Lubelskie Panny Młode cz. IV - Strona 143 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-15, 23:38   #4261
Tenaya24
Rozeznanie

Dot.: Lubelskie Panny Młode cz. IV

Witajcie dziewczyny! Jestem tutaj nowa, więc mam nadzieję, że mnie ciepło przyjmiecie I wybaczycie jeśli napiszę coś co nie pasuje do wątku Oczywiście będę pisać na tematy ślubno-weselne ale nie wiem, czy tutaj też rozmawiacie o salach weselnych... Jeśli tak to super, bo właśnie jestem na etapie poszukiwania lokalu. Jeśli macie jakieś godne polecenia miejsce w Lublinie lub okolicach na ok. 100 -120 osób w przystępnej cenie (max. 150 a najlepiej takie lekko powyżej 100) to dajcie znać!! Może coś ktoś już tutaj pisał na ten temat, ale jeszcze nie wszystko przeczytałam:/ bo nieźle się rozpisałyście

Tenaya24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 00:07   #4262
silia82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tenaya24 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny! Jestem tutaj nowa, więc mam nadzieję, że mnie ciepło przyjmiecie I wybaczycie jeśli napiszę coś co nie pasuje do wątku Oczywiście będę pisać na tematy ślubno-weselne ale nie wiem, czy tutaj też rozmawiacie o salach weselnych... Jeśli tak to super, bo właśnie jestem na etapie poszukiwania lokalu. Jeśli macie jakieś godne polecenia miejsce w Lublinie lub okolicach na ok. 100 -120 osób w przystępnej cenie (max. 150 a najlepiej takie lekko powyżej 100) to dajcie znać!! Może coś ktoś już tutaj pisał na ten temat, ale jeszcze nie wszystko przeczytałam:/ bo nieźle się rozpisałyście
Oj dużo tu było pisane
Ja osobiście polecam salę na której mam już niedługo wesele. Restauracja bosman nad zalewem zemborzyckim http://www.restauracja-bosman.i-lublin.pl
Sala zmieści do 150 osób, w tym roku wesele kosztuje 120 zł/os w sobotę a 100 zł w niedzielę. Na przyszły się niestety nie orientuję.

A tak w ogóle - witamy Piszemy o różnych rzeczach, choc z racji tytułu wątku najczęściej o ślubie i weselu

Edytowane przez silia82
Czas edycji: 2009-02-16 o 00:26
silia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 00:10   #4263
silia82
Raczkowanie

Poszukuje któraś pojazdu do ślubu? Może coś takiego
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 835ee8a3218b04506baa5f65c4491abc_m.jpg (77,0 KB, 66 załadowań)
silia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 01:08   #4264
Tenaya24
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez silia82 Pokaż wiadomość
Oj dużo tu było pisane
Ja osobiście polecam salę na której mam już niedługo wesele. Restauracja bosman nad zalewem zemborzyckim http://www.restauracja-bosman.i-lublin.pl
Sala zmieści do 150 osób, w tym roku wesele kosztuje 120 zł/os w sobotę a 100 zł w niedzielę. Na przyszły się niestety nie orientuję.

A tak w ogóle - witamy Piszemy o różnych rzeczach, choc z racji tytułu wątku najczęściej o ślubie i weselu
Dzięki za odpowiedź Też się zastanawiamy nad Bosmanem. Byliśmy tam niedawno i jak narazie Bosman wysuwa się na prowadzenie w naszym rankingu Ładnie tam jest i cena jest przystępna. Tylko szkoda, że nie ma pokoju dla pary młodej Bo poza tym to wszystko jest ok i właścicielka też fajna, da się z nią sprawy załatwić Tak myślimy jeszcze nad jakimś lokalem za Lublinem, bo w Lublinie trzeba przyznać wcale nie jest tanio, niestety... ach, szkoda, że to wszystko tyle kasy pochłonie...

Stary 2009-02-16, 08:43   #4265
carolcia88
Rozeznanie

Ja mogę Ci polecić Katarzynkę w Bogucinie - bardzo ładna sala cenowo też rewelacja (ok 100zł za 2 dni)
Ja na początku chciałam tam robić swoje wesele ale okazało się że moi goście się tam nie zmieszczą...
sala jest tak max na 160 osób choc właściciele mówią że na 180,ale wtedy to ścisk by był niemiłosierny....
Stary 2009-02-16, 09:10   #4266
kamkaa25
Raczkowanie

Małgosia a ile bierze krawcowa za uszycie kiecki krotkiej? bo mam 2 wesela w tym roku i uszylabym sobie bo chodze po sklepach i nic nie ma :/ taka prosta bym chciala, bez zadnych pierdół w stylu falbany korony itd, jedyne "szalenstwo"- lekkie marszczenie na biuscie
kamkaa25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 09:35   #4267
Joasia***
Rozeznanie

Cytat:
Witamy fajnie że dołaczyłaś.
Jeśli szukasz sal, to w moim podpisie znajdziesz link do spisu, może Ci pomoże (nie sugeruj się cenami, które tam są, gdyż są stare i nieaktualne).
Pozdrawiam i życze miłego klikania z nami
Joasia*** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-16, 10:03   #4268
AniaBosen
Raczkowanie

Cytat:
Hej ja również jestem tu nowa i szukam lokalu na 2010 rok, a w zasadzie to sie nie moge zdeydowac, który lokal wybrac- Zajaz Pod Gwiazdami, czy Restaurację Gościniec?? Przegladalam poprzednie watki, ale o Goscincu opinie sa 2 i to skrajnie rozne:P
Takze jesli ktos cos wie, to BARDZO prosze o pomoc Czy warto zdecydowac sie na ten Gosciniec, bo nie ukrywam ze przynajmniej z zewnatrz jest efektowniejszy niz ten pod gwiazdami, ale nie bylam tam na weselu wiec nie wiem.... Aha dodam ze mam wesele na 120 os.
AniaBosen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 10:11   #4269
Joasia***
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez AniaBosen Pokaż wiadomość
Hej ja również jestem tu nowa i szukam lokalu na 2010 rok, a w zasadzie to sie nie moge zdeydowac, który lokal wybrac- Zajaz Pod Gwiazdami, czy Restaurację Gościniec?? Przegladalam poprzednie watki, ale o Goscincu opinie sa 2 i to skrajnie rozne:P
Takze jesli ktos cos wie, to BARDZO prosze o pomoc Czy warto zdecydowac sie na ten Gosciniec, bo nie ukrywam ze przynajmniej z zewnatrz jest efektowniejszy niz ten pod gwiazdami, ale nie bylam tam na weselu wiec nie wiem.... Aha dodam ze mam wesele na 120 os.
Ja bym wybrała Zajazd Pod Gwiazdami, gdyż o ile dobrze pamietam to ten Gościniec to gdzieś w okolicach oczyszczalni znajduje się więc ktoś na wizażu wspominał o nieprzyjemnym zapachu z oddali oraz też wydaje mi się że na forum o lubelskich lokalach wzbudzał skrajne opinie. O Zajeżdzie Pod Gwiazdami złego nie słyszałam. Kiedyś byłam tam na weselu i bardzo miło wspominam i jedzonko i obsługę.

Mam nawet link do tego forum o lokalach:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ie+sale+wesele

Edytowane przez Joasia***
Czas edycji: 2009-02-16 o 10:13 Powód: link
Stary 2009-02-16, 10:16   #4270
diya1983
Zadomowienie

a znacie w LUblinie naprawdę dobrą krawcową, która ładnie zwęziłaby i dopasowała suknię z koronki? buziaki
diya1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 10:17   #4271
edytka27101982
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Joasia*** Pokaż wiadomość

nooo wreszcie odzyskałaś swój pierścionek, super
Cytat:
Napisane przez froggie Pokaż wiadomość
Edytko super ze masz ten pierścionek czyli jakiś pozytek jeszcze jest z tej firmy

W Zetto sa garnitury i surduty takie juz własnie bardziej na ślub po ok 500zł i są zdecydowanie lepsze od tych 'zwykłych' choć jakościa tez nie powalają.
My bylismy swiadkiem dość nieprzyjemnej sytuacji i to tylko utwierdziło nasze przekonanie by więcej tam nie wracać.

My mamy upatrzony z New Men'a, tyle ze za nim trzeba by było znów do wawy jechac
No mam i się ciesze i go teraz "oszczędzam" zdejmuję na pranie, mycie i takie tam
coby jak najdłużej mnie cieszył, ale yes'a nie polecam
szkoda nerwów
Cytat:
a w życiu , wolałabym wozem drabiniastym lub na piechotę te 2 km

edytka27101982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-16, 10:29   #4272
AniaBosen
Raczkowanie

Dzieki Joasiu za odpowiedz wlasnie chyba lepiej wybrac juz sprawdzony lokal....zreszta w zajedzie jeszcze da sie wybrac jakis fajny termin a w goscincu na "male" jak to Pan okreslil wesele zostal tylko 2 maja...
Martwie sie tylko tym, ze pod gwiazdami to jedzenia tak nie za duzo daja z tego co slyszalam, chociaz podobno dobre....
Stary 2009-02-16, 10:31   #4273
kamab22
Raczkowanie

hej, ja tez jestem tu od niedawna i zauważyłam ze ślub bierzemy tego samego dnia. pozdrawiam!

kamab22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 10:33   #4274
kamab22
Raczkowanie

hej, ja tez jestem tu od niedawna i zauważyłam ze ślub bierzemy tego samego dnia

kamab22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 10:38   #4275
Telka10
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za odpowiedź Też się zastanawiamy nad Bosmanem. Byliśmy tam niedawno i jak narazie Bosman wysuwa się na prowadzenie w naszym rankingu Ładnie tam jest i cena jest przystępna. Tylko szkoda, że nie ma pokoju dla pary młodej Bo poza tym to wszystko jest ok i właścicielka też fajna, da się z nią sprawy załatwić Tak myślimy jeszcze nad jakimś lokalem za Lublinem, bo w Lublinie trzeba przyznać wcale nie jest tanio, niestety... ach, szkoda, że to wszystko tyle kasy pochłonie...
Witaj Ja w styczniu szukałam lokalu na 2010 i już wtedy było mało terminów więc warto się szybko decydować:P Osobiście wybrałam Katarzynkę w Bogucinie ale nie wiem czy tam są jeszcze terminy. Tak czy siak nie zastanawiaj się za długo bo potem trzeba łapać to co zostało...

Dziewczynki powiedzcie mi proszę jak jest z ceną fotografa?? w jakich granicach sobie życzą za zdjęcia ze ślubu i wesela?? bo pewnie w plenerze to jakoś oddzielnie liczone:P
Telka10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 10:41   #4276
froggie
Zakorzenienie

Cytat:

jakby było pomarańczowe to by zywcem z kopciuszka było wyjęte. tragedia

Cytat:
Napisane przez edytka27101982 Pokaż wiadomość
a w życiu , wolałabym wozem drabiniastym lub na piechotę te 2 km
hehe no
nie jestem w stanie tyle wypić zeby tym pojechac ;P
Stary 2009-02-16, 10:43   #4277
chanel77
Raczkowanie

Cytat:

a ja bym wybrała Gościniec, chociażby ze względu na ilość jedzenia i sam lokal, jego otoczenie itp. Znam opienie ludzi, którzy byli tam na weselu i bardzo ssobie chwalili.A z tą oczyszczalnią to jakaś plotka, oczywiście jest w okolicy, ale te roznoszace sie zapachy to przesada, tym bardziej że niedawno założyli nowem filtry.
A "pod gwiazdami" rowniez sami rozważalismy, ale zniechecilo nas otoczenie , fatalne po prostu, sasiedzi siedza za plotem - z tyłu jest tylko siatka - i przygladaja sie, a do tego ten dojazd żużlówką.... sam lokal fajny, fajna sala, nie wiem jak ilość i jakość jedzenia, ale otoczneiu powiedzielismy NIE
chanel77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 10:46   #4278
Tenaya24
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez carolcia88 Pokaż wiadomość
Ja mogę Ci polecić Katarzynkę w Bogucinie - bardzo ładna sala cenowo też rewelacja (ok 100zł za 2 dni)
Ja na początku chciałam tam robić swoje wesele ale okazało się że moi goście się tam nie zmieszczą...
sala jest tak max na 160 osób choc właściciele mówią że na 180,ale wtedy to ścisk by był niemiłosierny....
A czy masz może link do tej strony? Bo szukam w googlach i nie mogę znaleźć strony Katarzynki

Stary 2009-02-16, 10:48   #4279
Joasia***
Rozeznanie

Cytat:
Dzieki Joasiu za odpowiedz wlasnie chyba lepiej wybrac juz sprawdzony lokal....zreszta w zajedzie jeszcze da sie wybrac jakis fajny termin a w goscincu na "male" jak to Pan okreslil wesele zostal tylko 2 maja...
Martwie sie tylko tym, ze pod gwiazdami to jedzenia tak nie za duzo daja z tego co slyszalam, chociaz podobno dobre....
Myślę że standardowo 5 dań gorących plus przystawki/sałatki itp na stołach to chyba ok w cenie za os? Zawsze można zwiększyć ilość a tym samym i cenę za os jeśli uważasz że mogłoby być za mało i goście mogliby wyjść głodni z waszego wesela

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-16, 10:50   #4280
Telka10
Zakorzenienie

