|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Sałatka brokułowa
Wczoraj zrobiłam coś takiego na kolacje. Może ilość składników wygląda niepozornie ale smakuje naprawde bardzo ciekawie.
Oto przepis: paczka mrożonych brokułów 3-4 jajka seler naciowy majonez sól pieprz Gotujemy brokuły, jajka gotujemy na twardo. Seler kroimy na talarki a później parzymy jak porę. Później wszystkie składniki do salaterki, dodajemy majonez, troche solimy i sporo świeżo mielonego pieprzu (ja użyłam kolorowego). Pycha, polecam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Sałatka brokułowa
Smakowicie brzmi Joasiu, tym bardziej, że cała moja rodzinka uwielbia brokuły.
Podaję moje sprawdzone dwie sałatki z brokułami. I propozycja mrożone lub świeże brokuły gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo puszka kukurydzy sos czosnkowy (majonez+jogurt naturalny+wyciśnięty ząbek czosnku) sól, pieprz do smaku II propozycja mrożone lub świeże brokuły gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo puszka kukurydzy upieczona pierś z kurczaka SMACZNEGO majonez sól, pieprz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
a ja powiem, że brokuły i jajko świetnie ( jak dla mnie) komponują sie jeszcze z pomidorami. i majonezem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
a ja najbardziej lubie :
1 op serka wiejskiego czarne oliwki brokuly pokrojone w malutkie rozyczki gotowane na wrzatku przez trzy min pieprz sol oliwa z oliwek extra virgin wymajtac wszystko razam pyszulka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Joasiaa musze przyznac, ze salatka robiona wg Twojego przepisu jest bardzo dobra (w domu czesto ja robimy)
![]()
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
A ja uwielbiam salatkę z brokułów po taką postacią:
- puszka czerwonej fasoli - 1/2 opakowania sera feta - ugotowane (ale nie rozgotowane) brokuły - jogurt naturalny z 3-4 zabkami czosnku (zmiażdzonego) Brokuły należy porozrywać na dośść duże kawałki, dodać fasolę czerwoną i pokrojony w kostkę ser feta. Wszystko zalać jogurtem z czosnkiem. Dla mnie pycha! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
Ja rowniez uwielbiam salatke z brokul,tylko ze bez majonezu i jajek.
Sredni brokol,puszka zielonego groszku,trzy lodygi selera naciowego,10gram orzechow wloskich,pieprz marynowany zielony,8 marynowanych czosnku. Sosik-trzy lyzki oliwy lub oleju slonecznikowego,dwie lyzki soku z cytryny,dwie przecisniete przez prase czosnku,lyzeczka musztardy zwyklej i przyprawy. Brokol podzielic na rozyczki,wrzucic na 5minut do osolonej wrzacej wody,osoczyc.Kiedy ostygnie dodac osoczony groszek,drobno pokrojony seler,marynowany czosnek,orzechy wloskie,zielony pieprz.(osobno w innym naczyniu)Sos; oliwe,sok z cytryny,musztarde,przecis niety przez praske czosnek i przyprawy sol,pieprz lekko wymieszac.Polac salatke sosem i wymieszac dokladnie.Jak ktos lubi mozna dodac troche ztarty serek zolty. Ten przepis znalazlam kiedys w Kulinariach ![]()
mikroREKLAMA
Metamorfoza-uwolnij swoje piekno. Chcesz wygladac inaczej jak na codzien,wystarczy jak zalaczysz zdjecie wraz z opisem.A my doradzimy co zmienic w Tobie,we fryzurze,makijazu,ubiorze.Zapraszamy bardzo na nasze forum. Ta reklama pokazywana jest pod 6 269 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Ja robię tą: (często bez tego co jest kursywą, a z pieczarkami jeszcze nigdy nie robiłam)
BROKUŁOWA Składniki i ich ilość: 1 duży świeży brokuł lub paczka mrożonych * 2 duże lub 3 małe ząbki czosnku 20 dkg pieczarek 10-20 dkg wędliny (szynka, baleron, itp.), 3 łyżki migałów uprażonych na złoto na patelni albo w mikrofalówce (płatki lub całe migdały, po uprażeniu posiekane w paseczki) * 5-10 dkg sera feta * 2 łyżki oliwy (najlepiej z pestek winogron, lub oleju z kukurydzy) * sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Brokuły podzielone na małe różyczki wrzucić do wrzącej osolonej wody z dodatkiem pół łyżeczki cukru, gotować ok. 5 min. (jeśli są świeże, jeśli mrożone - wg przepisu na opakowaniu - powinny być półtwarde). W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na złoto posiekany czosnek; dodać pokrojoną w paski wędlinę i pieczarki posiekane w plastry i pieprz. Połączyć z odsączonymi brokułami; na koniec dodać posiekane prażone migdały i ser feta pokrojony w kosteczkę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Malgosia, ja też lubię paciaję" serek wiejski + brokuły, albo serek wiejski + brukselka
![]() U mnie w domu zawsze dziwnie na mnie patrzą jak to jem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Moderator
|
Cytat:
Brzmi apetycznie-chcialam sie spytac czy do tego dodajesz jeszcze oleju,i czy na cieplo jesc czy jak ostygna brokuly ![]() ![]()
mikroREKLAMA
Metamorfoza-uwolnij swoje piekno. Chcesz wygladac inaczej jak na codzien,wystarczy jak zalaczysz zdjecie wraz z opisem.A my doradzimy co zmienic w Tobie,we fryzurze,makijazu,ubiorze.Zapraszamy bardzo na nasze forum. Ta reklama pokazywana jest pod 6 269 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
odświeżam stary wątek, bo znalazłam tu przepis na dzisiejszą sałatkę na kolację, może jeszcze komuś się przyda.
robię I propozycję kaome, bo to akurat mam w domu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
również lubię sałatkę z brokułów ale robię ją nieco inaczej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
brokuly z sosem czosnkowym mmmmmmmm.... dlaczego wczesniej na to nie wpadlam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
ja robię sałatkę z brokułami w 2 wersjach
![]() podstawą obu sałatek jest: ~ sałata lodowa (może być cykoria) ~ świeży ogórek ~ puszka kukurydzy ~ ugotowany brokuł (podzielony na małe różyczki, ja gotuję w wodzie z Vegetą/Jarzynką itp. - jest smaczniejszy) ~ sos Knorr koperkowo-ziołowy (daję troszkę mniej wody, bo warzywa puszczą soki) a do tego... wersja I ~ szynka/mielonka pokrojona w paski ~ 0,5 puszki ananasa ~ 2 banany wersja II ~ puszka tuńczyka ~ 4 jajka na twardo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
dobre musi być połączenie w sałatce brokułów z podwędzaną szynką, do tego lekka nuta ziół prowansalskich i czosnku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:08.