![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Nie urodzisz dziecka - będziesz żałować."
Cytat:
"A pewnego dnia zapytasz mnie: Co bardziej kocham? Ciebie czy moje życie? Ja odpowiem: -Moje życie. Ty odwrócisz się i odejdziesz bez słowa, nie wiedząc,że moje życie to Ty." Edytowane przez myszkaaa88 Czas edycji: 2009-03-08 o 19:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Niektore kobiety zaluja, inne nie.
Nie urodzisz dziecka - byc moze bedziesz zalowac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym. To, że ktoś potrafi się zorganizować to nie znaczy jeszcze, że musi mieć dziecko. Jak ktoś chce to niech ma nawet całą drużynę piłkarską ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
BAN stały
|
Ależ ja też jestem za tzw. wolnością czlowieka, jak najbardziej. Nie wnikam, dlaczego ktoś dzieci nie ma, głównie dlatego, że jedni nie chcą, a są tacy, co nie mogą.
Nie potępiam, jesli ktoś świadomie unika zabawy w rodzinę bo chce polatać na lotni a Valentino źrodłem jego radości. Po prostu gdy ktoś stwierdza, że nie ma, bo mu się nie chce wstawać, bo smierdzą, bo wrzeszczą, bo woli ladną tapetę albo włoskie meble to chyba mogę stwierdzić, że jest płytki. Skoro potrafi przeliczyć korzyści jakie daje posiadanie bliskiego człowieka i rodziny na pieniądze czy marmurowe umywalki. Czy ja mówię, że jest zły, bo dokonuje takiego a nie innego, a nie szkodzącego innym, wyboru?? To, że się nie chce miec w wieku 30 lat nie oznacza, że w wieku 32 nie odstawi się antyKo. Nie oznacza też, że się odstawi. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2009-03-08 o 19:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak ktoś twierdzi, że dzieci są jego zabezpieczniem na stare lata to jest głęboki, tak? ![]() ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ---------- Zresztą. Każdy twierdzi, że jest tolerancyjny, ale ja widzę, że tylko dla własnych poglądów (w tym temacie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dopiero po latach to się okaże.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To ich polisa ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
BAN stały
|
No oby nie.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
360 stopni to koło- czyli żadna zmiana. Zmiana radykalna to 180st. Przepraszam, ale ten błąd wyjątkowo mnie irytuje. No cóż, po tym opisie "macierzyństwa doskonałego" mogę jedynie stwierdzić, ze najwyraźniej jakaś wyrodna matka jestem i tylko podobne wyrodne znam ( w dodatku chodzę z nimi - obojga płci rodzicami- na piwo i zakupy, a nawet swoją pasję z nimi uprawiam). Nie wiem skąd bierzecie takie opowieści, dla mnie to jakiś abstrakt.
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Sięgam pamięcią do czasów podstawówki i od zawsze posiadanie dzieci uważałam za jakiś przykry obowiązek. Na początku wydawało mi się, że w pewnym wieku kobieta po prostu jest w ciąży i nie ma, że nie chce i bardzo marzyłam, żeby to nie nastąpiło zbyt szybko.Obecnie kończę studia i moja podejście do macierzyństwa się nie zmieniło poza tym, że nie patrzę na to jak na obowiązek, bo nikt mnie nie zmusi. Wcale mi nie zależy na przekazaniu genów, nie mam cierpliwości, żeby się kimś zajmować albo czegoś uczyć. Lubię moje beztroskie życie i nie mam zamiaru tego porzucać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak inne mamy, ale ja tylko czekam az moje dziewcze dorosnie, zdobedzie nagrode Nobla i sie ze mna podzieli. Przy okazji powygrzewam moje stare kosci w blasku jej slawy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Od czasow jak zaczelo mi sie nascie - zawsze powtarzalam ze ja nie bede miec dzieci
![]() ![]() Pozniej za lat wcale nie duzo zaskoczenie ,lapanie sie za glowy mojej mamy , rodziny ,znajomych bo jak to moee dziecko bedzie miec. Urodzilam mam wspaniala core teraz juz nastolatke ![]() ![]() Mam owszem kolezanki ktore gdzies tam po drodze z rozpedu "zapomnialy" o macierzynstwie, czesc zaluje ze nie miala szybciej dzieci , teraz sie im juz nie chce , z wlasnego wygodniastwa rezygnuja bo to jakas pani dyrektor w firmie, tudziez aktorka ktora nie moze sobie pozwolic na dziecko teraz- a juz jest grubo po 30, wiec watpie zeby sie zdecydowaly(co tez po kilka slowach zalu , deklaruja ze juz nie, za pozno, nie czas teraz etc) zreszta Czesto slysze ze zazdroszcza mi ze mam juz " odchowana" corke , ze nie musze sie martwic bo mi jakas impreza wypadnie, czy glupie ploty z kolezankami tudziez ze jestem calkiem dyspozycyjna ![]() Czy zalowalabym gdybym nie miala dziecka ? nie wiem prawde powiedziawszy .. a moze jakby nie glupi przypadek to trzymalabym sie swojego zdania ktore powtarzalam przez kilka lat " w zyciu zadnych dzieciakow" ![]() ![]()
"Lubię być kurą domową Do pralki wrzucić problem wraz z głową Pralka pierze, ja nie wierzę w nic Słodko jest nie myśleć o niczym Się zgubić we własnej spódnicy.." ![]() Edytowane przez moee Czas edycji: 2009-03-08 o 20:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy fakt ze kocha się męża/tzta oznacza że się przestaje żyć? (to znaczy zdarza się patologia jak wszędzie, no nie jeden watek tu jest o tym "straciłam koleżanki, zainteresowania, nie mam co na siebie włożyć bo bite kilka lat gruchałam tylko z Misiem" ![]() czy miłośc i dbałość o dzieci degraduje człowieka do roli tylko rodzica? A co w Waszymi rodzicami? Chodzą goli, słaniający się z nędzy i głodu bo wszytko włożyli w Was? ![]() Myszkaaa Cytat:
![]() Najwazniejsze, nie znaczy że rodzic ma się zajechać na wiór, odstawiać szopkę z samobiczowaniem i sięgnąc po gwiazdkę z nieba.
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Ja nikogo nie pouczam zeby byla jasnosc,nie mam pojecia o dzieciach i ich wychowywaniu. Owszem wychodza,nigdzie nie napisalam,ze sa zamkniete z dzieckiem w 4 scianach,ale na pewno nie robia tego tak czesto jak robili kiedy nie byly w ciazy czy tez nie mialy dzieci. Owszem moze i dziecko nie wychowuje sie 50 lat, ale mam wokol siebie sporo matek i widze ile czasu poswiecaja dzieciom, nie zawsze da sie wszystko pogodzic bedac z matka z wlasnymi ambcjami czy planami. Stad tez ja nie widze niczego zlego w tym zeby rezygnowac z macierzynstwa na rzecz siebie jezeli tylko kobieta tego chce. Moje zdanie jest taki,ze nie ma co wpierac kobietom,ktore nie chca miec dzieci z roznych wzgledow (np. z tego powodu,ze nie beda mogly podrozowac,robic zakupow dla siebie itp) ze to wszystko moga robic rowniez z dziecmi bo co to ma na celu? Nie rozumiem tez czemu u nas niemalze uwaza sie to za obowiazek,dopelnienie kobiecosci-bycie matka.
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#82 |
BAN stały
|
No jak widać dla niektórych życie chyba toczy się tylko miedzy 25 (20) a 40 rokiem życia, a potem co, położyć się i umrzeć?
![]() ---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ---------- Mnie też pisane macierzynstwo nie inne niż patologiczne, bo nie zamierzam mylić wychowywania i opieki z uwiązaniem się na smyczy do grzejnika. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
No wlasnie. Miedzy innymi dlatego ( chociaz nie tylko ) nie zamierzam rezygnowac z wielu rzeczy. Podziele sie z dzieckiem tym, czym moge. Tym, co mnie takze sprawia ogromna przyjemnosc. Nie pisze tutaj o wyprawach do pubu tudziez nocnych klubow. Zadne to poswiecenie, raczej radosc dzielenia sie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
mysle ze trafne to zdanie,
ludzie myslac o dziecku mysla bardzo krotko w sensie w dal, ale pomyslce o starosci... ja nigdy nie chcialabym na starosc byc sama w sensie braku rodziny, siostry czy bracia maja wlasne rodziny i rozchodza sie juz tak drogi o znajomych czy przyjaciolach nie wspomne, ale dzieci zawsze beda kochane i zawsze bedzie mozna kogos odwiedzic, pobawic wnukow po prostu nie byc samemu ![]() sama mam corke malutka, i nie zaluje, sa momenty ze chcialabym byc jednak sama nawe bez meza i szalec ale jak sie gleboko zastanowie to jednak ile mozna szalec? nawet imprezy sie nudza? a dzidzia? oj nie nudzi sie nigdy hehehe co chwile czyms nowym zaskakuje jak ma roczek to sie cieszysz ze chodzi, jak ma 6 lat ze idzie do szkoly jak ma 16 ze ma chlopaka a potem slub pierwsza praca, wnuki itp tak to widze ![]()
![]() |
#85 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Akurat Ty moee sie napatoczyłaś ale wcale to stwierdzenie nie jest rzadkie. Mam koleżanki ktore wprost mowią''nie znoszę innych dzieci' Ty tolerujesz. W necie też wiele razy czytałam.I na wizażu. Dlaczego kobiety nie mówią np'nie znoszę innych mężów' ? ![]() Jakiś pierwotny instynkt? I nie będę udawać aniołka bo nie stroję min do innych dzieci.U mnie jest o tyle ciekawe ,ze odkąd mam dziecko to łaskawszym okiem patrzę na inne. Taki offek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zadomowienie
|
a ja chyba bym chciała mieć dziecko. Może jestem jakaś dziwna, ale nie tylko po to, żeby było 'moje'. Chciałabym po prostu jemu/jej przekazać jakąś wiedzę o życiu, rozmawiać, dzielić się pasjami, pogadać o pierwszych miłościach - oczywiście, ze nie nachalnie. Chciałabym wypracować to by moje przyszłe dziecko czuło się przy mnie bezpieczne, kochane i by mogło wiedzieć, że zawszę gdy o coś zapyta spróbuję udzielić wyczerpującej odpowiedzi, tak by nie poczuło się zawiedzione.
Nie chodzi mi o to, by je tresować, czy rodzić sobie przyjaciela/przyjaciółkę ![]() ![]() Mniej więcej tak jak było i jest w moim rodzinnym domu, plus parę rzeczy, których moi rodzice nie praktykowali. a szkoda ![]() Ja uwazam, ze dziecko wcale nie rowna sie założone kajdany na nogi ' i stój przy budzie. waruj' ![]() ![]() ale co do tematu. to stwierdzenie to jak jakaś groźna przepowiednia. Prawie jak z ust Pytii -tyle, że ona zawsze była naćpana ![]() Niektorzy chca miec dzieci inni nie. Ocenia po latach. Włąsnie dlatego powiedziałam "chyba" na samym poczatku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A tak całkiem btw tego wątku, to ja się pytam, dlaczego kobiety przestają o siebie dbać, jak mają dzieci? zaniedbana cera, włosy w nieładzie, bele jaka szata... no, takie widoki obserwuję na ulicach miast, wsi i miasteczek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
BAN stały
|
A no tak, zapomniałam, że jak się wyrwiesz z niewoli dziecka to musisz wpaść w niewolę wnuka.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja toleruje , niech juz sobie beda inne dzieci - a co dziwnego one palaja do mnie miloscia od pierwszego wejrzenia , jestem ulubiona ciocia wiekszosci dzieciakow moich kolezanek ![]() ![]() a co do obcych mezow to jakos nie zwracaja mojej uwagi ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:35.