|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2401 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2402 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Cytat:
|
|
|
|
|
#2403 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2404 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie mamusie,
JA tak na szybko. Moja córa ma chyba biegunkę. Ciężko mi to określic na pewno, ale zazwyczaj robi kupsko co 5-6 dni, a dzisiaj juz drugi dzień z rana zrobiła delikatnie zielonkawą i w dodatku z grudkami - jakby sie mleko zważyło. Pytaniko: Czy mam leciec do pediatry?? Czy cos podawałyscie na biegunkę i ogólnie co wam lekarz zalecił??? Wode oczywiście juz jej podaję. Czy biegunka ma sama przejśc??
|
|
|
|
#2405 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
ja najpierw przepuszczam wode przez filtr a potem gotuję..
w ten sposób oszczędzam czajnik przy okazji...ale to woda dla nas... mala ja dostaje przefiltrowaną przez cyca potem chyba żywca bede jej dawac.. sama pije cisowianke lub nalęczowiankę ale one chyba za wysoko mineralizowane sa...Salomea1 moja robi głownie taka z grudkami... mi lekarz kazał podawać acido baby albo lacido baby na uregulowanie pracy jelit(to sa priobiotyki bez recepty).. ale moja mala darla cie po tym lacido jak wściekla.. moze ten aromat waniliowy jej nie leży (nie wiem po co niemowlakom dodaja aromatów )
|
|
|
|
#2406 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry w tak mrożny dzień
Brrr Piękna zimna za oknem, ale ja już chcę wiosny![]() Katakumba trzymam za Twój kręgosłup. Wiem co czujesz, bo ja też raz upuściłam swoją małą z niewielkiej odległości. I też wybrałam się do znachora Tak mnie powyginał we wszystkie strony, że tylko kości trzeszczały i umówił mnie na ćwiczenia ze swoim rechabilitantem. Byłam narazie raz i było całkiem fajnie. Dziewczyny mam do Was pytanie z całkiem innej beczki... CZy któraś z Was wie jak można dodać duże zdjęcia na allegro? Chcę wystawić zestaw ubrań i nie wiem jak to zrobić Bo na tych małych zdjęciach za bardzo nie będzie widaćZmykam brać się za robotę. Wczoraj pomyłam okna, ale na tym się skończyło, więc trzeba reszte bałaganu ogarnąć |
|
|
|
#2407 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() a kregoslup? dostalam tabletki przeciwbolowe, zestaw cwiczen i ukoronowaniem calej wizyty u lekarza bylo zdanie "tak juz czasem jest, ze sie bol ma" no wiec ja mam bol. i co z tego, ze wiem ze go mam?? |
||
|
|
|
#2408 |
|
Zadomowienie
|
katakumba ja wlewam wode do filtra,czekam az sie nakapie czysciutka,potem gotuje i przelewam do dzbanka dla mlodego,wtedy wiem,ze to tylko raz gotowana i tylko dla niego jest,ja niby tez nie mam duzej przestrzeni ale mi tak wygodniej, co do oczyszczania z kamienia,kwasek cytrynowy dziala cuda
|
|
#2409 |
|
Zadomowienie
|
kamien - ja gotuje wode z octem w czajniku i tez super schodzi tylko, ze smierdzi
ale tak sobie mysle ze do kibla uzywa sie podgrzana coca-cole wiec tez pewnie dalaby rade ![]() katakumba - to Cie lekarz uswiadomil jakbys nie wedzila,a ze masz bolale moze wybierz sie na basen, bo moj TZ ma problemy z kregoslupem i jak dluzszy czas nei chodzi na basen to bole wracaja, a tak to jest w miare ok. scorpioniec - oby z bioderkami bylo ok ![]() jaki masz filtr do wody? pytam Ciebie bo w Uk moze sa inne ![]() Karolina wczoraj pozmakowala marchewki ![]() pierwsza lyzka to oczy wielkie jak 5 zl za chwile podkowka i placz ale dalam jej troche cyca ponownie, uspokoila sie i potem cos nie cos udalo sie jej polknac a jaka dzis pachnaca kupa byla
|
|
|
|
#2410 |
|
Zakorzenienie
|
niobe ja mam dzbanek BRITA z filtrem MAXTRA.. tez wymieniam go co 4 tyg..
co do kup to slyszałam ze po rozszerzeniu diety zaczynają się "pachnące" koleżanka mi mówila ze czasem az jej sie słabo robi gratuluje Karolince zjedzenia marchewki.. u nas to za jakieś dwa miesiące zaczniemy diete rozszerzać..czajnik odkamieniam za kazdym razem jak wymieniam brite..odkamieniaczem"kam yk" sie zwie..albo woda z octem lub kwaskiem cytrynowym lub cytryna |
|
|
|
#2411 |
|
Raczkowanie
|
Widzę, że nastał weekend i mało nas tu!
Muszę się pochwalić i wyżalic jednocześnie. Wczoraj nasz pierwszy sukces mała sama zasnęła w łóżeczku bez ziuziania i kołysania, no ale potem miałyśmy dwie dodatkowe pobudki w nocy na cycusia...zastanawiam się czy to miało związek. No i jeszcze jedno, dzisiaj po kąpieli mała dostała takiej furiacji i tak płakała, że jej tchu brakło, aż się wystraszyłam .Katakumba życzę, żeby ból Ci minął - ale też diagnozę lekarz postawił. edyta z alleg nie pomogę, bo nic tam nie kumam ![]() Pozdrowionka! |
|
|
|
#2412 |
|
Raczkowanie
|
Puściutko tutaj-pewnien wszystkie mamy balują
, bo dziś przecież ostatkiMy mamy wlaśnie za sobą pierwszą wspólną kapiel Fajna sprawataka wspólna kąpiel A ja od wczoraj sprzątałam. I juz ledwo żyję, bo tak strasznie mnie kręgosłup boli. Chciałam dziś małą położyć do łóżeczka, ale nie miałam siły i odpuściłam (znowu...). W ogóle nie wiem jak się do tego zabrać A w ogóle to się zastanawiam, czy ja nie powinnam dokarmiać małej na noc. Bo ona przed snem ciągnie maksymalnie 15 minut A ile jedzą Wasze pociechy? Muszę zapytać lekarza o to jak pójdziemy na szczepienie 5 marca.Zmykam trochę odpocząć. Nie wiem czy to się uda, bo patrzy się na mnie WIELKA sterta prasowania.... |
|
|
|
#2413 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() to ciekawe jak bedzie pachniala ta kupka jak zje caly sloiczek a nie tylko 3 lyzeczki ![]() Cytat:
ja tez musze sprobowac w koncu ![]() Przed snem Karolina je tez dosyc krotko max 15 min, bo potem to sobie wisi na cycu i ryczy jak jej go zabieram Wiec troszke tak sobie pocycka, a jak widze ze sie jej oczy przymykaja to odstawiam ja mimo, ze protestuje, bo nie chce zeby nauczyla sie zasypiania przy cycu, bo potem problem bedzie Zawsze na poczatku troche krzyczy ale za chwile sie uspokaja i zaczyna zuc pieluche albo cos innego ![]() No i na jedzenie budzi sie ok 4-5 czae mdopiero o 6 |
||
|
|
|
#2414 |
|
Zakorzenienie
|
Uff, miałam dziś kolejnych gości-i tak co weekend,a to jeszcze nawet nie połowa rodziny (wszyscy chcą zobaczyć nasze maleńkie cudo
).Jutro następni,za tydzień znów,jak tak podliczyć,to sporo kasy już poszło na zastawianie stołu. Ten dzień mnie po prostu wykończył,Emilka od 11.00 spała może ze dwa razy po pół godzinki.Oczywiście zasypiała z MILION razy,ale po położeniu do łóżeczka prawie natychmiast były głośne protesty.Od godziny 19-tej wisiała na cycku z małymi przerwami.Przed 23.00 skapitulowałam i podałam jej pierwszy raz smoczka...I NIC Z TEGO! Nie dała się oszukać skubana,a jak się zezłościła-od razu głośny ryk. Na razie śpi, chyba po prostu padła,a w poprzednią noc pierwszy raz przespała całe 5 godzin!!Jak ja karmię, to też cyca ciągnie max 15 min, nawet jak jest głodna.Też nad tym myślałam,bo w szpitalu połozne radziły karmić 30 min z jednej piersi potem 30 min z drugiej-przy jednym karmieniu! To jakaś bajka dla mnie .
|
|
|
|
#2415 |
|
Zakorzenienie
|
edyta0131 gratuluje pierwszej kąpieli !! ja musze sie w końcu zebrać
![]() xandra i niobe jak juz pisałam moja dlugo wisi na cycu tzn po 20 min na kazdym przy dziennych karmieniach i 35 przy wieczornym.. mala często je z zamkniętymi oczkami..ale dopóki ciumka to mi nie przeszkadza... jak przestanie to ją stukam delikatnie w policzek, podmucham na nią lub coś powiem to sie znów zbiera za jedzenie.. teraz jak jest wieksza to ssi i ciągle ja coś dekoncetruje.. np zaczne rozmawiać z tz to ona sie odrywa od cyca i najpierw sie na mnie gapi zdziwiona i zaczyna sie śmiać i po kilku minutach dopiero udaje mni se jej cyca władować..wiec takie karmienie to i z godz trwa a ssaia 40 min jak zwykle albo troche mniej.. dla mnie wzane by z pierwszego te 20 min jadla a drugi ile chce ale z reguly to tez 20 min albo mniej.. i obowiązkowo bek miedzy cycami xandra ja cie z tymi gośćmi podziwiam u nas jak przychodzili na pierwsze wizyt to mąż robił kawe i kupowane ciasto bylo..ja nie mialam ani czasu ani ochoty stac w kuchni..
|
|
|
|
#2416 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kurcze też bym się z moimi szkrabami wykąpała, tylko chyba mam wanne za małą
|
|
|
|
|
#2417 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny - wklejam swój post z mojego wątku mamuś styczniowych - tam niestety, został bez odpowiedzi
Mam pytanie do karmiacych wyłącznie cycem: Moja mała ma prawie 4 tygodnie. Czy Wasze dzieci popuszczają/popuszczały kupę (a właściwie coś w rodzaju kupy, bo to wodniste) przy np. kichnięciu? Hania tak ma od urodzenia. Czasem leci więcej, czasem mniej. Położna powiedziała mi na pierwszej wizycie, czyli w kilka dni po przyjściu do domu, że dziecko może PRZEZ JAKIŚ CZAS tak popuszczać. Jestem ciekawa, jak długo. |
|
|
|
#2418 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2419 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bo np kicha sobie i przy okazji z drugiej strony tez cos wylatuje jak sie napina :P |
|
|
|
|
#2420 |
|
Raczkowanie
|
Witam dawno nie pisałam ale odkąd mój małżonek wrócil do pracy jestem niezorganizowana skupiam sie na malym zeby mial stale pory i chyba odnioslan sukces bo wczoraj bylismy na imprezie u znajomych to o godzinie 21.40 zasnal jak kamien. To jego pora do spania i koniec ani swiatlo ani halas mu nie przeszkadzły, jak go ubierałam do auta ok 24ej i w drodze do domu nic go nie ruszylo, obudzil sie na cycka dopiero o 6.30 a potem spał do 8ej
. Mój mały je z cyca 7 minut i koniec co 2 godziny. Jak czytam ze wasze dzieciaczki ciagna cyca po 20 minut to sie zaczynam martwic chociaz na wadze przybiera ładnie i spi prawie cala noc z jedna przerwa. Jak on sie najada
|
|
|
|
#2421 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Myslę,że nie ma się czym martwić.Jednak dodam,że ja słowa położnej dzieliłam razy dwa,bo czasem mówiła tak,a potem inaczej. Taką jednak ma wybiórczą tą wiedzę, lepiej polegać na pediatrzeMam ciekawostke do mam,które są ubezpieczone (lub mężowie) w Allianz: W zwykłej polisie (np.w ubezpieczeniu grupowym w pracy) jest taka opcja,że można dzwonić z pytaniami do pediatry 24 h na dobę-myslę,że to świetna sprawa Tak myslę o tych gosciach,co pisałyście-wiem,że macie rację i pewnei ja sama sobie narzuciałam tyle roboty.Bo tak mi głupio było,że ktos przychodzi i siedzimy tyle czasu przy herbacie i słodkościach tylko.A oczywiście nikt nie protestuje,jak mu się ciepłe dania serwuje
|
|
|
|
|
#2422 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Karola dzis wciagnela pol sloiczka marchewki, ale itak potem wolala cyca na razie chyba nie jarzy ze tym mozna sie najesc :P wieczorem sprobujemy jabluszka |
|
|
|
|
#2423 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, a dlaczego większość z Was nie robi albumu na wizażu, co???
![]() Ja ciągle zaglądam ... a tu nic...a ja chce pooglądać wasze dzieciaczki. No już, ładować zdjęcia! |
|
|
|
#2424 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a ja się tym zamartwiam strasznie, bo w tym wypadku cieżko mi walczyć z odparzeniem pupy, bo non stop moje dziecię cosik produkuje. Ale pocieszyłyście mnie, że nie ona jedna tak ma
|
|||
|
|
|
#2425 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2426 |
|
Raczkowanie
|
Śliczna jest Twoja córeczka!! JaGaaaa ale z Szymonka przystojniak! Edytowane przez an.ka.b Czas edycji: 2009-02-22 o 21:40 Powód: dopisek |
|
|
|
#2427 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2428 |
|
Zadomowienie
|
aaliyah Sliczna dziewczyneczka, a jakie piekne włoski!!!
|
|
|
|
#2429 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2430 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
przy okazji pooglądałam sobie Wasze dzieciaczki. Cudne szkrabki nam rosną. I pomyśleć, że jeszcze rok temu miały kilka milimetrów a niektórych to nawet jeszcze nie było...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:06.

, ale powiedzcie same co w dzisiejszych czasach jest zdrowe?
w ten sposób oszczędzam czajnik przy okazji...
potem chyba żywca bede jej dawac.. sama pije cisowianke lub nalęczowiankę ale one chyba za wysoko mineralizowane sa...
Brrr Piękna zimna za oknem, ale ja już chcę wiosny
za Twój kręgosłup. Wiem co czujesz, bo ja też raz upuściłam swoją małą z niewielkiej odległości. I też wybrałam się do znachora
Tak mnie powyginał we wszystkie strony, że tylko kości trzeszczały i umówił mnie na ćwiczenia ze swoim rechabilitantem. Byłam narazie raz i było całkiem fajnie.
Bo na tych małych zdjęciach za bardzo nie będzie widać

jakbys nie wedzila,a ze masz bol