|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Nie, nie można. Ale lekarz powiedział, że PureVision, w przeciwieństwie do Soflensów, nie są sferyczne - co może oznaczać konieczność doboru nieco innej mocy niż w przypadku soczewek sferycznych. Mam na oku taką moc, jaka wyszła mi z badań, jednak w 0,25 dioptrii mocniejszej widze odrobinkę lepiej (różnica jest minimalna). Gdybym stwierdziła, że to mi przeszkadza w codziennym użytkowaniu - mogę poprosić o mocniejsze.
Malla - te zmiany zapomniałam jak się nazywaja, ale chodzi o to, że pod powieką są takie gruczołki, które wypełniają się (limfocytami?) i nabrzmiewają. Ja mam drugie stadium, które nie jest jeszcze groźne, ale wymaga systematycznej kontroli, tym bardziej że nie wiadomo, czy to od soczewek czy nie (wcześniej nie miałam takiego badania). Gdyby zmiany powiększały się, może dojść do zapalenia spojówek, trudnego w leczeniu, i które jest przeciwwskazaniem do noszenia soczewek. Ewentualnie rozważa się wtedy jednodniówki. Zdjęcie takiej powieki od wewnątrz wygląda, jakby była pokryta rosą, i jest zaczerwieniona. Nie do końca zrozumiałam terminy medyczne, ale tak to się mniej więcej przedstawia ![]() A poprzednie soczewki (Soflens 59), które kupiłam za namową znajomych (na szczęście tylko 2 pary, z których jednej nie donoszę do końca bo mam już dobre ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4502 |
Nie depcze krokusów
|
Nais - dziękuję, oby więcej takich gabinetów! Rozumiem, o co chodzi z powiekami. Ciekawe jest, że Purevision mają mniejszą średnicę od SofLens, a znacznie lepiej "obejmują" Ci oko. Poznań to jakieś optometryczne zagłębie
![]()
![]() |
#4503 |
Wtajemniczenie
|
No ale krzywizna jest inna, Soflensy mają 8,6 a teraz mam 8,3
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4504 |
Nie depcze krokusów
|
i to jest dowód na to, jak bardzo się mylimy, kupując szkła na własną rękę, bez kontaktu ze specjalistą
![]() |
#4505 |
Zadomowienie
|
Jejku ale Wy się orientujecie w temacie soczewek. Ja noszę soczewki niby 4 lata ale w zasadzie zawsze miałam j&j i wiem tylko jak dbać o kontakty, nic poza tym. W każdym razie zapisałam się już do dwóch różnych okulistów na badanie i zobaczę co powiedzą. Chciałabym porządnie zdabać oko i sprawdzić czy może mogę nosić zwykłe minusy bez cylindrów (mam mały astygmatyzm).
I mam jeszcze pytanie do Was. Czy soczewka powinna dużo wystawać za tęczówkę? Tnz. czy jej otoczkę widać na białku? Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi ![]() Nais a mogłabym prosić na PW o namiary to tego twojego okulisty w Poznaniu? Długo się czeka na wizytę? I jakie konkretnie badania Ci robił?
![]() |
#4506 |
Nie depcze krokusów
|
Jakieś 2 mm mają wystawać. Johnsony to najbardziej podbarwione soczewki niekolorowe, jakie widziałam. Trochę mnie to denerwuje, bo mam piwne oczy, a niebieska obwódka jest wyraźna.
A poza tym to się nie znamy, tylko przepisujemy z innych forów ![]()
![]() |
#4507 |
Wtajemniczenie
|
Nais cieszę się bardzo, że mogłam pomóc
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4508 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Numer telefonu wysyłam ci na PW. Zapisałam się na wizytę na następny dzień, nie było problemu. Badania to po kolei zobaczył, jak mi leżą soczewki, w których przyszłam, potem normalne komputerowe badanie wzroku, badanie na astygmatyzm, stan oka (łącznie z barwieniem fluorosceiną), i sprawdzenie czy nowa soczewka dobrze leży. Ostrość miałam badaną chyba milion razy ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4509 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, nie bijcie, wiem wyszukiwarka, z tym, ze kompletnie nie mam pomysłu co w nią wpisać
![]() ![]() Sprawa jest taka: Załozyłam nowe soczewki (dwutygodniowe johnsony), ponosiłam 4 dni, potem dopadło mnie choróbsko paskudne no i 3 tydzień siedzę w domu, a wyjdę z domu dopiero 16. czyli 4 tygodnie soczewki przeleą w pojemniczku. Moge je po tym załozyc? Czy wywalić jako zuzyte? Bo szkoda mi soczewek nowych, ale z drugiej strony wolę sobie nie paprać oczu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4510 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#4511 |
Raczkowanie
|
Uuuu, szkoda. Ale dziekuję za odpowiedz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4512 |
Nie depcze krokusów
|
Wystarczyło wpisać słowo-klucz "choroba", po co wertować cały wątek, można przy tym zwariować
![]() W trakcie chorób powinno się odstawić soczewki, żeby jeszcze sobie ich nie doprawić...
![]() |
#4513 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam głupie pytanie - czy w soczewce założonej na lewą stronę, pomijając już fakt, że takowa zwykle dokucza, widziałoby się lepiej? W sensie czy w ten sposób też koryguje wzrok? Bardzo mnie to nurtuje
![]() A tak w ogóle to od 3 dni noszę Frequency 55 z CooperVision i chyba są nawet lepsze niż Biofinity. Zamówiłam tym razem parę tych (chociaż chciałam Aspheric, ale nie było) i parę Proclear, ale zaczęłam od Frequency, bo ich krzywizna to 8,7, a pozostałych 8,6. A okulistka, która sprawdzała jak leżą na mnie Biofinity stwierdziła, że wszystko super, że ona nie widzi żadnych niepokojących objawów, a to, że mi przeszkadzają po jakimś czasie to może wina tego, że dość ciasno przylegają. I tu mi się zaświeciła żaróweczka, że może trzeba wypróbować 8,7 właśnie, co też poczyniłam. Bo zużyte nie były, podobnież czyściutkie i przejrzyste jak łza ![]() Ta sama okulistka przepisała mi AirOptixy w jedynym słusznym rozmiarze 8,6, bo przecież z tą firmą ma umowę. Ja to rozumiem, w sumie chciałam ich spróbować, ale po tym jak ani słowa nie pisnęła na temat krzywizny, jaką powinnam mieć, tylko przepisała tak "na oko", wolę jednak eksperymentować na własną rękę. Na jedno to wychodzi, niestety. A na poważną wizytę u okulisty to chyba się umówię do Krakowa, bo u mnie niestety nie ma na co liczyć ![]() A faktycznie do VE mogę się umówić na tą darmową wizytę badania ostrości i w ten sposób obadać jak leżą na mnie nowe soczewki ![]() Edytowane przez MagJa Czas edycji: 2009-03-07 o 14:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#4514 |
Nie depcze krokusów
|
MagJa - szkoda kasy na takie kupowanie na sztuki. Mnie teraz też gość powiedział, że są ok, a wg mojego odczucia są za luźne. Może czuł się pod presją, że przychodzę ze swoimi, może nie ma z nimi żadnego doświadczenia i nie wie, jak się będą zachowywać po paru dniach noszenia, a może po prostu soczewka zachowuje się zgodnie z normą, a reszta zależy od odczuć pacjenta? Nasz doktorek z Krakowa przyjmuje w soboty, zapraszam, możemy skoczyć na kawę ;] W VE nie badają niczego innego, tylko ostrość na tych darmowych badaniach, byłam tam w tym tygodniu na zwykłym badaniu, tylko że taniutkim dzięki kuponowi (i znowu nie kazano mi ściągać soczewek, czy muszę się o to upomnieć, czy po prostu nie jest to konieczność?). Muszę przyznać, że Biofinity świetnie się nosi, nie podrażniają, nie wysuszają. Gdyby tylko były w mniejszej krzywiźnie... Kończy mi się już płyn, muszę zrobić zamówienie i pewnie poddam się i zamówię Oasys, które są najlepsze z dotychczasowych, choć nie idealne.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-03-07 o 14:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#4515 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do okulistów to u mnie było podobnie, też nie zdejmowałam szkieł, choć od razu powiedziałam, że mam je na oczach. Babka stwierdziła, że nie trzeba, więc może i nie trzeba ![]() ![]() Co do wizyty w Krk, to pewnie zawitam tam bliżej wiosny. Na razie pogoda nie nastraja mnie zbytnio na wyczieczkę, zresztą byłam tam tydzień temu. Spróbuję zaciągnąć chłopa na weekend w Krk, a jak mi się to nie uda, to przyjadę sama, choćby na jeden dzień. Niemniej jednak za zaproszenie na kawkę dziękuję, chętnie skorzystam i jak się już będę wybierać, to dam znać. A jeszcze jedno, a ta Twoja okulistka na NFZ, to ma bardzo napięte terminy? dużo wcześniej trzeba się rejestrować? Bo ja mam taką pracę, że czasem i na tygodniu mam 2 dni wolne. Edytowane przez MagJa Czas edycji: 2009-03-07 o 15:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4516 |
Nie depcze krokusów
|
różnie bywa, raz 2 tygodnie, raz 2 dni...
![]() |
#4517 |
Rozeznanie
|
witam, mam do Was kilka pytań
![]() noszę soczewki od około roku i zawsze były to AIR OPTIX albo SofLens 59 (obecnie mam te pierwsze) no i od jakiegoś czasu w prawym oku odczuwam lekkie kucie, nie wiem czy to może jest spowodowane niewłaściwym czyszczeniem, chociaż czyszczę je bardzo dokładnie, natomiast wieczorem moje oczy są bardzo przesuszone, bez kropelek się niestety nie obejdzie (używam ich nawet codziennie) czy to jakaś infekcja? oczywiście już umówiłam się na wizytę do nowego okulisyty optometrysty, niestety moja poprzednia okulistka już nie pracuje w moim mieście, no i tu w ogóle jest ciężko znaleźć takiego lekarza - mieszkam w małym mieście (jak się pytam o okulistę optometrystę to panie w gabinetach często robią wielkie oczy i pytają o kogo mi chodzi ![]() a i jeszcze pytanie, jak mogę ocenić okulistę czy jest dobrym specjalistę, na co zwrócić uwagę i czy w czasie wizyty mogę go poprosić o jakieś dodatkowe badania oczu? z góry dzięki za odp.
#4518 |
Zakorzenienie
|
Ja tez mam pytanie, z cyklu "dla orłów".
Krople nawilżające to się do oka zakrapla jak się ma założone soczewki czy jak się je zdejmie? A może przed założeniem? ![]()
#4519 |
Matka Smoka
|
Cava - krople, jeśli tylko sa przeznaczone do soczewek, można wkraplac w każdy opisany przez Ciebie sposób. Ja zazwyczaj, rano zakraplam przed założeniem, czasem w ciągu dnia na soczewki (jak mam zmęczone albow wysuszone oczy), a wieczorem po zdjęciu.
Malla- mnie w VE zawsze każą ściągnąc soczewki. OT- fajowy avatar ![]() Lalaith-moja instrukacja do EYEYE jest w 6 językach, ale niestety nie po polsku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4520 |
Nie depcze krokusów
|
enleve - też jestem z Podkarpacia, no i niestety nie jest z tym łatwo, głównie lekarze mają umowę albo z J&J, albo z B&L.
Ineso - dziękuję, TŻ twierdzi, że podobna ![]()
![]() |
#4521 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny. Jestem początkująca w dziedzinie soczewek kontaktowych więc chciałabym się poradzić. Okulista zapisał mi soczewki Focus dailies 8,6 (napisał na karcie użytkownika). W cenie badania dostałam 5 par soczewek DAILIES® AquaComfort Plus™ ktore mają krzywiznę 8,7. Teraz chciałabym zakupić soczewki na allegro (bo taniej
![]() dodam, że to soczewki jednodniowe ![]()
![]() |
#4522 |
Nie depcze krokusów
|
Idź do lekarza, niech Ci dobierze inne soczewki niż jednodniowe, jeśli nie chcesz przepłacać. Chyba, że chcesz zostać przy 1-dniowych. All Day Comfort i Aqua Comfort to zupełnie inne soczewki, nie zaszkodzi pójść i zapytać, dlaczego napisano Ci, że nosisz 8.6, a dobierano Ci 8.7, to jakieś nieporozumienie...
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-03-08 o 23:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#4523 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4524 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
też się właśnie dziwie, że co innego mam napisane a co innego dostałam... nie chce innych soczewek niż jednodniowe ponieważ nie chce w nich chodzić cały czas tylko od czasu do czasu przy szczególnych okazjach ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4525 |
Nie depcze krokusów
|
Te Aqua są nowsze, zadzwoń i zapytaj, czy się przypadkiem nie pomylili - mierzyłaś je w trakcie wizyty? Jeśli tak, to po prostu źle Ci zapisali na karcie.
![]() |
#4526 |
Raczkowanie
|
Też właśnie wyczytałam, że Aqua są nowością...nawet na allegro jest bardzo mało tych soczewek i ceny nie są konkurencyjne
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4527 |
Nie depcze krokusów
|
nie kupuj na all, lepiej w sklepach imternetowych, często mają jeszcze dodatkowe promocje i upusty, no i asortyment większy - na all zwykle są produkty z półki tych tańszych albo na sztuki, bo tylko takie tam się sprzedają
![]() |
#4528 |
Rozeznanie
|
mam pytanko, jak dokładnie czyścicie pojemniczek ma soczewki? czy zwykłą wodą z mydłem, płynem do soczewek, czy może używacie tabletek enzymatycznych?
#4529 |
Raczkowanie
|
A ja się tak zastanawiam...Air optixy aqua na początku mi służyły bardzo.Teraz zaczynam trzeci miesiąc i noszenie soczewek stało się koszmarem.Już po paru godzinach mam wysuszone oczy,zdarza się mgła.Po zdjęciu oczy szczypią,pieką.Chciałabym zmienić,zastanawiam się teraz nad Proclearami i Biofinity.Oczywiście sprawdzę je u okulisty,ale moja okulistka(z VE zrezygnowałam,mam dość wciskania optixów)nie prowadzi sprzedaży.Zastanawiam się,czy lepiej zamówić jedną parę Biofinity i jedną Proclearów i porównać?Czy lepiej postawić na jedne z nich i najwyżej jak nie podpasują,to za 3 miesiące zamówić inne?
#4530 |
Nie depcze krokusów
|
Zuczang - na pewno w Wawie są salony prowadzące Cooper Vision, z tego co pamiętam jest taki na Bielanach.
enlevé - płyn do soczewek wystarczy, absolutnie nie woda (kiedyś zalecano, ale udowodniono jakiś czas temu, że to sprzyja groźnym infekcjom i zwykły płyn wystarczy). A jednak w Contempo Clear Care to Solo Care, a nie AOSept ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:14.