Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-12, 20:41   #1801
N4TI
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to N4TI
Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

połknęłam ostatnią tabletke z 1 opakowania.. no to teraz przerwa
Stary 2009-02-12, 21:46   #1802
renua
Raczkowanie

Ja jestem w połowie pierwszego...

Po mojej "palpitacji" serca udałam się do mojego gina.
Zafundowałam sobie badanie krwi i o dziwo! nawet anemii nie mam
Tak więc gin nie wiedzi żadnych przeciwskazań, a "palpitacja" już się nie powtórzyła...

Więc tak trochę spokojniejsza jestem.

Wczoraj miałam mega migrenę i uległam biorąc 2 ibupromy max.
Tak na marginesie to mój gin mówi,że jeśli po jakimś leku na 4-5 dzień od zażycia
podczas brania pigułek dostanie się plamienia to oznacza,że u danego organizmu
wchodzą one w reakcję z pigułkami a to zmniejsza ich skutecznośc.
I o dziwo! z jej doświadczenia z pacjentkami należą do nich:
- leki przeciwbólowe,
- przeciwzapalne,
- przeczyszczające,
- zioła,
- sterydy,
- L-karnityna.
Bo,że antybiotyki i psychotropy to wiadomo.
Wiedziałyście o tym?
Że taki np.ibuprom może zmniejszac skutecznośc?
Nadmieniam,że żadna z tych pacjentek nie zaszła w ciążę,ale gin mówi,ze plamienia
przy dłuższym braniu w ciągu cyklu świadczą o zmniejszonej skuteczności...
Nie chcę w żadnym razie siac paniki, ale ciekawa jestem waszego zdania w tym temacie

Reasumując jak mi nie miną migreny po 3 opak. to metoda nie dla mnie, bo i tak gumki
trzeba będzie stosowac :/

Co do skutków ubocznych u mnie: to nastrój, brak apetytu, zero sił witalnych, cera się pogorszyła
(ale tym się nie martwię-na razie może wyłazi to, co w porach siedziało) i nieustające plamienie

Magic Girl - głowa do góry!

Albo się zejdziecie, albo ten na ciebie nie zasługiwał
renua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-13, 02:22   #1803
pani_smith
Zakorzenienie

poniewaz pigsy i leki przeciwbolowa wchlaniaja sie wg mojej wiedzy inaczej, ciezko mi uwierzyc w te slowa. a tym bardzie te o 'skutkach" plamien

wróciłam
pani_smith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-13, 08:18   #1804
Finlora
Zakorzenienie

Dziewczyny, mam pytanie, kończy mi się 7-dniowa przerwa i nie mam jeszcze @ - czy mam zacząć kolejne opakowanie tak jak powinnam, nawet jesli nie będę miała krwawienia?
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-13, 09:01   #1805
kamila2006
Zakorzenienie

tak oczywiscie zacznij, a ktore to opakowanie? zdarzylo ci sie zapomniec? podejrzewam ze bierzesz regularnie wiec ciaze wykluczamy. chyba ze jest prawdopodobienstwo to zrob test. ale opakowanie zacznij.

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-13, 09:53   #1806
Finlora
Zakorzenienie

Skończyłam trzecie. Ciążę raczej wykluczam, raz czy dwa w ciągu tego miesiąca zdarzyło mi się wziąć tabletkę 2 godziny później niż zazwyczaj bo nie było mnie o tej porze w domu a zapomniałam zabrać tabletek - a tak to się pilnuję - przypomnienie w telefonie mam
Stary 2009-02-15, 14:12   #1807
N4TI
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to N4TI

3 dzien przerwy i z rana @... tak mnie boli brzuch ciekawe ile bedzie trwał tym razem @..
Stary 2009-02-15, 14:38   #1808
Kallisto
Raczkowanie

GG do Kallisto

hej....

nie wiem co zrobic
jeszcze nie stosuje yasminelli, mialam zaczac od tego okresu, ale....
nie wiem co sie dzieje. w dniu kiedy powinien wystapic mialam tylko male plamki zamiast normlanego krawawienia. dzis tak samo
w poprzednim miesiacu miesiaczka spoznila mi sie 2tygodnie. teraz lekko bola mnie jajniki, i to drobne krwawienie tylko mam.
nie mam pojecia co zrobic. wziasc tabletke czy jeszcze nie?
troche obawiam sie, ze moge byc w ciazy male szanse, bo stosowalam prezerwatytwy ale zawsze jakies jest
co mi radzicie? zrobic sobie test, czy zaczac normalnie juz opakowanie???
dodam, ze w tym miesiacu mialam zabieg chirurgiczny i bylam troche chora wiec bralam gripeks. moze to miec wplywa na moj slabiutki okres?
a! i nie bola mnie piersi tak jak zwykle przed okresem ale atak krost mam...
ech....

Odchudzam się i zapuszczam włoski!
Waga 54 a będzie:
50 ,
potem 48
a potem wymarzone 45
Kallisto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 09:27   #1809
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez N4TI Pokaż wiadomość
3 dzien przerwy i z rana @... tak mnie boli brzuch ciekawe ile bedzie trwał tym razem @..
Boli Cię mimo tabletek? Ja jestem już po 3 opakowaniach i nadal nie moge sie przyzwyczaic do tego, że dostaję @ bez żadnego ostrzeżenia w postaci bólu brzucha I potem też mnie nie boli, może odczuwam odrobinę bólu, taki bardziej lekki ucisk, ale nie jest już tak, żebym musiała brac środki przeciwbólowe i wyc z bólu mimo tych środków
Stary 2009-02-16, 10:42   #1810
ImYourDestiny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ImYourDestiny Pokaż wiadomość
pomoże mi ktoras ?? chodzi o to, że wczoraj zapomiałam wziąc 15 tabletkę no i właśnie czyli już 3 tydzień. powinnam przerwać? czy jak? niewiem w sumie co robić. Wziełam kolejną 16 tabletkę po 15 godzinach ale niewiem czy potrzebnie.
połączylam opakowania i od wczoraj wlasnie zaczelam to drugie. moze to dziwne pytanie ale cy na 100% dalej jestem zabezpieczona jesli nie bylo tygodnia przerwy ?
ImYourDestiny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 10:45   #1811
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ImYourDestiny Pokaż wiadomość
połączylam opakowania i od wczoraj wlasnie zaczelam to drugie. moze to dziwne pytanie ale cy na 100% dalej jestem zabezpieczona jesli nie bylo tygodnia przerwy ?
odsyłam do ulotki, tam jest przecież napisane, my naprawdę nic nowego nie napiszemy

• Pominięto jedną tabletkę w tygodniu 3.
Są dwie możliwości do wyboru:
  1. Przyjąć pominiętą tabletkę, tak szybko jak to możliwe, nawet jeżeli oznacza to, że przyjmie się dwie tabletki na raz. Tabletki znowu należy przyjmować o zwykłej porze. Zamiast okresu wolnego od tabletek, należy przejść od razu do następnego blistra.

Najprawdopodobniej, miesiączka (krwawienie z odstawienia) wystąpi pod koniec drugiego blistra, ale może wystąpić także plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe podczas przyjmowania drugiego blistra.
  2. Można też przerwać przyjmowanie tabletek z blistra i przejść bezpośrednio do 7-dniowego okresu bez tabletek (zanotować dzień, w którym zapomniało się przyjąć tabletkę). Jeżeli chce się rozpocząć nowy blister w swoim ustalonym dniu rozpoczynającym, okres bez tabletek można skrócić do mniej niż 7 dni.
Jeżeli postępuje się według jednego z tych zaleceń, ochrona przed ciążą będzie zachowana.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-16, 12:17   #1812
Magic Girl
Zadomowienie

GG do Magic Girl

A ja zaczęłam trzecie opakowanie.. i chyba jednaknie widze poprawy buźki nadal mi wychodza krostki.. więc chyba skończę to 3 pójde do gina i pozostanę przy cilescie jak kiedyś..
Stary 2009-02-16, 18:14   #1813
anez00
Raczkowanie

Dziewczyny, bardzo proszę o poradę. Nie oceniajcie mnie, po porstu chcę się upewnić. Od roku biorę yasminelle, właśnie zachorowałam i jutro wybieram się do lekarza po antybiotyk. Są leki które wpływają na działanie antykoncepcji (mój przypadek - dwa tygodnie temu brałam ospen na anginę ropną, dostałam krwawienia mimo stosowania yasminelle po prostu przez czas brania antybiotyku y. nie wchłaniało się do mojego organizmu) Ta sytuacja jest podobna do chwili kiedy kobieta po prostu zapomni zażyć tabletkę z blistra. W związku z tym mam pytanie. Ostatni raz kochałam się z chłopakiem w sobotę (bez dodatkowego zabezpieczenia) czy jutro jeśli dostanę antybiotyk który koliduje z yasminelle mogę go przyjąć? czy powinnam odczekać kilka dni? BARDZO BARDZO PROSZĘ O PORADĘ!

Edytowane przez anez00
Czas edycji: 2009-02-16 o 18:16
anez00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 19:00   #1814
ouuGlamour
Wtajemniczenie

hmm.. dziś ostatnia tabeltka i czekamy na @...
troszkę się boję, ale liczę na to, ze wszystko bedzie jak nalezy
ouuGlamour jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 19:22   #1815
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anez00 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, bardzo proszę o poradę. Nie oceniajcie mnie, po porstu chcę się upewnić. Od roku biorę yasminelle, właśnie zachorowałam i jutro wybieram się do lekarza po antybiotyk. Są leki które wpływają na działanie antykoncepcji (mój przypadek - dwa tygodnie temu brałam ospen na anginę ropną, dostałam krwawienia mimo stosowania yasminelle po prostu przez czas brania antybiotyku y. nie wchłaniało się do mojego organizmu) Ta sytuacja jest podobna do chwili kiedy kobieta po prostu zapomni zażyć tabletkę z blistra. W związku z tym mam pytanie. Ostatni raz kochałam się z chłopakiem w sobotę (bez dodatkowego zabezpieczenia) czy jutro jeśli dostanę antybiotyk który koliduje z yasminelle mogę go przyjąć? czy powinnam odczekać kilka dni? BARDZO BARDZO PROSZĘ O PORADĘ!
antybiotyki nie działają wstecz, możesz spokojnie przyjmować to co przepisze Ci lekarz

Stary 2009-02-16, 20:24   #1816
anez00
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
antybiotyki nie działają wstecz, możesz spokojnie przyjmować to co przepisze Ci lekarz
Wielkie dzięki dobra kobieto od razu lżej na sercu kiedy ktoś inny powie Ci i potwierdzi to co już sama wiesz :P pewnie mnie dziewczyny rozumiecie
anez00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 21:23   #1817
minh anh
Przyczajenie

Hej dziewczyny,
biore yasminelle od 9 miesiecy, na nic sie nie uskarzam, wrecz podzialaly na mnie bardzo pozytywnie schudlam 4 kg, cera mi sie poprawila i powiekszyly piersi poza tym miesiaczki sa znacznie mniej bolesne i krotsze. jednak ostatnio w piatek wieczorem mialam wziac ostatnia tabletke, a okres dostalam.. w piatek rano! czy ktoras z was miala podobna sytuacje? tabletki wzielam wszystkie o mniej wiecej tej samej porze, wiec nie wiem, o czym moze to swiadczyc.. moze ze jednak nie sa dobrze dobrane? jak myslicie? nie wiem, czy powinnam sie z tym udac do mojego "grzebacza"..
minh anh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-17, 23:15   #1818
eliziiaa
Przyczajenie

cześć dziewczyny,
czy moge zacząc brac tabletki po 4 dniach przerwy zamiast po 7dniach?
zazwyczaj 5-6dnia dostaje okres, a przegapiłam i nie połączyłam dwóch opakowań, a nie chce mieć w tym miesiącu okresu. czy to coś pomoże? i czy zabezpieczenie będzie ciągłe? prosze o odpowiedz.
eliziiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-17, 23:17   #1819
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eliziiaa Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny,
czy moge zacząc brac tabletki po 4 dniach przerwy zamiast po 7dniach?
zazwyczaj 5-6dnia dostaje okres, a przegapiłam i nie połączyłam dwóch opakowań, a nie chce mieć w tym miesiącu okresu. czy to coś pomoże? i czy zabezpieczenie będzie ciągłe? prosze o odpowiedz.
przerwę zawsze możesz skrócić ale nie wydłużyć- zabezpieczenie jest ok
ale czy krwawienie nie wystąpi- ciężko powiedzieć.. może się pojawić, a może nie.. może też być po prostu słabsze, bardziej przypominające plamienie
ale tak naprawdę jeśli wcześniej nie robiłaś takiego 'czary-mary' to trudno określić, każda z nas inaczej może zareagować

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-17, 23:48   #1820
Rebelious
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Boli Cię mimo tabletek? Ja jestem już po 3 opakowaniach i nadal nie moge sie przyzwyczaic do tego, że dostaję @ bez żadnego ostrzeżenia w postaci bólu brzucha I potem też mnie nie boli, może odczuwam odrobinę bólu, taki bardziej lekki ucisk, ale nie jest już tak, żebym musiała brac środki przeciwbólowe i wyc z bólu mimo tych środków
W moim przypadku Yasminelle zadziałały raczej normująco. Kiedyś okresu praktycznie nie odczuwałam, teraz bywa troszkę męczący. Jak widać na każdy organizm działają inaczej.

Zaczynam brać 4 opakowanie i przestałam narzekać. Cera jakby ładniejsza, schudło mi się chyba nawet. Oby tak dalej.
Rebelious jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-18, 09:06   #1821
sunset
Przyczajenie

Question Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

Witam Was wszystkie (wszystkich ?),
mam pewien problem, szukałam informacji na wielu forach, ale dokładnie takiej sytuacji jak u mnie niestety nie znalazłam.
Od pół roku zażywam tabletki Yasminelle. Aktualnie jestem w 7 dniu 7 dniowej przerwy. W 5 dniu tej przerwy rozchorowałam się, a wczoraj - czyli 6-tego dnia przerwy - dostałam antybiotyk. Pytałam lekarki czy ten antybiotyk (Forcid 1000) wpływa na działanie tabletek - pani doktor stwierdziła, że wcale nie wpływa, i nie ma się czego obawiać (nie skomentuję). Na szczęście sprawdziłam skład leku, i wpływa on na tabletki antykoncepcyjne, a u uroczej lekarki więcej nie zawitam. Mimo wszystko, wczoraj miałam tak wysoką gorączkę, że nie mogłam dłużej zwlekać z antybiotykiem.
Na wszystkich forach jest napisane, że jeśli czas przyjmowania leku rozciąga się w czasie 7-dniowej przerwy, nie powinno się jej robić. A co jeśli antybiotyk jest przyjmowany po raz pierwszy 6-tego dnia przerwy?
Dodam, że 4-tego dnia przerwy kochałam się z TŻtem.
Wiem dobrze, że trzeba się dodatkowo zabezpieczać w czasie brania antybiotyku i 7 dni po skończeniu leczenia. Ale co z tym, co już było? Jeśli wczoraj wzięłam antybiotyk, a 2 dni wcześniej się kochałam z TŻ, to czy ma to jakieś znaczenie?
Z góry dzięki za odpowiedź!
sunset jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-18, 09:23   #1822
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sunset Pokaż wiadomość
Witam Was wszystkie (wszystkich ?),
mam pewien problem, szukałam informacji na wielu forach, ale dokładnie takiej sytuacji jak u mnie niestety nie znalazłam.
Od pół roku zażywam tabletki Yasminelle. Aktualnie jestem w 7 dniu 7 dniowej przerwy. W 5 dniu tej przerwy rozchorowałam się, a wczoraj - czyli 6-tego dnia przerwy - dostałam antybiotyk. Pytałam lekarki czy ten antybiotyk (Forcid 1000) wpływa na działanie tabletek - pani doktor stwierdziła, że wcale nie wpływa, i nie ma się czego obawiać (nie skomentuję). Na szczęście sprawdziłam skład leku, i wpływa on na tabletki antykoncepcyjne, a u uroczej lekarki więcej nie zawitam. Mimo wszystko, wczoraj miałam tak wysoką gorączkę, że nie mogłam dłużej zwlekać z antybiotykiem.
Na wszystkich forach jest napisane, że jeśli czas przyjmowania leku rozciąga się w czasie 7-dniowej przerwy, nie powinno się jej robić. A co jeśli antybiotyk jest przyjmowany po raz pierwszy 6-tego dnia przerwy?
Dodam, że 4-tego dnia przerwy kochałam się z TŻtem.
Wiem dobrze, że trzeba się dodatkowo zabezpieczać w czasie brania antybiotyku i 7 dni po skończeniu leczenia. Ale co z tym, co już było? Jeśli wczoraj wzięłam antybiotyk, a 2 dni wcześniej się kochałam z TŻ, to czy ma to jakieś znaczenie?
Z góry dzięki za odpowiedź!
wtedy najlepiej podobno dnia kiedy zaczynasz antybiotyk- zacząć nowe opakowanie, czyli skrócić przerwę
a jeśli chodzi o wcześniejszy stosunek- spojrzałabyś parę postów wyżej- pisałam jasno, że antybiotyki nie działają wstecz

Stary 2009-02-18, 09:47   #1823
sunset
Przyczajenie

Tak więc zrobię, dzięki wielkie za odpowiedź : )
A przeszukałam już tyle tematów na tym forum, że nie podejrzewałam, że akurat w tym znajdę odpowiedź.
sunset jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-18, 12:15   #1824
karoolaaa
Zakorzenienie

dziewczyny mam pytanie dzisiaj dostalam recepte na yasminelle (przechodze na nie po regulonie) - czy po skonczeniu ostatniego opakowania reg. powinnam robic przerwe czy nie ? Pytalam mojej gin i mowila,ze moge spokojnie zrobic,ale wole sie jeszcze upewnic NIe wykupilam jeszcze ich dlatego nie wiem co producent zaleca w ulotce ? Moze ktoras z Was zmieniala regulon na yasminelle i mi cos poradzi
karoolaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-18, 13:03   #1825
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karoolaaa Pokaż wiadomość
dziewczyny mam pytanie dzisiaj dostalam recepte na yasminelle (przechodze na nie po regulonie) - czy po skonczeniu ostatniego opakowania reg. powinnam robic przerwe czy nie ? Pytalam mojej gin i mowila,ze moge spokojnie zrobic,ale wole sie jeszcze upewnic NIe wykupilam jeszcze ich dlatego nie wiem co producent zaleca w ulotce ? Moze ktoras z Was zmieniala regulon na yasminelle i mi cos poradzi
tutaj masz wirtualną ulotkę yasminelle - www.yasminelle.pl
pisze w niej tak:

Zmiana z innego złożonego hormonalnego środka antykoncepcyjnego lub złożonego antykoncepcyjnego krążka pochwowego lub plastra.
Można rozpocząć przyjmowanie Yasminelle w dniu po zakończeniu okresu bez tabletek poprzedniego preparatu antykoncepcyjnego (lub po ostatniej tabletce poprzedniego preparatu antykoncepcyjnego nie zawierającej substancji czynnych).

Stary 2009-02-18, 15:06   #1826
ouuGlamour
Wtajemniczenie

u mnie 2 dzień przerwy.. - @ brak
Stary 2009-02-18, 15:15   #1827
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ouuGlamour Pokaż wiadomość
u mnie 2 dzień przerwy.. - @ brak
doooopiero drugi dzień
masz jeszcze 5 dni- wyluzuj

Stary 2009-02-18, 15:24   #1828
ouuGlamour
Wtajemniczenie

ale zero jakichkolwiek bólów brzucha, krzyża.. nic.
jedynie piersi baaardzo bolesne..

OKRESIE-PRZYBYYYYYYWAAAJ !!!!!
Stary 2009-02-18, 15:31   #1829
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ouuGlamour Pokaż wiadomość
ale zero jakichkolwiek bólów brzucha, krzyża.. nic.
jedynie piersi baaardzo bolesne..

OKRESIE-PRZYBYYYYYYWAAAJ !!!!!
no to powinnaś się cieszyć
u mnie tak samo to wygląda: żadnych oznak nadchodzącego krwawienia, czuję się super
a krwawienie zawsze przychodzi
więc nie ma co na razie o tym myśleć

Stary 2009-02-18, 17:21   #1830
Rebelious
Zakorzenienie

Ja skonsultowałam się z dwiema koleżankami, które biorą tabletki anty i zauważyłyśmy u siebie pewną prawidłowość - okres przychodzi 4dnia przerwy Wiadomo nawet dokładnie o której godzinie. Tak regularnego cyklu to jeszcze nigdy nie miałam
Rebelious jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości