|
|
#391 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Lambrekin w kształcie wody PILNIE !!!
Magda152,agnessss,Luizaz9 4-przejrzyjcie wcześniejsze posty:187,198 i 203
|
|
|
|
|
#392 |
|
Raczkowanie
|
t4sik super a na wode ze zdjecia 2 ile materialu? jaki masz karnisz? a na firanke ile? mozesz podac jakie wymiary trapezu tu mialas? dzieki
|
|
|
|
|
#393 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuje bardzo, stronka naprawde bardzo ciekawa tylko gorzej z językiem.Pozdrawiam i powodzenia w szyciu
|
|
|
|
|
#394 |
|
Raczkowanie
|
Hejka!
Czy któraś z Was uszyła już lambrekin -warkocz
|
|
|
|
|
#395 |
|
Raczkowanie
|
Moj karisz ma 210 cm firany 2 po 300 cm wode skroiłam z woalu 200 na 300cm Gorna podstawa trapezu 80 cm dolna podstawa 280 cm wysokosc fali od karnisza 60 cm po wszyciu tasmy w ramiona i zmarszczeniu maja 65 cm
|
|
|
|
|
#396 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#397 |
|
Raczkowanie
|
Ile materiału potrzeba żeby gotowy warkocz miał wymiary 220 cm x40 cm,bo jeśli chodzi o gatunek to chyba najodpowiedniejszy jest atłas lub satyna.Dobrze myślę?--- akaia 123
|
|
|
|
|
#398 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: LAMBREKIN-potrzebny wykrój FIRANKI/ZASŁONKI - potrzebny wykrój
czy ktoś wie jak uszyć lambrekin warkocz?proszę o szczegółowe wskazówki gosia0367@o2.pl
Edytowane przez gosia0367 Czas edycji: 2009-03-08 o 16:51 |
|
|
|
|
#399 |
|
Raczkowanie
|
Dla koleżanki "zielone oczko"załączam zdjęcia mojego lambrekina
|
|
|
|
|
#400 |
|
Raczkowanie
|
Przepraszam za błąd w odmianie rzeczownika
, wysyłam podziękowania |
|
|
|
|
#401 |
|
Raczkowanie
|
Ale profesjonalnie uszyte. Nic tylko podziwiać!
|
|
|
|
|
#402 |
|
Przyczajenie
|
mery510 piekny jest twoj lambrekin moglabys mi podac wymiry trapezu na karnisz 4m , powidz mi proszejak wszyc tasme zeby wody tak rowno i pieknie sie ukladaly jak u ciebie, mam problem wlasnie z wszyciem tasmy a szczegolnie w odcinku kiedy obszywam bok trapezu i zblizam sie do gory i tam trzeba zaokraglic i wtedy tam sie gubie
|
|
|
|
|
#403 |
|
Raczkowanie
|
Taśmę należy najpierw przyszyć fastrygą, pomiędzy sznurkami na taśmie (na środku) i tak ją przyszywać żeby cały czas obierała taki sam kierunek jak wskazują krawędzie materiału.Tam gdzie jest jej nadmiar czyli przy wierzchołkach podstawy górnej trapezu i ramienia, w dolnej części taśmy należy zrobić tyle drobnych zakładek żeby zgubić jej nadmiar i w dalszym ciągu przyszywać fastrygą układając taśmę równolegle do krawędzi materiału.Maszyną przyszywałam najpierw górę taśmy (bliżej krawędzi trapezu), a później dół (ten z zakładkami nadmiaru taśmy).Ja użyłam taśmy równomarszczącej o szerokości 5 cm.
|
|
|
|
|
#404 |
|
Przyczajenie
|
Droga Agnieszko!
Oj męczyłam się w sobotę i nic mi niestety nie wyszło z tej wody . Zrobiłam trapez o wymiarach : góra 30 cm, dół 160 cm i boki 95 cm. w boki wszyłam taśmę marszczącą, uszyłam jeden na próbę i wyszedł taki "workowaty" Mam pytania : - jak zrobić aby fale układały się równo; - co zrobić z górą trapezu tą na 30 cm bo tak odstaje ; - czy Ty ten trapez jakoś zaokrąglasz? Ja będę przypinać tą wodę do żabek na karniszu, ale podpiełam ją szpilkami na firance aby zrobić zdjęcie, które tu umieszczam, i proszę doradź mi coś jeśli byłabyś tak łaskawa dla beztalencia mego ![]() pozdr. - |
|
|
|
|
#405 |
|
Raczkowanie
|
super a mozesz powiedziec gotowe wymiary jakie mialas w wodzie? paleta0@vp.pl
---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ---------- mery510 czy mozesz podac gotowe wymiary twojej wody? paleta0@vp.pl pieknie wyszlo |
|
|
|
|
#406 |
|
Przyczajenie
|
i to nieszczęsne zdjęcie mojej pseudo Wody::pliz:
|
|
|
|
|
#407 |
|
Raczkowanie
|
pieknie wczoraj tez chcialam uszyc zrobilam trapez gora 35 boki 80 dol 140 w boki wszylam tasmy i wyszedl jakis taki workowaty nerwy mnie wziely pomozcie prosze gotowe wymiary trapezu rysunek z zaznaczeniem gdzie dac tasme jaka? tak by woda zwisala ok 40/50 cm prosze paleta0@vp.pl
|
|
|
|
|
#408 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny poprawcie jeśli sie mylę
Trudno jest pomagać na odległość ale spróbuję 1.Widze, że skroiłaś go po długości materiału (jeżeli wiesz oczym mówie), to nie jest dobrze-żle sie układa 2. Dolną podstawę stanowi u Ciebie brzeg fabryczny materiału , czyli nie podciełaś go troche ,nie zaokrągliłaś dołem 3.Spróbuj na starym jakimś kawałku nawet na prześcieradle |
|
|
|
|
#409 |
|
Raczkowanie
|
Podaję wymiary mojego lambrekinu:
długość 103 cm wysokość 48 cm nałożenie wody na wodę 42 cm Karnisz ma 230 cm długości. Lambrekin wycięłam z szerokości materiału (woal).Na same wody zużyłam 3 m materiału o szerokości 150 cm, jeśli chodzi o boki to według uznania, sugeruję jednak, że długie, lekko przymarszczone prostokąty nieźle komponują z górą. |
|
|
|
|
#410 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#411 |
|
Raczkowanie
|
Paleta 1- jak długi masz karnisz i ile chciałabyś mieć wód?
|
|
|
|
|
#412 |
|
Przyczajenie
|
Bardzo ładnie układają się Tobie fale równomiernie
|
|
|
|
|
#413 |
|
Przyczajenie
|
Spróbuje Wam pokazać co mi się udało uszyć
Edytowane przez zielone oczko Czas edycji: 2009-03-31 o 22:18 |
|
|
|
|
#414 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#415 | |
|
Raczkowanie
|
jeden karnisz mam 1.6 a drugi 4.6 na tym mniejszym mysle o 3 a na tym wiekszym o 5 co myslisz? dobrze? prosze naszkicuj mi sama wode co jak robisz i wym tu lub na mejla paleta0@vp.pl
---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ---------- bardzo ladnie jakie mialas wymiary na wode?jaka tasma ---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ---------- a moje wymiary byly zle tak? ---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#416 |
|
Raczkowanie
|
Paleta1 -postaram się odpisać, może późnym wieczorem jak moje małe szczęścia pójdą spać.
Wydaje mi się, że na ten krótszy karnisz wystarczyłyby dwie wody z kaskadami,na tym dłuższym może być pięć. Wodę robimy z trapezu, zaokrąglonego dołem.Pisząc o prostokątach miałam na myśli boki lambrekinu, te zwisające w dół np. do parapetu. Napisz z jakiego materiału mają być lambrekiny.
|
|
|
|
|
#417 |
|
Raczkowanie
|
Mery510-ilość materiału zależy od wielkości kratek w siatce, np. jeżeli kwadrat ma boki 10 cm,to z materiału o wymiarach 100cm x 30 cm wyjdzie warkocz ok.75 cm x 23 cm.Zanim zaczniesz robić właściwy warkocz,spróbuj na starym kawałku materiału -to najlepszy sposób na wyliczenie ilości materiału właściwego.Atłas, satyna nadają się,ale nie wiem, jak z prasowaniem.Szyłam warkocze przeważnie z tergaletu,organtyny,szant ungu, kreszu-choć jest on chyba za bardzo "lejący".W organtynie natomiast widać ości łączące wierzchołki kwadratów.
|
|
|
|
|
#418 |
|
Raczkowanie
|
Mery 510-szyłam już takie lambrekiny-warkocze. W czym masz problem?
Podaj mi,proszę długość boku kwadratu ze schematu na lambrekin-warkocz. Nie wiem też, na jakiej wysokości wszyć taśmę,wydaje mi się,że trzeba zrobić jakiś odstęp od splotów. ---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ---------- akaia123-----------wielkie dzięki za odpowiedź |
|
|
|
|
#419 |
|
Przyczajenie
|
Do paleta1 ja mam karnisz 210cm na jedną wodę skroiłam 150 cm podstawy 70 wysokości 75 cm górnej części użyłam taśmy podwójnie marszczonej czyli 2:1 po zmarszczeniu wyszła mi woda ok 35 cm głęboka. Ale powiem że jak dziś rano wstałam popatrzałam na moje zasłonki zdjęłam ozdoby które tak naprawdę nimi nie były mam namyśli "gumki" na bordowej części zasłon odrazu lepiej łatwo jest przedobrzyć jak chce się lepiej.
Edytowane przez zielone oczko Czas edycji: 2009-03-31 o 22:16 |
|
|
|
|
#420 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ---------- Cytat:
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:13.

, wysyłam podziękowania 

mam namyśli "gumki" na bordowej części zasłon odrazu lepiej łatwo jest przedobrzyć jak chce się lepiej.