Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy - Strona 105 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-27, 15:21   #3121
cotecek777
Przyczajenie

Question Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy

Moja ginekolog tez mówiła ze nie widział jeszcze ciąży z prawidłowym użyciem prezerwatywy, ale jak już pisałam ja zawsze panikuje. a kochałaś się zaraz po odstawieniu, znaczy po krwawieniu z odstawienia czy trzeba trochę poczekać?nie orientuje się w tym bo to były moje pierwsze tabletki i bardzo chętnie do nich wrócę co do durexów to moj facet wlasnei ich uzywa...wydawalo mi sie ze one sa dobre, ale skoro mowisz ze pekaja, to moze polecisz mi jakies inne?
cotecek777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 15:27   #3122
santos
Zakorzenienie

GG do santos
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy

Cytat:
Napisane przez cotecek777 Pokaż wiadomość
Moja ginekolog tez mówiła ze nie widział jeszcze ciąży z prawidłowym użyciem prezerwatywy, ale jak już pisałam ja zawsze panikuje. a kochałaś się zaraz po odstawieniu, znaczy po krwawieniu z odstawienia czy trzeba trochę poczekać?nie orientuje się w tym bo to były moje pierwsze tabletki i bardzo chętnie do nich wrócę co do durexów to moj facet wlasnei ich uzywa...wydawalo mi sie ze one sa dobre, ale skoro mowisz ze pekaja, to moze polecisz mi jakies inne?
Od razu po. Nie ma po co czekac, chyba ze masz taka fantacje. Durexy sa dobre, ale ZWYKLE. Te niebieskie Durex, a nie EXTRA SAFE (z muszelka na pudelku). Uzywalam tez sensation (smakowe - ladnie pachna jak ktos nie lubi smrodu latexu ) i tez byly ok. Tylko te Extra Safe robia problemy, chyba dlatego, ze sa troche za male na mojego mena i zle sie je zaklada. I pamietac trzeba, ze nalezy je kupowac w aptece gdzie sa dobrze przechowywane, a nie w kiosku, gdzie cale lato smaza sie na sloncu na wystawie. Tyle. W Polsce kupowalam tez Unimile i tez byly ok.
Ja juz nigdy nie wroce do tabletek. NIGDY.

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 16:21   #3123
cotecek777
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
Od razu po. Nie ma po co czekac, chyba ze masz taka fantacje. Durexy sa dobre, ale ZWYKLE. Te niebieskie Durex, a nie EXTRA SAFE (z muszelka na pudelku). Uzywalam tez sensation (smakowe - ladnie pachna jak ktos nie lubi smrodu latexu ) i tez byly ok. Tylko te Extra Safe robia problemy, chyba dlatego, ze sa troche za male na mojego mena i zle sie je zaklada. I pamietac trzeba, ze nalezy je kupowac w aptece gdzie sa dobrze przechowywane, a nie w kiosku, gdzie cale lato smaza sie na sloncu na wystawie. Tyle. W Polsce kupowalam tez Unimile i tez byly ok.
Ja juz nigdy nie wroce do tabletek. NIGDY.

bardzo Ci dziękuje trochę mnie uspokoiłaś ..może jednak się zdecyduje na jakieś igraszkija do tabletek nic nie mam ale musiałam je odstawić bo mam za wysokie cisnienie...ale dawały mi komfort i nie musiałam się martwić o ewentualna ciąże teraz będzie gorzej a jak się jeszcze naczytałam o skutkach jakie są po odstawieniu to już wogole zeswiruje chyba...

---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ----------

Dziewczyny czekam jeszcze na wasze opinie na ten temat...będę wdzięczna i spokojniejsza..
Stary 2009-02-27, 17:10   #3124
KALLISTE
Rozeznanie

DUREX są najlepsze i nigdy odpukać nie pekły. A fajne sa ELITE i owocowe. Extra Safe nie uzywałam wiec nie wiem. A Unimile i inne niestety zdarza się ze pękają. Wiem z doświadczenia. Polecam Durexy.
A co do innych metod to jest jeszcze mierzenie temperatury albo testery płodności. Ja mam DONNA na przykład. Co do działania to nie wiem bo musze wypróbować go. Niebawem to zrobię. No i są inne jakies tam przyrządy do ustalania dni płodnych ale one głownie opieraja sie na pomarze temp. chyba.
KALLISTE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 17:22   #3125
cotecek777
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez KALLISTE Pokaż wiadomość
DUREX są najlepsze i nigdy odpukać nie pekły. A fajne sa ELITE i owocowe. Extra Safe nie uzywałam wiec nie wiem. A Unimile i inne niestety zdarza się ze pękają. Wiem z doświadczenia. Polecam Durexy.
A co do innych metod to jest jeszcze mierzenie temperatury albo testery płodności. Ja mam DONNA na przykład. Co do działania to nie wiem bo musze wypróbować go. Niebawem to zrobię. No i są inne jakies tam przyrządy do ustalania dni płodnych ale one głownie opieraja sie na pomarze temp. chyba.

z tego co już tu czytałam to po odstawieniu tabletek to nawet mierzenie temperatury nie daje pewności co do dni płodnych chyba po prostu zastosuje prezerwatywę i będę się modlić o to żeby nic się nie stało-w końcu skoro innym udało się nie wpaść to może i mnie się uda wiem jestem żałosna ale nie chciałabym jeszcze mieć dzidziusia, dlatego tak wypytuje czy Wam gumki wystarczyły. Dziekuje za wszelkie odpowiedzi
Stary 2009-02-27, 18:44   #3126
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
z tego co już tu czytałam to po odstawieniu tabletek to nawet mierzenie temperatury nie daje pewności co do dni płodnych chyba po prostu zastosuje prezerwatywę i będę się modlić o to żeby nic się nie stało-w końcu skoro innym udało się nie wpaść to może i mnie się uda wiem jestem żałosna ale nie chciałabym jeszcze mieć dzidziusia, dlatego tak wypytuje czy Wam gumki wystarczyły. Dziekuje za wszelkie odpowiedzi
Mozesz sobie dla komfortu kupic tez jakis lubrykant, bo przy intensywnych igraszkach czesto jest suchawo, jedkan tarcie o gume powoduje wieksze parowanie naturalnego sluzu ;-). A jak jest tak strasznie malo poslizgu to i zle to na prezerwatywe wplywa, poza tym mozesz czuc dyskomfort. Ja uzywam Durex Sensilube i polecam, jest bezzapachowe, bez fajerwerkow itd, delikatne i naturalne, dobrze sie sprawdza. W Polsce mozna tez kupic KY Jelly bodaj firmy Johnsson&Johnsson i tez jest ok, chociaz ja wole Sensilube.
Powiem ci, ze tu gumki wsrod studentow sa baardzo popularne (maja je za free) i jakos nikt w ciazy nie chodzi, a grzmoca sie wszysy ;-). To naprawde skuteczna metoda, uzywaj i nie przejmuj sie, a z tabletkami uwazaj, szkoda twojego zdrowia jesli masz podwyzszone cisnienie. Jesli masz jakiekolwiek problemy z krwioobiebiem odradzam tabletki.

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
Stary 2009-02-27, 18:48   #3127
gissh
Raczkowanie

Cytat:
Tu nie chodzi o bycie czy też nie bycie żałosnym, tylko raczej o brak gotowości na macierzyństwo, nie tylko u Ciebie ale i u wielu innych dziewczyn... Ale z drugiej strony jeśli decydujemy się na współżycie to trzeba się liczyć ze wszystkimi możliwymi konsekwencjami i tak naprawdę żadna antykoncepcja, nawet ta prawie stuprocentowa, nie zwalnia nas z tego obowiązku...
Tak sobie myślę jaka to ironia losu: ktoś się modli żeby nie zajść w ciążę a ktoś inny wszystko by oddał żeby w niej być, zeby zostać matką...

Ale poważnie walnęłam... Taki mam dzisiaj dzień pełen przemyśleń... Pozdrawiam

Edytowane przez gissh
Czas edycji: 2009-02-27 o 18:51
gissh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 18:49   #3128
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
nie jesteś żałosna.
znam pary które tylko na gumkach idąod początku i tak np przed 7-10 lat nie mają dziecka,więc spoko.też polecam durexy.od kiedy odstawiłam tylko te kupujemy pakowane po 12 sztuk i póki co jest Ok.
a podobno pekają te supercienkie,więc ich nie kupujemya poza tym to i clasic i te przedłużające itd-juz nie pamiętam jak one się nazywają

.