Cytat:
A czy masz może link do tej strony? Bo szukam w googlach i nie mogę znaleźć strony Katarzynki
Katarzynka nie ma strony. ale można tam zadzwonić 081 501 85 61.
Najlepiej rano lub wieczorem. Może jakieś miejsca się zwolniły na 2010.
Telka10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 11:03   #4281
AniaBosen
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez chanel77 Pokaż wiadomość
a ja bym wybrała Gościniec, chociażby ze względu na ilość jedzenia i sam lokal, jego otoczenie itp. Znam opienie ludzi, którzy byli tam na weselu i bardzo ssobie chwalili.A z tą oczyszczalnią to jakaś plotka, oczywiście jest w okolicy, ale te roznoszace sie zapachy to przesada, tym bardziej że niedawno założyli nowem filtry.
A "pod gwiazdami" rowniez sami rozważalismy, ale zniechecilo nas otoczenie , fatalne po prostu, sasiedzi siedza za plotem - z tyłu jest tylko siatka - i przygladaja sie, a do tego ten dojazd żużlówką.... sam lokal fajny, fajna sala, nie wiem jak ilość i jakość jedzenia, ale otoczneiu powiedzielismy NIE
Chanel a bylas w tym Goscincu na weselu, albo na jakiejs imprezie, bo wlasnie nie znam nikogo, kto moglby mi powiedziec cos o tym jakie tam daja jedzenie i czy warte jest swojej ceny...
Mnie osobiscie zniecheca tylko wolna data i cena za osobe za nocleg ewentualny gosci 120zl/os , zapachow z oczyszczalni sie nie boje A z zewnatrz to rzeczywiscie jest fajny- w srodku zreszta tez Aha wie ktos cos moze na temat wlascicieli czy da sie z nimi tak normalnie dogadac, bo jak tam bylam to przyznam szczerze ze Pani niezbyt byla mila...

Edytowane przez AniaBosen
Czas edycji: 2009-02-16 o 11:06
Stary 2009-02-16, 11:13   #4282
chanel77
Raczkowanie

Cytat:
Chanel a bylas w tym Goscincu na weselu, albo na jakiejs imprezie, bo wlasnie nie znam nikogo, kto moglby mi powiedziec cos o tym jakie tam daja jedzenie i czy warte jest swojej ceny...
Mnie osobiscie zniecheca tylko wolna data i cena za osobe za nocleg ewentualny gosci 120zl/os , zapachow z oczyszczalni sie nie boje A z zewnatrz to rzeczywiscie jest fajny- w srodku zreszta tez Aha wie ktos cos moze na temat wlascicieli czy da sie z nimi tak normalnie dogadac, bo jak tam bylam to przyznam szczerze ze Pani niezbyt byla mila...
Ja osobiście nie byłam, ale było sporo naszych znajomych, plus ostatnio jedna z lubelskich żonek była tam na sylwestrze i bardzo chwaliła słyszałam same pozytywne opinie, a z negatwynych tylko te o oczyszczalni, które sami sprawdziliśmy i wiemy ze to mocno przesadzone, przejezdzalismy tamtedy bardzo czesto i nigdy nie potwierdzily sie te opinie.
Nasi znajomi robili tam swoje wesele i byli bardzo zadowoleni, chwalili organizację, jedzenie, nie mieli żadnych zastrzezeń co do organizacji tam wesela!
Pani za pierwszym razem sprawia wrazenie niezbyt mile, ale potem - jak widzi ze jets sie zdecydowanym na jej lokal - jest juz tylko lepiej, mozna sie z nia dogadac bez problemow, a im blizej wesele tym lepiej

Edytowane przez chanel77
Czas edycji: 2009-02-16 o 11:29
chanel77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 11:35   #4283
AniaBosen
Raczkowanie

No to teraz mam zagwozdke:P haha, no coz bede teraz usilnie myslec na co sie zdecydowac razem z moim TŻ-tem ;]
Wielkie dzieki za info!!
Stary 2009-02-16, 11:35   #4284
Tenaya24
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kamab22 Pokaż wiadomość
hej, ja tez jestem tu od niedawna i zauważyłam ze ślub bierzemy tego samego dnia. pozdrawiam!

A powiedz, masz już wszystko zarezerwowane (tzn. salę, orkiestrę, kamerzystę itp.)? Bo ja jestem w stresie, że jeszcze nie mamy nic Musimy chyba przyspieszyć z poszukiwaniami...

Stary 2009-02-16, 11:51   #4285
MistrzyniWKochamCieMisiu
Raczkowanie

Cytat:

jakby było pomarańczowe to by zywcem z kopciuszka było wyjęte. tragedia

hehe no
nie jestem w stanie tyle wypić zeby tym pojechac ;P
Ja po ostatnich imprezach i tym co na nich wyprawiałam musze przyznać że po kilku głębszych wskoczyłabym nie tylko do karety ale i na konia, a potem na barana na woźnice lol

Cytat:
Z tą oczyszczalnią to jest różnie, moj TŻ jest z Łecznej wiec trasa Lublin - Łeczna jest nam bardzo dobrze znana... i powiem Ci że czasami czuc ta oczyszczalnie, oczywiscie zima mniej a latem troche bardziej, ale to od dnia zależy i chyba kierunku wiatru. Nie ma co sie martwic na zapas bo nie jest az tak zle i wydaje mi sie ze wewnatrz lokalu nie powinno byc czuc. Pani kierowniczka zrobiła na nas średnie wrażenie jak tam bylismy ale najbardziej wystraszyła nas cena - bo zaspiewała nam 160zł/os na 2009.
Ale przyznać musze ze ładne miejsce i wewnatrz tez jest super.

MistrzyniWKochamCieMisiu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 11:56   #4286
froggie
Zakorzenienie

Cytat:
A powiedz, masz już wszystko zarezerwowane (tzn. salę, orkiestrę, kamerzystę itp.)? Bo ja jestem w stresie, że jeszcze nie mamy nic Musimy chyba przyspieszyć z poszukiwaniami...

hmm to jeszcze nic nie macie więc skąd ta pewność ze slub bedzie 21.08.2010?
bedziecie szukac po salch tego terminu?

Mistrzyni no to nieźle

Edytowane przez froggie
Czas edycji: 2009-02-16 o 11:57
froggie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 11:57   #4287
AniaBosen
Raczkowanie

no wlasnie z tymi cenami to jest ciezko, zreszta Pan w goscincu powiedzial mi ze nie podpisze umowy ze mna na konkretna cene, bo cena moze wzrosnac, i ze w umowie bedzie napisane, ze cena bedzie zalezala od ceny produktów...co jest dosc ryzykowne bo jak mi w 2010 nagle powiedza 180 to sie zdedze:P z tego co sie orientowalam w innych lokalach to jest teraz np 150 i cena moze wzrosnac max 10zl, wiec jeszcze na takie cos sie pisze...
Stary 2009-02-16, 12:06   #4288
Joasia***
Rozeznanie

Cytat:
no wlasnie z tymi cenami to jest ciezko, zreszta Pan w goscincu powiedzial mi ze nie podpisze umowy ze mna na konkretna cene, bo cena moze wzrosnac, i ze w umowie bedzie napisane, ze cena bedzie zalezala od ceny produktów...co jest dosc ryzykowne bo jak mi w 2010 nagle powiedza 180 to sie zdedze:P z tego co sie orientowalam w innych lokalach to jest teraz np 150 i cena moze wzrosnac max 10zl, wiec jeszcze na takie cos sie pisze...
Takie umowy są ryzykowne, warto byłoby określić takie max o ile mogłoby wzrosnąć, ja rozumie np 10zł jak piszesz ale jeśli podpisujesz umowę i godzisz się ze cena może wzrosnąć o jakąś kwotę, niewiadomo jaką i nie jest to podane na umowie tak pi razy oko to ja bałabym się podpisać taką umowę....I nie rozumiem lokalu który na rok na przód nie chce podać konkretnej ceny za osobę, co to ma być w ogóle, ja rozumiem że na dwa lata to może i tak, ale nie w przypadku gdy w 2009 roku podpisujecie na 2010! Jakaś paranoja....
Stary 2009-02-16, 12:21   #4289
AniaBosen
Raczkowanie

No wlasnie i ja tez tak uwazam, a jak juz wczesniej pisalam w restauracji gosciniec Pan mi wpieral ze nikt mi nie zgodzi sie podac ceny max na 2010.....
Wiem ze ten gosciniec jest ladniejszy, ale tak mysle sobie ze zostane przy tym pod gwiazdami, w koncu to rodzina i przyjaciele tworza wesele a nie sala;] i chyba nie ma sie co napinac na cos niepewnego...
Stary 2009-02-16, 12:32   #4290
MalgosiaM8
Zakorzenienie

Cytat:
hmm to jeszcze nic nie macie więc skąd ta pewność ze slub bedzie 21.08.2010?
bedziecie szukac po salch tego terminu?
Ja tak szukalam i mi sie udało, chciałam 5 września i dopiełam tego :P

Staś wziął rodziców z zaskoczenia i już jest z nami!
25.08.2011

Stanisław wywrócił moje życie do góry kołami
MalgosiaM8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości