|
|
#931 |
|
Blond forever!
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. V :)
Rany, a ja znowu mam problem. Ten drut znowu mi się przesuwa, wysunął się już z zamka z siódemki po lewej stronie (wyrwałam zamek po prawej stronie) i znowu mnie boli rani
![]() Brak mi już sił... Jak ja mam jechać do orto dopiero za tydzień to ten drut przesunie mi się chyba do jedynek... Załamałam się kompletnie - człowiek płaci tyle pieniędzy, cierpi i jeszcze Ci partaczą robotę Bo przecież wcześniej mi ten drut nic, a nic się nie poruszał, a teraz przesuwa się jak oszalały...Normalnie płakać mi się chce...
|
|
|
#932 |
|
Raczkowanie
|
a mogła bys mi dać linka z tym aparatem? i w jakiej jest on cenie?
Ludzie potrzebują wielu rzeczy, aby poczuć, że żyją -Rodziny. Miłości. Seksu. -Ale tak naprawdę potrzebujemy tylko jednej rzeczy. By rzeczywiście żyć, potrzebujemy bijącego serca. -Bo kiedy jest ono zagrożone. Działamy w dwojaki sposób -Uciekamy... albo Atakujemy Walcz albo uciekaj -To instynkt |
|
|
|
|
#933 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie też kiedyś kuł, więc wiem, że to nic miłego. Teraz orto ładnie mi zakręciła i mam spokój. Mam nadzieję, że jakoś dotrwasz do następnej wizyty
|
|
|
|
|
|
#934 |
|
Zakorzenienie
|
ja za moj palcilam tyle smao co z ametal, u mojej orto placilam 1000 zł.wyglad ma taki sam, tylko moja orto przy zakladaniu wspominala ze gorzej sie moga trzymac zamki, nosze juz ponad rok i problemu nie ma;]
tu link http://orthogroup.pl/SiteContent.action?item=ultimim do zamków bezniklowych.. nie wiem czemu Twoja orto mowi o porcelanie...dziwnie tak dla mnie Blondii na poczatku drut sie bardzo wysuwa niestey z tym sie trzeba liczyc, podejdz do innego dentysty skoro tamten nie chcial ci pomoc, po co sie masz meczyc?
|
|
#935 |
|
Rozeznanie
|
Z tego co się orientuję to aparat bezniklowy wygląda dokładnie tak samo jak zwykły metalowy, a jeśli chodzi o cenę to zazwyczaj kosztuje tyle co metalowy albo ok 300-400zł więcej
|
|
|
#936 | ||
|
Blond forever!
|
Cytat:
Próbowałam ten drucik jakoś przesunąć przez chusteczkę, ale na niego nie działa żadna ludzka siła... ![]() Teraz żałuje, że zadzwoniłam do mojej orto, bo ona zabroniła mi iść do innego ortodonty, bo powiedziała, że on mi nic nie pomoże. A ja jestem uziemiona - mam studia, nie mogę sobie ot tak jechać i dopasowywać swojego życia pod humory mojego aparatu, bo potem będę miec zaległości... Niech to szlag jasny trafi. ---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#937 |
|
Przyczajenie
|
Mam pytanie. Chciałabym założyć aparat na ząbki. Czy można założyć aparat tylko na np. 4 ząbki na górnej szczęce?? Ile wtedy takie aparat kosztuje??
|
|
|
|
|
#938 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jezus no nie wiem co za orto ta Twoja, ja na Twoim miejscu by sobie jden dzien odpuscila studiów, nie zawali się i pojechala, dziewczyno jeszcze sobie szkód narobisz;/ moja orto zakladała swojemu męzowi aparat od jedynek do tłu, tylko polowe zebów mu prostowała;] heh...na oczy tego nie widzialam ale ze moj brat z Nim pracował to mi mówił, wiec chyba sie da ale osobiscie sie nie spotkałam z czyms takim;]
|
|
|
#939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie każdy ortodonta Ci taki założy. Poczytaj aparatowe FAQ http://www.wizaz.pl/forum/showthread...1#post10375508 |
|
|
|
|
|
#940 |
|
Rozeznanie
|
Pewnie tak, ale dopiero po konsultacji będziesz wiedzieć czy takie rozwiązanie pomoże przy Twojej wadzie - wszystko zalezy od ząbków. Ceny też od 1 tysiąca do 3 tyś. za łuk. Więc najlepiej jak pójdziesz do orto ze zdjęciem na pogadankę - na pewno przedstawi Ci wszelkie możliwe sposoby i ceny leczenia !!! Nie ma co gdybać i nastawiać się na rozwiązanie problemu tak jak sobie to obmyśleliśmy bo rzeczywistoś często okazuje się inna!
|
|
|
#941 |
|
Zakorzenienie
|
dokladnie
![]() liczylam na NIE wyrywanie zebów (chyba jak kazdy z nas tutaj) i co-dupa bo wyrwanie wiekszosc z nas czeka ;] heh...ale to porazka jest;P patrz no jakie zebiszcza mi wyrwano
|
|
#942 |
|
Zakorzenienie
|
O Boże ;P ble ;P ja tam swoich nie chciałam
|
|
#943 |
|
Zakorzenienie
|
heh fajne są kozaki
brat chciał mi zorbic dziurke zeby miec przywieszke do lancuszka ale przeciez nie bede chodziła jak zona Freda Flinstona z zebem przy szyji
|
|
#944 |
|
Konto usunięte
|
A wiecie, że takie zęby mogą pęknąć na pół potem?
I już nie ma zabawy z nimi Tzn... wiem, że mleczaki ale stałe chyba też.
|
|
|
|
|
#945 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() O Boże !!! I pomyśleć, że takie wielkie korzenia nam się w paszczy mieszczą! Teraz to już na pewno nie dam sobie wyrwać żadnego!A palenia może rzucimy od pierwszego dnia wiosny? W taki wesoły dzień może będzie łatwiej!!! Bo teraz to taka jeszcze zimowa depresja...
I call on you my friend A helping hand you lend In my time of need Edytowane przez mclilu Czas edycji: 2009-03-06 o 19:35 |
|
|
|
|
|
#946 | |
|
Kokon pro
|
Cytat:
aparat bezniklowy wyglada tak samo zreszta orto jakas z d.p.y bo powinna sie zorientowac w temacie alergii w rodzinie ja nie wiem co za lekerze naciagacze ;] a komplet zamkow kosztuje 300-400 zl za calosc wiec zdziera jak sie da ;]a na NFZ mozna osemki wyrywac trzeba miec skierowanie do orto i znalezc gabinet z podpisana umowe moja sis tak sie 2 pozbyla, a pieniedzy w kieszeni nie ubylo
|
|
|
|
|
|
#947 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#948 |
|
Raczkowanie
|
mclilu, manka1982, rzucajcie bo warto!
Swego czasu tez palilam. Cale cztery lata nie moglam dnia wyrztymac bez papierosa. Mysle, ze Wam jak i wiekszosci palaczy po prostu bardzo sie podoba sam proces... Mi ciezko bylo podjac decyzje wlasnie z tego powodu przeciez tak fajnie sie pali w dobrym towarzystwie np! Ale zdrowy rozsadek zwyciezyl. Postanowilam, ze nie potrzebuje palenia w swoim zyciu i kropka. Powiedzialam sobie, ze nie chce oklamywac rodzicow wymyslajac przerozne powody do wyjscia z domu w zimny jesienny wieczor, zatrzymywac oddech jak ktos z nich otworzy drzwi i leciec do lazienki umyc zeby a o zapachu odziezy juz nie wspomne. Pozatym, ucze dzieci i zawsze bylo mi wstyd, jak lecieli mnie przywitac i przytulic, a ja musialam je odpychac, bo nie chcialam by wyczuly ten przykry zapach... Nie bylo latwo. Przede wszystkim dlatego, ze pozostaja tzw rytualy palenia (idac na zajecia, wracajac z nich, rano przy kawie etc). Najgorsze sa pierwsze 3 dni, po 2 tygodniach zapach dymu staje sie nie do wytrzymania. Jesli przetrwacie ten okres, zwyciestwo juz prawie macie w kieszeni. I chociaz mowi sie, ze nie istnieje bylych palaczy, wszystko jest w naszych rekach. Po polroku totalnej abstynencji poczestowalam sie papierosem i...jakie to bylo slodkie, ale takie obce juz... Nie pale od minelo 5 lat i bardzo sie ciesze z tego powodu, moj TZ zreszta tez (ma palaca mame, a jak wracamy od nich, to wszystkie rzecy leca do kosza na bielizne-smierdza!). Jakby cos, postaram sie Was wesprzec ![]() A i jeszcze jedno chcialabym dodac. Pamietam, ze jedna z Was postanowila rzucic palenie w dniu zakladania aparatu. Aparatu nie posiadam, ale majac zadrutowanego faceta w domu i czytajac wszystkie wypowiedzi tu, odradzalabym tego... Aparat juz sam w sobie moze powodowac cierpienie, a juz w polaczeniu z odwykiem od nalogu... Ja bym to zrobila przed. Albo juz po. Pozdrawiam i trzymam kciuki, to jest do zrobienia!
"Good communication is as stimulating as black coffee and just as hard to sleep after" Anne Morrow Lindbergh APARATka Góra 09 czerwca 2009 Dół 02 października 2009 Edytowane przez yourenglish Czas edycji: 2009-03-06 o 20:40 |
|
|
|
|
#949 |
|
Rozeznanie
|
yourenglish dzięki za wsparcie!
Z tym paleniem to masz dużo racji, w głębi duszy pomimo smrodu, to lubię przy piwku i w dobrym towarzystwie sobie popuszczac dymka, a to mnie nie motywuje do rzucenia! Ale oficjalnie wyznaczam sobie datę "21 marzec" na finisz! Robię to dla moich ząbków - teraz to najmocniejsza karta przetagrowa!
|
|
|
#950 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Mam Damona i moja orto też sama sobie taki założyła Powiedziała,że to jedyny aparat,który da w moim przypadku efekty jak po operacji. Innym aparatem nie da się tego zrobić.
|
|
|
|
|
|
#951 |
|
Raczkowanie
|
Nie ma za co. Jakby co - sluze pomoca
![]() Mam kuzynke, z ktora po prostu nie mozna sie powstrzymac od palenia. Tak smacznie to robi... A i znajomi bardzo sobie lubia poczestowac papierosem wlasnie wtedy, kiedy podjelas decyzje ze juz *nigdy przenigdy*: "Jak to? Rzucilas? A wez sie nie wyglupiaj, zapal z nami!" Ale badz dzielna, da sie wytrzymac! Pozytywne rezultaty niepalenia zauwazysz moze nawet wczesneij, niz rezultaty zalozenia aparatu :P Trzymam kciuki!
|
|
#953 |
|
Zakorzenienie
|
wlasnie wrocilam od orto
![]() Mialam miec wyciski, ale ona zapomniala, ze nie mialam seperacji. Tak wiec od dzis mam niebieskie gumki miedzy zebami ![]() Narazie nic nie boli tylko wnerwia ![]() Jutro beda bolec mnie zeby?
|
|
#954 |
|
Raczkowanie
|
klada, а jak sie czujesz po wyrwaniu? Pamietam, ze cos bylo nie tak i chodzilas znow do dentysty. Czy wszystko juz w porzadku?
Ja ekstrakcji boje sie najbardziej...
|
|
#955 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, po wyrwaniu mialam troche problemy, ale okazalo sie ze to nic powaznego
![]() Jako samo wyrwanie to dobrze wspominam, bo NIC nie czulam, ani bolu, ani w ogole wyrwania. Nawet znieczulenie nie bolalo ![]() Pozniej 2/3 dni mnie bolala ta rana i cos bialego mi sie zrobilo, wiec poejchalam do dentystki. Wlozyla mi lekarsto w ta rane (to akurat bolalo... ) i juz nic nie boli, jest ok. Teraz czekam az mi sie zagoi ta rana ![]() A zapomniala, aparat zakladam 17.03 lub 18.03
|
|
#956 |
|
Rozeznanie
|
Uwielbiam Cię za takie podejście xD.
|
|
#957 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo dużo napisaliście, nie nadążam
Blondi słońce idź do tej swojej ortki kurcze pokombinuj coś i idź, bo się wykończysz buziaki ode mnie, bo ja też ryczałam przez wbijający się drut
|
|
#958 |
|
BAN stały
|
A ja juz zadrutowana
dzis drugi dzien i jestem poodzierana;/ ale uzywam dentosept i jest lepiej;p Mam pytanie czy ten wyciorek jest konieczny? Ja mam tylko szczoteczke z rowkiem, paste i plyn do plukania jamy ustnej ktorego jeszcze nie uzywam bo pech chcial ze mam zapalenie dziasel na dolnym luku grrr;/ na jedynkach mam chyba łancuszek(?) Mam rózowe gumeczki i mini zamki choc chcialam zwykle to orto stwierdzila ze mam za małe zęby i by bylo zbyt "ciezko" pod wzgledem optycznym i zalozyla mini dodajac ze te sa drosze sugerowal doplate ale ja sie wywinelam ze chcialam zwykly metal i nie stac mnie na doplaty ponadto uroda moich zębów to nie moja wina na dole tez beda zamki mini a rachunek pozostanie bez zmian Czy wy tez placiłyście/liście wiecej za małe zamki niz za normalne?
Edytowane przez spioch7 Czas edycji: 2009-03-06 o 23:24 Powód: nie wyrazne foto |
|
|
|
|
#959 |
|
Zakorzenienie
|
dopiero niedawno odkryłam ten wątek i chciałam się ładnie przywitać
![]() przejrzałam parę stron tego wątku, wszystkich nie dałam rady ![]() Aparat noszę już dwa lata i zbliżam się ku końcowi szczerze mówiąc nie mogę się już doczekać
|
|
|
#960 |
|
Zakorzenienie
|
czy używała któraś z Was pasty do zębów ARONAL lub PEARLS & DENTS
![]() poszukuję opinii na ich temat czy warto kupować ![]() juz nie mogę się doczekać następnej wizyty u orto
![]() Edytowane przez dygotka8 Czas edycji: 2009-03-06 o 22:58 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:16.

brat chciał mi zorbic dziurke zeby miec przywieszke do lancuszka ale przeciez nie bede chodziła jak zona Freda Flinstona
3/3/6-22/7/8