Edytowane przez dygotka8
Czas edycji: 2009-02-28 o 13:52
dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 20:55   #3129
cotecek777
Przyczajenie

dzięki dziewczynychyba tego potrzebowałam, żeby moja chora psycha przestała świrować....mam nadzieje ze wszystko pójdzie oki i ze nie bede cierpiec jak co poniektóre z was po odstawieniu tabsow...buzki i raz jeszcze dzieki za odpowiedzi..chetnie poczytam jeszcze jakies
Stary 2009-02-28, 10:59   #3130
gryzelda
Zadomowienie

Ja durex nie polecam! stanowczo! zawsze kupywane w aptece: ellite, clasic extra safe na nich wpadlam poprostu pekla i wpdaka
gryzelda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-28, 11:07   #3131
dygotka8
Zakorzenienie

.

Edytowane przez dygotka8
Czas edycji: 2009-02-28 o 13:52
dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 14:27   #3132
agusiek123
Zadomowienie

Witam
Chciałam się poradzić otoz biorę tabletki od 2 lat i zaczely się moje problemy mianowicie krwawienie miedzy cyklami co sugeruje zapewne, że są już za słabe itd. Właśnie skonczylam opakowanie i postanowilam odstawic tabletki moze na rok .. jeszcze nie wiem Ale mam pytanie otoz przed braniem tabletek mialam strasznieee bolesne cykle :/ Przy braniu tabletek oczywiscie mialam noramalne zadnego bolu no i teraz się boje tego bólu po odstawieniu ... czy ktos juz mial z Was taka sytuację ?
Stary 2009-03-01, 15:10   #3133
marta6704
Zakorzenienie

A ja mam mój pierwszy okres od odstawienia tabsów( jak w zegarku idealnie na czas), czuje się okropnie, od rana ani chodzić, ani leżeć nie mogłam, żadne tabletki przeciwbólowe nie chciały działać i musiałam wziąć aż 4 żeby nie bolało przez 3 godziny ( właśnie znów zaczyna boleć ehh).

Jeszcze 2 miesiące i wracam do tabsów bo jednak z moimi okresami nie daje sobie rady.
marta6704 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 15:13   #3134
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez gryzelda Pokaż wiadomość
Ja durex nie polecam! stanowczo! zawsze kupywane w aptece: ellite, clasic extra safe na nich wpadlam poprostu pekla i wpdaka
Kazde ci moga peknac raz na jakis czas, taka ich uroda, w koncu nie sa ze stali. A jak pekalo ci duzo to znaczy, ze byly zle zalozone.

Cytat:
Napisane przez agusiek123 Pokaż wiadomość
Witam
Chciałam się poradzić otoz biorę tabletki od 2 lat i zaczely się moje problemy mianowicie krwawienie miedzy cyklami co sugeruje zapewne, że są już za słabe itd. Właśnie skonczylam opakowanie i postanowilam odstawic tabletki moze na rok .. jeszcze nie wiem Ale mam pytanie otoz przed braniem tabletek mialam strasznieee bolesne cykle :/ Przy braniu tabletek oczywiscie mialam noramalne zadnego bolu no i teraz się boje tego bólu po odstawieniu ... czy ktos juz mial z Was taka sytuację ?
A nie mozesz po prostu jesc srodka przeciwbolowego i/lub rozkurczowego?

Santosowa rzezba ;-)

Edytowane przez santos
Czas edycji: 2009-03-01 o 15:24
Stary 2009-03-01, 15:20   #3135
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
A nie mozesz po prostu jesc srodka przeciwbulowego i/lub rozkurczowego?
Santos...
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 15:25   #3136
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez _Emi_ Pokaż wiadomość
Santos...
sory, juz poprawilam

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2009-03-01, 19:23   #3137
slonneczko123p
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agusiek123 Pokaż wiadomość
Witam
tez biore tabletki juz drugi rok i tez mialam plamienia, przez miesiac, akurat mialam wizyte u mojej gin i ona zpaisala mi cyclo3forte i powiedziala ze to normalne, ze sie zdarza, ze nie jestem pierwsza itp. rzeczywiscie po tych tabletkach mi przeszlo. w necie poczytalam, ze niektore dziewczyny mimo tych tabletek (cyclo3forte) krwawia po kilka miesiecy a lekarze nie wiedza co im jest. moze po prostu trzeba zmienic pigulki anty.

córka lipiec 2012
Aniołek 26.05.2015- 5tc

Edytowane przez slonneczko123p
Czas edycji: 2009-03-01 o 19:28
slonneczko123p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 22:38   #3138
butterfly92
Zadomowienie

Dziewczyny a czy wy np odstawiacie tabletki na czas swiat? Ksiadz nie odpusci grzechów jak bedziemy w czasie cyklu.. A napewno niektórym z was zalezy na pojsciu do komuni... ja jestem katoliczką i tak sie własnie zastanawiam...
butterfly92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 22:44   #3139
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez butterfly92 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a czy wy np odstawiacie tabletki na czas swiat? Ksiadz nie odpusci grzechów jak bedziemy w czasie cyklu.. A napewno niektórym z was zalezy na pojsciu do komuni... ja jestem katoliczką i tak sie własnie zastanawiam...
wybacz... ale w ogóle nie rozumiem pytania
skoro uprawiasz seks przedmałżeński to co Ci da odstawienie tabsów na czas świąt?
znam tylko jedno słowo, które określa coś takiego...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Edytowane przez Marwari
Czas edycji: 2009-03-01 o 22:52
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 22:50   #3140
marta6704
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
skoro uprawiasz seks przedmałżeński to co Ci da odstawienie tabsów na czas świąt?
tu się zgadzam.

Santos: Na mnie przeciwbólowe ani rozkurczowe za bardzo nie działają, teraz mam przepisane od gina tabletki przeciwbólowe i dzisiaj wziełam ich 6 zeby jakoś funkcjonować.
marta6704 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 09:33   #3141
LOLA7
Rozeznanie

butterfly92
Ja też za bardzo nie rozumiem twojego pytania. Ja tez jestem katoliczką ale jak uprawiałam seks to poprostu do spowiedzi nie chodziłam bo dla mnie to zakłamanie że ktoś uprawia seks a na święta idzie do spowiedzi chociaż i tak wie że po swiętach będzie dalej seks uprawiał. Ja przez kilka dobrych lat dlatego nie chodziłam do spowiedzi.
LOLA7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 09:57   #3142
Anusia_piekniusia
Wtajemniczenie

Hej Dziewczyny!
Ja odstawiłam tabletki anty 6 m-cy temu. Pisałam tu na wątku jakie objawy przechodziłam - czyli prawie wszystko co najgorsze . Jedno było ok - od razu po odstawieniu miałam okresy regularne jak w zegarku tzn jak po tabsach. Cieszyłam się wtedy jak głupia, że chociaż z tym nie mam problemów...
A teraz na @ czekam juz 58 dni . Byłam u gina i ona mi powiedział, że czasami jest tak, że po odstawieniu tabsów organizm ciągnie jeszcze przez jakiś czas tak jakby je odstawał i stąd te regularne cykle. No a teraz mam niby skutki odstawienia. Tylko w takim razie skąd wcześniej inne objawy odstawienia (wypadanie włosów, ogromny łupież cera - pryszcze, depresja itp) Przepisał mi luteinę na wywołanie okresu, brałam ją 5 dni i nic. Jutro idę na kontrolę i zobaczymy....
Chyba jak sporo dziewczyn na tym wątku żałuję, że wogóle je brałam . A brałam aż 7 lat. A jak czytałam tu przypadki dziewczyn, którym tabsy wogóle rozwaliły cały organizm to aż się boję.

Miała któraś z Was takie prablemy ??
Anusia_piekniusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 11:34   #3143
gissh
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny, może buterfly92 jest np. mężatką i w zwiazku z tym nie uprawia seksu przedmałżeńskiego? W takim wypadku miałaby o jeden grzech mniej - bo zostałaby tylko antykoncepcja...
Ja osobiście też jestem katoliczką i przez wiele lat przedmałżeńskiego seksu+pigułek, a potem już tylko pigułek z tych samych powodów co LOLA7 nie chodziłam do spowiedzi...
Na pomysł świątecznego zaniechania seksu i/lub brania pigułek chyba bym nie wpadła
Stary 2009-03-02, 11:53   #3144
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez gissh Pokaż wiadomość
Dziewczyny, może buterfly92 jest np. mężatką i w zwiazku z tym nie uprawia seksu przedmałżeńskiego? W takim wypadku miałaby o jeden grzech mniej - bo zostałaby tylko antykoncepcja...
Ja osobiście też jestem katoliczką i przez wiele lat przedmałżeńskiego seksu+pigułek, a potem już tylko pigułek z tych samych powodów co LOLA7 nie chodziłam do spowiedzi...
Na pomysł świątecznego zaniechania seksu i/lub brania pigułek chyba bym nie wpadła
w innym wątku pisała, że ma chłopaka więc raczej nie jest mężatką

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 13:15   #3145
gissh
Raczkowanie

Cytat:
w innym wątku pisała, że ma chłopaka więc raczej nie jest mężatką
No to dwa grzeszne uczynki jak nic

Ale pomysł z przerwaniem brania tabsów na czas świąt naprawdę jest the best
Stary 2009-03-02, 13:52   #3146
Sweetangel171
Raczkowanie

cześć dziewczyny. Ja brałam tabletki przez ponad 2 lata ale miesiac temu odstawiłam bo przez nie pojawiały mi sie guzki na piersi... nie ukrywam ze tabletki byly dla mnie straszna wygoda, tak jak dla kazdego, ale zdrowie wazniejsze. Ja mam jakies schizy przez to ze juz nie biore tabletek. Cykl rozpoczal sie u mnie 8 lutego, od tego czasu nie kochalam sie moim facetem w sposob tradycyjny. Ostatnio w piatek chlopak namowil mnie do seksu analnego ( byl to 20 dzien cyklu). Oczywiscie wytrysk byl na zewnatrz. Od soboty boli mnie podbrzusze w tym miesjcu i taki bol jak bolalo mnie przed okresem...a do okresu jeszcze jakis tydzien jesli cykl bedzie trwal 28-30 dni, a tego dokladnie nie moge okreslic bo to pierwszy miesia po odstawieniu. Pamietam rowniez ze jak nie bralam tabletek to tez mialam bole po owulacji... koleznaka mi dzis pisala ze tez ma takie delikatne bole juz na tydzien przed okresem...moze i schizuje

Edytowane przez Sweetangel171
Czas edycji: 2009-03-02 o 13:56
Sweetangel171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 14:44   #3147
dmoc4
Raczkowanie

GG do dmoc4

Cytat:
Napisane przez butterfly92 Pokaż wiadomość

Że co???!!!!!!!! Ja tam się nie spowiadam z TYCH RZECZY Tak po prawdzie to nie chodzę do spowiedzi przez to jak moje poprzedniczki.

Bo ja czegoś nie rozumiem, jak się nie bierze tabletek i nie bzyka przez święta to nie ma grzechu i można iść do spowiedzi. Ale to, że przed świętami się współżyje i po świętach też,oczywiście z chłopakiem a nie mężem, to się to do grzechu nie zalicza,faktycznie pytanie the best

A ja jestem z tych, którzy twierdzą, że niech się ksiądz na temat antykoncepcji i rodzenia i wychowywania dzieci nie wypowiada lepiej.

Edytowane przez dmoc4
Czas edycji: 2009-03-02 o 14:51
dmoc4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 15:05   #3148
LOLA7
Rozeznanie

No dlatego dla mnie te nauki przedślubne sa jakims nieporozumieniem bo czego ma nas nowego nauczyć babka od planowania rodziny a co gorsze np ksiądz:P U mnie jeszcze jak nas ta lekarka uczyła metod naturalnych to faceci tez przy tym musieli być więc było smiechu co nie miara jak zaczeła np mówić o gęstości śluzu masakra!!

Dobra ale wracając do tematu.
Mi jak pisałam wczesniej strasznie po odstawieniu przetłuszczają się włosy dzisiaj rano kupiłam po raz pierwszy jakiś z tanich szamponów (w moim przypadku to timotej zielony jakis oczyszczający specjalnie do przetłuszczajacych się włosów) jutro zdam wam realacje czy choć troszkę się sprawdził.
Stary 2009-03-02, 15:16   #3149
gissh
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez LOLA7 Pokaż wiadomość
Mi jak pisałam wczesniej strasznie po odstawieniu przetłuszczają się włosy dzisiaj rano kupiłam po raz pierwszy jakiś z tanich szamponów (w moim przypadku to timotej zielony jakis oczyszczający specjalnie do przetłuszczajacych się włosów) jutro zdam wam realacje czy choć troszkę się sprawdził.
No to czekam na Twoje sprawozdanie bo tak jak pisałam kilkanaście postów wczesniej też mam straszny problem z przetłuszczaniem się włosów po odstawieniu i jak narazie nie znalazłam niczego co by mi choć trochę pomogło... Pozdrawiam
Stary 2009-03-02, 15:38   #3150
LOLA7
Rozeznanie

No mam nadzieję że pomorze ja byłam w sklepie i chciałam jakiś zwykły ziołowy ale nie mieli najzwyklejszym był właśnie ten timotej. no ale sie zobaczy jak nie zadziała to pójdę polować na następny szampon:P
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości