![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: ćwiczenia w ciąży
Tarasia ja bym z joggingu w ciąży zrezygnowała... gdzieś czytałam że to nie jest najlepszy pomysł no ale poszperaj w necie - powinnaś coś znaleźć na ten temat.
Z tego co mój lekarz mówi i co znalazłam w różnych artykułach to w naszym stanie można bez obaw uprawiać takie formy gimnastyki jak basen, ti-chi, joga, callanetics (nie wszystkie ćwiczenia - unikać brzuszków, ćw. na wewnętrzną stronę ud - nie wiem czemu ![]() Alka Ja chodzę na pilates i jak są jakieś ćw. w stylu brzuszków to instruktorka je dla mnie modyfikuje - czyli wniosek taki że w ciąży brzuszków niet! Ogólnie zasada jest taka że jak jakieś skłony się robi to brzuch musi być zawsze pomiędzy udami - czyli robimy to w duzym rozkroku. Oprócz tego ćwiczę również pośladki z Tamilee Weeb bo mi strasznie cellulitem obrosły (trening 30 min ale nie polecam dla osób które nigdy nie ćwiczyły tych partii mięśni). Myślę że przyda się to podczas porodu, bo wzmacniają również uda - a jak będę rodzić na stojaco np. albo w jakiejs innej pozycji to będzie mi łatwiej wytrzymać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
O prosze a moj ginekolog zabronil mi jakichkolwiek cwiczen na miesnie brzucha robic reszte owszem i plywanie szybki marsz ale nie bruch i mam teraz banieczke
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Kathi ja zaczelam brzuszki robic ostroznie w 8 tygodniu nic a nic mi sie nie dzieje. Jedna z dziewczyn wypowiadala sie, ze brzuszki mozna ale gdy wystepuje jakikolwiek bol w podprzuszu czy skurcze natychmiast trzeba przestac
![]() Wiesz, mi lekarz nawet zabronil w pierwszym trymestrze plywac ![]() o tutaj o tym mowa : http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=185
![]() |
#35 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja przyznaje sie szczerze bez bicia, ze jakos bym sie bala robic te brzuszki, po cos sie odradza zeby nie robic..te 9 miesiaecy moge sobie darowac...ale gratuluje odwaznym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
http://cafeteria.pl/dziecko/pilates-...obiet-w-ciazy/
Cwiczonka dla ciezarnych moze ktos skorzysta Ja mysle ze po prostu trzeba sluchac lekarza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
swiete slowa i samemu nic nigdy nie robic... ja osoatnio sobie zrobilam pare cwiczen, z jakiejs tam stronki dla kobiet w ciazy i porazka:/ tak mnie zaczelo rwac w brzuchu, ze sie przestraszylam nie na zarty.. to normalne? moze tylko spanikowalam? ale te cwiczenia nie byly ani meczace ani ciezkie, po prostu typowe na wzmocnienie posladek, ud i dolnej czesci miednicy ale ta stronka , ktora podalas jest bardzo przydatna...i juz znalazlam multum innych ciwczen po ciazy ![]() super ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
czesc dziewczyny!widze ze dosc dawno nikt nie odwiedzal tego wątku.postanowiłam troszkę go odświezyc.
otóz jestem w ciąży,6 tydzien,i rowniez sie zastanawiam czy istnieja jakies bezpieczne cwiczonka dla ciezarnych.a co mnie najbardziej intryguje,czy istnieja takie na zapobiegniecie powstawania zbyt duzej oponki(u mnie narasta w expresowym tempie).jak myslicie,czy mozna robic sklony?o brzuszkach to nawet nie wspominam,bo bym sie nie odwazyla,ale takie sklony do lewego boku1-2-3,a potem do prwawego...poddzielcie sie swoimi poglądami. pozdrawima serdecznie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
A za to w najnowszej M jak Mama (polecam mnóstwo super artykułów), sa ćwiczenia, które trzeba wykonywać, zeby nie miec nacinanego krocza, oraz ćwiczenia oddychania w czasie porodu.
A wracając do tematu, jeśli ktoś czuje taką potrzebę, to ćwiczy. Ja przed ciążą byłam bardzo aktywna, skakałam na skakance, basen itd. A teraz dużo spaceruje. Także ile ludzi tyle zdań.
![]() |
#40 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
6 tydzień to malutko jeszcze. Moim zdaniem spokojnie możesz robić brzuszki. O ile nic Ci nie dolega i najlepiej spytać lekarza. Choć są tacy co by najchętniej położyli kobietę do łóżka na 9 miesięcy ![]() Jeśli chodzi o ćwiczenia to polecałabym jeszcze wzmacniające mięśnie grzbietu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Przyczajenie
|
hej! ja raczej myslalam o skłonach na stojąco ale skoro i na leząco mozna je tez robic to jeszcze lepiej.wczoraj bylam u polzoznej i wyszlo ze juz jest 8 tydzien.a zatem mozna sie brac za nie obciążające cwiczonka!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
ja przed ciaza bylam dosyc aktywna- rower, czasem bieganko, aerobik 4x w tyg... Na rowerze jezdzilam jeszcze jak nie wiedzialam, ze jestem w ciazy- do 4 tyg, potem sie balam (upadku,wypadku). Na aerobik przestalam chodzic w 6 tyg, potem znow zaczelam w 15 jak minal pierwszy trymestr. Chodzilam przez 5 tyg, potem zaczelam pracowac,wiec przerwalam. Czulam sie po tym swietnie,choc juz w 20 tyg mialam delikatne uczucie pelnosci w brzuchu. Podaje link z "naszego" watku- na temat cwiczen.
Zdecydowanie odradzam ROZPOCZYNANIE cwiczen w ciazy- kazdy zakwas bedzie powodem do niepokoju... Prawda jest taka, ze poronic moze najzdrowsza kobieta , niezaleznie czy cwiczy czy nie. A jak cwiczy, to podejrzenia pada zawsze na cwiczenia. Ja poczytalam troche na ten temat i wyrobilam sobie wlasna opinie, bo moj poprzedni ginekolog nalezal do takich, ktorzy pozwalaja tylko spacerowac, ale powoli.A jak go spytalam o pilatesa, to powiedzial ze rozciagac tym bardziej sie nie wolno. podaje link do strony mamus marcowo kwietniowych- gdzies w polowie strony znajdziesz moj elaborat na ten temat ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...261946&page=76 Edytowane przez memi Czas edycji: 2008-11-21 o 22:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie teraźniejsze i przyszłe mamusie Mam do Was prośbę... napewno bedąc w ciąży przeglądacie jakąś literaturę itd W tym roku piszę pracę licencjacką na temat pielęgnacji pań w ciąży bardzo dużo informacji znajduję w internecie, ale niestety nie mogę się ograniczyć do takiego źródła z wiadomych przyczyn Jeżeli znacie jakieś ciekawe książki czy artykuły na temat pielęgnacji, zmian zachodzących w organizmie kobiety w czasie ciąży, zabiegach w gabinecie, problemach typu rozstępy, cellulit itd itp to byłabym wdzięczna jakbyście do mnie napisały może prywatną wiadomość, żeby nie zapychać wątku
Pozdrawiam serdecznie
![]() |
#44 |
Przyczajenie
|
Cwiczenia w ciąży
Hej dziewczyny mam do was pytanko: jestem w 3 tygodniu ciąży i do tej pory cwiczyłam na steperze po 50 min dziennie bez przerwy-ok 3800 stepów(czyli dośc intensywnie)napiszcie mi czy dalej mogę czwiczyc tak intensywnie czy powinnam zrezygnowac dla dobra dzidzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Cwiczenia w ciąży
Z tego co czytałam w dwóch różnych książkach o ciąży, nie należy rezygnować z aktywności fizycznej, jednak nie powinna być zbyt wysiłkowa. Na Twoim miejscu skróciłabym czas chodzenia i "szła" sobie raczej spokojnie, aby nie czuć zmęczenia...
A może poradź się gina?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Kretencja ma rację, dla pewności zapytaj swojego lekarza...My możemy doradzać,ale przecież nie weźmiemy na siebie Twojej odpowiedzialności
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja bylam wlasnie wczoraj u gina- to 7 tydzien i pytalam wlasnie o cwieczenie na steperze i powiedzial ze moge ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
Obejrzalam sobie ten steper na necie, bo wczesniej nie wiedzialam co to.. Mysle, ze spokojnie mozna cwiczyc: nie ma podskokow ani ryzyka upadku.Wiec ok.
Co do intensywnosci to sprawa indywidualna: zalezy jak cwiczylas przed ciaza, dla Ciebie moze to byc pestka, inny by przy takiej intensywnosci ducha wyzional. Ja chodze 2x/tydzien na aqua aerobik(dla ciezarnych) i roznie bywa- raz lepiej ,raz gorzej. Zalezy od tygodnia ciazy, samopoczucia, ile zjadlam przed (zgaga).Generalnie ostatnie tygodnie chyba sa mniej intensywne niz poczatek, ale zamierzam chodzic dopoki moge ![]()
Antoś 4.03.2009 ![]() Grześ 22.10.2010 ![]() Czekamy na Córeczkę TP 4.07.2014 ![]() Edytowane przez memi Czas edycji: 2009-02-28 o 17:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
Ja ćwiczyłam kilka ładnych lat dość intensywnie więc myślałam, że będę mogła dalej ćwiczyć to samo (tylko wiadomo mnie intensywnie), ale instruktorka mi zabroniła. Mam pozwolenie jedynie na pilates, jogę i tai-chi. Zresztą kondycja tak mi spadła z dnia na dzień, że nie wiem czy dałabym radę ćwiczyć to co przed ciążą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Mnie sie wydaję że o tym czy możesz dalej intesywnie ćw powinien zadecydować twój gin gdyż to on ocenia stan twój i dziecka które nosisz w sobie.Myślę że to jest na takiej zasadzie jak ze współżyciem jedne cięzarne maja całkowity zakaz już od 7 tyg a inne do końca ciązy moga sobie korzystać...
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
A jak jest z pływaniem? Chciałabym trochę wzmocnić mięśnie, ale woda w jeziorku będzie ciepła dopiero wtedy jak ja już pewnie będę we wczesnej ciąży.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
Tity plywanie w zasadzie jest najlepszym sportem na ciaze. Ma tylko jedna wade- powszechna obawa o infekcje- zarowno narzadow plciowych jak i np. grzybicy stop (ten ostatni problem, podejrzewam nie dotyczy zbiornikow naturalnych). Ja chodzilam na basen przez ostatnie 2 mce ciazy, bylo super. W 37 tc zrobilam badanie na paciorkowca (Str. agalactiae- ma go ok 1/3 kobiet w ciazy, najczesiej jest to bezobjawowe nosicielstwo) wyszedl dodatni,co oznacza, ze przy porodzie powinnam dostac antybiotyk dozylnie. Nie wiem, czy zalezalo to od basenu, ale skoro 1/3 kobiet go ma a na basen chodzi co 10-15 ciezarna (tak przynajmniej bylo w mojej szkole rodzenia) to wplyw chyba nie tak znow wielki. W kazdym razie oplacalo sie- teraz jestem w 40tc, nie jestem zastana, mimo iz na wadze przybylo 18kg, to w udzie chyba ani jednego cm ( nie pamietam dokladnie, pomiarow sprzed ciazy). A najwazniejsze, ze czuje sie zdrowo. Problem chyba tylko w tym, ze nawet szybkie wchodzenie z plecakiem po schodach nie jest w stanie wywolac mi porodu
![]() Przez te 2 miesiace nie zlapalam zadnej infekcji, ani grzybicy stop, ani gdzie indziej ( a na poczatku ciazy jak nie chodzilam na basen to mialam 3x). Zagrozenie wg mnie jest nie tyle w samej wodzie, ile w kontakcie z powierzchniami wokol (malo wody, ale wilgotno, duza szansa na grzybice stop). A co do infekcji drog rodnych to wg mnie trzeba uzywac wspolengo recznika, siedziec na wilgotnych powierzchniach zeby sie zarazic. Aha! im mniej malych dzieci na plywalni tym lepiej- one nie zawsze sie kontroluja i moga zrobic kupke do basenu, a to juz napewno jakies ryzyko jest. Bilans zyskow i (potencjalnych- bo nie znalazlam badan na ten temat)strat wychodzi zdecydowanie na korzysc plywania, takze polecam ![]() Generalna zasada dot. aktywnosci fizycznej w ciazy: skurcze przedwczesne (te bolesne), skrocona szyjka, krwawienie w ciazy- lepiej zrezygnowac ze sportu.
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za podpowiedź. Właśnie martwi mnie troszkę ta irygacja podczas pływania. Grzybica mi w jeziorze raczej nie grozi
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Przyczajenie
|
Byłam u gina ,to już 5 tydzień i powiedział ,że absulutnie nie wolno stepowac.Można jedynie spacerowac i pływac-szkoda.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Rozeznanie
|
a wyjasnilas mu, ze chodzi o steper, a nie o stepowanie ( takie w czarnych lakierkach)
![]() ![]() moge Cie zapewnic, ze wiekszosc ginekologow nie wezmie na siebie odpowiedzalnosci i na zadna aktywnsc ( z wyj szkoly rodzenia, spacerow i basenu) nie pozwoli. Bo taka prawda: jednej sie nic nie stanie, druga poroni, niekoniecznie od sportu, a wina zawsze spadnie na gina, ktory jej na to pozwolil.Coz, takie zycie. ---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Cytat:
![]() ![]() ja lubie biegi przelajowe i jazde rowerkiem w naturze, nie lubie za to tych biezni silownianych i rowerkow stacjonarnych- zawsze mam wrazenie, ze ciezko mi sie cwiczy. Ale w ciazy niestety biegi i reower odpadaja..
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
No to dobrze wiedzieć. To rowerek wykorzystam póki nie jestem w ciąży, a potem będę męża do lasu na spacery wyciągać najwyżej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
cześć!
przed ciążą regularnie ćwiczyłam na siłowni, w domu mam steper, orbitrek i rowerek stacjonarny, ale jak zapytałam lekarza czy chociaż z tego moge skorzystać stwierdził, że jedynym wskazanym sportem dla ciężarnych jest pływanie. Tak więc potwierdza się to co napisła memi. Nie będę ryzykowac i wszystkie sprzety spotrowe pozostawiam na czas powrotu do formy po urodzeniu maluszka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
A czy myslicie ze np. jazda na rowerze w 2 gim trymestrze jest bezpieczna ?
Mysle tu o takim nie za duzym rowerze w stylu "górala" ale np o fajnej dameczce? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
A jakie ćwiczenia można wykonywać na basenie? Proszę, podpowiedzcie coś....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
memi podpowiedz mi jakie ćwiczenia może wykonywać ciężarna na basenie, jestem z małej pipidówy, o aerobicu w wodzie tu nikt nie słyszał, a takie "chodzenie" w wodzie już mi się znudziło. Oczywiście też trochę pływam, ale chcę też poćwiczyć...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:20.