Poprawiamy maturę w maju 2009 :) - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-19, 15:05   #1171
Deborah100
Zakorzenienie

Dot.: Poprawiamy maturę w maju 2009 :)

Gdzie można pracować po ukończeniu kier. historia sztuki?? Czy jest to kierunek dla pasjonatów, tak jak historia? Nieopłacalny??

Kurna nie wiem co wybrać jakby mi nie wyszło z architekturą
Deborah100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 15:10   #1172
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Deborah100 Pokaż wiadomość
Gdzie można pracować po ukończeniu kier. historia sztuki?? Czy jest to kierunek dla pasjonatów, tak jak historia? Nieopłacalny??

http://rekrutacja.us.edu.pl/?q=node/98

Bla bla bla, a o pracy nic. Też kiedyś chciałam studiować ten kierunek, ale jednak poprzestanę na przeglądaniu albumów z dziejami sztuki w domu.

Uczę się, uczę, tylko coś mi kiepsko idzie
Stary 2009-02-19, 15:41   #1173
nebya
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gwiazda89 Pokaż wiadomość
Ja zaczynam od zmiennosci organizmow i zamiar mam skonczyc dziś cała genetykę ambitne...
Ja całe roślinki dzisiaj przerobiłam, od glonów do okrytonasiennych- jestem z siebie dumna Plus pare zadań z chemii, teraz chwilka odpoczynku i znowu do roboty- ale się wciągnęłam

Cytat:
Dzisiaj w Krakowie jest jakiś szczyt NATO i jak przed chwila jechalam tramwajem to nie nadąząłam z liczeniem policjantów, tyle ich wszedzie ciekawe dlaczego nie mogli tego w Warszawie zrobic tylko zakłocają u nas spokój
Nie chce wyjść na jakiegoś podlizucha () ale uważam, że akurat Krakowem możemy się pochwalić- moim zdaniem to najpiękniejsze miasto w Polsce. A Warszawa... jak dla mnie to szara i brudna. Niby to szczyt NATO i nikt nie powinien zwracać uwagi na walory miasta, no ale... warto się pokazać z tej ładniejszej strony

nebya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 16:10   #1174
201707171556
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Deborah100 Pokaż wiadomość

Hmm... na pewno nie w zawodzie historyka sztuki niestety

Ze strony instytutu historii sztuki UWr:

Absolwenci studiów magisterskich są wszechstronnie przygotowani do pracy na różnych obszarach aktywności zawodowej, m.in., w muzeach i galeriach sztuki, urzędach konserwatorskich, placówkach zajmujących się dokumentacją zabytków sztuki, wydziałach kultury administracji państwowej i samorządowej, domach kultury, mediach (prasa, radio, telewizja, internet), domach aukcyjnych i handlu antykwarycznym. Absolwenci studiów magisterskich mogą kontynuować naukę na 4-letnich studiach doktoranckich.

Tylko ze muzeum i galeria sztuki to chyba na stanowisku "stróża galerii" bo o byciu kustoszem mozna pomarzyc - to są stanowiska dozywotnie wiec nie ma co na nie liczyć. Urzedy konserwatorskie tu jakas szansa jest ale nie dla osoby zaraz po studiach. Placowki zajmujace sie dokumantacją zabytków itp - praca w archiwum ponoć zawsze sie znajdzie - tak slyszalam przynajmniej.
Media - kazdy dziennikarz czy polonista moze pisac o sztuce wiec watpie czy zatrudnili by do jakiejs rubryki o sztuce wykwalifikowanego historyka sztuki, to raczej nie oplacalne dla mediów. Domu aukcyjne - w to nie wierzę, ale w antykwariacie zawsze mozna pracowac ale prędzej w swoim, to dziwny biznes - wiem bo tata kolezanki prowadzi.
Historycy sztuki przewaznie pracują jako nauczyciele Woku (ale tu mają konkurencje wsrod polonistow po specjalizacji "wiedza o kulturze"), albo historii sztuki w szkołach artystycznych (których w polsce nie jest znowu tak duzo).
Kierunek raczej dla pasjonatów, bardzo wymagający bo uczysz sie o zabytkach ktorych przewaznie nigdy w zyciu nie widzialas i nie wiadomo czy zobaczysz. Dużo pamieciówki, ale ponoc wiekszosc ludzi jest z historii sztuki zadowolona, no ale raczej nie szli na nią w ciemno tylko wczesneij wiedzieli na co się piszą.
Przynajmniej wszyscy moi znajomi są zadowoleni.
Z pracą "po" to jednym słowem masakra - ale i tak chcę to studiować, o prace pomartwię się pozniej
201707171556 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 17:44   #1175
Deborah100
Zakorzenienie

Dziękuje za odpowiedzi Ehh to nie dla mnie, lubię sztukę, budownictwo ale jestem też realistką i chcę aby po skończeniu studiów zarabiać przyzwoicie.
Szukam dalej
Stary 2009-02-20, 10:19   #1176
201707171556
Konto usunięte

Widać że się uczymy
Stary 2009-02-20, 10:28   #1177
nebya
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Durga Pokaż wiadomość
Widać że się uczymy

Ja wczoraj tak się wciągnęłam w wir nauki, że miałam już nawet taką myśl w głowie, żeby sobie House' a odpuścić- ale szybko mi przeszło
Dzisiaj znowu nauka. Muszę przyznać, że idzie mi coraz lepiej z zadaniami i coraz sprawniej, więc i ochota na naukę jest Bo jak coś nie idzie to ciężko się zmusić

Stary 2009-02-20, 11:43   #1178
gwiazda89
Zadomowienie

GG do gwiazda89

Cytat:
Napisane przez nebya Pokaż wiadomość

Ja wczoraj tak się wciągnęłam w wir nauki, że miałam już nawet taką myśl w głowie, żeby sobie House' a odpuścić- ale szybko mi przeszło
Dzisiaj znowu nauka. Muszę przyznać, że idzie mi coraz lepiej z zadaniami i coraz sprawniej, więc i ochota na naukę jest Bo jak coś nie idzie to ciężko się zmusić
Ja wczoraj tez miałam dużo zapału ale... coś mi głowa słabo pracowała miałam skończyć genetykę ale została mi jeszcze inzynieria genetyczna im bardziej zagłebiałam się w wiedzę tym więcej miałam problemów. Przykładowo pół godziny myślałam nad tym co oznacza mutacja recesywna, a co dominująca (lekkie wątpliwości zostały) albo dlaczego w przypadku homozygoty allel anemii sierpowatej jest letalny skoro jest to choroba autosomalna recesywna? (tak miałam napisane w zeszycie, a to nauczycielka dyktowała) Czyli chorują na tą chorobę tylko Aa, a AA i aa są letelne? Dobrze rozumuję? Chociaż w książce mi pisze, że heterozygoty nie choruję ja już nie wiem A może tylko aa i AA chorują i są warunkowo letalne, czyli jak nie zastosuje się leczenia czyli transfuzji krwii to zginą?

NEBYA Ty mój przyszły lekarzu help me

Edytowane przez gwiazda89
Czas edycji: 2009-02-20 o 11:46
gwiazda89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 12:17   #1179
AmericanGirl
Zadomowienie

Mnie również interesowała HS lub kulturoznawstwo , ale bardziej skłaniałam się ku kulturoznawstwie , bo na UG z tego co pamiętam fajne przedmioty były no i można było po tym być krytykiem filmowym/muzycznym - coś pod dziennikarstwo więc mi się spodobało - no ale w trójmiescie mało gazet/telewizji więc wolę coś innego , po czym znajdę pracę , bo nie chce mając mgr siedziec na kasie w tesco albo zarabiac 1200 zł w jakiejś beznadziejnej pracy .

W sumie w muzeum to nie zarabiają źle , bo ciotka mojego TZa tam pracuje ( nie wiem co robi , nie ma wykształcenia kierunkowego ) i całkiem niezle jej sie wiedzie . Ale jak bym skończyla taka HS to chciałabym jeździć po swiecie i oglądać te wszystkie zabytki itd może da sie znalezc jakas prace w takich lepszych magazynach jak national geographic { czy jak to się tam pisze :P } albo jakąs swoją ksiązke napisać ;]

Do do wypowiedzi na temat warszawy - to kocham to miasto . Byłam raz jedyny w zyciu i strasznie mi sie tam podoba , najbardziej w centrum . Lubie zatłoczone miasta , pelne ludzi , tętniące życiem . Mogłabym tam zamieszkać chociaz mój Gdańsk też uwielbiam

Ja wczoraja po powrocie z uniwerku ( trzeba wpisy pozałatwiac ) mialam ambitny plan poczytania sobie historii , no i się rozłożyłam na łóżku , ksiązka w dłoń .. przeczytałam jakies 40 str i zasnełam na 3 godziny haha . Jak czytam o jakiś Czartoryskich czy innych to tylko spać mi się chce Ale zaraz znów zabiorę się za czytanie a później z a k u p y .
Stary 2009-02-20, 13:14   #1180
gwiazda89
Zadomowienie

GG do gwiazda89

Cytat:
Napisane przez AmericanGirl Pokaż wiadomość

Do do wypowiedzi na temat warszawy - to kocham to miasto . Byłam raz jedyny w zyciu i strasznie mi sie tam podoba , najbardziej w centrum . Lubie zatłoczone miasta , pelne ludzi , tętniące życiem . Mogłabym tam zamieszkać chociaz mój Gdańsk też uwielbiam
To ja dodam cos od siebie Nigdy w stolicy nie byłam ale z racji, że jest to zatłoczone miasto jak to AmericanGirl napisała juz mi się podoba i tak Kraków uwielbiam najbardziej ale studiować chciałabym właśnie w Warszawie poznać nowe miasto, różnych ludzi z całej Polski, zniszczyć stereotyp jakoby Kraków się z Warszawą nie lubił wielu ludzi chcę w Krakowie studiować bo magiczny klimat, miasto studentow itp. ale dla mnie jest to moje kochane miasto rodzinne, do którego zawsze moge wrócić więc dlaczego by nie spróbować się dostać na studia do Warszawy i przeżyć jakąs ciekawą przygodę

PS. Ide zacząć i skończyć inzynierie genetyczna a pózniej muszę wreszcie skończyć renesans

Czas edycji: 2009-02-20 o 13:19
Stary 2009-02-20, 13:35   #1181
nebya
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja wczoraj tez miałam dużo zapału ale... coś mi głowa słabo pracowała miałam skończyć genetykę ale została mi jeszcze inzynieria genetyczna im bardziej zagłebiałam się w wiedzę tym więcej miałam problemów. Przykładowo pół godziny myślałam nad tym co oznacza mutacja recesywna, a co dominująca (lekkie wątpliwości zostały) albo dlaczego w przypadku homozygoty allel anemii sierpowatej jest letalny skoro jest to choroba autosomalna recesywna? (tak miałam napisane w zeszycie, a to nauczycielka dyktowała) Czyli chorują na tą chorobę tylko Aa, a AA i aa są letelne? Dobrze rozumuję? Chociaż w książce mi pisze, że heterozygoty nie choruję ja już nie wiem A może tylko aa i AA chorują i są warunkowo letalne, czyli jak nie zastosuje się leczenia czyli transfuzji krwii to zginą?

NEBYA Ty mój przyszły lekarzu help me
To mi zagadkę dałaś
Ja to rozumiem w ten sposób:
1. Mutacja recesywna, a mutacja dominująca- w przypadku pierwszej to choroba genetyczna występuję tylko u homozygot recesywnych (aa), bo dotyczy allelu recesywnego ( dwie uszkodzone kopie genu). A mutacja dominująca dotyczy allelu dominującego tzn. ujawnia się np. w układach AA lub Aa, bo związana jest z A (jedna uszkodzona kopia genu). Choć szczerze mówiąc teraz tak już to zakręciłam, że sama nie wiem
2. Jeśli chodzi o anemię sierpowatą to ja to rozumiem tak: skoro jest to choroba autosomalna to nie jest sprzężona z płcią. Dotyczy pojedynczego genu i pełny obraz choroby ujawnia się w układzie homozygotycznych ( można powiedzieć, że jest to zestaw genów letalnych, bo te homozygoty umierają jeszcze jako dzieci). Więc tak osobniki homozygotyczne aa są letalne- ilość tych zmienioncy krwinek stopniowo narasta, aż doprowadza do śmierci (prawdę mówiąć nie wiem czy można ich jakoś leczyć- chyba tylko transfuzjami jeśli wcześnie się chorobę rozpozna). Natomiast osobniki heterozygotyczne Aa są nosicielami u których choroba moża się ujawnić, ale o chorobie mogą nie wiedzieć, bo ujawnia się ona np. przy nadmiernym wysiłku fizycznym albo przy przebywaniu na dużych wysokościach, ale mają w sobie ten zmutowany gen i przekazują go potomstwu. A osobniki AA nie mają tej mutacji i są zdrowe.

Nie wiem czy ja dobrze myślę i czy cokolwiek zrozumiałaś, bo tak to zakręciłam, że jak sama to czytam to mi się w głowie kręci

Stary 2009-02-20, 14:48   #1182
gwiazda89
Zadomowienie

GG do gwiazda89

Cytat:
To mi zagadkę dałaś
Ja to rozumiem w ten sposób:
1. Mutacja recesywna, a mutacja dominująca- w przypadku pierwszej to choroba genetyczna występuję tylko u homozygot recesywnych (aa), bo dotyczy allelu recesywnego ( dwie uszkodzone kopie genu). A mutacja dominująca dotyczy allelu dominującego tzn. ujawnia się np. w układach AA lub Aa, bo związana jest z A (jedna uszkodzona kopia genu). Choć szczerze mówiąc teraz tak już to zakręciłam, że sama nie wiem
Właśnie ja rozumiem w drugi sposób, czyli recesywna (dwie kopie genu uszkodzone) to Aa choruje bo muszą być te dwa uszkodzone. A dominująca to Aa, aa i AA choruje bo wystaczy, że jeden allel jest uszkodzony.

No i nie wiem czy łączyć pojęcia: mutacja recesywna i allel recesywny bo jeśli tak to Twoja wersja jest dobra a jeśli nie no to trochę i ja mam racji

PS. Nie bedzie tego na maturze taką mam nadzieję
Stary 2009-02-20, 15:14   #1183
nebya
Wtajemniczenie

Cytat:
Właśnie ja rozumiem w drugi sposób, czyli recesywna (dwie kopie genu uszkodzone) to Aa choruje bo muszą być te dwa uszkodzone. A dominująca to Aa, aa i AA choruje bo wystaczy, że jeden allel jest uszkodzony.

No i nie wiem czy łączyć pojęcia: mutacja recesywna i allel recesywny bo jeśli tak to Twoja wersja jest dobra a jeśli nie no to trochę i ja mam racji

PS. Nie bedzie tego na maturze taką mam nadzieję
O kurczaczki teraz to ja już w ogóle nic nie wiem Bo ta Twoja wersja wydaje mi się logiczna, ale ta moja niby też Ale to ja mogłam pokręcić, bo genetyka nigdy nie była moją mocną stroną

Na pewno nie będzie tego na maturze:P

edit.
Po głębszym zastanowieniu Twoja wersja wydaje mi się bardziej prawdopodobna Logiczne przecież skoro mają być dwie wersje genu uszkodzone to Aa choruje, ale w takim razie dlaczego to się nazywa mutacja recesywna? Zawsze myślałam, ze jak mutacja recesywna to dotyczy allelu recesywnego- ale może źle myślałam Niech dadzą na tej maturze z genetyki jakiś daltonizm, bo za takie zagadki to ja dziękuję

edit2.
Ale jak nazwać w takim razie Aa- mutacja recesywna czy dominująca? Bo łapie się i tu i tu ;P A najgorsze jest to, że dopóki się tego nie dowiem to będę cały czas o tym myśleć ;P

Edytowane przez nebya
Czas edycji: 2009-02-20 o 15:25
Stary 2009-02-20, 17:07   #1184
gwiazda89
Zadomowienie

GG do gwiazda89

Cytat:
O kurczaczki teraz to ja już w ogóle nic nie wiem Bo ta Twoja wersja wydaje mi się logiczna, ale ta moja niby też Ale to ja mogłam pokręcić, bo genetyka nigdy nie była moją mocną stroną

Na pewno nie będzie tego na maturze:P

edit.
Po głębszym zastanowieniu Twoja wersja wydaje mi się bardziej prawdopodobna Logiczne przecież skoro mają być dwie wersje genu uszkodzone to Aa choruje, ale w takim razie dlaczego to się nazywa mutacja recesywna? Zawsze myślałam, ze jak mutacja recesywna to dotyczy allelu recesywnego- ale może źle myślałam Niech dadzą na tej maturze z genetyki jakiś daltonizm, bo za takie zagadki to ja dziękuję

edit2.
Ale jak nazwać w takim razie Aa- mutacja recesywna czy dominująca? Bo łapie się i tu i tu ;P A najgorsze jest to, że dopóki się tego nie dowiem to będę cały czas o tym myśleć ;P

Mutacja recesywna bo może jest tylko jeden przypadek, żeby osobnik był chory (Aa), a dominująca bo aż 3 na 3 możliwe (Aa, aa, AA)

Aa bedzie recesywna jesli dwa allele beda uszkodzone a dominującą jesli choroba rozwinie się tylko przez jeden zmieniony allel.

Nebya my to chyba razem powinnismy jakąś pracę doktorską czy coś napisać bo mamy umiemy dogłebnie poruszyć problem naukowy jak znam życie to ten problem jest bardzo prosty tylko my jakieś tępe

edit:
DSC03236.jpg
To jest analiza rodowodu rodziny, w której wystepuję mukowiscydoza, autosomalna recesywna, czyli taka jak nasza anemia sierpowata.
Z tego rysunku wynika, że Ty masz rację Biorąc pod uwagę, że ten gen dziedziczy się zgosnie z I prawem Mendla to potwierdza tego, że recesywna mutacja zależy od recesywnego allelu

Jak myślisz?

Czas edycji: 2009-02-20 o 17:43
Stary 2009-02-20, 18:44   #1185
nebya
Wtajemniczenie

Cytat:
Mutacja recesywna bo może jest tylko jeden przypadek, żeby osobnik był chory (Aa), a dominująca bo aż 3 na 3 możliwe (Aa, aa, AA)
Przyznam, że w taki sposób w ogóle nie myślałam Ale kto w takim razie będzie zdrowy, skoro 3 na 3 możliwe przypadki będą chore? Znaczy, że wszyscy będą chorzy? Tak to zakręciłyśmy, że ja zaraz nie będę wiedziała jak się nazywam
Cytat:
Nebya my to chyba razem powinnismy jakąś pracę doktorską czy coś napisać bo mamy umiemy dogłebnie poruszyć problem naukowy jak znam życie to ten problem jest bardzo prosty tylko my jakieś tępe
Hehe dokładnie Praca doktorska bez studiów- to by było coś Ja i genetyka to nigdy nie było dobre połączenie, ale może wspólnymi siłami coś zdziałamy

Cytat:
edit:
Załącznik 2052090
To jest analiza rodowodu rodziny, w której wystepuję mukowiscydoza, autosomalna recesywna, czyli taka jak nasza anemia sierpowata.
Z tego rysunku wynika, że Ty masz rację Biorąc pod uwagę, że ten gen dziedziczy się zgosnie z I prawem Mendla to potwierdza tego, że recesywna mutacja zależy od recesywnego allelu

Jak myślisz?
Z rysunku wynika, że chyba mam rację, ale ja już sama nie wiem Twój tok myślenia jest bardzo logiczny, więc mam wątpliwości czy mój jest dobry- tak w ogóle to nie wiem dlaczego nie jest to dokładnie wyjaśnione ani w moim ani w Twoim podręczniku. Rozrysowałam sobie krzyżówki do tych rysunków, które wkleiłaś i niby po mojemu wychodzi. W każdym bądź razie ja się nie podejmuje podsumowywania tych naszych wywodów, bo kto wie może jest i trzecia (poprawna) wersja A może któraś z dziewczyn ma pomysł, albo się po prostu orientuje w temacie i nam to wytłumaczy

Stary 2009-02-20, 19:03   #1186
gwiazda89
Zadomowienie

GG do gwiazda89

Cytat:
Z rysunku wynika, że chyba mam rację, ale ja już sama nie wiem Twój tok myślenia jest bardzo logiczny, więc mam wątpliwości czy mój jest dobry- tak w ogóle to nie wiem dlaczego nie jest to dokładnie wyjaśnione ani w moim ani w Twoim podręczniku. Rozrysowałam sobie krzyżówki do tych rysunków, które wkleiłaś i niby po mojemu wychodzi. W każdym bądź razie ja się nie podejmuje podsumowywania tych naszych wywodów, bo kto wie może jest i trzecia (poprawna) wersja A może któraś z dziewczyn ma pomysł, albo się po prostu orientuje w temacie i nam to wytłumaczy
Może to tak:
aa chory, letalny ale trochę pożyje (np. z transfuzją krwi)
Aa nosiciel choroby
AA zdrowy osobnik
coraz bardziej skłaniam się ku temu...
A może my nie wiemy dokładnie co oznacza pojęcie "kopia genu"?
W takim razie jak wytłumaczyć autosomalną dominującą?

Aberchrombie i Nenya pomocy!
Stary 2009-02-20, 20:48   #1187
nebya
Wtajemniczenie

Cytat:
Może to tak:
aa chory, letalny ale trochę pożyje (np. z transfuzją krwi)
Aa nosiciel choroby
AA zdrowy osobnik

coraz bardziej skłaniam się ku temu...
A może my nie wiemy dokładnie co oznacza pojęcie "kopia genu"?
W takim razie jak wytłumaczyć autosomalną dominującą?

Aberchrombie i Nenya pomocy!
Dokładnie tak napisałam pare postów temu Ten letalny pożyje pare lat i umiera, Aa to nosiciele, a AA to zdrowi ludzie I chyba wracam do swojej wersji, bo zaczyna nareszcie to się jakoś układać.
Autosomalną dominującą ja rozumiem tak, że choroba ujawnia się w przypadku AA i Aa, a homozygoty recesywne są zdrowe. Choć zastanawia mnie to AA, ale chyba jest to osobnik chory. Natomiast aa nie mają A chorobowo zmienionego i dlatego są zdrowe.
Co do kopii genu to masz na myśli różne allele danego genu? Bo ja to rozumiem tak, że każda cecha ogólna np. barwa oczu może mieć wiele wersji tego samego genu kodującego ( tzn. np. GenX ogólnie koduje barwę oczu, ale barw może być wiele i dlatego A przypisane jest brązowej barwie, a 'a' barwie niebieskiej- i to są właśnie te allele, czyli inaczej kopie genu).
Ok, coś czuję że zaraz się zbłaźnie ( o ile już tego nie zrobiłam) i się okaże, że nie opanowałam podstawowych informacji więc bardzo proszę o uświadomienie, bo później taki matołek jak ja pójdzie na mature, dostanie zadanie z wyżej opisanym problemem i ze zdziwienia mu oczy z orbit wylecą

Stary 2009-02-20, 21:08   #1188
AmericanGirl
Zadomowienie

ale o co chodzi? hehe chyba jednak cieszę się , że zdaje historię ..
Stary 2009-02-20, 21:29   #1189
nebya
Wtajemniczenie

Cytat:
Hehe, a ja się cieszę że zdaje biologię, a nie historię

Stary 2009-02-20, 22:16   #1190
Nija_
Zakorzenienie

W ogóle się dzisiaj nie uczyłam, całe popołudnie aż do teraz spałam. Nie zdałam egz na prawko Ale to dopiero pierwszy, więc się nie przejmuję

Jutro na pewno zacznę dzień od nauki geografii
Stary 2009-02-21, 10:00   #1191
gwiazda89
Zadomowienie

GG do gwiazda89

Cytat:

Ja juz wolę głowić się nad takimi problemami niż dlaczego Faraon mieszkał w Egipcie a Cezar w Rzymie z całym szacunkiem dla historii

edit:
Nija spokojnie w Faktach w DDTVN było o Koreance 60kilku letniej, która oblała 775 egzamin teoretyczny od 4 lat sie stara ale nie podda się bo chce jeżdzić Tirem i otworzyc własny biznes z tym związany respect

Czas edycji: 2009-02-21 o 10:41
Stary 2009-02-21, 13:56   #1192
nebya
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
W ogóle się dzisiaj nie uczyłam, całe popołudnie aż do teraz spałam. Nie zdałam egz na prawko Ale to dopiero pierwszy, więc się nie przejmuję

Jutro na pewno zacznę dzień od nauki geografii
Pewnie, że nie ma się czym przejmować- mało komu udaje się za pierwszym razem

Ja właśnie wróciłam z Warszawy z kursu, niedługo mecz, a później nauka- miałam się uczyć dzisiaj w pociągu, ale taaak mi się nie chciało, wolałam posłuchać muzyki

Stary 2009-02-21, 16:48   #1193
AmericanGirl
Zadomowienie

Ja dziś zaczęłam zajęcia na uczelni . Byłam na wykładzie z historii powszechnej i muszę przyznać , że sporo z tego może się przydać na maturze , więc się cieszę . Przemiły dziadek prowadzi zajęcia więc jakoś da się wysiedzieć . Do dalszych wykładów nie dotrwałam i poszłam do domu . Strasznie przemęczona jestem i nic mi się nie chce .. ALe mam nadzieję , że od poniedziału nabiorę sił na naukę - w końcu .

Idę spędzić sobotę z TZem

Miłej nauki dla wytrwałych
Stary 2009-02-21, 19:20   #1194
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Nija spokojnie w Faktach w DDTVN było o Koreance 60kilku letniej, która oblała 775 egzamin teoretyczny od 4 lat sie stara ale nie podda się bo chce jeżdzić Tirem i otworzyc własny biznes z tym związany respect

Jestem trochę zła, bo gdyby nie to parkowanie równoległe to bym zdała. Mogłam wziąć dodatkowe godziny, wiedziałam, że tego nie umiem. Teraz już trudno, czasu nie cofnę, ale... eh

Cytat:
Pewnie, że nie ma się czym przejmować- mało komu udaje się za pierwszym razem
Wiem, ale zawsze ma się nadzieję, że może jednak...

Znalazłam sobie kierunek alternatywny - filologia słowiańska
Zaocznie, na UŚ. Zaocznie - bo w trybie zaocznym można wybrać sobie język czeski, słowacki lub chorwacki. A w trybie dziennym słoweński, chorwacki lub macedoński

I może lepiej byłoby pójść na zaoczne? Bo jakoś sobie nie wyobrażam, że rodzice zdołają utrzymać mnie na studiach, zapłacić za mieszkanie, 'życie', itd.

Nie wiem czy nie wolałabym filologii zamiast AE. Nic już nie wiem, jestem w tym samym punkcie co rok temu. Beznadziejnie. Nie mogę już odwlekać studiów, ileż można
Stary 2009-02-21, 19:37   #1195
201707171556
Konto usunięte

Cytat:

Znalazłam sobie kierunek alternatywny - filologia słowiańska
Zaocznie, na UŚ. Zaocznie - bo w trybie zaocznym można wybrać sobie język czeski, słowacki lub chorwacki. A w trybie dziennym słoweński, chorwacki lub macedoński

I może lepiej byłoby pójść na zaoczne? Bo jakoś sobie nie wyobrażam, że rodzice zdołają utrzymać mnie na studiach, zapłacić za mieszkanie, 'życie', itd.

Nie wiem czy nie wolałabym filologii zamiast AE. Nic już nie wiem, jestem w tym samym punkcie co rok temu. Beznadziejnie. Nie mogę już odwlekać studiów, ileż można
A kiedy mas znastępny termin zdawania?
Nie martw się, słyszalam, ze na 5 osób tylko 2 zdają

A filologia słowiańska wydaje mi sie ciekawa, sama myslałam ale o rusycystyce, tylko bałabym się kolejnego alfabetu

A dlaczego myślisz, że zaoczne były by tańsze?
Studiując zaocznie mieszkałabyś w Katowicach czy dojeżdzałabys na zjazdy?
Bo tak myślę czy to rzeczywiscie wyszłoby taniej, bo gdybys studiowała dziennie to placiłabys za pokoj i jedzenie a jak zaocznie to za pokoj, jedzenie i studia (jesli bys mieszkala w Katowicach) czyl iwyszłoby drozej, a na dziennych zawsze mogłabyś sie zaczepic w jakiejs pracy na weekend i zawsze ok 500 zł byś zarobiła i pomogła rodzicom.
Ale jeśli na zaocznych jest lepszy dla Ciebie profil to bierz zaoczne, trzeba studiować to co człowieka interesuje No i zawsze wiesz, że się dostaniesz
Stary 2009-02-21, 20:05   #1196
Deborah100
Zakorzenienie

Sprawdzałam przed chwilą auktualności na stronce wydziału i nie wiem jak mam to rozumieć. Może Wy pomożecie

WZÓR REKRUTACYJNY 2009/2010

• kandydaci, którzy zdawali egzamin maturalny („nowa matura”) od 2008 roku
L = Mp + 2,5Mr + Op + 2Or + 4R
  • kandydaci, którzy zdawali egzamin maturalny („nowa matura”) w latach ubiegłych
L = Mp + 1,5Mr + Op + Or + 4R
gdzie:
Mp – liczba punktów uzyskanych na egzaminie maturalnym z przedmiotu branego pod uwagę wpostępowaniu kwalifikacyjnym na poziomie podstawowym,
Mr – liczba punktów uzyskanych na egzaminie maturalnym z przedmiotu branego pod uwagę wpostępowaniu kwalifikacyjnym na poziomie rozszerzonym,
Op – liczba punktów uzyskanych na egzaminie maturalnym z języka obcego na poziomie podstawowym,
Or – liczba punktów uzyskanych na egzaminie maturalnym z języka obcego na poziomie rozszerzonym,
R – suma punktów z egzaminu z rysunku (dotyczy kierunków: architektura i urbanistyka, architektura krajobrazu, architektura wnętrz, grafika).

Czyli Ja załapuję się na ten pierwszy przelicznik?? Bo zdawałam maturę w 2008 roku.
Nie wiem, bo wcześniej wydało mi się, że mam brać pod uwagę ten drugi przelicznik
Stary 2009-02-21, 20:17   #1197
201707171556
Konto usunięte

Jesteś pierwszym przelicznikiem...ale i tak nie rozumiem tego np. Op +2Or - no bo przecież my zdawaliśmy jeden poziom a nie dwa

Powaznie myślę nad prywatnę Wyższą szkołą Fizjoterapii i kierunku fizjoterapia albo kosmetologia... kurcze to wydaje się być bardzo przyszłosciowe, a we wrocławiu nie ma kosmetologii na Akademii Medycznej a fizjoterapia na awf ponoć jest dużo gorsza niż w tej wyższej szkole
Tylko nigdy nie myślalam że moglabym pojsć na inne studia niż humanistyczne
Stary 2009-02-21, 20:58   #1198
nebya
Wtajemniczenie

Cytat:
Powaznie myślę nad prywatnę Wyższą szkołą Fizjoterapii i kierunku fizjoterapia albo kosmetologia... kurcze to wydaje się być bardzo przyszłosciowe, a we wrocławiu nie ma kosmetologii na Akademii Medycznej a fizjoterapia na awf ponoć jest dużo gorsza niż w tej wyższej szkole
Fizjoterapia to bardzo ciężki kierunek, ale rzeczywiście przyszłościowy, więc jeśli nie boisz się duuuużej dawki anatomii ( pierwszy rok podobno porównywalny z medycyną) to złóż papiery A nad kosmetologią też się zastanawiam, bo mi jakoś ta inżynieria biomedyczna odchodzi powoli ( sama nie wiem dlaczego). I tak myślę, że albo kosmetologia albo chemia kosmetyczna- zawsze to jakieś kierunki związane z przedmiotami w których czuję się najlepiej.

Nija super, że wybrałaś coś alternatywnego- kierunek wydaje się być ciekawy I tak jak Durga napisała, może warto iść na te zaoczne?

Pouczyłam się dzisiaj godzinę i padłam, jednak jak się wstanie o piątej to później ciężko się uczyć

Stary 2009-02-21, 21:07   #1199
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
A kiedy mas znastępny termin zdawania?
Nie martw się, słyszalam, ze na 5 osób tylko 2 zdają

A filologia słowiańska wydaje mi sie ciekawa, sama myslałam ale o rusycystyce, tylko bałabym się kolejnego alfabetu

A dlaczego myślisz, że zaoczne były by tańsze?
Studiując zaocznie mieszkałabyś w Katowicach czy dojeżdzałabys na zjazdy?
Bo tak myślę czy to rzeczywiscie wyszłoby taniej, bo gdybys studiowała dziennie to placiłabys za pokoj i jedzenie a jak zaocznie to za pokoj, jedzenie i studia (jesli bys mieszkala w Katowicach) czyl iwyszłoby drozej, a na dziennych zawsze mogłabyś sie zaczepic w jakiejs pracy na weekend i zawsze ok 500 zł byś zarobiła i pomogła rodzicom.
Ale jeśli na zaocznych jest lepszy dla Ciebie profil to bierz zaoczne, trzeba studiować to co człowieka interesuje No i zawsze wiesz, że się dostaniesz
Jeszcze nie mam ustalonego terminu. Żeby ustalić termin w WORDzie trzeba przedstawić druczek z potwierdzeniem wpłaty z poczty. A nie wiedziałam gdzie jest poczta w okolicach WORDu, w ogóle nie znam Gliwic. Wolę zapłacić u mnie na poczcie. Najwyżej poproszę właściciela mojego OSK żeby mnie umówił jak będzie kiedyś w WORDzie, bo ten pierwszy egzamin on mi umówił, teorię też.

Studiując zaocznie mieszkałabym oczywiście w Katowicach Chcę się już usamodzielnić (tzn. studiując dziennie w obcym mieście trudno mówić o usamodzielnieniu się, ale wiadomo o co chodzi ). Chcę mieszkać poza domem.

Oj, nie wiem czy z samej weekendowej pracy wyciągnęłabym 500zł/mc. A szczerze mówiąc nie wiem czy hostessowanie czy rozdawanie ulotek by mnie satysfakcjonowało I tu dochodzą jeszcze moje problemy z kręgosłupem, nie wiem czy dałabym radę stać cały dzień - nigdy tak nie pracowałam.

Dostałam notatki ze studiów od dziewczyn z sama-wiesz-którego wątku (). I szczerze mówiąc te ekonomiczne przedmioty trochę mnie przerażają. Wiem, że wszystkiego da się nauczyć i zaliczyć, ale chyba chodzi też o to, żeby studiować z przyjemnością... Myślałam, że może polubię tę matematykę, logiczne myślenie i sprawy gospodarcze, ale kurczę... Nie wiem, nie wiem, nie wiem. Chyba wolałabym coś bardziej humanistycznego.

Cytat:
Na Akademię Medyczną musiałabyć zdawać biologię i chemię

Pociesz mnie to, że nie tylko ja znowu jestem taka niezdecydowana

---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

A, dostałam też notatki z administracji i to już zdecydowanie bardziej mi się podoba i tego uczyłabym się z przyjemnością. Przeczytałam z zainteresowaniem te notatki, a nie tylko przejrzałam tak jak np. mikroekonomię

Ja naprawdę sobie nie wyobrażam jak rodzice mieliby mi dawać tyle pieniędzy na studiach Nie wiem, a jakoś głupio mi zapytać mamy wprost skąd chce wziąć co miesiąc 700 zł albo więcej skoro teraz nie ma np. na nowe buty czy płaszcz. Żadnego spadku po cioci w Ameryce nie mamy

Za kilka miesięcy będę już miała dyplom z mojej szkoły, może uda mi się znaleźć pracę w jakimś szpitalu. Może akurat będą potrzebowali rejestratorki

Przecież studiując zaocznie mogę mieszkać w Katowicach z jakimiś studentami dziennymi, chyba nie będzie to nikomu przeszkadzało

Przeglądam te notatki z matematyki, mikro itp. i w ogóle mi się to nie podoba
Stary 2009-02-21, 22:21   #1200
201707171556
Konto usunięte

Cytat:

Na Akademię Medyczną musiałabyć zdawać biologię i chemię
Wiem ale własnie w tej Wyższej Szkole Fizjoterapii nie wymagają matury z tych przedmiotów. Tzn nie ejst tak że uczysz się wszystkiego od podstaw tylko ze nawet jesli nie masz matury z biologii czy chemii to i tak mozesz tam studiować - to Twoja sprawa czy sobie poradzisz czy nie. Moja koleżanka jest na 1 roku fizjoterapii i zdawala jedynie podstawowa biologie i miała problemy bo trudno jej bylo nadgonić poziom na studiach ale mówiła mi ze gdybym przez wakacje (wkoncu mam 4 mc) posiedziala nad biologią i chemią i powtorzyla wiadomosci to z czasem odnalazlabym sie i nadgonilabym innych
No i to droga szkoła trzeba przynać bo miesiecznie 490zł czesnego i tak przez 3 lata licencjatu a pozniej znowu magisterka...ehhh

Co do tej ekonomii i ekonomopodobnych kierunkow to to zupełnie nie dla mnie, nie chciałabym się tego uczyc ale też czytałam troche o administracji i to mi się najbardziej podobało.

Zapomnaiłam o tym, że będziesz rejestratorką medyczną, z takim zawodem rzeczywiscie mogłabyś mieć prace porządniejszą niz ulotki czy sprzatanie itp
No i włąsnie ja tez sobie nie wyobrazam prosić rodziców o pieniadze na całe utrzymanie w obcym miescie, A to suma właśnie tak jak pisałaś w wysokosci min 700zł, moich byłoby stać na dawanie mi ok 300zł czyli tyle co pokoj sam (jeśli dobrze by poszło).
A moze jakbyś już po maturach znalazła prace w szpitalu lub gdzie indziej ewentualnie to odkładałabyś część wypłaty i po wakacjach maiłabyś swoje oszczednosci i łatwiej byłoby Ci utrzymać się w Katowicach

A moje niezdecydowanie się wynika ze strachu że znowu nie dostanę się na hist. sztuki i nie wiem co ja wtedy zrobię
Ale kolejnego roku nie stracę, już pojdę na tę fizjoterapię albo wieczorową historie sztuki, nie dalabym rady trzeci raz przezywać matury
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości