|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4441 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4442 |
Nie depcze krokusów
|
Hahaha, doskonale
![]()
![]() |
#4443 |
Zakorzenienie
|
A u mnie komfort fizyczny=komfort psychiczny. Ale skoro dla Ciebie noszenie soczewek to męka to faktycznie lepiej zrobisz jak się przerzucisz na okulary.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4444 |
Nie depcze krokusów
|
Zaszłam dziś do Contempo i zobaczyłam, że za 39zł mają Clear Care, tylko nie przyczaiłam jaka pojemność. To nie jest przypadkiem inna nazwa AOSeptu? Gdyby to było to i duża pojemność, byłabym wniebowzięta. Na ich stronie nie ma tego płynu (jak i EyeOxy, czyli Biofinity - 44zł za parę).
![]() |
#4445 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak zaczęto aplikować pierwsze twarde soczewki to w ogóle nie było zaleceń ile w nich można chodzić. Niektórzy nosili kilka lat te same soczewki. Dopiero po jakimś czasie ktoś zauważył związek pomiędzy częstotliwością występowania infekcji a czasem noszenia tej samej pary soczewek. Cytat:
![]() Cieszę się, że wykładzik o Dk/t został przez Ciebie pozytywnie przyjęty ![]() A co do hydrożeli to tak jak Malla napisała chodziło mi o to że jeżeli ktoś ma wybór to lepsze są silikonowo hydrożelowe ale jeżeli są one źle tolerowane a w hydrożelach jest wszystko OK to można je spokojnie nosić. czego najlepszym przykładem jest lalaith |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4446 |
Nie depcze krokusów
|
Fiolka - pisałaś w pewnym poście o Purevision, ze mają zaokrąglone krawędzie i to jest lepsze dla oka, choć może być mniej komfortowe. Napiszesz coś więcej?
![]() |
#4447 |
Wtajemniczenie
|
Kształt krawędzi ma wpływ na komfort noszenia soczewek zwłaszcza tuż po założeniu. Im bardziej ostra czyli cieńsza krawędź tym większy komfort ( mniejsze tarcie o powiekę, mniejsze uczucie ciała obcego). Tę różnicę czuć zwłaszcza tuż po założeniu, bo później jak oko się już przyzwyczai różnica w komforcie noszenia jest mniejsza.
Soczewki Oasys, które przez wiele osób są cenione za szybką adaptacje i duży komfort tuż po założeniu posiadają właśnie taką ostrą krawędź. Jak łatwo się domyślić ostra krawędź ma swoje minusy, częściej powoduje wgłębienia spojówki i łatwiej może uszkodzić nabłonek spojówki. W soczewkach pure vision zastosowano zaokrągloną krawędź. Wiadomo że zaokrąglona krawędź będzie grubsza na brzegu niż ostre zakończenie dlatego też początkowo taka soczewka będzie bardziej odczuwalna pod powiekami przez co mniej komfortowa. Jest za to bezpieczniejsza, ponieważ zmniejsza prawdopodobieństwo uszkodzenia nabłonka spojówki. Kształt krawędzi nie miał za bardzo znaczenia przy hydrożelach bo one są na tyle elastyczne że nie uszkadzają nabłonka natomiast w przypadku silikonowych soczewek, które są bardziej sztywne trzeba kontrolować jak krawędź soczewki oddziałuje na oko. tutaj http://www.clspectrum.com/article.aspx?article=12869 są ładne zdjęcia krawędzi soczewek. Pierwsze od lewej Oasys, dalej Air Optix, po prawej Pure vision. tutaj http://www.siliconehydrogels.org/in_...ice/may_06.asp klikając na zdjęcia można obejrzeć filmik, przedstawiający obraz z lampy szczelinowej u osoby której krawędzie soczewki dosyć mocno odcisnęły się na spojówce. |
![]() ![]() |
![]() |
#4448 |
Raczkowanie
|
A wiecie cos na temat BIOXÓW Eyeye?? bo kupilam je z racji, ze skonczyly mi się Purevision (po ktorych notabene bardzo piekly mnie oczy ostanio..), a optyk mial tylko te na sztuki, i bardzo dobrze mi się je nosi jak na razie, wiecie cos więcej na ich tamat?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4449 |
Nie depcze krokusów
|
Fiolka - o rany, noszę taki sztylet na oczach?
![]()
![]() |
#4450 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4451 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do płynu AOSept to już się przyzwyczaiłam do pojemnika, właściwie cały system okazał się wygodniejszy :P Mam za to wątpliwości co do jego skuteczności, rano zawsze widzę jakiś osad na soczewkach ![]() Znalazłam jeszcze dwa płyny z nadtlenkiem wodoru dostępne na polskim rynku: B&L EasySept EyeEye Monosept testował ktoś? |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4452 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4453 |
Nie depcze krokusów
|
Fiolka - a jaki taki sztylet może mieć wpływ na sieć naczynek u osoby, która ma je bardzo widoczne? Może dlatego wystają mi jeszcze bardziej? :/
Lalaith - w Elefancie, nieco inna szata graficzna niż rzecze google. Jazzlyn - dziękuje, skoczę w takim razie zobaczyć jaka to pojemność. W Polsce jest jeszcze Zeiss Peroxyd. Moje rano są krystalicznie czyste, unikam jak mogę kontaktu z palcami, oczywiście w miarę możliwości ![]()
![]() |
#4454 |
Raczkowanie
|
dziewczyny czy wy stosujecie kosmetki do makijarzu specjalne do szkieł kontaktowych?? słyszalam ze jest np kredka do oczów specjalna przy szkłach kont
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4455 |
Wtajemniczenie
|
Ja miałam porównanie Oasysy i Optixy. Optixy długo się przystowują do oka, poza tym uczucie dyskomformtu czuje juz po 12h a funckjonuje czasem dluzej bo np 16h. Czułam jak moje oko robi się przy nich jak papier ścierny (wysuszenie) i pod koniec dnia dużo widniejących żyłek. Oasysy taki sam komfort przy noszeniu,ale brak uczucia suchodzi, brak zyłek.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4456 |
Wtajemniczenie
|
Ja noszę soczewki od grudnia. Pierwszą parę miałam Oasys, które dostałam od okulistki po badaniu (powiedziała, że mogę je nosić 3 tygodnie, a w necie doczytałam, że praktycznie wszystkie J&J są dwutygodniowe). Wszystko było dobrze, bardzo dobrze mi się nosiło, tylko pierwszy tydzień trochę się męczyłam z uczuciem obcego ciała w oku (zazwyczaj to było w jednym punkcie, nie wiem, czemu). Potem kupiłam na spróbowanie Soflensy 59, bo je można kupić na pary. Oj... Z pierwszą parą męczyłam się okrutnie, ciągle coś mi przeszkadzało i nie mogłam nosić dłużej niż kilka godzin. Przy drugiej parze jest jakby lepiej, ale i tak dość często oczy robią się suche, czerwienieją. Jednego dnia wszystko jest dobrze, innego przeszkadzają mi bardzo. W aptece pani poleciła mi krople Hydrabak, wczoraj użyłam i mogłam nosić soczewki długo
![]() ![]() Niedługo rezygnuję z tabletek anty, może będzie mi się lepiej żyło z soczewkami. A jakie inne mogłybyście mi polecić, zamiast Soflensów? Bo jestem na etapie wyboru jakichś innych, i nie wiem, na co się zdecydować. |
![]() ![]() |
![]() |
#4457 |
Nie depcze krokusów
|
Nais - idź do lekarza, który ma duży wybór soczewek przy salonie, nie kupuj na własną rękę. Powiedz, że nie chcesz Oasys, bo są za drogie. Szkoda, że pacjenci nie są informowani o ich terminie wymiany i cenie przed doborem... :/ SL59 są najczęściej kupowane samowolnie, bo są tanie i łatwo dostępne w sklepach oraz na aukcjach.
![]() |
#4458 |
Wtajemniczenie
|
O, widzę że Fiolka jest z Poznania. Może mogłabyś mi polecić jakiś porządny salon optyczny? Przeczytałam kilka stron wątku i zauważyłam, że znasz się na tych sprawach
![]() Ja po dobór soczewek poszłam do salonu na Półwiejskiej, ale tamta pani nie jest chyba zbyt kompetentna, a soczewki każdemu daje te same, Oasys. Za wizytę skasowała 50zł, a ani słowa nie powiedziała o parametrach soczewek poza ich mocą. Dopiero dziś poszperałam w necie, trochę się dowiedziałam... Ta pani kazała mi też demakijaż robić przed wyjęciem soczewek... Zdrowy rozsądek kazał mi jej nie posłuchać. Malla, masz rację. Kwestia doboru soczewek jest traktowana dość lekko, mi znajomi polecali właśnie Soflensy, bo tanie i im odpowiadają. Chyba żadne z nich nie miało zrobionego porządnego badania, tak jak ja... |
![]() ![]() |
![]() |
#4459 |
Nie depcze krokusów
|
Nais - moja pierwsza babeczka od soczewek dobrała mi fajne okulary, dobrze przebadała, ale mimo że dysponowała soczewkami B&L i J&J różnych rozmiarów, dała mi za duże :/ Później mi zaproponowali gratis Oasys w ramach hmm... reklamacji? Stwierdziłam że kupię je, ale za to będę miała darmowe wizyty związane z ich doborem. I wyszłam na tym lepiej
![]()
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-03-01 o 21:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#4460 |
Wtajemniczenie
|
Malla, fajny gabinet ci się trafił
![]() Ja chyba muszę sobie poszukać innego, bo nawet nie wiem, co miałabym "reklamować" po takim czasie. Bo dopiero teraz przyszło mi do głowy, że soczewki mogły być źle dobrane (tym bardziej, że gdy patrzyłam mocno w bok, obraz robił się jakby podwójny). No nic, mam nadzieję że następnym razem trafię do lepszego okulisty, a i sama jestem bogatsza w wiedzę i jakieś doświadczenie. Nie dam się już tak łatwo zbyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4461 |
Nie depcze krokusów
|
Kolega podrzucił mi kupon zniżkowy do pewnego salonu na dobór, może pójdę dobrać jakieś kolorowe, chciałabym jednorazowo wypróbować.
![]() |
#4462 |
Zakorzenienie
|
Nais poczytaj wątek pisałyśmy o przeróżnych rodzajach soczewek.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4463 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam;] zdecydowałem sie na zmiane płynu do soczewek ze wzgledu na cene. Uzywałem SOLO CARE AQUA.Na allegro mozna kupic tanie płyny
B&L RENU Multiplus albo OPTI-FREE-EXPRESS który kupić i co sądzicie o tych płynach???????? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4464 |
Zadomowienie
|
A jakie masz soczewki? Zależy co komu odpowiada, u mnie dużo lepiej sprawdza się Opti-Free, poleciła mi go koleżanka bo narzekałam na Renu właśnie :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#4465 |
Wtajemniczenie
|
Ja wiem, że pisałyście
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4466 |
Przyczajenie
|
nosze soczewki Ciba Vision O2 OPTIX...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4467 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.staininggrid.com/ Renu powinnaś zdecydowanie omijać, AQuify to nasze europejskie Solo care, Opti-free też ma bardzo dobry wynik. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4468 |
Zakorzenienie
|
Ja używam Renu i sobie go chwalę więc nie wiem niby czemu ma go "zdecydowanie unikać".
|
![]() ![]() |
![]() |
#4469 |
Matka Smoka
|
marn - mnie przy Optixach świetnie sprawdza się EYEYE.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4470 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dodam jeszcze że zwyczajnie nie ufam firmie Renu po aferze z MoistureLoc który wycofali po tym jak jego użytkownicy nabawili się grzybicy rogówki a parę osób potrzebowało przeszczepu, ten płyn miał bardzo wysoki procent "plamienia" rogówki, badania wykazały to już w 2004 a dopiero gdy ludzie zaczęli tracić wzrok wycofali go ze sprzedaży, dopiero po 2 latach ![]() Edytowane przez Jazzlyn Czas edycji: 2009-03-02 o 21:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:24.