![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: znaleziony portfel..?!
[1=e49b640a255e4f36f4ca038 9c216c83b5b764891_6122d6f 2c8cf5;11202733]a.
kiedyś miałam taką sytuację znalazłam portfel w sklepie były w nim dokumenty i sporo kasy. zaniosłam go do informacji a tam wezwali tą osobę i okazało się że była ona jeszcze w sklepie. wtedy w nagrodę ta osoba dała mi 50zł ![]() ![]() A gdybyś znalazła na ulicy pieniądze.. dajmy że 200 zł i nie znałabyś właściciela..też dałabyś na tace;>? ? A tak swoją drogą..jakie Wy tu wszystkie uczciwe.. ciekawe jak to jest w rzeczywistości.. jakoś w to nie wierzę ze każda by go oddała. No przykladowo. Znajdujesz portfel i w środku jest 1000 zł. Oddasz? Hmm.. nie sądze .
Edytowane przez cipcipcip Czas edycji: 2009-02-28 o 09:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
b a jesli jest taka mozliwosc-dokumenty to a
znalazłam kiedys portfel bylo ok 800zł tam-ze 3 lata temu zadnych dokumentów tam nie było,dosłownie nic tylko kasa a ze chciwa nie jestem dalam rodzicom , bratu i sobie
![]() |
#33 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
hmm.. ciekawe dość. Sprytna jesteś.. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
B, i jeśli nie byłoby dokumentów to również bym śledztwa nie przeprowadzała.
A jeśli byłyby dokumenty jakiegoś nieznanego gościa, to (zależnie od ilości kasy) też pewnie B ![]() No chyba, że byłby to portfel kogoś mi znanego (choćby tylko z widzenia) to wtedy A.
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
b i a.
![]() |
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
popieram. w dzisiejszych czasach nie ma ludzi uczciwych.
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Najpierw B, później A.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
jeśli ja znalazłabym załóżmy 2 tys bez żadnych dokumentów to pewnie podzieliłabym się z rodzicami choc sama wziełabym np 700 zl
czasami znajduje 20 zl albo 10 ale to sobie zatrzymuje ![]() a jesli byłyby dokumenty i np 500 zl nie wiem czy bym oddala nigdy nie bylam w takiej sytuacji.. nie jestem zlodziejem bo ja tylko znalazlam te pieniadze a nie ukradlam..!!
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Ja również nie bawiłabym się w detektywa nie znajdując dokumentów w portfelu. Bo na uczciwość innych trudno było by liczyć: jak myślicie, jaka byłaby szansa, że portfel zostawony w punkcie obsługi klienta wróci do osoby zgłaszającej znikniecie? No właśnie.
ps edytowałam, nie wiem jakim cudem, ale napisałam 'portfel' przez W ;D
zdrowe odżywianie → ładna cera → nauka, nauka - LO czeka! Ograniczamy kupowanie mazideł do ust i zużywamy stare! kupionych - 1 zużytych - 1 House Addict. Poniedziałek, wtorek, środa, House, piątek, sobota, niedziela. Edytowane przez CzarnaLandrynka Czas edycji: 2009-02-28 o 14:21 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
hm.. zależy kto jest w tej obsłudze.. przecież każdy chciałby zarobić np 500 zl.! bo kasa zawsze jest potrzebna ![]() ja nie jestem jakaś boogata.. jestem nastolatka.. ktora dostaje kieszonkowego 10 zl tygodniowo.. ciuchy sama sobie kupuje.. a 500 zl to kupe kasy! kazdy chcialby chyba tyle miec ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
jeżeli znalazłabym dokumenty to oddałabym.
jeżeli by ich nie było, albo choćby jakiejś kartki z informacją adresu/numeru telefonu dałabym sobie spokój z poszukiwaniem właściciela. zostawiłam kiedyś przez przypadek portfel. na ławce, na której oprócz mnie siedziało kilka innych osób. gdy się wróciłam porfela nie było, a siedziały na niej te same osoby, które były gdy odchodziłam. spytałam czy może widziały ten mój portfel. myślicie, że ktoś się odezwał, że widział albo coś? nikt. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Wtajemniczenie
|
Najpierw B, później A
![]() ![]()
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
przepraszam ale, że inni tak postępują tzn. są nieuczciwi to nie znaczy, że wszyscy tacy mamy być np. ktoś mnie okradł więc ja też mam kogoś okraść ? wkońcu będę usprawiedliwona bo mnie okradli więc ja też mogę....bez komentarza
a jakbym znalazła 1000 zł czy więcej to tym bardziej starałabym się znaleść właściciela ponieważ jest to kupa kasy i tej osobie może była bardzo potrzebna to już mniejsze skrupuły miałabym gdyby tam było 20 zł ale nie 100, 500 czy 1000 i żeby nie było ja nikogo nie krytykuje każdy postepuje w zgodzie z własnym sumieniem pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Gdyby były dokumenty to bym oddała gdyby ich nie było to nie..bo niby jak mam to zrobić? Pytać obcych ludzi na ulicy czy zgubili portfel..każdy by twierdzi,że to jego
![]() gdybym znalazła pieniądze na ziemi to bym je sobie wzieła. Proste. Nie uważam,że to złodziejstwo... skoro nie ma śladu po właścicielu a ja nie jestem wszechwiedząca i nie mam jak go odnaleźć to biorę.
![]() |
#47 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Nillka88, soko88 - cieszy mnie Wasza uczciwość. Przerażają pozostałe posty ![]() Gdybyście zgubiły tysiąc złotych, na pewno byście ruszyły popytać po kioskach, sklepach okolicznych czy ktoś o tym nie słyszał. Może ktoś zostawił tam swój numer telefonu. Oszustom można zadawać pytania typu w jakich banknotach i jaka dokładnie suma to była. Ale nie. Nic byście nie osiągnęły, bo zgodnie z Waszymi wypowiedziami większość społeczeństwa zgarnęłaby kasę szybko do torebki i poszła własną drogą. Twierdzicie, że nie ma uczciwych ludzi. Jasne, bo trzeba zacząć od siebie. EOT
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-02-28 o 15:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
to może ogłuszenie ma napisać osoba która znalazła pieniądze
''.. znalazłam pieniądze 1000 zł ! jeśli ktoś taka kwotę zgubił proszę się skontaktować ze mna pod nr . xxx xxx xxx .. '' <lol2> ! przeciez kazdy moze tak powiedziec.. a jak np spyta sie go : '' a ile np bylo tam 100zl 200 itp.. '' nawet przyznam ze ja nie wiem jakie ja mam pieniadze wiem ze mam np 70 zł ale nie wiem czy jedną 50zł i dwie 70zł .. ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wracając do tematu - ucziwość w necie uczciwością, a jak jest na prawdę...?
zdrowe odżywianie → ładna cera → nauka, nauka - LO czeka! Ograniczamy kupowanie mazideł do ust i zużywamy stare! kupionych - 1 zużytych - 1 House Addict. Poniedziałek, wtorek, środa, House, piątek, sobota, niedziela. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
no właśnie.. ja staram się być uczciwa i nie ukrywam, że tego samego oczekuję od innych. Nie dziwmy się później że jest jak jest. i będąc na miejscu osoby pokrzywdzonej nie narzekajmy na wszystkich złych że ktoś sobie zabrał to co nasze.. może naiwnie ale warto mieć może jakąś karteczkę z danymi kontaktowymi w razie ewentualnej zguby tak jak pisała o tym jedna z wizażanek.
![]() |
#53 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
no sorry ale ja jestem tak wychowana jak dla mnie mogłoby być tam i 2000 zł i bym oddała i nie rozumiem jaka to by była przyjemność wydawać pieniądze obcej osoby tym bardziej wiedząc kogo one są. oczywiście jeśli nie ma dokumentów to inna sprawa nie będę latać za ludźmi i się pytać czy ktoś zgubił portfel z 2 tysiakami. a co do uczciwości to nie znasz nas żeby podważać jej wiarygodność. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
ej.! dziewczyny
jeśli będą dokumenty to oczywiście ze powinno sie oddać ( ja bym oddala) ale jeśli nie ma to trudno.. ![]() ![]()
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
Pół roku temu szłam jedną z głównych ulic mojego miasta... przede mną biegł mężczyzna obładowany zakupami, jednocześnie odbierał telefon - z kieszeni wypadł mu portfel. Pierwsza reakcja, podbiegłam wzięłam portfel i zaczęłam go gonić i krzyczeć, żeby się zatrzymał.
Nie mogłabym go tak po prostu podnieść i schować do kieszeni. W życiu. A mężczyzna okazał się bardzo sympatyczny- nawet proponował mi kawę, szkoda tylko, że był ze 20 lat starszy ![]() ![]()
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
B, ale jakby byly dokumenty to bym oddala.
Mialam kiedys taka sytucje, pracuje w sklepie i kiedys znazlysmy z kolezanka portfel w ktorym bylo 100zl i nic poza tym. Poczekalysmy kilka dni, nikt sie nie zglosil po zgube wiec sie podzielilysmy pieniedzmi.
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Jeśli byłby dokumenty to na 100% bym oddała, bez względu na ilość kasy w portfelu (tym bardziej że utrata dokumentów jest czasami bardziej kłopotliwa niż kasy), albo jeśli byłabym np w sklepie czy knajpie to oddałabym do baru czy do punktu obsługi klienta, bo wtedy jest spore prawdopodobieństwo ze się właściciel jednak zgłosi
![]() Wyznaję zasadę, żeby traktować ludzi tak jak chciałabym być przez nich traktowana ![]() Jeśli nie byłoby żadnej możliwości oddania to bym wzięła bez wyrzutów sumienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
zgadzam się... jeżeli jest możliwość oddania portfela to zrobilabym to, a już tym bardziej gdyby bylo tam te "2000zł", przecież to mogłaby być czyjaś wypłata, pieniądze za które trzeba wyżyć przez najbliższy miesiąc. Ja staram się traktować ludzi tak jak Ewusia_marchew czyli tak jak ja bym chcialą być traktowana przez innych. Jasne... dobroć często nie popłaca ale człowiek powinien kierować się w życiu jakimiś zasadami. Dla mnie najważniejsze jest mieć czyste sumienie. A jakaś nagroda za oddanie wydaje mi się że jest calkiem na miejscu, szczególnie gdy w portfelu znajdują się także pieniądze.
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
A wyobraźcie sobie taką sytuację.. podchodzicie do bankomatu a tam 'wychodzą' pieniądze i na ekranie napisane ' wez gotówke' jest to 20 zł. Co robicie? Dodam, że przed Wami nikt nie stał ani nie widzieliście żeby ktoś odchodził
![]()
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:47.