|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Maturzystki 2008 jednak nie balują na studiach cz. X
u mnie na IB podali książkę do rachunkowości, która w jednym sklepie intern. kosztowała ponad 800 zł
![]() ![]()
#4502 |
Zakorzenienie
|
a ja obejrzalam powtorki brzuduli
![]() umowilam sie wstepnie z kolezankami ze przyjada do mnie 13 marca juuupi ![]()
#4503 |
Zakorzenienie
|
Jejkuuu czemu nikt się nie odzywa
![]() Chcę iść na zakupy i bez wyrzutów sumienia wydać moje ostatnie 300zł, a tak to potem będę musiała prosić mamę o kasę na dodatkowe jazdy, na szkołę i w ogóle na każdą pierdołę, beznadziejnie ![]() W lodówce czekał na mnie świeżo wyciśnięty sok marchewkowy - podobno zrobiłam się strasznie blada i trzeba mi zapewnić trochę witamin, mama się o mnie troszczy ![]()
#4504 |
Zakorzenienie
|
Ja policzyłam liczbę egzaminów, które czekają mnie w sesji letniej.
7. Już nie będzie tak wesoło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4505 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4506 |
Zakorzenienie
|
ja mam 3 egzaminy, a oprocz tego 2 zaliczenia z wykladow na prawach egzaminu i duuzo pracy w czasie semestru [tamten mialam luznijszy bo systematyczne kolokwia mialam tylko z 2 przedmiotow;p tak to tylko koncowe;p]
w ogole to wycztalam gdzies ze Rihanna wrocila do Browna ![]() ![]() czemu dziewczyny same sobie to robia?
#4507 |
Zakorzenienie
|
ja mam 4 egzaminy+2 zaliczenia na prawach egzaminów+ciężkie zaliczenia z ćwiczeń;/
|
![]() ![]() |
![]() |
#4508 |
Zakorzenienie
|
Jutro idę na zakupy
![]() ![]() ![]() Śliczny szaliczek H&M https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...9&d=1235843880 ![]()
#4509 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym - parę dni temu wykładowca powiedział nam, ze Wyższa Szkoła to też Uniwerystet. Po prostu jest pod inną nazwą i jest płatna. A dlaczego nie może nazywać się uniwersytetem? Składa się na to kilka czynników, których dokładnie nie pamiętam, ale wiem, że chodziło o ilość profesorów potrzebnych na to, by mogły powstać studia doktorskie czy coś w tym stylu... ![]() Co jeszcze... nie wiem skąd wasze takie dziwne niektóre zdania na temat szkoł prywatnych. ALe ok. Jest Wasze i je szanuje. Ale zazwyczaj takie opinie padają z ust osób które kompletnie nie posiadają wiedzy dotyczącej owych szkół. Wiem - bo jak nie wiedziałam, sama tak uważałam. Jeśli chodzi o pracę, to zgadzam się że osoba z renomowanego Uniwersytetu może mieć, ale nie musi większą możliwość zatrudnienia niż osoba z WYższej Szkoły Prywatnej, ale niekoniecznie będzie ona lepsza ![]() Jest wiele szkół prywatnych lepszych od tzw. uniwersytetów - przykłąd? WSB w Nowym Sączu. Vill skoro ludzie z UNIWERKÓw są ambitni, to jak nazwiesz tych z NIEuniwerków? Nieambitnymi? Wszystkiego najlepszego dla niej! ![]() wow ![]() ![]() Cytat:
Wiec ja Ci napisze jak jest u mnie... Płacę, ale na zajęcia chodzić muszę. Na większości wykładach sprawdzają obecność, na korzyść studenta, jeśli CIę nie ma to masz pecha. Na ćwiczeniach mogę nie być max. 2 razy. Egzamin - egzamin wygląda tak samo jak na uniwersytetach. Uwierz. Niczym innym się nie różni. Tak samo jesteśmy przepytywani, takie same mamy egzaminy, żadnych ulg, a nauki dużo! ... Wiem, że mogę porównać, bo w większości moi wykładowcy są z Uniwersytetu Śląskiego, albo z Katedry Prawa i Administracji w Warszawie. I w większości są to profesorzy dr. hab. bla bla bla...starsze dziadki około 70lat, którzy wierzą w ludzi młodych i mimo, że jesteśmy na prywatnej, nie odpuszczają nas, a wrecz "męczą" jak studentów z UŚia, czy innych bo chcą żeby polskie młode społeczeństwo było mądrzejsze od tych "bałwanów", którzy rządzą teraz... Jedna różnica? Że wy po 2 poprawkach możecie wylecieć, a my płacąc możemy zdawać w kolejnych terminach. NO i tak to ogólnie wygląda. ale się rozpisałam .. ![]() ![]()
![]() |
#4510 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
aż sobie musiałam kolorkami pozaznaczać ![]() DsC mi się wydaje, że obie w tym przypadku piszecie o tym samym, przynajmniej tak Was rozumiem ![]() nooo ta szkoła w Nowym Sączu to super jest, dwoje moich znajomych tam poszło. ale żeb tam studiowac to trzema mieć fuuul kasy! 6000tys kosztuje rok jestem nieambitna bo nie jestem na uniwerku ![]() ja mam pare osób i część z nich jest w beznadziejnych szkołach, a część w dobrych, np. ta w NS oddychaj oddychaj ![]() Edytowane przez HulaGirl Czas edycji: 2009-02-28 o 18:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4511 |
Zakorzenienie
|
DsC, masz swoje racje, ale MOIM ZDANIEM troche przesadzasz. Chyba zbyt dobrze wypowiadasz sie o prywatnych szkolach. Mowisz, ze dwa razy mozesz cwiczenia opuscic, ale podejrzewam, ze nic wielkiego by sie nie stalo gdybys nie byla wiecej razy. I wlasnie to powtarzanie egzaminow w nieskonczonosc jest jedna z kluczowych kwestii. Mam wilu znajomych na prywatnych uczelniach i wiem, ze imprezuja caly czas, a maja dobre oceny w indeksach wlasnie dlatego, ze zdawali 100 razy i w koncu wykladowca zlitowal sie i dal latwe pytania. Na pewno nie kazda szkola jest taka jak pisze, ale nie ukrywajmy, ze prywatne uczelnie boja sie stracic za duzo studentow, bo przeciez to oni ich utrzymuja. A wykladowcy dobrze o tym wiedza.
![]() |
#4512 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiem, droga jest ale i droga. Z tego co slyszałam, chodzą do tej szkoły baaardzo bogaci ludzie, którzy podjeżdżają najlepszymi samochodami na parking. Mój kolega wygrał indeks do tej szkoły, i za darmo pierwszy rok, i drugi, o ile miaałby średnią 4.0. Ale stwierdził, że to nie dla niego szkoła po tym jak tam był i poszedł do teatralnej na aktorstwo ![]() Shi, ja pisałam jak jest na GWSH, która jest w rankingu II uczelnią prywatną ![]() Jeśli opuszczasz ćwiczenia, to zwyczajnie przepada Ci pierwszy termin z egzaminu, a to już są dodatkowe koszta i niestety wiele osób się na tym przejechało w tym roku. Oczywiście, że są minusy tej szkoły, ale to jak i każdej innej. a te minusy między innymi opisywałam już tu wcześniej. I fakt faktem, że da się zaliczyć na 3 egzamin, ale są AMBITNIEJSZE osoby, które chcą na wiecej, i musza sie duuuużo uczyć ![]() Są i osoby na uniwerkach, które non stop imprezują i także mają dobrze pozaliczaną sesję. To nie zależy też od tego, gdzie chodzisz. Tylko od Ciebie. My mamy ten przywilej, że właśnie mamy więcej możliwości, ale to się wiążę z ogromnymi kosztami :/
" To Twoje lęki - Ty je stworzyłaś, a to co stworzyłaś - możesz zniszczyć" ... Edytowane przez DsC Czas edycji: 2009-02-28 o 18:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4513 |
Zakorzenienie
|
aaa i jeszcze jedno, moja przyjaciółka jest na prawie na UJ i tam profesorzy sami się przyznają że wykładają na UJ i jeszcze w Krakowskiej Szkole Wyższej (
![]() i sami mówią, że na UJ pracują z pasji i stawiają na rozwój swój i studentów, a na KSW idą tylko żeby odbębnić zajęcia dla kasy |
![]() ![]() |
![]() |
#4514 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() znaczy sie nie mowie o wszystkich panstwowych tylko o tych z dosc wysokim progiem. tez zalezy od prywatnej... jesli przyjmuje wszystkich nie przeprowadzajac zadnej rekrutacji no to... ale w sumie polibudy przyjmuja prawie wszystkich a sa dobre ![]() [chociaz na te najlepsze : wro wawa krk tez ciezko sie dostac ![]() 2) moja uczelnia tez byla wyzsza szkola na poczatkach kariery jeszcze we Lwowie ![]() ![]() potem dostala tytul akademii, uniwersytetem jest od niecalego roku ![]() i fakt, zalezy to od ilosci kierunkow, kadry, studentow - uniwersytet dostaje wiecej kasy ![]() wiec wyzsza szkola nie musi byc prywatna, tylko teraz po prostu wiekszosc szkol jest bo sa nowe i nierozwiniete, a panstwowe zdazyly sie zuniwersytetyzowac ![]() moja mama studiowala w panstwowej Wyzszej Szkole ![]() ale wyzsza szkola to nie uniwersytet. moze byc uniwersytetem jesli spelnila by jakies tam warunki ![]() 3) a jak ja powiem, ze jestem np madra to ludzie, ktorzy nie sa mna sa niemadrzy ;> ? [taki przyklad ![]() raczej nie powinno sie tego odwracac ![]() chodzilo mi tylko o ambicje zawodowe, ze tez beda walczyc o prace ![]() pracodawca widzac dwa podania z odbytymi praktykami, kursami i stazami - jedno z "Uniwerystetu" drugie z wyzszej szkoly to wybierze to pierwsze.. no chyba, ze ta z WS zrobi na nim duzo lepsze wrazenie. no tak po prostu jest, nawet mowiac na przykladzie mojej mamy i jej znajomych, ktorzy czasem zajmuja sie rekrutacja Cytat:
![]()
nazywaj mnie Vill Edytowane przez ViLLeMkA Czas edycji: 2009-02-28 o 19:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4515 |
Zakorzenienie
|
przepraszam czy mogę zmienić temat
![]() bo nam się niedługo będzie wątek kończył i trzeba nazwę wymyślić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4516 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
i tak, znam ludzi którzy uczą czy uczyli się w szkołach prywatnych i na podstawie ich opowiadań napisałam to, co napisałam. mam na przykład znajomego, ktory poszedł do szkoły prywatnej, żeby nie iśc na studia. teraz jest już na magisterce. część zaliczeń u niego polega na tym, że drukuje sobie referaty słowo w słowo ściągnięte z internetu. na egzaminy zabiera plik ściąg formatu A4, ktore leżą obok niego na ławce w czasie pisania. w zeszłym semstrez był na zajęciach RAZ, a zaliczył go ze średnią powyżej 4... i chciałabym jezszca raz podkreślić, że nie twierdzę, że w każdej prywatnej szkole tak jest. już choćby czytając ten wątek, widzę, ile wysiłku w naukę wkładacie Ty, czy Mariolcia i naprwdę to doceniam ![]() KONIEC ![]()
![]() |
#4517 |
Zakorzenienie
|
hmm...moze ze znowu balujemy?
![]() albo "maturzystki w okresie miedzysesyjnym" xDDD nic dzisiaj nie zrobilam, jestem taaaaaaaaaaaka ambitna ![]() [ale ja ambicje mam, gorzej z realizacja;p ![]()
#4519 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() chociaż niedługo wróci brat to pewnie mnie wygoni od kompa więc może coś poczytam ![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4520 |
Zakorzenienie
|
Heh Maturzystki... Az mi sie przypomnialo jak maturke pisalysmy. Dawne czasy...
#4521 |
Zakorzenienie
|
ok ok dziewuszki, koniec tego tematu
![]() ![]() tytuł Vill mi się podoba ![]() ![]() idę do Tż, bo mnie wygania z kompa!
#4522 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi sie ten podoba ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4523 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() EDIT: ja też jestem za tytułem, ktory podała dsC ![]()
Kiedy bogowie chcą nas ukarać, spełniają nasze prośby./ O.Wilde UWAGA jeżdżę ![]() Edytowane przez kalioppe Czas edycji: 2009-02-28 o 19:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4524 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
znam osobe, ktora 3 razy byla na peirwszym roku ogrodnictwa.. za kazdym razem nie konczyla ( uwm). teraz poszla do szkoly prywatnej i sesja slicznie zaliczona ( a ta osoba poszla na zarzadzanie, a ledwo mu sie wykonuje zadania matematyczne..). no a nie zaliczyl egzaminu z prawa, bo nie znal odpowiedzi na pytanie "czy ludzie powinni znac prawo i dlaczego". na poprawce dostal rowniez to samo pytanie. odpowiedzial i zaliczyl.. no to chyba o czyms swiadczy.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4525 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
podam przykład znajomego, który jest w bdg na prywatnej. zdał sesję, zdał egzamin z matmy (nic nie umiał), wszystko pozdawał nie ucząc się prawie nic. Jeszcze co do egzaminów, nie wiem czy np trafiłaś na takie przedmioty na 1 semestrze + do tego, że na pewno jesteś zdolna i dzięki temu wystarczyło Ci, żebyś ucząc się jeden wieczór zdała większość egzaminów na 4 i 5 (no bo jakoś tak było nie?). Ja np w 1szym semestrze nie wyobrażam sobie usiąść do któregoś z przedmiotów które miałam dzień wcześniej i nawet kuć cały dzień i całą noc i zdać go ![]() No ale może w Twojej szkole to akurat 1szy semestr taki był, ale na uczelni właśnie tego wyżej wymienionego znajomego w bdg tak wygląda praktycznie całe studiowanie. Oni czasem pojawią się na zajęciach. Czasem coś tam się pouczą ale po zdaniu sesji tylko jedno zdanie słyszałam: nooo, to teraz mam ponad 3 miesiące ferii! ![]() ![]() I to o to też chodzi, bo np u nas warunek czy tam powtarzanie przedmiotu to koszt od 600-900 zł. Po dwóch terminach trzeba już to płacić jeśli chce się zostać, no a u was wystarczy zapłacić 25zł za kolejną szansę ![]() I oczywiście już zaznaczam, że nie przypisuję takiego stylu edukacji każdej szkole wyższej ![]() ![]() Cytat:
![]() dobrze, że nie maturzystki w okresie międzywojennym ![]() moja nauka od czwartku to naprawdę COŚ! ![]() z rachunkowości nie przeczytałam nic z książki, no ale chociaż porobiłam wszystkie zadania i mama mi dużo wytłumaczyła, no ale książka nie ruszona. z makro przeczytałam 20.5 stron a zostało mi jeszcze 28.5 na dziś ;O a jutro będę rozpaczać, że nic się nie nauczyłam a w pon wiedza ma być w mojej głowie ;P Cytat:
![]() to ja widzę, że mój wydział (nie wiem czy cały uniwersytet) jako jeden z nielicznych chyba nie robi. Bo już słyszałam, że na trzech innych też są warunki. A szkoda, bo żal mi tych moich ludzi, którzy już odpadli ale jeszcze próbują walczyć o kolejny termin ale nikt nie chce im pomóc. Ja w tym semestrze też mam więcej egzaminów. Mam 3 ćwiczenia, które są podobno mega ciężkie no i najpierw muszę z nimi walczyć, żeby w ogóle móc podejść do tych egzaminów :| W sesji mam 5 egzaminów - makro, rachunkowość, finanse, geografia ekonomiczna, business english. a do tego podobno mamy zdawć jeszcze certyfikat właśnie z business english ![]() Byłam u znajomych, więc teraz trzeba się spakować i zabrać za makro. Nie chce mi się wracać jutro kiedy myślę jak długo mnie nie będzie w domu. ![]()
![]() |
#4526 |
Zakorzenienie
|
A ja muszę przeczytać "Sagę o Nibelungach", w ogóle od tego semestru zaczyna mi się Literatura, więc zaczynają się również lektury
![]() W ogóle moja babka od Literatury trochę się wkurzyła, bo zadała nieobowiązkowe lektury, a że były to nieobligatoryjne pozycje, więc przeczytały je 2 osoby - które po niemiecku perfekt, więc dla nich to jak dla mnie horoskopy w babskim piśmidle. I teraz powiedziała, że będzie nas odpytywać na konsultacjach, każdego po kolei, z treści i na egzaminie będą pytania dotyczące lektur. Ja chcę Harry'ego Pottera po niemiecku! |
![]() ![]() |
![]() |
#4527 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4528 |
Zakorzenienie
|
u mnie nie mozna warunku na pierwszym semestrze..
chociaz nie... mozna ale tylko z informatyki bo najwiecej ludzi z tego wylatuje;p
#4529 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Zetka, jeszcze co do terminow .. to tylko pierwszy kosztuje 25 zl, za kolejne juz sie placi wiecej, wiecej i coraz wiecej. Ja wiem, ze sa takie osoby i to jest bardzo denerwujace, ale ja np. za wszelka cene daze do tego by ominac poprawki, jednak w tym semestrze mi nie wyszlo, bo mam ciezkie przedmioty...sa osoby, ktore leniwia sie caly semestr, nie chodza i zjawiaja sie tylko na sesje, no ale co zrobic - dlatego pozniej takie opinie kraza o prywatnych, bo przeciez oni te prywatne sami tworza. Jednak nie mozna generalizowac, bo czy prywatna czy publiczna, o wyksztalcenie walczymy i dazymy do jego zdobycia, no i to ma swoje plusy i minusy, jak wiekszosc szkol ![]() ![]() Tes, wiesz co sie okazalo, ze pan L. o ktorego sie pytalam, to wyobraz sobie, ze u niego egzamin trwa 3 dni - wyklada politologie, geografie polityczna i inne na US, a u mnie Nauke o Panstwie, ktora w zasadzie powinna sie nazywac Nauka o profesorze ![]() ![]()
![]() |
#4530 | ||
Zakorzenienie
|
ja też
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() eh, serio idę się czegoś pouczyć bo będzie płacz i zgrzytanie zębichami ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:14.