|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#631 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: ...Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana...
witam dziewczyny, z moją dieta to różnie od początku tygodnia było więc postanowiłam że od dzisiaj pełną parą dieta bez żadnych odstępstw, postanowiłam fazę uderzeniową mieć 10 dni bo mam 12kg do zgubienia, dziś już po śniadanku, zaraz jakiś obiad sobie zrobię, piję cały czas wode i herbate zieloną, mam nadzieje że szybko zlecą nam te wszystkei nadprogramowe kilogramy, pozdrawiam i miłego dnia życze.
jest77, będzie65 ---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- mam prośbe do tych dziewczyn które maja ebooka książki Dukana, mogłybyście mi ją wyslać? |
|
|
|
#632 |
|
Raczkowanie
|
Witam koleżanki ja dzisiaj po 3 dniach W+P znowu na 3 dni na proteinach troche się bałam zatrzymania wagi ale dzisiaj rano o dziwo 0,4kg mniej więc nie jest tak źle. Zauwazyłam też, ze cera mi się zmieniła na lepsze. Poszperajcie na innych forach tam też jest dużo przepisów. Ja też pracuję ale do pracy zabieram pojemniczki z obiadem i inne przekąski .
Moje dzisiejsze menu: Ś-omlet z 2 jaj z dwoma plastrami szynki z indyka+ kawa II Ś - serek wiejski Light +zielona herbata O- pierś z kurczaka optoczona w jajku P - Activia naturalna wymieszana z Jobobellą owocową light K - placuszki proteinowe z łososiem i jogurtem naturalnym Będę też dzisiaj piekła babeczki z mąki kukurydzianej (przepis od innej proteinki) jak ktoś chce to go podam . Przyznam się, że nie lubię gotować a w domu to mój mąż wiedzie prym w kuchni, teraz proszę wymyślam potrawy i jeszcze zamiast rano pospać to wstaję ( bo już jestem wyspana ,to też zauważyłam po zaczęciu diety) aby je przygotować do pracy. Ale się rozpisałam. Miłego dnia wszystkim życzę. Było 78,9 Jest 74,5 Cel 68 Edytowane przez fertka Czas edycji: 2009-02-26 o 12:07 |
|
|
|
#633 |
|
Rozeznanie
|
Cytata z ksiazki str 58
' protal jest jedyna kuracja. ktorej sekret tkwi w tym, ze sie je duzo, wrecz na zapas, zanim pojawi sie glod, bo kiedy sie pojawi, stanie sie niemozliwy do opanowania i nie da sie zaspokoic tylko proteinami, na ktore pozwala dieta, ale skloni wszystkich nieostroznych do siegniecia po produkty gratyfikujace, o o niskiej wartosci odzywczej i olbrzymim ladunku emocjonalnym, slodkie i tluste, kaloryczne i destablizujace.'
|
#634 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
I wbrew pozorom mnie się serki nie nudzą. Teraz jem je "czyste" ale od dziecinstwa pochałanim codziennie z różnymi dodatkami typu masło orzechowem banan, płatki, dżem itp itd. |
||
|
|
|
#635 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i moze mamy podobny cel![]() Cytat:
|
|
|
#636 |
|
Rozeznanie
|
czy ja też mogę prosic o link do książki ?
|
|
|
|
#637 |
|
Rozeznanie
|
linki wyslane na priva.
Milej lektury
|
#638 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny! mnie od wczoraj jakieś choróbsko rozkłada i ogólnie brak chęci do wszystkiego
![]() Moje grzeszenie dało o sobie znać dziś rano - o,5kg więcej Dobrze chociaż, że dziś znów 3 dni warzyw się zaczynają to przynajmniej jakieś witaminki...chociaż apetytu ani grama... trzymajcie się zdrowo
|
|
#639 |
|
Rozeznanie
|
Kolejny cytat wydaje mi sie wazny zaczerpniety ze strony 56
,Mozna, a nawet powinno sie przezyc cale zycie na diecie ubogiej w sol. Sercowcy, chorzy na niewydolnosc nerek, nadcisnieniowcy uzywaja malo soli i nigdy nie cierpia na jej niedobor. Dieta zbyt uboga w sol , szczegolnie polaczona z duza kompsumpcja wody moze zwiekszyc filtracje krwi , zmiejszyc jej objetosc i dodatkowo obnizyc cisnienie, co moze spowodowac zmeczenie oraz zawroty glowy przy naglym wstawaniu. Osoby z niskim cisnieniem powinny ostroznie stosowac te diete i nie przekraczac spozycia poltora litra wody.'
|
#640 |
|
Raczkowanie
|
A ponizszy tekst skopiowałam z innego forum i radze go sobie wziąć do serca
1. O zatrzymaniu wagi (stagnacji) mówimy wtedy kiedy waga nie drgnie przez 10 dni! 2. Jedna pani się skarżyła, że jej waga stoi w miejscu od 4 tygodni! Dr zalecił zamienić 1 dzień PW na PP, do tego oczywiście 1l zielonej herbaty, no i ruch. Jeszcze raz powtarza o różnych trikach, np. jeżeli długo rozmawiamy przez telefon-chodzić po pokoju, napinać mięśnie pośladków, ruszać stopami oglądając TV, w biurze zrobić przerwę i pochodzić chwilę itp. To wszystko wpływa na ogólny bilans ruchu na dobę. No i ten marsz, który się powtarza niemal w każdym poście 30-45 min. dziennie.
|
|
|
|
#641 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja sobie rozpuszczam plusza magnez + wapno jednego dnia a multivitaminę 2 dnia , w książce jest że wolno , a może kup sobie jakiś supradyn itp. Mnie nic na razie nie bierze mimo że w pracy mam nieraz b. zimno . ---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ---------- Ja dziś 4 dzień P+W , jeszcze jutro i w sobotę ważenie , chcę zobaczyć jak to po 5 dniach z warzywkiem będzie? fertka daj prosze ten przepis na babeczki ;D
|
|
|
|
|
#642 |
|
Rozeznanie
|
Ta zatrzymanie wagi pojawia sie szczegolnie gdy stosujemy P+W jednak to jest tylko nabieranie wody przez ogranizm ale tluszcz spada mimo tego, dopiero gdy znowu jest etap samych P pokazuje sie ze schudlysmy.
Pewnie dobrym rozwiazaniem byloby mierzyc sie w obwodach to wtedy nie bedzie zalamki, ze nie ma postepow.
|
#643 |
|
Raczkowanie
|
Ja się tylko mierzę,bo boję się zniechęcenia.Wcześniej czasem tak u mnie było,że jak waga stała to rzucałam wszystko w cholerę i szłam na pizze
. Koleżanka była dziś zaskoczona tym ile zrzuciłam,ale to motywujeeeee .P.S.Znalazłam fajną stronę z przepisami na diecie DUKANA.Nie można wklejać tu linków do 'konkurencji',ale na pw mogę wysłać jak ktoś chce.
"Miałem niepowtarzalny sen, w którym odrzuciłem wszystko, co nie było mi potrzebne..." Edytowane przez Snaefridur Czas edycji: 2009-02-26 o 16:06 |
|
|
|
#644 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#645 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja poprosze, z tymi linkami jest dziwnie nie robimy nikomu reklamy a raczej wspieramy sie wzajemnie aby ozywic ten watek. Mam swoj watek w ktorym wklejam ciekawe artykuly i pod kazdym wklejam skad go zaczerpnelam i jest ok. W podpisie mam link do mojego watku wiec zapraszam do odwiedzin a jak spotkaliscie sie z fajnymi artykulami to wklejajcie. Czasami wpadaja nam w oczy fajne a zapomniane ciekawostki wiec czemu nie pozbierac je do kupy. Na lunch dzisiaj zjadlam kawalki indyka w sosie musztardowym na jogurcie naturalnym i strasznie mi smakowalo, to jest super danie dla osob pracujacych bo wkladasz do pojemnika i jesz w pracy a smakuje na zimno bardzo dobrze gdy nie jest smazone na tluszczu a i dzieki temu sosu sol jest zbedna (pewnie muszdarda ma ja w sobie), potem gdy mi sie chcialo slodkiego zjadlam jogurt beztluszczowy o smaku toffy z otrebami, ma troche cukru w sobie ale lepsze to niz ciastko.
|
|
#646 |
|
Raczkowanie
|
Spróbuję wrzucić tutaj:
http://*******.com/cdpack w miejsce gwiazdek wpisujemy : t i n y u r l
|
#647 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bardzo, bardzo ladnie poprosze
|
|
|
#648 |
|
Raczkowanie
|
o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ----------
Ja dziś 4 dzień P+W , jeszcze jutro i w sobotę ważenie , chcę zobaczyć jak to po 5 dniach z warzywkiem będzie? fertka daj prosze ten przepis na babeczki ;D[/quote]BUŁKI KUKURYDZIANE podaję przepis na 4 sztuki: 3-4 łyżki mąki kukurydzianej, 1 jajko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka otrąb pół serka homo zwykłego jak trzeba -do porządnego wymieszania- "na oko" jogurtu naturalnego. kilka słodzików- 5-6-7 - można wanilię lub inny aromat. wymieszałam wszystko, poczekałam z 5 minutek, aż zacznie pulchnieć i podzieliłam do małych salaterek, filiżanek- co tam macie- mogą być papierki do muffinek, foremki do babeczek. piekłam w mikro 6minut. |
|
|
|
#649 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Weszlam na stronke i niektore przepisy sa ciekawe a duzo podobnych szczegolnie rybnych. Niektore wydaja mi sie zbyt urozmaicone jak na I II faze, wydaje mi sie , ze jak bym chciala sobie tak dogadzac i robic rybe po grecku to szybko by mi sie zatarla granica pomiedzy dieta a zwyklym jedzeniem. W ksazce tez jest przestroga aby w etapie P+W nie zabraklo bialek, tak sie zdarza, ze brak ograniczenia iloscowego sklania do jedzenia wiekszej ilosci warzyw niz bialka, a mimo dodatku warzyw powinna byc to dieta w przewadze bialkowa. Moim grzechem jest mleko z puszki do kawki (chude mleko czyni z kawy ciecz o szarym kolorze;(), no i ten jogurt straznikow wagi bez tluszczu ale z cukrem ale nie czuje sie z tego powodu strasznie zle. ---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ---------- Cytat:
3-4 łyżki mąki kukurydzianej, 1 jajko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka otrąb pół serka homo zwykłego jak trzeba -do porządnego wymieszania- "na oko" jogurtu naturalnego. kilka słodzików- 5-6-7 - można wanilię lub inny aromat. wymieszałam wszystko, poczekałam z 5 minutek, aż zacznie pulchnieć i podzieliłam do małych salaterek, filiżanek- co tam macie- mogą być papierki do muffinek, foremki do babeczek. piekłam w mikro 6minut.[/quote] A jaka maja konsystecje i smak, rzeczy z mikrofali wychodza jakies gumowate, jakie sa Twoje buleczki i czy mozna piec w piekarniku? ---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Placuszki otrębowe z łososiem ( raz dziennie ze względu na otręby) - 1 całe jajko - 2 łyżki otrąb owsianych - 1 łyżka otrąb pszennych - 1 łyżka 0% serka homogenizowanego Zmieszać i smażyć na teflonowej patelni (doprawić lekko solą) w formie placuszkó.w - wędzony łosoś - serek homogenizowany 0% Na gotowe placuszki położyć obficie serek homogenizowany i plasterek łososia Ten przepis wydaje sie fajny, byl juz na stronie tego watku, z lososiem wydaje sie ekskluzywny a ze slodzikiem do serka pewnie dobrze by smakowal jako wersja slodka. Ja otrebow nie licze na lyzki czasami pewnie zjem wiecej i pewnie dlatego nie mam problemow z wizytami w lazience, zawsze gdy jem jogurt dosypuje do niego otrab.
|
|
#650 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A jaka maja konsystecje i smak, rzeczy z mikrofali wychodza jakies gumowate, jakie sa Twoje buleczki i czy mozna piec w piekarniku? Jak wcześniej pisałam sama je będę robić dopiero dzisiaj ale chleb też robiłam w mikrofalówce i nie był gumowaty ---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Placuszki otrębowe z łososiem ( raz dziennie ze względu na otręby) - 1 całe jajko - 2 łyżki otrąb owsianych - 1 łyżka otrąb pszennych - 1 łyżka 0% serka homogenizowanego Zmieszać i smażyć na teflonowej patelni (doprawić lekko solą) w formie placuszkó.w - wędzony łosoś - serek homogenizowany 0% Na gotowe placuszki położyć obficie serek homogenizowany i plasterek łososia Ten przepis wydaje sie fajny, byl juz na stronie tego watku, z lososiem wydaje sie ekskluzywny a ze slodzikiem do serka pewnie dobrze by smakowal jako wersja slodka. Ja otrebow nie licze na lyzki czasami pewnie zjem wiecej i pewnie dlatego nie mam problemow z wizytami w lazience, zawsze gdy jem jogurt dosypuje do niego otrab.[/quote] |
|
|
|
|
#651 |
|
Rozeznanie
|
Cos chyba sa problemy z cytowaniem z wszystkiego robi sie wielka bryla.
Wiec ponawiam pytanie o te babeczki kukurydzane czy warte sa zachodu, a po drugie czy zelatyna jest dozwolona,
|
#652 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny.
Napiszcie proszę, jak to jest z tymi otrębami. Czy w I FAZIE mogę jeść na śniadanie jogurt z otrębami owsianymi czy nie? Z waszych postów wynika że w 2,3, i 4 fazie mozna jeść otręby, ale co z 1 ?? Odpiszcie koniecznie. |
|
|
|
#653 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zaintrygowalo mnie Twoje pytanie, spogladajac na liste rzeczy dozwolonych nie ma ich w pierwszej fazie tak samo jak zelatyny. W przepisach z ksiazki dukana na pierwsza faze tez ich nie ma wiec chyba nie powinnno sie ich uzywac na tym etapie, wiec pytanie skad wzial sie przepis na te placuszki na kazdym forum???????????? Moze ktos bardziej zaglebiony w ta diete bedzie znal odpowiedz.
|
|
#654 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
meliameli - ja żelatynę stosuję, sprawdzałam - to prawie samo białko, więc w małych ilościach pozwalam sobie no i po raz kolejny cieszę się. że nie tylko ze mnie taka grzesznicaSól stosuję i to tak jak stosowałam przed dietą. Snaefridur to ile schudłaś i w ile, że się koleżanka tak zdziwiła??? fertka tak sobie smaka narobilam na te bułki, że jutro robię ![]() miłej nocki
|
|
|
#655 |
|
Raczkowanie
|
Snaefridur;
DZIEKI za link- wydrukowałam sobie mnóstwo przepisów ( dziwne , tyle nas , a dotąd nie słyszałam o tej diecie?) mimee - trzym się , zdrówka życzę ![]() a ja używam soli morskiej Miłego spadania . . . z wagi dziewczyny !!! Dobranoc |
|
|
|
#656 |
|
Przyczajenie
|
Witam
Od 3 dni jestem na diecie Dukana - dziś mam mały kryzys, strasznie chce mi się spać, ale mam nadzieję, że to minie. Miałam zamiar wytrwać 10 dni w fazie uderzeniowej, ale nie wiem, czy dam radę. Książka, którą już mam dzięki meliameli, na pewno mi pomoże wytrwać.miłego wieczorku |
|
|
|
#657 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Podobno to zmeczenie mija po 3 dniu i potem tylko wzrost energii , byc moze to prawda dzisiaj sprzatam caly dom , jednak okolicznosci mnie do tego zmusily bo mialam juz totalny syf a moje dwie male coreczki nie pozwalaja mi utrzymac pozadku zbyt dlugo. Tylko na chwile spuszcze je z oczu to juz cos broja i na nowa sprzatanie.
|
|
#658 |
|
Raczkowanie
|
meliameli można używać w pierwszej fazie żelatyny bo to samo prawie białko jest
no ale co z tymi otrębami?? Można je stosować w pierwszej fazie czy nie?? A czy ja też mogę dostać linka do książki?? |
|
|
|
#659 |
|
Zakorzenienie
|
Też bym poprosiła linka
mam zeskanowaną połowę książki ale chętnie bym jeszcze poczytała jakieś ciekawostki![]() Zaczynam od soboty wraz z koleżanką z grupy, dzięki czemu będzie nam łatwiej wytrwać w niej w szkole Jutro ruszam po zakupy.. ![]() Jest 59.. Cel 48!
|
#660 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
LInki wyslane na priva. Ktos strasznie namieszal z tymi placuszkami z otrab, mam za soba I czesc ksiazki i nigdzie ani slowa o otrebach. ---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- tak w ramach przypomnienia " DIETA PROTEINOWA -Protal ( proteiny +naprzemienne, franc. proteines + alternatives) nie jest zwykłą dietą , lecz kompletnym planem utraty masy ciała , nierozerwalną całością , którą w całości przyjmujemy lub odrzucamy . Składa się z czterech następującyh po sobie etapów: Protal 1 Faza ataku prowadzona za pomoca diety czysto proteinowej pozwala na efektowny start przynoszący niemal tak błyskawiczne rezultaty jak głodówka lub dieta oparta na proteinach w proszku, ale bez ich wad i niebezpieczeństw. Protal 2 Faza równomiernego rytmu utraty wagi opiera się na naprzemiennej diecie proteinowej, która pozwala szybko dojśc do upragnionej wagi. Protal 3 faza utrwalenia uzyskanej wagi i niedopuszczenia do pojawienia się efektu jojo , szyli szybkiego ponownego przybrania na wadze, to okres w którym należy być szczególnie ostrożnym. Trwa dziesieć dni na każdy utracony kilogram. Protal 4 Faza definitywnej stabilizacji opiera się na prostej zasadzie , niezbędnej, by zachować uzyskaną wagę: jeden dzień ścisłej diety proteinowek w każdy czwartek do końca zycia. Zalecenie ostre i niepodlegające żadnym negocjacjom, ale wystarczająco skuteczne i precyzyjne, aby można je było zaakceptować na tak długi czas. MEMENTO KURACJI UDERZENIOWEJ W tym okresie trwającm id jednego do dziesięciu dni możecie żywić się ośmioma kategoriami produktów wymienionych poniżej. Z tych osmiu kategorii możecie dowolnie wybierać to, na co macie ochotę, beż żadnych ograniczeń i o każdej porze dnia. Wolno wam również te produkty dowolnie ze sobą łączyć. Zasada jest zatem prosta i nie podłega dyskusji: wszystko , co jest wymienione na zamieszczonej poniżej liście jest całkowicie dozwolone, a to, czego na niej nie ma , jest zakazne, zapomnijcie o tym na razie , wiedzac, że w niedalekiej przyszłości pokarmy te wróca do waszego jadłospisu. -chude mieso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z koscia, wszystko na gillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu -podroby: watroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek) -wszystkie ryby, tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane -owoce morza (skorupiaki i mięczaki) -drób oprócz kaczki i bez skóry -chuda szynka, chude wędliny indyka, kurczaka lub wieprzowe -jaja -chude produkty nabiałowe -póltora litra wody z małą zawartością soli mineralnych -środki wspomagające : kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet, zioła, przyprawy, korniszony,cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie) Poza środkami wspomagającymi i ośmioma poprzednio opisanymi kategoriami, nie wolno wam jeść NIC INNEGO. Produkty, które nie są wymienione na tej liscie, są zabronione w fazie kuracji uderzeniowej. Skoncentrujcie się na tym, co jest dozwolone i zapomnijcie o reszcie. Urozmaicajcie wasz jadłospis, jedząc te produkty po kolei lub dowolnie je mieszając, i zawsze pamiętajcie, że możecie bez obaw korzystać ze wszystkich figurujących na liście składników . MEMENTO KURACJI O RÓWNOMIERNYM RYTMIE ODCHUDZANIA Zachować wszystkie dozwolone w kuracji uderzeniowej produkty i dodać, bez zadnych ograniczeń co do ilości, godziny spożywania czy sposobów łączenie następujące surowe lub gotowane warzywa: pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, szparagi, pory, zieloną fasolkę, kapustę, grzyby, seler,fenkuły,wszelkie zielone sałaty łącznie z cykorią, boćwinę, bakłażany, cukinię, paprykę, a nawet marchew i buraki pod warunkiem , że nie będą podawane do każdego posiłku. Podczas trwania tej fazy stosować naprzemiennie okres protein z warzywami i okres protein bez warzyw, aż do osiągnięcia ustalonej wagi. MEMENTO KURACJI POZWALAJĄCEJ NA UTRWALENIE WAGI Czas trwania kuracji przejściowej oblicza się zależnie od wielkości utraconej wagi : dziesięć dni nowej diety na każdy utracony kilogram. Jeśli straciliście 20 kg, trzeba ją stosować przez okres wynoszący 20 razy dzisięc dni, co stanowi dwieście dni, czyli sześć miesięcy i dwadzieścia dni, a 10 kg oznacza sto dni. W ten sposób każdy łatwo obliczy czas dzielący go od ostatecznej stabilizacji. Podczas fazy utrwalania wagi należy jak najściślej stosować się do diety pozwalającej na spożywanie następujących pokarmów: -pokarmy proteinowe fazy uderzeniowej -warzywa kuracji równomiernej -jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni -2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie -40 gramów sera -2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo -udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej Jako ukoronowanie kuracji mamy jeszcze: -dwa odświętne posiłki w tygodniu Oraz obowiązkowo i bezwarunkowo -jeden dzień ścislej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu –niewymienny i bezdyskusyjny MEMENTO KURACJI OSTATECZNEJ STABILIZACJI Przejść do normalnego sposobu odżywiania się podczas sześciu dni w tygodniu, zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, i stosować co czwartek lub, jeśli to niemożliwe, w środę lub piątek jeden dzień czystych protein (kuracja uderzeniowa) w sposób regularny, ścisły i przez całe życie. Spożywać codziennie 3 łyżki stołowe otrąb owsianych. Zaniedbanie tych dwóch zasad, stanowiących jeden z filarów planu Protal, to gwarancja odzyskania całej utraconej wagi w niedalekiej przyszłości. ---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ---------- Cytat:
Ile masz wzrostu, ze dazysz do takiej wagi?
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:53.

. Koleżanka była dziś zaskoczona tym ile zrzuciłam,ale to motywujeeeee
.