym ze ma wiecej lisci :P a kwiatuszki maja po 3 cm wiec w porownaiu z moimi pozostalymi ktore maja kwiatki od 7-12 cm srednicy to jest miniaturka ja moje ciapaki kupilam w LM, Castoramie i brickomarche, przy kazdej dostawie jest przynajmniej kilka ciapatych
|
|
#736 |
|
Raczkowanie
|
ja też poluję na ciapatki. Dzisiaj jednego storczyka wysadziłam z doniczki, bo coś korzonki mi się nie podobały w efekcie został 1 korzonek reszta zgniła nie wiem czemuu, przecież naprawde ostrożnie podlewałam, nie wiem czy nie pójdzie do śmieci, ale listki ma zdrowe, wypuszcza 2 swieżego może jeszcze nie wszystko stracone?
|
|
|
|
#737 |
|
Rozeznanie
|
a ja prawie jednego uśmierciłam
( a nawet dwa przez własną głupotę ![]() bo nie podlewałam za często i gdy zobaczyłam że górne liście zaczynają żółknąć wsadziłam do wody, ale że nie wszystkie korzonki dosięgały wody to nadal schły w efekcie czego musiałam uciąć i zasypać cynamonem liście i nie wiem co teraz będzie mam nadzieję że te najmłodsze urosną, choć są w połowie obcięte
|
|
#738 |
|
Zakorzenienie
|
Zazdrosnieco sliczniutkie to twoje walentynkowe malenstwo
Ach ta aklimatyzacja... mysle ze te kilka metrow z auta do domu zrobilo swoje, w zime trzeba strasznie uwazac ze storczasami.Teacher to samo gratulowac tylko, masz kwitnacego krzaka w domu Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-02-15 o 14:09 |
|
|
|
#739 |
|
Raczkowanie
|
ok dziewczyny, obiecałam, że wrzuce jakies zdjęcia
oto i one ![]() 5 pierwszych zdjęc to moje wczorajsze nabytki )ostatni to ten połamany ... jak widać wyrasta mu już nowy listek a po 2 stronie ostatnio obciętego pędu kwiatowego, po odchyleniu lekko listka widze taką kropke czyli zapowiada się ze pusci nowy pęd kwiatowy )aaa i kupiłam 15 litrów wody destylowanej do podlewania haha ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez d00mi Czas edycji: 2009-02-15 o 15:07 |
|
|
|
#740 |
|
Zakorzenienie
|
Nieziemskie są Wasze kwiatuchy <3
![]() Mój niedobruch stoi w miejscu, oczko mu się otwarło już dawno temu, ale maleńka łodyżka w środku baaardzo powolutku wychodzi Zostały mu tylko 4 kwiatki Mam nadzieję, że niedługo wypuści nowe pąki
|
|
|
|
#741 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze u mnie tez sa 3 storczasy co to sie im niby oczko obudzilo i ta oslonka uchylila a pedzik jak stoi w mniejscu tak stoi
Do tego u 2 innych widze ze zaczal kielkowac nowy ped kwiatowy i stanal w fazie wychodzenia z babelka, taki z czarnym nalotem jeden sie zrobil Ale na pocieszenie moj nowy nabytek, ten co mial trafic w sklepie na smietnik - zaczal nabrzmiewac w miejscu kolo starszego pedu i nie zanosi sie na korzonek |
|
|
|
#742 |
|
Raczkowanie
|
norka27 też mam to samo, wylazło coś maleńkiego z oczka i spi już 3 tygodnie, a ja taka niecierpliwa jestem i chciałabym, żeby w oczach rosło
|
|
|
|
#743 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#744 |
|
Zakorzenienie
|
Taaak zima daje im w kosci niemilosiernie, na jesieni z jednego oczka zaczal wychodzic pedzik, nawet taki 5milimetrowy wystawal juz i jak stanal tak jest do teraz, sobie taki tescik na cierpliwosc chlopak ze mnie zrobil
|
|
|
|
#745 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#746 |
|
Raczkowanie
|
tak w ogóle... gdzie glizdka haha
?
|
|
|
|
#747 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki
![]() Pomóżcie. Otóż co jakis czas przeglądam stan korzeni swoich storczyów. No i dzis wyciągnelam z oslonki mojego pierwszego bialego wielgachnego storczyka - co juz kiedys mial plesn w doniczce i mu wycinala;m zaatakowane nadgnite korzenie. Wyciągam doniczke z oslonki, i co widze?? Zółte - takie kanarkowe plamy-naloty, ale takimi kropkowymi skupiskami. To chyba jakiś grzyb. Niestety telefon robi fatalne makro wiec wam nie pokaze.Pytanie czym to cholerstwo zlikwidowac, bo sama roslina ma sie dobrze. Zaraz przelece po orchidklepiku - bo dzis zajde do kwiaciarni, to moze cos bym zakupila grzybobojczego ![]() edit: w ocgidsklepiki nic nie znalazlam
Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2009-02-16 o 09:36 |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#748 |
|
Zakorzenienie
|
Kliwio niestety nie kojarzę takiego czegoś.
|
|
|
|
#749 |
|
Zakorzenienie
|
A ja kojarze, niestety, jeden co ma wirusa ma wlasnie takie dziwne korzenie, nie cytrynowo żółte ale takie żółtawe, jasne zamiast zielonego z takimi jakby dziwnymi grudkami w białawym kolorze. Jeden z zagrzybionych też ma żółtawe korzenie, do tego liście są podziurkowane, takie pojedyncze śmieszne dziureczki zbiałymi obeschniętymi obramowaniami. Choraski są w pewien sposób odseparowane od reszty, nawadniane osobno i nie dotykają reszty. Ja bym kuiła na twoim miejscu jakiś środek na grzyba, wymieniła podłoże, spryskała kolesia,a bardzo delikatnym roztworem prysknęła korzonki i wsadziła w umytą i opryskaną osłonkę. ja niestety muszę poczekać aż przyjadę do Polandii i tam kupię środki bo tu patrzą na mnie jak na waritakę / bo kto ratuje kwiatki opryskami / przecież kupuje się nowe jak stare są już beeee... wie pani ile pestycydy kosztują, spryska je pani proszkiem do pieczenia i tym podobne głupoty słyszę
Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-02-16 o 11:12 |
|
|
|
#750 |
|
Zakorzenienie
|
Norka u mnie nie sa żolte korzenie, tylko mają nalot grzybni w kolorze kanarkowym.
Tylko to moze byc obojetnie jaki srodek na grzyby?? Czy w kwiaciarni beda wiedziec co podac? Zrobilam takie fotki, choc nic nie widac ![]() Musialam troche uwydatnik kolor bo nie bylo widac tej zolci. Tak tak podloze musze koniecznie wymienic, i zdezynfekowac doniczke i oslonke. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:17.

)

(z 3 tyg temu, a moze wcześniej kupiłam w praktikerze storczyka za 5 zł, miał ułamany pęd kwiatowy) 

dostałam storczyka na walentynki
nie chcę aby tak się stało z tym więc szybciutko zaczynam czytać tutaj o pielęgnacji 

Zostały mu tylko 4 kwiatki