Piękne gaduły - tegoroczne Panny Młode (2009) cz. IX - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-20, 13:57   #3031
agus87
Zakorzenienie

Dot.: Piękne gaduły - tegoroczne Panny Młode (2009) cz. IX

nikt mi nie pomoze
Stary 2009-02-20, 14:00   #3032
Strobiluska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
dzien dobry
ja zakatarzona musialam sobie kupic i zaaplikowac theraflu
kurde u nas na weselu bedzie wiecej rodziny tz bedzie mniej wiecej tak 45 do 30 ( mojej)
jak to teraz rozstrzygnac z oplatami, bo rodzice tz mowili, z enadwyzke swoich gosci to zaplaca ( bo mialo byc ok 5 osob wiecej z ich strony) no wiec nie wiemy co teraz bo wyjdzie na to, ze beda miec 15 osob wiecej z ich strony a moim rodzicom nie sumiecha sie sbytnio placic za calosc...
no bo to nie jest taki prosty problem.... ale skor powiedzieli ze zapłacą za nadwyżkę gości, to idziecie do nicj z listą i pokazujecie ze 15 osób jest nadwyzką i niech placą... jedyne co mi do głowy przychodzi

zakochałam się w tych butkach http://www.allegro.pl/item560647720_...ankiet_39.html ale...boje się je kupić przez neta,mam nogę jak słoń i w każdych butach mi niewygodnie

I proszę Cię Aniele Stróżu mój, nie mrugaj, bo wtedy sypie mi się życie...
Strobiluska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-20, 14:11   #3033
myszka_maj
Zakorzenienie

Cytat:
dzien dobry
ja zakatarzona musialam sobie kupic i zaaplikowac theraflu
kurde u nas na weselu bedzie wiecej rodziny tz bedzie mniej wiecej tak 45 do 30 ( mojej)
jak to teraz rozstrzygnac z oplatami, bo rodzice tz mowili, z enadwyzke swoich gosci to zaplaca ( bo mialo byc ok 5 osob wiecej z ich strony) no wiec nie wiemy co teraz bo wyjdzie na to, ze beda miec 15 osob wiecej z ich strony a moim rodzicom nie sumiecha sie sbytnio placic za calosc...
To może nadwyżke gości podzielic na pół, jeżeli twoi goście odmówili to twoi rodzice mieli by mniej do placenia i wtedy mozna i sie tą nadwyżka podzielic tzn połowe twoi a połowe TZ rodzice ... zeby twoi rodzice nie palcili całości za gości tz ale i rodzicom TZ nie zwiekszyłaby sie liczba gości do placenia... tak mysle ... ale może źle...

Mozna tez zrobić tak ja pisze strobiluska, skoro mówili że zapłacą, ale z drugiej strony ta nadwyżka ich gości była mniejsza i to nie ich wina że twoi goście odmowili i ich wyszło więcej ale twoja tez nie...... trudna spawa

Nasz Skarb

Edytowane przez myszka_maj
Czas edycji: 2009-02-20 o 14:18
myszka_maj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-20, 14:16   #3034
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Strobiluska Pokaż wiadomość
no bo to nie jest taki prosty problem.... ale skor powiedzieli ze zapłacą za nadwyżkę gości, to idziecie do nicj z listą i pokazujecie ze 15 osób jest nadwyzką i niech placą... jedyne co mi do głowy przychodzi
no wlasnie kurcze ale sama tesciowa mowi, ze glupia sytuacja z tego wynikla, ze to tyle ludzi mi odmowila

Cytat:
Napisane przez myszka_maj Pokaż wiadomość
To może nadwyżke gości podzielic na pół, jeżeli twoi goście odmówili to twoi rodzice mieli by mniej do placenia i wtedy mozna i sie tą nadwyżka podzielic tzn połowe twoi a połowe TZ rodzice ... zeby twoi rodzice nie palcili całości za gości tz ale i rodzicom TZ nie zwiekszyłaby sie liczba gości do placenia... tak mysle ... ale może źle...

Mozna tez zrobić tak ja pisze strobiluska, skoro mówili że zapłacą, ale z drugiej strony ta nadwyżka ich gości była mniejsza i to nie ich wina że twoi goście odmowili i ich wyszło więcej ... trudna spawa
no dokladnie, to nie moja wina, ze mi tyle ludzi odmowilo, kurcze juz sama nie wiem, metlikw glowie, rodzice beda musieli sie spotkac na kawce i pogadac, teraz nasza kolej
Stary 2009-02-20, 14:16   #3035
jaguraaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moniqac Pokaż wiadomość
Czeeeeeeeeeść dziewczyny! Dawno mnie nie było tutaj, od rana jestem i nadrabiam zaległości
Słuchajcie... moje problemy z sukienkami na rozmiar 40-42, że można tylko "gorsety" bez ramiączek i koła których tak nie cierpie, rozwiały się kiedy przymierzyłam suknie inną niż wszystkie. Jest taka jaką chciałam! Skromna, ale cholernie elegancka. Satyna, na to koronka, ręcznie haftowana z małymi błyszczącymi czymś tam Niestety nie wkleję tutaj zdjęcia jak mam ją na sobie, bo była (oczywiście) za mała, i niestety sama ją sobie trzymałam, więc jak trzymam ją za pas, to biust odstaje, a jak trzymam za biust to pas odstaje . Ale załaczam fotke oryginału. Chce jeszcze przymierzyć tą drugą - z tymi falbankami koronkowymi, ale jest tylko w Krakowie.

A słuchajcie dziewczyny z moich okolic - możecie polecić fotografa, kamerzyste, makijażystke i fryzjerke? mam z tym malutki problem

No dobra, zmieniłam zdanie i wkleje swoje zdjęcia, ostrzegam są robione tel komórkowym więc jakość jest kiepska.

Widać na pierwszym zdjęciu jak trzymam sobie pas, stąd góra mi odstaje koszmarnie. A na drugim widać znowu góre. Powiecie co myślicie? Oryginał też wysyłąm no i tą którą jeszcze chce mierzyć.

Bądźcie proszę szczere do bólu!!!

jak dla mnie wygladasz super!! ta druga tez przymierz bo tez jest bardzo ladna, a przymierz zebys potem nie zalowala, ze nie zobaczylas sie w niej
Nasz Ślub Kościelny 20.06.2009 r.
jaguraaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-20, 14:21   #3036
myszka_maj
Zakorzenienie

Cytat:
rodzice beda musieli sie spotkac na kawce i pogadac,

Nasz Skarb
Stary 2009-02-20, 14:27   #3037
idzia111
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki przeglądając strony z sukniami, chciałabym inne jeszcze, nie ma to jak być spod znku Bliźnięta.

A moge wiedzieć jaką macie piosenke na pierwszy taniec? My ciągle szuakmy... :|
Ja też jestem blizniakiem i wiem co mówisz

agus87 troszke nie rozumiem tego co napisalas o gosciach, chyba cos przeoczylam, ale na tyle ile zrozumialam to chodzi o to ,zyby Twoi rodzice nie placili za gosci Tż-a. U nas jest tak, że to ode mnie bedzie wiecej gosci, dlatego kazdy placi za swoich. Chodzi o jedzenie, ciasto, alkohol, napoje. Przeciez jak zaplacicie to wyjdzie ile na osobe i jak u Ciebie 30 to płacicie za 30 i juz. Tylko za orkiestre płacimy pól na pól, bo to przeciez nie istotne dla ilu osob gra i tak trzeba zapłacic.
idzia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-20, 14:28   #3038
celi25
Rozeznanie

Cytat:
Czeeeeeeeeeść dziewczyny! Dawno mnie nie było tutaj, od rana jestem i nadrabiam zaległości
Słuchajcie... moje problemy z sukienkami na rozmiar 40-42, że można tylko "gorsety" bez ramiączek i koła których tak nie cierpie, rozwiały się kiedy przymierzyłam suknie inną niż wszystkie. Jest taka jaką chciałam! Skromna, ale cholernie elegancka. Satyna, na to koronka, ręcznie haftowana z małymi błyszczącymi czymś tam Niestety nie wkleję tutaj zdjęcia jak mam ją na sobie, bo była (oczywiście) za mała, i niestety sama ją sobie trzymałam, więc jak trzymam ją za pas, to biust odstaje, a jak trzymam za biust to pas odstaje . Ale załaczam fotke oryginału. Chce jeszcze przymierzyć tą drugą - z tymi falbankami koronkowymi, ale jest tylko w Krakowie.

A słuchajcie dziewczyny z moich okolic - możecie polecić fotografa, kamerzyste, makijażystke i fryzjerke? mam z tym malutki problem

No dobra, zmieniłam zdanie i wkleje swoje zdjęcia, ostrzegam są robione tel komórkowym więc jakość jest kiepska.

Widać na pierwszym zdjęciu jak trzymam sobie pas, stąd góra mi odstaje koszmarnie. A na drugim widać znowu góre. Powiecie co myślicie? Oryginał też wysyłąm no i tą którą jeszcze chce mierzyć.

Bądźcie proszę szczere do bólu!!!
Śliczna sukienka. Ta druga ma świetny dekolt - ja będę miała bardzo podobny

celi25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-20, 14:37   #3039
toyotka1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AgatkaL Pokaż wiadomość
Testowałam dziś tą bazę pod cienie ArtDeco...powiem krótko...CUDO!!!
Przed chwilą dopiero zmyłam makijaż zrobiony o 7 rano...przetrwał 15 godzin w zasadzie nienaruszony Dodam, że byłam pomalowana cieniami Wibo-Lovely. Kolor cienia faktycznie bardziej intensywny niż bez bazy. Ogólnie jestem pod wrażeniem Opłacało się
Witajcie dziewczynki Ja tylko na chwilkę. Jestem teraz na uczelni,ale w przerwie wyskoczyłam do Galerii Centrum po tą bazę pod cienie co tak zachwalacie. Jeśli któraś z Was chce ją kupić to dzisiaj w GC (przynajmniej w Opolu) jest promocja -20%, więc zamiast 36,00 zl, kosztuje 28,80 zl
toyotka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-20, 14:43   #3040
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Mam w domu płytkę "dzieci wiedzą lepiej"
Posłuchajcie co mówią o ślubie
http://www.youtube.com/watch?v=Q_pkb-xMz24
Zresztą posłuchajcie tez innych. Dzieciaki są świetne.

"Ja Ciebie nie zapuszczę, bo ty jesteś piękna"

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-20, 14:44   #3041
AgatkaL
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez toyotka1 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczynki Ja tylko na chwilkę. Jestem teraz na uczelni,ale w przerwie wyskoczyłam do Galerii Centrum po tą bazę pod cienie co tak zachwalacie. Jeśli któraś z Was chce ją kupić to dzisiaj w GC (przynajmniej w Opolu) jest promocja -20%, więc zamiast 36,00 zl, kosztuje 28,80 zl

No proszę, niezła promocja...no coż, w każdym razie polecam zakup Testuję już trzeci dzień i jest EXTRA

Jesteśmy zaręczeni !!!
http://s8.suwaczek.com/201102120926.png

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011
http://s5.suwaczek.com/20110903580113.png
AgatkaL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-20, 14:53   #3042
Sysunia_d
Zakorzenienie

elo

Dziewczyny ale produkujecie nie moge nadazyc.

Angelikaw Super ze wesele sie udało i ze jestes szczesliwa - szkoda ze relacja taka krótka bo uwielbiam czytac opisy slubne Na forum małopolskim dziewczyny pisza biografie

---> Ja dostałam w koncu próbke zaproszenia jest tak piekne i eleganckie ze w pon mam zamiar zamówić 80 sztuk. Nie sadziłam ze beda tak ładnie wykonane.

tEraz lece do pracy pewnie jutro znowu bede miała zaległosci.

acha podziwiłam suknie które wystawiacie cuda !

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200304251135.png

17.11.2010 urodził sie nasz Skarbek
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-20, 14:55   #3043
idzia111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość

dobre, ale sie usmialysmy z mamą

Mam taka prosbe, żeby te dziewczyny które kupiły już zaproszenia na allegro i są zadowolone napisały od jakich sprzedawców je maja. Po tych perepetiach z zaprosezniami boje sie ryzkowac.

Edytowane przez idzia111
Czas edycji: 2009-02-20 o 14:59
Stary 2009-02-20, 14:57   #3044
myszka_maj
Zakorzenienie

Cytat:

Dobre... a "co to jest ciąża?" - bomba

Nasz Skarb
Stary 2009-02-20, 15:01   #3045
anuulaa
Wtajemniczenie

Cześć Dziewczynki,
dzisiaj wreszcie miałam ostatni dzień praktyki, wyzysk na maxa:/

Chciałam się Wam pochwalić naszymi zaproszeniami, które sami ostatnio zrobiliśmy. Na razie tylko 2 sztuki, bo jak pisałam ostatnio nasza drukarka nie wciągała papieru, więc wydrukowałam na próbę w punkcie ksero. Drugą stronę ze zdjęciem wydrukowaliśmy już na swojej. No i trochę papier delikatnie się pobrudził, ale tak rażące to nie jest.

Dostałam zdjęcia moich kolczyków - pani robiła mi na zamówienie i jestem zawiedziona, bo nie zrobiłam takich jakie chciałam i teraz co ja mam jej napisać? Gdyby były tańsze to może bym je kupiła, ale są za 90zł i jeszcze nie takie jak chciałam. Nie wiem czy mam poprosić, żeby jeszcze zmieniła coś czy zrezygnować. Tak mi głupio, bo robiła je specjalnie dla mnie. Ta pani jeszcze mi robi bransoletkę, co do której raczej nie będę taka wybredna, ale cholerka te kolczyki... chciałam żeby na całej długości były kryształki, wysłałam nawet zdjęcie mniej więcej tego co chcę i wyszły takie... jak dla mnie to ten stelaż jest nieładny, taki kanciasty i on zajmuje połowę kolczyka, a kolczyki z biglami mają długość 10cm. Co myślicie?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zapro2.jpg (39,0 KB, 46 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zapro.jpg (25,9 KB, 45 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zapro3.jpg (32,6 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (59,0 KB, 68 załadowań)
anuulaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-20, 15:05   #3046
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

"O rodzinie wielodzietnej"

Kto ma pszczoły ten ma miód, kto ma dzieci ten ma smród

Ja zamawiałam na all od pani o nicku Natiart i byłam bardzo zadowolona. Zaproszenia takie jak na aukcji, pani bardzo miła, cierpliwa. Zaproszenia tanie, ale solidnie wykonane. Nawet kartkę z życzeniami dostaliśmy

Agatka jest już z nami
Stary 2009-02-20, 15:07   #3047
popscene
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez idzia111 Pokaż wiadomość
Mam taka prosbe, żeby te dziewczyny które kupiły już zaproszenia na allegro i są zadowolone napisały od jakich sprzedawców je maja. Po tych perepetiach z zaprosezniami boje sie ryzkowac.
mart-pracownia
Zaproszenia cudne, szybka i profesjonalna realizacja Rano wysłałam wszystkie nazwiska odmienione no i dane a wieczorem miałam maila z projektem, do zaakceptowania bądź nie.

Anula, też mi się nie podobają te kolczyki. A Ty je wylicytowałaś na aukcji? Czy tylko tak mailem na słowo?
Może napisz tej kobiecie, że tak sobie nie wyobrażałaś. Chyba musi się z tym liczyć, że jak komuś robi na zamówienie takie kolce, to nie zawsze może dokładnie trafić ze swoją "interpretacją".

Edytowane przez popscene
Czas edycji: 2009-02-20 o 15:11 Powód: dopisek
popscene jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-20, 15:10   #3048
myszka_maj
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anuulaa Pokaż wiadomość

Chciałam się Wam pochwalić naszymi zaproszeniami, które sami ostatnio zrobiliśmy.
Śliczne, jesli mogłabym zapytac jakie macie wymiary tych zaproszeń ??

Nasz Skarb
Stary 2009-02-20, 15:12   #3049
kliwia
Zakorzenienie

annula napisz ze wolalabys zeby wygladaly tak: i tu wskazowki z rysunkiem najlepiej, jakich zmian sobie zyczysz.
Zaproszenia super.

Jak mam jeszcze ta aukcje w zapasie to wam podam od kogo ja kupilam, ale na pewno mam ich strone internetowa na poczcie u tz
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-20, 15:14   #3050
popscene
Wtajemniczenie

A to strona internetowa tej firmy, która nam robiła zaproszenia:
http://www.iarte.com.pl/
Stary 2009-02-20, 15:22   #3051
zielony_motylek
Rozeznanie

agus87 hmm.. no wlasciwie głupia sytuacja... może zróbcie tak, że Twoi rodzice zapłaciliby za 5 osób a rodzice TŻ'ta za pozostałe 10 których będzie więcej, wiem że to rodzina TŻ'ta no ale jednak w sumie to Wasze wspólne wesele i pewnie oboje chcecie żeby te osoby były (przynajmniej mi zależy nie tylko na moich gościach ale i tych od TŻ'ta). No chyba że rodzice TŻ'ta zapłacą za wszystkich 15.. bo właściwie to teściowa już coś mówiła, że za 15 osobno nie zapłaci?, bo albo nie doczytałam albo nie dopisałaś

Cytat:

już to chyba kiedyś dawno temu pisałam, ale najwyżej się powtórze nasz DJ to puści w czasie przerwy na jedzenie

anuulaa śliczne zaproszenia, a kolczyki, moim zdaniem nie są złe, choć ten 'szkielet' wydaje mi się troszke toporny rzeczywiście, chyba wiem o jaki efekt Ci chodziło więc no.. napisz do niej czy mogłaby zmienić bo w końcu po to chyba się robi na zamówienie żeby była taka możliwość i żeby były własnie takie jakie się chce
Stary 2009-02-20, 15:27   #3052
anuulaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez popscene Pokaż wiadomość
mart-pracownia

Anula, też mi się nie podobają te kolczyki. A Ty je wylicytowałaś na aukcji? Czy tylko tak mailem na słowo?
Może napisz tej kobiecie, że tak sobie nie wyobrażałaś. Chyba musi się z tym liczyć, że jak komuś robi na zamówienie takie kolce, to nie zawsze może dokładnie trafić ze swoją "interpretacją".
Nie mam wyboru, muszę jej napisać. To nie była aukcja, tak poza allegro zamawiałam. Pisałyśmy ze sobą czego ja oczekuję i ona miała wysłać zdjęcia jak zrobi.

Cytat:
Napisane przez myszka_maj Pokaż wiadomość
Śliczne, jesli mogłabym zapytac jakie macie wymiary tych zaproszeń ??
jedno zaproszenie jest dokładnie połową kartki A4, po zgięciu wychodzi 10,5cm x 15cm
Stary 2009-02-20, 15:30   #3053
myszka_maj
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anuulaa Pokaż wiadomość
jedno zaproszenie jest dokładnie połową kartki A4, po zgięciu wychodzi 10,5cm x 15cm
Dziękuje

Nasz Skarb
Stary 2009-02-20, 15:33   #3054
idzia111
Zakorzenienie

Wiecie co dla mnie to jest troche dziwnie z tymi platnosciami za gosci. Wydaje mi sie logiczne ze kazdy powinien zaplacic za swoich. Jesli mialoby byc inaczej to przeciez mozna prosic i prosic, u mnie nazbieraloby sie ze 150 osob. Ja jestem wtej sytuacji ze to ode mnie bedzie wiecej i niewyobrazam sobie (moja mam też), aby rodzina Tż płaciła za moich gosci. Nie wiem jak wy uwazacie, ale takie jest moje zdanie.

Dziekuje bardzo za odpowiedzi odnośnie zaproszen.
Stary 2009-02-20, 15:34   #3055
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Anula piękne zaproszenia

Agatka jest już z nami
Stary 2009-02-20, 15:37   #3056
popscene
Wtajemniczenie

To zależy od tego co się ustali. Ale wg mnie to każdy powinien za swoich gości płacić. Mój tata chciał zapłacić za wszystkich gości, ale jak teściówka się dowiedziała, to powiedziała, że zapłaci za swoją stronę.
Stary 2009-02-20, 15:40   #3057
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

U mnie każdy płaci za swoich. Ode mne jest 42, od Mariusza 52 osoby zaproszone.

Agatka jest już z nami
Stary 2009-02-20, 15:43   #3058
anuulaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
annula napisz ze wolalabys zeby wygladaly tak: i tu wskazowki z rysunkiem najlepiej, jakich zmian sobie zyczysz.
Zaproszenia super.
Ja jej wysłałam kilka zdjęć konkretnych i dopisałam co bym ewentualnie zmieniła w tym. Nie wiem może ja mam jakieś wygórowane wymagania czy co. Dołączam zdjęcie jaki efekt chciałam. No i same powiedzcie, chyba jest różnica. Kryształki chciałam żeby szły tak od samej góry jak na zdjęciach a ta baza jest całkiem inna:/

Cytat:
Napisane przez zielony_motylek Pokaż wiadomość

anuulaa śliczne zaproszenia, a kolczyki, moim zdaniem nie są złe, choć ten 'szkielet' wydaje mi się troszke toporny rzeczywiście, chyba wiem o jaki efekt Ci chodziło więc no.. napisz do niej czy mogłaby zmienić bo w końcu po to chyba się robi na zamówienie żeby była taka możliwość i żeby były własnie takie jakie się chce
Nie są brzydkie, dół kolczyków jest śliczny i taki jak chciałam, ale góra to już nie:/

Wcześniej któraś PM pisała o koszyczku z niezbędnikami w toalecie. Moim zdaniem świetny pomysł!! Wcześniej nawet bym nie pomyślała o czymś takim. Dla gości to też by było miłe zaskoczenie Jeśli nie zapomnę w całym wirze przygotowań to na pewno taki koszyczek sobie sprawię
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kolczyki1.jpg (20,6 KB, 60 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kolczyki 1.jpg (17,5 KB, 31 załadowań)
Stary 2009-02-20, 15:46   #3059
popscene
Wtajemniczenie

Jak dla mnie niebo a ziemia te kolczyki, co zrobiła dla Ciebie a te które Ci się podobają
Stary 2009-02-20, 15:47   #3060
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

http://www.youtube.com/watch?v=C0VHU...eature=related

Nie wiem, ale ja chyba bym zabiła za taką zabawę

Agatka jest już z nami
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości