![]() |
#151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: cesarskie cięcie
Cytat:
A może Ty pozjadałaś wszystkie rozumy? Za wszelką cenę starasz się podważać moją wiarygodność w każdym poście. Zresztą mało mnie to interesuje, bo wiem, że parę dziewczyn udało mi się wesprzeć w sprawie cc i to jest dla mnie najważniejsze. Wołam o dane statystyczne, bo Ty twierdzisz, że cc w nagłych wypadkach jest dużo, więc udowodnij to, ja twierdzę, że są to przypadki rzadkie. Ty możesz twierdzić tak, ja mogę twierdzić tak, Twoje słowo przeciw mojemu, póki nie będziemy dysponować danymi statystycznymi nie wiemy o jakim odsetku przypadków mówimy. Nie rozumiem, jaką widzisz sprzeczność w tych dwóch moich wypowiedziach, że: 1. Lekarz ginekolodzy, którzy nie rzadko mają specjalizację również chirurgów, gdyby mogli wybraliby cc, bo dla nich to mniej kłopotliwe i szybsze rozwiązanie. 2. Ze gdyby może w Polsce zmieniono podejście do samego porodu i dać większą swobodę w doborze pozycji do rodzenia, to może byłoby lepiej dla kobiet. Ja nie widzę zaprzeczenia, ani niekonsekwencji, to że ja wolałam cc nie oznacza, że sn uważam za bee, a cc za cacy. Każdy z nich ma swoje zalety i wady, problem w tym, że Ty widzisz same wady cc (zwłaszcza na życzenie), a zalety sn, jesteś mocno nieobiektywna w swojej ocenie. Natomiast nie zniosę ciągłego straszenia porodem cc innych dziewczyn, bo przez takie wypowiedzi podobne do Twoich, potem mam pw od dziewczyn śmiertelnie wystraszonych cc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a znam takie przypadki, ze nawet przy kwalifikacjach do cesarki kazano kobiecie rodzić naturalnie 4,5 kg klocka ![]() ![]() ![]() Mi osobiście wisi kto jak rodzi. Masz ochotę się męczyć 20h to się mecz ale nie wmawiaj komuś, ze robi zle decydując się na cc ![]() Nie widze sensu dyskutowania tutaj o słuszności cesarki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |||
Zakorzenienie
|
Jeeeezuuuu!Kurcze, ale bzdury powychodziły, już miałam odpuścic ten temat, bo napisałam, co wiedziałam i co myślę też, ale....
poissonivy, użyłam zwrotu "pseudo", bo powoływałaś się na internetową rozmowę z "lekarzem", a w necie, to i ja mogę byc wykfalifikowaną położną. Ja podważam Twoją wiarygodnośc?Skąd-raczek pseudo lekarza ![]() Wcale również nie twierdzilam,że cc w nagłych przypadkach jest dużo, czy mało-pisałam o przypadkach w moim szpitalu podczas mojego w nim pobytu. Cytat:
Cytat:
![]() I nie zgrywaj jakiegos guru, czy "Matki Teresy od cesarek". To mnie zwyczajnie rozśmieszyło-smiertelnie wystarszone wizażanki garną się do Ciebie po wsparcie-haha.I co im odpisujesz?Że to nieprawda, co piszą inni, że cc nie boli, że to jest super?No ciekawa jestem ![]() Cytat:
![]() Jednak nie zawsze kobiety aż tak to przemyslą,jak to opisujesz.Nie jestem fanatyczką porodów naturalnych (jak tu w ogóle być zwolenniczką takiego choler...ego bólu???), ani przeciwniczką cesarek na życzenie. Jestem za tym,żeby każdy NAPRAWDę przemyslał swoja decyzję i zdawał sobie sprawę,że cc to operacja, a nie zabieg. Kobiety, które się wachaja nie mogą oczekiwac, że wejda na taki wątek i usłyszą:"cesarka jest super"-a jak ktos piszę,że beznadzieja, to zaraz, że sie ich straszy.TAKA JEST WłAśNIE PRAWDA ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przepraszam, może ułomna jestem, ale wciąż nie widzę związku. Na jeden temat mam takie zdanie, a na drugi inne, ciagle nie widzę sprzeczności. Cytat:
Cytat:
Cytat:
A pewnie mi nie wierzysz. Nie musisz, nie zamierzam z oczywistych względów cytować moich pw, aby coś Tobie udawadniać. Widzisz właśnie tym różnimy się od siebie, że Ty zakładasz, że kłamię, że moje doświadczenia i źródła informacji są fałszywe. Nie zakładam Twoich złych intencji, masz doświadczenia z cc jakie masz, dziwisz się, że zaatakowałam Ciebie? Czemu nie zaatakowałam innych dziewczyn, które opisywały, że ciężko przeszły cc? Bo między nimi, a Tobą jest taka różnica, że one opisują co przeszły, a Ty straszysz. Jestem aktywna na tym wątku od początku (na 2 pozostałych o cc również), bo uważam, że warto jeżeli tylko jednej dziewczynie odpowiem na nurtujące ją pytanie. Cytat:
Nie wiem, jak Ty rozumiesz to zdanie, ja je rozumię tak, że mamy po cc mają gorzej, bo miały cc. Do Twojej informacji, po sn też zdarzają się powikłania, czasami cięższe niż po cc. Cytat:
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | ||
Zakorzenienie
|
Nie no-poissonivy, teraz się wycofujesz i zgrywasz niewiniątko:"mogłabys mnie nie obrażac"-przestań,nie byłaś miła od początku, więc teraz nie udawaj.
Po KAZDYM porodzie zdarzają sie powikłania i dla matki i dla dziecka-prawda. "Czytanie ze zrozumieniem"-wysłuzony, forumowy zwrot-naduzywasz go, a sama powinnaś się zastosowac. Cytat:
![]() I pytanie dnia:kto jest w tym temacie obiektywny???????Skoro osoba pisząca o SWOICH OSOBISTYCH przeżyciaz po cc w wątku o cc, nie jest obiektywna, to juz nie wiem, kto u licha jest ![]() Cytat:
![]() Czyli ja nie opisuję,co przeszłam?!A czemu niby mam taką a nie inna opinię na temat cc-bo takie mam własnie doswiadczenia.Skoro nie są kolorowe, to jak mam pisac? ![]() Dla mnie EOT z Tobą szanowna wizażanko, bo obie chyba nie umiemy "czytac ze zrozumieniem". |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
kobieta za ladą
|
ja wam coś opowiem
przede mną cc miała dziewczyna która przyjechała do "mojego" szpitala bo w innym ordynator stwierdził ze: - to nic że miała operacje na oko(siatkówka jej sie odklejała)może rodzić sn-brak kwalifikaji do cc -to nic ze 1 ciąża 4 lata wcześniej była rozwiązana cc -to nic ze 1 dziecko ważyło ponad 4,5 kg -może rodzić sn na sam koniec ze może jej napisać oswiadczenie ze jeżeli porod bedzie sie przedłużał to on wtedy dopiero zrobi jej cc dziewczyna była załmana termin porodu wypaał za 10 dni w każdej chwili mogła rodzić na gwałt szukala lekarzy którzy zgodzą sie zrobić jej cc tak by nie straciła wzroku .. trafiła an ten szpital co ja i tu lekarze bez szemrania zakończyli ciąże cc obie miałyśmy cc wjednym dniu ona godzine przede mną- to była sobota ja wieczorem w niedziele chodziłam prawie że wyprostowana ona nie mogla wstać praktycznie z łóżka bolało ją okropnie ale nie chciała nawet nic przeciwbólowego bo nie chciała zawracać głowy położnym które tego dnia miały az 7 porodów a tylko 3 łózka do porodu...dopiero jak zaczeła wyć praktycznie z bólu poprosiła o tableki.... w poniedziałek ja bez problemu wstawałam zajmowałam sie dzieckiem chodziłam do ubikacji ona do toalety szła garbiona prawie ręką dotykając kafelków przy wieczornym obchodzie aż płakła lekarzowi w rękaw ze ja już chodze ze mnie praktycznie nie boli a ona ledwo wstaje i tak ją boli ze musi brać przeciwbólowe tabletki a lekarz na to pani Magdo jest pani po 2 cesarce organizm potrzebuje wiec wiecej czasu na regeneracje i prosze wziąść też pod uwagę ze kazda kobieta inaczej dochodzi po cc więc prosze sie nie martwić za tydzień dwa wszystko wróci do normy to tyle ![]() ![]()
![]() |
#157 |
Zadomowienie
|
na sali obok mnie lezała dziewczyna po cc - 4 godziny po zabiegu poprosiła o dziecko do karmienia! az sie pielegniarki dziwiłay i nie były pewnw czy jej przyniesc, ale ona sie uparła, po karmieniu wstał i juz normalnie siadała , chodziła ... tak ze kazdy odczuwa inaczej , nie ma sie co na siłe przekonywac do swoich racji, bo znów bedzie kłotnia - i po co?...
![]() |
#158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ze mną było dokładnie tak samo, jak z tą drugą babką-też mnie zalamywała taka jedna po cc, która chodziła wyprostowana i całkiem nieźle znosiła ból. Ale to przecież normalne-każdy organizm jest inny. Jednak dziwię się Dudipopka,że okulista nie dał tamtej kobiecie zaświadczenia,że poród sn jest niewskazany w związku z odklejającą się siatkówką.Pozostałe dwa powody nie są jednoznaczne do cięcia.Kobietom po przebytej juz raz cesarce bada się po prostu grubośc blizny poprzez usg-jeśli jest gruba-to przeciwskazań z tegoż powodu do porodu sn nie ma-aczkolwiek przy porodzie zwraca się cały czas na to uwagę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, założyłam ten wątek po to, żeby każda mogła OPOWIEDZIEC o swoim porodzie przez cc aby dziewczyny, które zamierzają lub muszą urodzić w ten sposób wiedziały na czym stoją dlatego proszę, nie kłóćcie się. Kazdy ma prawo wyrazić swoją opinię ale ten wątek miał nieco inny cel
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() dlaczego cesarka na zyczenie jest "be"? ja nadal nie widzę konkretnych argumentów oprócz tego, ze to operacja ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Zakorzenienie
|
xandra pytaniepisałam ogólnie
![]() co do tej laski to albo trafiła na lekarza konowała albo ona taka zaciemniona ![]() to juz jest dla mnie bardzo dziwne, zeby się nie zaintersowac co się bedzie działo, jak przebiega zabieg itp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
kobieta za ladą
|
Cytat:
a co śmieszniejsze......1 cc miała w tym właśnie szpitalu tylko ordynator był inny ![]()
![]() |
![]() |
#165 |
Zakorzenienie
|
dudipopka, to jest nie do pomyslenia,żeby lekarz ignorował zalecenia innego lekarza-zwłaszcza, że to nie jego specjalizacja i tak naprawdę nie wie,czy tamten ma rację,czy nie.
Z drugiej strony wiem,że często u okulisty tez "załatwia się" cesarkę,co oczywiście nie daje podstaw,żeby kwestionowac każde okulistyczne przeciwskazania do porodu sn. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
kobieta za ladą
|
no niestety w szpitalu w Toruniu na bielanach w d mają zalecenia okulistyczne
![]() |
#167 |
Raczkowanie
|
![]()
Czesc wszytkim!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Zakorzenienie
|
a nazwy Ci nie podali
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Raczkowanie
|
nie wlasnie nie podali ale ide teraz w piatek do lekarza i zapytam sie!!moze mi wkoncu powie!!i myslalam ze moze ktoras z was cos wie na ten temat
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A przepraszam, gdzie jest napisane, że mam być miła wobec Xandry78? Ty wyraziłaś swoje zdanie, ja je skomentowałam, może w mało kulturalny sposób, przyznaję. Cytat:
Z ostatnim zdaniem zgadzam się w 100%, bo faktycznie i tak naprawdę trzeba to przeżyć, aby wiedzieć jak to jest. Cytat:
Cytat:
Ciągle masz problem ze zrozumieniem prostych zdań, które ja piszę. Napisałam, że moje życzenia były nie spowodowane Twoimi przeżyciami, należy o tym pisać zawsze tak twierdziłam, ale tym co zacytowałam. Przypomnę (tak na wszelki wypadek) "Wystarczy również isc na oddział połozniczy i zobaczyc mamy po naturalnym porodzie i te po cięciu." Zdanie to na tle całej Twojej wypowiedzi wypada tak, że mamy po cc są zawsze w gorszym stanie niż te po sn. Z całym szacunkiem nie mogę się zgodzić z Twoją tezą i twierdzę, że zdanie to zastrasza dziewczyny, które czekają na cc. A co ja mam wymyślać, skoro przeszłam cc bezboleśnie, bezproblemowo i komfortowo? Mam pisać, że ciężko mi było po cc, bolało i źle się czułam? Należy mówić o powikłaniach, bo przecież obie wiemy, że się zdarzają, ale mówić, a straszyć, to trochę jednak jest różnica ![]() Cytat:
Nie Kanciu, to nie chodzi o to, że ordynator jest konowałem, wręcz przeciwnie jest bardzo sprytnym i chcącym zarobić człowiekiem. To jest bardzo, ale to bardzo proste. NFZ podpisując ze szpitalem umowę określa limit na cc. A ponieważ ordynatorowi za mało pieniędzy, to pomyślał, że po co on ma cc za darmo oddawać powie, że w ostateczności (wiadomo, że wtedy to już będzie drżał o własny zadek, żeby dziecko przy porodzie nie umarło), ale to może nastąpić, ale nie musi. Za to wie, że wcześniej, czy później przyjdzie jakaś dziewczyna z kopertą, żeby zaproponować cc na życzenie. Dlatego ja bałam się takich sytuacji w państwowym szpitalu i zawczasu poszłam do kliniki i zapłaciłam za cc. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
być może tak jest co nie zmienia faktu, ze nie rozumiem jak można nie dopytac się przebieg operacji, konsekwencji, rekonwalscencji
![]() mi robili cc bo musieli, oczywiscie w wielkich bólach trzeba było podpisac papierki i wtedy mąż mi je czytał ![]() ![]() pomijam fakt, ze wczesniej przestudiowałam pól neta, zeby mieć ogólne pojęcie o tym co się moze stać... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
BAN stały
|
Hmm - sierpień to jednak jeszcze sporo czasu, trzymam kciuki zeby się bobo odwróciło. Moja cesarkę przeżyłam nieciekawie i raczej odradzam, jeżeli jest wybór. Po pierwsze cesarka jest mniej korzystna dla dziecka - chodzi o oczyszczenie dróg oddechowych z różnych płynów i adaptację do otoczenia pozamacicznego. Podczas mojej cesarki lekarz niemal wskoczył mi na brzuch, żeby wycisnąć dziecko. Na moment tylko zbliżyli mi dziecko do twarzy (zdazyłam poczuc zapach Kubusia - niezapomniany, bo myślałam że dziecko takie oblepione śluzem pachnie nieciekawie, a okazało się że zapach śliczny). Potem go zabrali i zobaczyłam go dopiero za 4 godziny (kąpali go, ogrzewali i nie wiem jeszcze co). Uczucie znieczulenia jest niepokojące, jak znieczulenie znika, ból odczuwałam potwornie. Bolało tak, że nie chciałam nawet karmic piersią, ale przystawili mi kube bez pytania o zgode... Bol czuje do tej pory. Ale lekarz mi powiedzial po operacji, że nie urodzilabym i tak normalnie, bo mialam bardzo cienką macicę..hmm Niestety po cesarce, raczej nie jest wskazany naturalny poród. Podobno po 3 cesarkach sugerują ginekolodzy podwiązanie jajników.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 |
Raczkowanie
|
Jest zakazany jako forma antykoncepcji tak na życzenie, ale jeśli są wskazania medyczne jest wykonywany. A trzecia cesarka takim właśnie jest- kolejna ciąża i kolejne cc niesie poważne ryzyko pęknięcia macicy i powikłań związanych z gorzsą rozciągliwością maciy. Niestety nie pamiętam gdzie o tym czytalam... I sugerują to podwiązanie baaardzo mocno, raczej wszystkie kobietki się zgadzają by nie ryzykować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jednak czy cesarka mniej korzystna ? No nie wiem po prostu. Dziecko zostaje wydobyte na zewnatrz w ekspresowym tempie, nie utyka w kanale rodnym. Lekarz mowil , ze zdarza sie , ze ono czasem sobie jeszcze spokojnie spi . U mnie cesarke zaczeto o 8 a dziecko ma wpisana godzine 8.15 . Dostal 10 punktow jak inne dzieci a darl sie najglosniej z calego oddzialu, taki mial glos. Choc nie ukrywam , ze tez mialam obawy bo naczytalam sie min. takich tekstow zwiazanych z oczyszczaniem tych drog oddechowych. Podobno oczyszczanie to juz pewna rutyna - powiedziala polozna. Ja mysle , ze to w duzej mierze kwestia nastawienia psychicznego. Ja sie bardzo ciesze , ze mialam cesarke, bowiem nigdy w zyciu nie wyobrazalam sobie porodu normalnego. Gdyby mnie do tego zmuszono , nie wiem czy nie musialabym leczyc jakiegos urazu psychicznego. A tak mialam komfort, bo mialam to co sama zaplanowalam. Bylam przygotowana i znioslam ja na szczescie rewelacyjnie. Moja siostra planuje ten sam sposob porodu a ja uczciwie jej powiem , czego sie ma spodziewac , nie ze potem bedzie juz koniec swiata jak jej zaloza choc cewnik. Roznica miedzy naturalnym a cesarka jest taka , ze podczas naturalnego kobieta cierpi juz przed , w trakcie i czesto po a podczas cesarki tylko po porodzie i jak sie okazuje , nie kazda w takim samym stopniu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja Ola nie była odsysana, mam to wpisane w książeczce. No, ale tak się zaczęła drzeć, że chyba żadne odessanie nie było konieczne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Zakorzenienie
|
U nas szpitalu żande dziecko po cesarce nie dostało 10 pkt-najwyzej 9 (czyli i tak bardzo dobrze).Jednak wiedziałam o tym,bo wcześniej czytałam, że dzieci "pocięciowe" w zasadzie nie powinny dostac 10 pkt- właśnie przez zanieczyszczenie dróg oddechowych mają odjęty ten jeden punkt.Chociaż moja pierwsza córka dostała 10 pkt...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Raczkowanie
|
![]()
Czesc mam pytanie czy miala ktoras z was doczynienia z Kłykcinami konczystymi??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam wiele cesarkowych dzieci, każde dostało 10/10, mój synuś także ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Raczkowanie
|
a gdzie poissonivy? jeszcze nie odpowiedziała co na to internet.
a co do tych punktów to niewiedziałam ze przy cc obnizaja punktacje. hmmm zreszta ważne żeby sie urodziło zdrowe. a nie tak jak moja chrabaszczowa-dostała 1 .no ale mieliśmy szczescie i jest rozbrykana prawie ze 5 latka.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:08.