|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2311 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Cytat:
![]() tez nie lubimy ubierania zwlaszcza czapki ![]() mam pytanie do mam po chrzcinach... same kupowałyście swiecę i szatkę? może chrzestni... czy szatka jest obowiązkowa? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2312 |
Rozeznanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
xandra musisz mieć skierowanie jeżeli wizyta ma być na NFZ a jeśli prywatnie to bez skierowania. A ja mam problem bo nie mam jak wychodzić na spacer z małą
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2313 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nasz Szymonek waży ponad 6 kg i na długość już jest prawie na styk w tych wszystkich kombinezonach nie mówiąc już o szerokości- biedak leży jak mumia i nie może się ruszać ![]() Szymon ubieranie lubi średnio- zazwyczaj coś tam stęka, ale za to jak już wkładam do wózka lub fotelika to jest już cisza i dobry humor. Lubi chyba wycieczki ![]() A! I mamy ostatnio problem z kąpielą. Było pięknie, Dzidziak lubił bardzo się kompać...ale coś musiało go wystraszyć i teraz ma złe skojarzenia... POd kilku dni jest wrzask okropny. Być może zraziłam go raz wspólną kompielą bo w trakcie dolałam ciut gorącej wody i mu się to nie spodobało. Od tej pory mi płacze i nie wiem jak go znów przekonać że może być fajnie... Edytowane przez JaGaaaa Czas edycji: 2009-02-16 o 18:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2314 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() szatka musi byc jako symbol czystości - moze to być jakas pelerynka lub taka chustka - ja mialam chusteczke biala na ktorej jest napisane pamiatka chrztu swietego Cytat:
Wystawienie na balkon tez nie jest zle, jesli mala potrafi tam spokojnie spac, a Ty masz troche czasu dla siebie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2315 |
Zakorzenienie
|
nie dam rady nadrobic wszytskiego, wiec tylko melduje sie ze zyjemy. jestesmy od piatku nazad w domu, w anglii, sterta rachunkow i papaierow tylko urosla przez te 5 tygodni, bo moj tz to bardzo mnie kocha, ale papierow to nie nawidzi. wiec akurta ja ta czesc
mloda dzis mi zasnela sama ![]() ale nadal ma 2 pobudki w nocy... boze kiedy ja sie wyspie?? |
![]() ![]() |
![]() |
#2316 |
Zadomowienie
|
my już po chrzcinach
![]() ![]() ![]() ![]() nam świecę kupił chrzestny a szatkę chrzestna w sumie chciałam sama ale oni już wcześniej powiedzieli mi że tu taka tradycja i oni wszytko załatwią więc problem miałam z głowy ![]() Scorpioniec ja karmię małego tylko z jednej piersi a na noc z 2 ale zazwyczaj mały mi się raz budzi na jedzenie chyba muszę zastosować twoją metodę skoro Iga tak śpi hhahah xandra co do smoczka mój przez pierwsze 2 miesiące cmokał cały czas i nawet w szpitalu powiedzieli że mam mu dawać smoka bo ma bardzo silny odruch ssania a teraz już prawie nie używa smoka tylko czasami wieczorem pocmoka 5 min i wypluwa ![]() co do wózków ja też mam x landera i niedługo mały się do gondolki nie zmieści strasznie mała jest |
![]() ![]() |
![]() |
#2317 |
Zadomowienie
|
hej mamusie
sie tylko przywitam i zmykam pospac troszke z nowosci to my juz gondoli nie uzywamy,przeszlismy na footmufa,czyli taki spiworek plus spacerowka travel system,kto zna wozi Graco wie o czym mowie teraz przyzwyczajak mlodego do slonecszka,a dzisiaj to chyba wiosna przyszla na chwile bo w cieniu bylo 9 stopni na sloncu jak spacerwoalismy to wskazalo nawet 16,mam czujnik w wozku to se sprawdzam,normalnie cudnie bylo,mlody spal mi 2 godzinki na spacerku a ja ledwie nozyny czuje,bo szkoda mi bylo isc do domu jak na zewnatrz tak fajnie aha,mamy angielskie,nie wiem czy znacie Elmo,tego smiejacego sie stworka,w Bootsie jest przecena na online o polowe,ja uwielbiam tego stworka i zakupilam mlodemu jako walentynkowy pprezencior,zabawka dla starszego dziecka ale co tam
#2318 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2319 |
Zakorzenienie
|
Kurcze, wiedziała,że jednak będę musiała łazic po to skierowanie-bez sensu to jest. A kiedy jest wskazane to pierwsze usg bioderek, pediatra przy pierwszym badaniu nie stwierdziła na razie jakis wad-czy każdemu dziecku się zaleca to badanie?
Słuchajcie,jak stwierdzic biegunke u maluszka-przeciez wszystkie kupki sa rzadkie. Ostatnio moja Emilka robi taaaakie wieeelkie kupy,że wychodza przodem i tyłem, dzis to pobiła wszelkie rekordy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2320 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do kąpieli.. Iga nie nawidziła sie kąpać.. i problem rozwiązał się następująco.. mala bardzo dlugo miala pepek..i polza doradzila by przez pare dni nie kąpać jej w wannie tylko na przewijaku myc mokrymi wacikami omijając pępol...robilśmy tak tydzień az ten odpał i potem znów do wanny... po tym tyg Igusia zapomniala chyba ze nie lubi kąpieli bo bardzo jej sie podobalo ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() my przerabialiśmy biegunkę ![]() ![]() ale jesli zauwazysz ze jest jej znacznie więcej niż zwykle.. ma inny wygląd - zmienil sie kolor, zapach i konsystencja to moze być to.. ale nie trzeba odrazu do lekarza bo przyczyną moze byc to co zjadlaś.. mozesz spróbować przytkać mala jedząc np ryż i marchewkę rozgotowaną ![]() ![]() ide obudzić śpiącą królewnę... zaczeła sie burzyć na budzenie przed 9.. ale ja jestem nie ugięta bo pierwsze karmienie o 9 by zachować plan dnia.. no i cycki mnie bolą po calej nocy.. a dziś snilo mi sie ze sie spakowalam b jechac z kumpela na tydzień na wakacje i dopiero potem przypomnialo mi sie ze karmie piersia.... ![]() Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2009-02-17 o 07:47 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2321 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
moglabys pstryknac fotke? bo ja tez mam graco, ale nie wiem o jaki chodzi ![]() a tez niedlugo Karole przeloze w spacerowke bo w tej gondolce ma podkurczone nozki troche Cytat:
kurde u nas na wsi wszyscy na rekach trzymaja chcialam byc prekursorka nowej mody ale mi tak mowili, ze tak nikogo nikt nie wiedzial i nie wzielam, wrrr ![]() A Karola wsrod ludzi byla marudna, za duzy halas chyba dla niej i wogole za goraco, lepiej jej bylo jak ktos z nia byl w pokoju obok Cytat:
u nas kupa na poczatku tez nie byla za bardzo smierdzaca, a teraz jak sie pojawia to od razu czuc z daleka ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2322 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozdrawiam!
![]() |
#2323 |
Zakorzenienie
|
xandra biegunka to jest jak sama woda leci, zupelnie, tylko kolorek ma nieciekawy.
u nas normalnie prezencik. mala znowu sama zasnela w lozeczku, choc pobudka o 2 i o 5 jescze byla. nie wiem czy nie przerzuce sie na herbatke w nocy, moze wtedy zrezygnuje z pobudek? tak w ogole to dzien dobry. mam znowu okres, czuje sie jak wypluta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2324 |
Zakorzenienie
|
boshe moje dziecko zwymiotowalo na mnie i kanape wszystko co zjadła z dwuch cyców
![]() sprzatanie,przebieranie i pranie musialam zorganizowac na raz.. nie wiem co jej sie stalo ..razem z bekiemwyszlo śniadanko... niobe ja mam specjalny śpiworek (z zestawu wózkowego) teraz wkladam go z mala do gondoli ale on jest specjalny do spacerówki bo ma nawet dziurki na szelki ![]() można dokupic oddzielnie polecam bo jest bardzo ciepły i spory i myśle ze do innego wózka bez problemu mozna go wsadzić ![]() a wyglada tak; |
![]() ![]() |
![]() |
#2325 |
Zadomowienie
|
niobe tu masz linki,mniej wiecej to tak wyglada
http://www.toysrus.co.uk/Babies-R-Us...otmuff(0033660) footmuf i na wozku http://www.toysrus.co.uk/Babies-R-Us...-Black(0030907) ja pojdziemy dzis na spacerek to cykne kilka fotek,no i plus u nas pogaoda inna,do polski to trzeba by bylo cos cieplejszego,ale my na razie mamy kocyk jeszcze,no i mozna kupic taka footmuf,nie wiem jak to przetlumaczyc,z korzuszkiem
#2326 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
fajne te szpiworki ale wiecie co to ja sie zastanawiam czy wydawac kase na takie cos, bo mam szpiworek taki normalny teraz jest za wielki na Karoline z polarku z kapturem spokojnie ja wpakuje do niego w kombinezonie jesli do tego przykrylabym ja kocykiem to chyba powinno jej byc cieplo no i jeszcze to nakrycie do spacerowki dojdzie musze sobie to wszystko obejrzec i sprobowac ja tak wziasc na spacer a wogole wsadzilam ja w kombinezon z chrztu taki z misiem, zeby jej porobic fotki i polozylam tak w foteliku przy otwartym balkonie i spi juz pol godziny ![]() w szoku jestem bo zawsze max 5 minut tak wytrzymywala bez ruchu |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2327 |
Zakorzenienie
|
No to chyba nie ma Emilka biegunki-dzięki Dziewczyny, uspokoiłyście mnie
![]() Zazdroszczę tym z Was, które chrzciny mają juz za sobą.Ja jeszcze w tym roku Komunia starszej córki i chrzciny sobie chyba w tym roku daruję,choc myślałam, czy by nie połączyc (czy ochrzczą mi dziecko w ten sam dzień, co są Komunie?). |
![]() ![]() |
![]() |
#2328 | ||
Zadomowienie
|
Witajcie mamusie,
Ja znowu na szybcika bo mała własnie zasneła a ja jeszcze nie kąpana ![]() Walentynki spędziliśmy u moich rodziców , a niedzielę u teściów więc moje maleństwo jest totalnie rozregulowane i zmęczone. Ale za to jak ja wypoczęłam i jaka jestem zadowolona z życia. Nawet sobie walnęłam czerwone pazury (pierwszy raz w życiu mam taki intensywny kolor na paznokciach ![]() Cytat:
Biegunka - córa dzisiaj walneła kupsko z białymi grudkami i wodą. Normalnie woda sie z pieluchy wylała + oczywiście musztardowe kupsko. Teraz czekam na ciąg dalszy bo może faktycznie cos zjadlam. A z dopajaniem to może wiecie jaki jest przelicznik?? Tzn kiedyś słyszałam że na każdy kg daje sie ileś tam wody i nie wiem. Na razie wypiła 60 ml, czyli o 20ml więcej niż normalnie jej daję. Pewnie jeszcze raz ją dzisiaj napoję bo sie starsznie odwodnienia boję. Cytat:
![]() katakumba - fajnie, że bez problemów doleciałaś do domku. A papierkami w domu to ja tez sie niestety zajmuję. edyta - to chyba ty pisałas o cwiczonkach po cesarce. Zrobiłam zdjęcie moich. Może ci się przydadzą. (ja teraz robię juz o wiele wiecej powtórzen niz tam jest) Wiecie co odkąd biore tablety to przestałam chudnąc i szczerze się zastanawiam nad rzuceniem tego w diabły. Gumek tez mozemy uzywac ![]() Wszystkie mamusie, które mają koty - proszę je ucałowac. Dzisiaj jest dzień KOTA ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2329 |
Rozeznanie
|
Salomea1 jesteś z Warszawy? Bo widzę, że kartkę z ćwiczonkami masz z Karowej
![]() usg bioderek trzeba robić koniecznie pomiędzy 4 a 6 tyg życia a póki co można szeroko pieluchować. Najbardziej narażone na dysplazję są dziewczynki. U nas pediatra początkowo też nie zauważyła żadnych nieprawidłowości a jednak były skoro mamy rozwórkę. biegunka - u nas wyglądało to tak: bardzo duże, musztardowe kupy co 2 dni (i to jest normalne) i nagle z dnia na dzień od 7 do 10 rzadkich, zielonkawych kup (i to była właśnie biegunka) |
![]() ![]() |
![]() |
#2330 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak z Warszawy. Co do szerokiego pieluchowania to nie radzę bez konsultacji z lekarzem. Jesli wszystko z bioredkami jest ok to szerokie pieluchowanie spowalnia rozwój czegos tam. A jesli jest cos nietak to własnie szerokie pieluchowanie i pozycja na zabkę pomagają. Jesli to nie zadziała to wtedy jest ta nieszczęsna rozpórka. Radzę poczekac na usg. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2331 |
Raczkowanie
|
Salomea dziękuję Ci za ćwiczenia
![]() ![]() My wczoraj mieliśmy wychodne z mężem do znajomych. Mała jak usnęła po kąpieli o 19stej (i tu się zastanawiam, czy nie za wcześnie chodzi spać??????? ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2332 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2333 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() my robimy chrzsciny w maju tez,najlepszy termin dla nas i dla chrzestnych Cytat:
Cytat:
moze dlatego sie budzi tak wczesnie bo juz wyspana? my z kolei musimy tak wczesnie kapac bo na razie maz ma na 22 do pracy i wychodzi o 21-20 wiec musimy wczesniej,ale mysle ze 20 to dobra godzinka na kapiel
![]() |
#2334 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() A jak Wam idzie ciwczenie Weidera? Sa juz efekty? ![]() ![]() ![]() Edytowane przez skylie Czas edycji: 2009-02-19 o 22:11 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2335 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
My kąpiemy pomiedzy 18.30-19.30, wiec ok 20 już dawno spi. Wstaje ok 7-8 rano z przerwą na karmienie ok4-5 Edytowane przez Salomea1 Czas edycji: 2009-02-17 o 15:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2336 |
Zakorzenienie
|
moja 6 weidera poszla sie rypac, bo zaczely mnie bolec mocno plecy
bylismy dzis na szczepieniu, mam nadzieje, ze mala bedzie spokojna, zadnej goraczki ani taki rzeczy nie zycze sobie ![]() pogoda byle jaka., jakies spiecia na lini zona - maz, nie chce mi sie nic, dalej okres mam. szlag |
![]() ![]() |
![]() |
#2337 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() glowka peka ale zycie jest piekne i szkoda czasu na takie marudkowanie ![]() mam nadzieje ze Pola bedzie po szczepionce ok,zadnej tempki itp,mlody nie mial i bylo spoko tego tez zycze Wam apropos,ja jade w marcu na 2 mce,oj tez kryzys bedzie ale sobie zakladamy wspolne konto,czytaj ja kase wydaje maz zarabia ![]() ja sie bawie maz pracuje jak wol ![]()
![]() |
#2338 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() musze jutro wozek oblukac i moze jutro sie wybierzemy na spacer juz w spacerowce ![]() Cytat:
potem pogadala sobie z tatusiem jedzonko i 19:20 juz spala ![]() Karola robi sie marudna ok 18-19 i pomiedzy tymi godzinkami ja kapie, czasem troche wczesniej, czasem troche pozniej spi mniej wiecej do 7-8 dzis np obudzila sie przed 7 na jedzonko, a potem sobie gadala ok godziny, a ja obok niej drzemalam, kiedy sie zdecydowalam w koncu wstac ona zasnela ![]() ![]() Cytat:
![]() a zaczynam juz chyba 2 tygodnie Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez niobe7 Czas edycji: 2009-02-17 o 19:05 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2339 |
Zakorzenienie
|
100 lat nic nie pisałam ale regularnie czytam jak mi Bartuś pozwoli. Skończył już 5 tygodni, nawet nie wiem kiedy to zleciało. Nadal chodze niewyspana bo upodobał sobie godzine 4 nad ranem do pobudki i patrzenia sie na mamusię. No i ciągle by na cycku wisiał także czasem kończy się tym, że musi dostać butelkę. W końcu nie będę dziecka głodzić. Mieliśmy incydenty kolkowe ale jakoś przeszły odpukać. Cały czas czekam na to, żeby jakoś się wszystko uregulowało, chociaz staram się go karmić o stałych porach. Wszystko oddałabym za przespaną noc. Jeden plus, że już tak nie zasypia przy jedzeniu jak kiedyś. Z kolei nie chce spać w łóżeczku, chociaż nigdy z nami nie spał w łóżku. Ulubione miejsce leżaczek ale staram się nie trzymać go tam długo, bo chyba jeszcze jest za mały, zresztą sama już nie wiem.
#2340 |
Rozeznanie
|
Czyżbym była pierwsza dzisiaj
![]() Kurcze wczoraj mieliśmy pożar w klatce, jak tata otworzył drzwi żeby sprawdzić skąd tak śmierdzi wleciało tyle dymu i jakiejś sadzy, że wszystko w okolicach przedpokoju i kuchni było pokryte czarną warstewką.. No i pootwieraliśmy okna, żeby wywietrzyć a teraz od rana chłopcy pokasłują i troszkę im świszczy w noskach.. Kurcze, żeby się jakimś przeziębieniem nie skończyło, raz już przezywaliśmy katar i był dramat. Dziewczynki jak bawicie się ze swoimi smykami? Moi raczej nie są chętni do jakiś harców, jak nie śpią, a ja coś od nich chcę to zaczynają płakać i marudzić, więc albo śpią, albo sobie leżą i co najwyżej gadamy sobie ![]() Kurcze mam ochotę od wczoraj na pizze, zastanawiam się czy zaryzykować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:54.