|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3242 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3243 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I nikt sie nie czepiał że pracowałaś po 7,5godzin a nie 8? a czy up wiedziało o tym i czy oni ingerują w to po ile kto pracuje i czy wogole ktoś to sprawdza? bo ja sie obawiam ze jeśli bede pracowac po 6h od poniedzialku do piatku to bede musiała jeszcze pracowac 6h w sobote i 4h w niedziele zeby wyszlo te 40h tygodniowo!! i z wolnego w soboty i niedziele nici..... ![]()
![]() |
#3244 |
Zakorzenienie
|
Ja też na stazu pracuje 7,5 godziny zresztą tak samo jak moje dziewczyny
![]() małaPAulina jesli sami nie wychodza z taką inicjatywą mozesama od czasu się zapytaj czy mogłabyś cos zrobić, czasem moze być tak że czekają na Twoją inicjatywe ![]() ![]() do mnie ostatnio dyrektorka znów "sie dopytywała czy wybrałam już OFE ja ze nie i pók ico nie bede dopiero jak bede miec już etat to wtedy sobie wybiore ,a ona na siłe i koniecznie mnie chciała przekonać na jeden, "chcesz pracować?? ja oczywiscie ze tak - to dobrze dobrze bo mi sie podobasz nie ukrywam gramy w otwarte karty, myśl pozytywnie pamętaj ! o tak do mnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3245 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie rozumiem. co odkładać? OFE i tak będziesz musiała wybrać i tak. jak wybierzesz OFE to nic ci ze stypendium stażowego nie ubędzie. i tak z tego stypendium brutto są odprowadzane składki do ZUSu, jak wybierzesz OFE to z tego co pójdzie do ZUSu część pójdzie do OFE, a nie całość do ZUS. Więc jeśli chodzi o twoje wynagrodzenie za pracę NIC się nie zmieni po wyborze OFE. Chyba, że źle zrozumiałam co napisałaś, ale wydaje mi się, że o to Ci chodziło mówiąc, że nie masz z czego odkładać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3246 |
Wtajemniczenie
|
Za dwa tygodnie kończę staż
![]() Byłam na pół roku, wykorzystalam 5 dni wolnego. Tzn że teraz, w te dwa tygodnie, mogę spokojnie, bez konsekwencji, wykorzystac pozostałe siedem i nie będą mieli prawa w pracy się buntować? ![]()
#3247 |
Zakorzenienie
|
Nie bedą mieli te dni Ci się należą.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3248 |
Raczkowanie
|
CZY KTOŚ SPRAWDZA PRZEPRACOWANE GODZINY NA STAZU? I CZY JA LUB PRACODAWCA GDZIES TO ZAPISUJE ILE SIE PRACOWALO DANEGO DNIA CZY COS TAKIEGO????
![]()
#3249 |
Zakorzenienie
|
Pisałam Ci już że nie zapisujesz tego nigdzie, to nie praktyki. Pisałam Ci jak ja pracowałam, też nie przez 8 godzin dziennie, staż skończyłam, zaświadczenie z UP dostałam, wszystko ok. Jak tak Cię to martwi, zapytaj może w UP o to. Poza tym nie każdy pracuje 8 godz dziennie, na stażu masz zapoznać się też praktycznie z pracą na danym stanowisku i pracujesz tak jak inni pracownicy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3250 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ok. dziekuje za odpowiedz!
![]() |
#3251 |
Zakorzenienie
|
a ja mam staż przedłuzony od dzis do w sumie nie wiem kiedy, bo w UP nie byłam jeszcze umowy podpisać :d PITa już dawno dostalam, jeszcze w grudniu i mam już złozonego do US :p wyszło mi że dostane jeszcze 150 zł zwrotu podatku :d
#3252 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3253 |
Wtajemniczenie
|
Ja pracowałam po sześć godzin, bo tak mi z autobusami pasowało. Tzn w UP dowiedziałam się, że staż trwa 8 godzin, ale tyle nie byłam im potrzebna
![]() PS. Dziś wzięłam wolne na te 7 dni. Koniec stażu słodki się zbliża ![]()
#3254 |
Zadomowienie
|
Fajnie masz :P Kiedyś kierowniczka puściła mnie o 13 bo nie miała dla mnie żadnej roboty, a na następny dzień dostała opieprz od dyrektora czemu stażystka wcześniej wyszła
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3255 |
Przyczajenie
|
Cześć. Mam pytanko
Co jesli zaczęłam staż w grudniu a wyplate dostalam w styczniu??? Czy musze zlozyc PIT-a? |
![]() ![]() |
![]() |
#3256 |
Zakorzenienie
|
ja miałam staż od pażdziernika do początku stycznia i po stażu dostałam 2 pity, 1 obejmował wypłaty, które odebrałam w 2008 roku a drugi wypłaty odebrane w 2009 roku. grudniową wypłatę odbierałam w styczniu i jest ona na picie na 2009 rok, z którego rozliczam się dopiero za rok. u Ciebie pewnie jest tak samo, inaczje dostałabyś pit.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3257 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie. Z czym mam iść do lekarza. Kiepsko sie czuje i chciłabym dostać na kilka dni zwolnienie. Musze miec zaswiadczenie ze jestem ubezpieczona, a w przypadku L4 to jakies dane są potrzebne? To dla mnie nowa sytuacja wiec wole sie wczesniej zapytac co i jak...
#3258 | |
perfumove love
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3259 |
Raczkowanie
|
hej! Mam pytanko! Chcąc wziąść wolne musiałyście pisac jakies podanie do pracodawcy o wolne? i dołańzałyście to potem do listy obecnosci ktorą potem zanosiłyście do up? bo mi tak babka w up powiedziała! dziwne troche żeby podanie o wolne pisać. A jeśli pisałyście to jak zaczynałyście takie podanie i wogole
![]()
#3260 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#3261 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tego co wiem nie możesz pobrać dni wolnych z góry, chyba że jest to ostatni miesiąc stażu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3262 |
Przyczajenie
|
![]()
witam
dużo tu pomocnych odpowiedzi,dobrze wiedzieć że nie jestem sama z tym wszystkim ![]() ![]() czy ktoś spotkał się z kontrolą z zewnątrz na stażu?? tzn czy ktoś chodzi i kontroluje czy uczęszcza się na staż??czy wystarczy podpisać listę obecności i to wystarczy do przedstawienia w UP ?? Pozdrawiam wszystkich stażystów |
![]() ![]() |
![]() |
#3263 |
Raczkowanie
|
witam dziewczyny , mam prośbę do Was powiedzcie mi jak rozumiecie treść listu. Może jeszcze trochę wstępu . W lutym złożyłąm podanie o umożliwienie odbycia stażu w urzędzie gminy w której mieszkam, pani powiedziała że jest wielu chętnych i że kierownictwo sobie wybierze osoby które chce przyjąć na staż. Także nie byłąm nastawiona do tego pozytywnie, myślałam nawet nad przeprowdzką do innego miasta i przeniesienie swoich papierów do urzędu pracy w tym mieście. Dziś dostałam list z urzędu gminy i w sumie nie wiem co mam o tym myśleć także proszę was o pomoc oto treść listu : "W odpowiedzi na złożone podanie o umożliwienie odycia stażu w Urzędzie Gminy ..... informuję, iż w Powiatowym Urzędzie Pracy w ..... został złożony wniosek na organizację stażu. Z chwilą otrzymania pozytywnej decyzji z Powiatowego Urzędu Pracy Pani podanie zostanie rozpatrzone ponownie". Z góry dziękuję za odpowiedzi
|
![]() ![]() |
![]() |
#3264 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jak wasi pracodawcy reagują na to, że musicie się zwalniać do UP zawozić te listy? każą Wam odpracowywać godziny? I czy UP wyznacza konkretny dzień na dostarczenie listy obecności? I też jestem ciekawa tego, co napsiała Ewelele: "czy ktoś spotkał się z kontrolą z zewnątrz na stażu?? tzn czy ktoś chodzi i kontroluje czy uczęszcza się na staż??czy wystarczy podpisać listę obecności i to wystarczy do przedstawienia w UP ??" No bo przecież możmey pracować w różnym systemie zmianowym i nigdzie się nie zaznacza w jakich godzinach jest się na stażu, więc jakby mieli to sprawdzić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3265 |
Wtajemniczenie
|
Jak byłam na stażu to listy obecności wysyłałam faksem, więc może lepiej zadzwoncie i zaptajcie czy u Was tez tak mozna.
Jesli chodzi o kontrole to czasem dzwonili, ale to w sumie bez sensu bo kazdy mógł sie za mnie podac przeciez nie znaja mojego głosu. A u mnie nadal cisza w związku z dec. o organizacje stazu.
#3266 | |
perfumove love
|
Cytat:
Powodzenia! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3267 |
Zadomowienie
|
Od dzis jestem na stazu i dowiedzialam sie wreszcie czegos konkrentnego na temat stypenium za staz - moje wczesniejsze informacje jakie dostalam od kolezanki pracujacej w UP byly bledne, po prostu sie pomylila - w rzeczywistosci bede dostawac tyle, ile pisalo kilka z Was, czyli 670 zl
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3268 |
Zadomowienie
|
kończę staż za 1,5 tygodnia i czekam na decyzje z UP czy mi przedłużą na kolejne pół roku-bardzo chciałabym,żeby tak było....ale słyszałam niestety,że UP nie ma już pieniędzy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3269 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja listą sie nie zajmowałam wogóle. Codziennie wpisywałam sie do ksiazki tak jak "normlani" pracownicy a resztą zajmował sie dział kadr.
![]() |
#3270 |
Zakorzenienie
|
u mnie nie było problemów z wyjściem do UP raz w miesiącu, wpisywałam się tylko w zeszyt wyjść służbowych i szłam. nie odrabiałam, tylko wyjścia prywatne się odrabiało. w końcu to nie ta instytucja była moim pracodawcą tylko UP i mieli obowiązek mnie puścić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:51.