Kradzież pieniędzy z konta bankowego - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-21, 20:04   #1
illuvies
Wtajemniczenie

Kradzież pieniędzy z konta bankowego

Przyjaciółka ma problem.
Pieniądze trzymała na koncie bankowym. Jednego dnia je miała, drugiego już miała debet, a sama nic nie wybierała.
Kart jej nikt nie ukradł.

Zostało to zgłoszone do banku i na policji, ustalili że pieniądze zostały wybrane drogą internetową w nocy.
I więcej podobno nic nie mogą zrobić.

Wydaje mi się, że systemy bankowe powinny rejestrować ip z którego się klient loguje na konto, powinna być historia przelewów i prowadzonego rachunku, czy nie? W takim wypadku powinno to zostać sprawdzone i delikwent winien tego wszystkiego powinien zostać wyśledzony. Jednakowoż policja stwierdziła że nic więcej nie mogą zrobić.

Czy naprawdę?

Jest ktoś, do kogo można w tej sprawie napisać, zrobić aferę, coś w tym stylu?
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-21, 20:07   #2
syntagma
Zakorzenienie

Dot.: Kradzież pieniędzy z konta bankowego

a co w banku powiedzieli?
Stary 2009-02-21, 20:13   #3
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

nie spotkala mnie taka sytuacja i wspolczuje twojej kolezance.

po pierwsze sama korzystam z konta internetowego w mbank. jesli chce sprawdzic tylko stan konta to musze sie zalogowac na stronie podajac id uzytkowniaka i haslo. jesli chce przelac pieniadze na inne konto to po pierwsze musze podac dane odbiorcy ( na czyje konto przelewam pieniadze) numer konta imie nazwisko adres i co najwazniejsze podac numer z listy hasel. bez numeru takiego pienadze nigdzie nie pojda. wiec podejrzewam ze bank na zlecenie policji ma dostep do tego gdzie poszly pieniadze nie da sie wyslac je gdzies tam nie wiedzac gdzie. moze bank chce wymigac sie od wyplaty idochodzenia co sie stalo.

na miejscu kolezanki dalej bym drazyla. nie da sie czegos zrobic od tak. a jesli kolezanka ma dostep do konta przez internet to moze sama sprawdzi co sie stalo i gdzie poszly pieniadze. po drugie niech sie przejdzie i poprosi w kasie o wyciag z tego dnia kiedy to sie stalo powinni jej wydrukowac gdzie pienadze poszly. ja mialam taka mozliwosc w pko. dostawalam na reke wyciag z potwierdzeniem skad do mnie porzyszly lub gdzie poszly pieniadze. to jej konto wiec ma prawo wiedziec.
-i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli.

http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png
tiaara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-21, 21:40   #4
blackswan
Raczkowanie

GG do blackswan Send a message via Skype™ to blackswan

Moj bmial kiedys podobna sytuacje, tyle ze nie przez internet...
Pracowal w znanym sklepie meblowym, wykladal towar...
Pozyczyl kurtke jakiemus wspolpracownikowi, a wraz z nia wyciag z banku...
Spisal sobie dane, i kazal przeslac sobie na konto pieniadze...
Doszlismy po pismie, brat wyciagnal z firmy karte z jakimis danymi podpisywanymi przez pracownikow, i sprawdzil date kto wtedy mial podpisywac...
Imie odbiorcy bylo takie samo, nazwisko zmnienione tylko pierwsza litera...
Co jeszcze przelew byl robiony w naszym malym miasteczku...
Wszystko zostalo zwrocone przez bank, a tamten mial sprawe w sadzie...
Na szczescie wszystko sie dobrze skonczylo, niech kolezanka walczy o swoje...
Powierzyla te pieniadze bankowi, a bank niedopilnowal...
Nalezy jej sie zwrot, odszkodowanie i zadoscuczynienie...
If I've got nowhere to go?
Search for seas of gold
How come it's got so cold?

blackswan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 07:31   #5
Akruks
Raczkowanie

Smile Dot.: Kradzież pieniędzy z konta bankowego

Systemy bankowe rejestrują każdą operację przeprowadzoną na koncie. Zalogowanie się itd. Dlatego można w prosty sposób sprawdzić co się stalo.

W najgorszym przypadku wyjasnienie sprawy trwa troszkę ale bank nie pozostawi żadnego zgłoszenia bez odpowiedzi. W sumie to instytucja zaufania publicznego
Stary 2009-02-22, 08:27   #6
MoniaK
Zakorzenienie

A jaki to bank?
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 08:40   #7
Kaluch
Rozeznanie

jeśli ING to współczuje;/

-z czystym sumieniem stwierdzam, że jestem szczęśliwa.

sty-love.blogspot.com

Kaluch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-22, 09:23   #8
illuvies
Wtajemniczenie

Przyznam się, że nie wiem, jaki to bank, rozmawiałyśmy tylko chwilę. Gdy będę miała okazję, spytam jej i przekażę Wasze rady.
Dziękuję serdecznie!
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 11:02   #9
zniecierpliwiona edyt buu
Raczkowanie

Avatar zniecierpliwiona edyt buu

jeślit o konto internetowe, to czemu się nie zaloguje i nie sprawdzi o ktorej i na jakie konto były przelane pieniądze? to już jest jakiś trop, nawet jeśli dane odbiorcy zostały podane fałszywe (tu już zależy od banku odbiorcy, niektóre odrzucają przelewy jeżeli odbiorca jest nieprawidłowy, inne przyjmują nawet jeśli wpisze się X).

Druga sprawa - jakie są zabezpieczenia jej konta? Zakładam, że nie miała jakiegoś olbrzymiego majątku (choć dla niej na pewno to były spore pieniądze, wiadomo oszczędności) więc jakichś zaplanowanych hakerskich ataków bym się nie spodziewała. Czy ktoś z rodziny/znajomych pokłócił się z nią ostatnio, czy chłopak się z nią rozstał (a moze dopiero planuje? znajomemu dziewczyna przez rozstaniem zczyściła konto, do którego miałą dostęp)

Niech się zastanowi kto zna jej hasła, gdzie ma je ew. zapisane i kto mógłby tam zajrzeć? Czy jej komputer automatycznie podstawia identyfikator i hasło po wjeściu na stronę? Co jest potrzebne by wykonać przelew (zdrapka jak w inteligo - nie sprawdzi czy jest cała, czy ktoś wykorzystał kolejne hasło/hasła; hasło na sms - czy w momencie zlecenia przelewu miała telefon przy sobie, kto miał do niego dostęp itp., to samo jeśli ma takie urządzonko do generowania haseł tzw token - czy nie zniknął)

I niestety, jeżeli ktoś znał jej identyfikator, hasła, to ciężko coś będzie w banku załatwić. To podobnie jak w sytuacji, gdy ktos ukradnie Ci kartę, ale zna PIN - też nie odzyskasz kasy, bo PIN był tylko do Twojej wiadomości i nikomu się go nie powinno podawać ani nosić ze sobą w portfelu.

Edytowane przez zniecierpliwiona edyt buu
Czas edycji: 2009-02-22 o 11:06
zniecierpliwiona edyt buu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 13:47   #10
ankasz
Zakorzenienie

Proponuję tej przyjaciółce żeby zgłosiła sie do kierownika i zapytała kto jest za to odpowiedzialny, bo ma zamiar zgłosić sprawę lokalnym mediom, które sprawę rozdmuchają - jesli "groźba" nie poskutkuje- radze na serio zglosić sprawę do lokalnej gazety

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 14:32   #11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ankasz Pokaż wiadomość
Proponuję tej przyjaciółce żeby zgłosiła sie do kierownika i zapytała kto jest za to odpowiedzialny, bo ma zamiar zgłosić sprawę lokalnym mediom, które sprawę rozdmuchają - jesli "groźba" nie poskutkuje- radze na serio zglosić sprawę do lokalnej gazety

Jakiego kierownika? Masz na mysli obsluge placowki bankowej?
W placówce zapewne widzą, że przelew był wykonany przez internet. Można napisać reklamację i dział reklamacji rzopatrzy ją do ok14 dni.
Kierownik placówki nic nie zrobi, bo nawet przy błędnym zaksięgowaniu itp, takimi rzeczami zajmuje się departament rachunkowości.

Za mało mamy szczegółów, ale bardziej prawdopodobna niż spisek banku lub hakerów wydaje mi się wersja z kimś nieuczciwym z otoczenia bohaterki.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-22, 16:26   #12
Akruks
Raczkowanie

Angry Dot.: Kradzież pieniędzy z konta bankowego

Cytat:

No super

Zamiast policji proponuję żebyśmy mieli zaprzęgi królików a zamiast chleba jedzmy plastelinę...

Media nie są od wyjasniania spraw kradzieży w banku!
Stary 2009-02-22, 17:08   #13
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

Cytat:
Napisane przez illuvies Pokaż wiadomość
Przyjaciółka ma problem.
Pieniądze trzymała na koncie bankowym. Jednego dnia je miała, drugiego już miała debet, a sama nic nie wybierała.
Kart jej nikt nie ukradł.

Zostało to zgłoszone do banku i na policji, ustalili że pieniądze zostały wybrane drogą internetową w nocy.
I więcej podobno nic nie mogą zrobić.

Wydaje mi się, że systemy bankowe powinny rejestrować ip z którego się klient loguje na konto, powinna być historia przelewów i prowadzonego rachunku, czy nie? W takim wypadku powinno to zostać sprawdzone i delikwent winien tego wszystkiego powinien zostać wyśledzony. Jednakowoż policja stwierdziła że nic więcej nie mogą zrobić.

Czy naprawdę?

Jest ktoś, do kogo można w tej sprawie napisać, zrobić aferę, coś w tym stylu?
niestety w to nie wierzę - nawet najmniej doświadczony śledczy wiedziałby do jakiego wydziału policji ma zgłosić się o pomoc - namierzenie IP komputera w dzisiejszych czasach nie stanowi ZADNEGO problemu - a co za tym idzie - osoby, która z niego korzystała (nawet jeśli rzecz działa się w kawiarence internetowej)
poza tym napisanie odpowiedniego pisma do banku o udostępnienie danych nt. przelewów, które miały miejsce na danym koncie, też nie sprawia śledczemu większego problemu
chyba koleżanka nie naświetlila Ci wszystkich szczegółów sytuacji

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

suzana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 18:15   #14
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Akruks Pokaż wiadomość
No super

Zamiast policji proponuję żebyśmy mieli zaprzęgi królików a zamiast chleba jedzmy plastelinę...

Media nie są od wyjasniania spraw kradzieży w banku!

a masz lepszy pomysł? skoro w banku powiedzieli, że owszem, pieniądze zostały pobrane w nocy, i to by bylo na tyle, co oni mogą zrobić, to przyjaciólka illuvies może sobie w tym banku już tylko postac. Widać, że bez kogoś przed kim przedstawiciele banku czują jakikolwiek respekt (nie czarujmy się - klient to dla nich podmiot podrzędny, i ich nastawienie do niego to "a klient to mi może skoczyć") się nie obejdzie. A co do policji? Czy muszę znowu powtarzać, że dopóki sprawą nie zajmie się ktoś, kto ją nagłośni - szanowni panowie policjanci nie ruszą tyłka zza biurka?

A od czego są media? Zaręczam ci, że nie na darmo "media" są nazwane "czwartą władzą"

Stary 2009-02-22, 18:29   #15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez suzana Pokaż wiadomość
poza tym napisanie odpowiedniego pisma do banku o udostępnienie danych nt. przelewów, które miały miejsce na danym koncie, też nie sprawia śledczemu większego problemu
Napisanie pisma nie, ale na odpowiedź się na pewno trochę poczeka. W placówce nie udzielą policji ŻADNEJ informacji, nie mogą. Informacji udziela tylko centrala i nie bez porozumienia z prawnikami.
Stary 2009-02-22, 21:14   #16
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

Cytat:
Napisane przez zniecierpliwiona edyt buu Pokaż wiadomość
Napisanie pisma nie, ale na odpowiedź się na pewno trochę poczeka. W placówce nie udzielą policji ŻADNEJ informacji, nie mogą. Informacji udziela tylko centrala i nie bez porozumienia z prawnikami.
zajmuje się takimi sprawami, wiem że "filie" nie udzielają informacji, ale ustalenie sprawcy to przeważnie kwestia czasu - (i o to mi chodzilo w poprzednim poście)
poza tym zawsze można się zwrócić do "centrali" przy udziale Prokuratury

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

suzana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 21:53   #17
Ally83
Zakorzenienie

W takiej sprawie kontaktuje się z bankiem - albo poprzez placówkę (oddział) albo przez obsługę telefoniczną konta i składa się reklamację. Każde logowanie do konta jest zapisywane na serwerach, a każda transakcja w historii - koleżanka może więc sprawdzić kiedy nastąpiło wybranie pieniędzy. A to, że kartę do bankomatu ma przy sobie nie musi niczego oznaczać - pamiętajcie, że zdarza się, że złodzieje montują specjalne skanery na bankomatach, które kopiują dane karty i PIN...
W każdym bądź razie - nie wierzę, że sprawa pozostanie niewyjaśniona - banki takie reklamacje rozpatruję priorytetowo Policja również takimi oszustwami się zajmuje. Jeśli okaże się, że koleżankę okradzioną poprzez podrobioną kartę - powinna ją zastrzec na kartolinii swojego banku (o ile sam bank już tego nie zrobił, co dzieje się, gdy odpowiednie wydziały od monitorowania transkacji zaobserwują podejrzane transakcje).
Ally83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 03:26   #18
Akruks
Raczkowanie

Smile Dot.: Kradzież pieniędzy z konta bankowego

Cytat:
A od czego są media? Zaręczam ci, że nie na darmo "media" są nazwane "czwartą władzą"
Media są od tego, do czego zostały powołane. Z pewnością nie jest to nagonka na bank aby zaczął "lepiej rozpatrywać sprawę".

Jeśli komuś się nie podoba w jaki sposób działa bank, należy złożyć skargę do Komisji Nadzoru Bankowego (http://www.nbp.pl/Home.aspx?f=onbp/o...a/komisja.html)

Do zadań Komisji Nadzoru Bankowego należy w szczególności:
  • określanie zasad działania banków zapewniających bezpieczeństwo środków pieniężnych zgromadzonych przez klientów w bankach,
  • nadzorowanie banków w zakresie przestrzegania określonych ustaw, statutu i innych przepisów prawa oraz obowiązujących je norm finansowych,
W skrócie zasada jest więc taka - jeśli chcesz kupić kiełbasę, nie idź do szewca tylko do sklepu mięsnego. Ot, co.
Stary 2009-02-23, 07:15   #19
enjoy89
Zakorzenienie

Hmmm... Chyba jeśli ma się konto internetowe to przez zalogowaniem się na nie trzeba sprawdzić wszystkie zabezpieczenia. Ja mam takie konto i od razu ostrzegano mnie, że jeśli wchodzę na stronę logowania to zawsze muszę sprawdzić taką kłódkę na pasku na dole. Musi się ona włączyć i pisze tam coś o zabezpieczeniu. Jeśli się nie włączy lub jej nie ma to znaczy, że hakerzy podszywają się pod tą stronę i nie można się logować bo to tak jakby się im podało login i hasło. Trzeba wtedy zgłosić to do banku. Mój wujek jest dyrektorem jednego i właśnie jak kiedyś z nim rozmawiałam, to mówił, że już parę osób się tak na to nabrało. Dlatego zawsze trzeba być ostrożnym. Nie wiem czy coś takiego jest w każdym banku ale myślę, że powinno być w PKO napewno...

Edytowane przez enjoy89
Czas edycji: 2009-02-23 o 07:16
enjoy89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 07:39   #20
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Akruks Pokaż wiadomość
Media są od tego, do czego zostały powołane. Z pewnością nie jest to nagonka na bank aby zaczął "lepiej rozpatrywać sprawę".

a wg Ciebie do czego zostaly powołane? To pisania sprawozdań z komisji sejmowych? No proszę cię..

I nikt nie mówi o nagonce, tylko o tym że banki po prostu BOJĄ się że jednak w jakiejś gazecie znajdzie sie ich nazwa w artykule o nierzetelnosci. A bez mediów, przyznasz trudno by było tego dokonac..

Stary 2009-02-23, 22:20   #21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez enjoy89 Pokaż wiadomość
Jeśli się nie włączy lub jej nie ma to znaczy, że hakerzy podszywają się pod tą stronę i nie można się logować bo to tak jakby się im podało login i hasło. Trzeba wtedy zgłosić to do banku.
A sa jeszcze takie konta internetowe, gdzie identyfikator i hasło wystarcza, zeby zrobic przelew? Zalogowac sie i owszem, ale do przelewow chyba standardowo juz stosuje sie zabezpieczenia dodatkowe: zdrapki, kody-sms, tokeny sprzetowe/komórkowe, hasła jednorazowe itp.

Bardzo ciekawa jestem dalszych szczegółów tej historii. My tu sobie gdybamy, a tka naprawde nic nie wiemy.
Stary 2009-02-24, 16:27   #22
agat337
Raczkowanie

Ja również jestem bardzo ciekawa czy w takiej sytuacji można liczyć na rzeczową pomoc ze strony banku i policji - ?
agat337 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 08:13   #23
saser
Przyczajenie

Witam
Jeśli chodzi o Policję to na pomoc możesz liczyć często zajmują się takimi sprawami i informacje dostajesz od kompetentnych pracowników Policji.
Jeśli chodzi o bank tu może być kłopot,wiekszość pracowników nie ma pojęcia o procedurach w razie kradziezy z kont ,będziesz odsyłany z jednego oddziału do drugiego i potrwa to z 3 mieś.
Pamiętajcie o jednym nawet jak zginie wam tylko 50zł z konta zgłaszajcie to na Policje!! Bo protokół będzie wam potrzebny,ja sam miałem problem ze zniknięciem pieniędzy z konta
jak widać nic ING nie zrobiło z tym problemem ;(
Jakiś miesiąc temu koledze wypłacono z konta 200 zł o trzeciej nad ranem gdy on smacznie spał
karty nie zgubił i raczej zadko wypłacał z konta bo te wpływy co na konto przychodziły były automatycznie przelewane na poczet czynszu i innych opłat.
A jednak ktoś wypłacił mu z konta.
Ja mam od niedawna konto w ING i zrezygnuje z tego banku,bo doświadczyłem kilka dni temu tego samego dzięki bogu miałem tylko 20zł na koncie i tyle mi tylko skradziono strach pomyśleć co by było gdyby mi wypłacono całą wypłatę.
O tym problemie słyszałem wcześniej i zawsze dotyczyło to banku ING może za kilka lat coś zmienią to wrócę do ich banku bo nie jest najgorszy
pozdrawiam
saser jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-12-12, 11:20   #24
wieczorekm
Przyczajenie

Ja też zostałam okradziona. Bank mówił, że to nie ich wina.... poszłam do sądu walczyć o swoje pieniądze, bo to nie moja wina przecież, że nie mieli wystarczających zabezpieczeń, aby móc ustrzec moje konto oszczędnościowe przez hakerami... i wygrałam musieli mi oddać
Gdyby ktoś miał jakieś pytania jak się za to zabrać to śmiało proszę o maila [reklama]
Trzeba walczyć o swoje, tyle podobno zabezpieczeń mają, kuszą ofertami, żeby tylko człowiek konto załozył, które i tak jak się później okazuje wcale nie jest bezpieczne.

Edytowane przez Senses Woman
Czas edycji: 2016-12-12 o 12:34 Powód: reklama
wieczorekm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-23, 07:33   #25
passelia
Przyczajenie

Jak sie z Toba skontaktowac?
passelia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-23, 14:16   #26
misskiss09
Raczkowanie

No nie wiem walka w sądzie to często wieloletnia mordęga. Ja proponuję dywersyfikować swoje środki w różnych bankach aby nie zostać na lodzie. Inna sprawa każda transakcja musi chyba być jakoś autoryzowana np np. hasło sms itp. Wydaje się , że to raczej bezpieczna forma transferu ale jak widać, chyba jednak nie do końca
misskiss09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości